ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ
Κορυφώνονται τα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια

Στο επίκεντρο οι ισχυρές αντιπαραθέσεις με τη Ρωσία. Αναχωρεί την Πέμπτη για τη Λισαβόνα η ελληνική αποστολή που θα πάρει μέρος στις αντιΝΑΤΟικές διαδηλώσεις

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας, η λυκοσυμμαχία διαβουλεύεται για το πώς θα υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα του πολυεθνικού κεφαλαίου. Μόνο αντίπαλο δέος είναι οι λαοί

Eurokinissi

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας, η λυκοσυμμαχία διαβουλεύεται για το πώς θα υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα του πολυεθνικού κεφαλαίου. Μόνο αντίπαλο δέος είναι οι λαοί
Λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, στις 19 και 20 Νοέμβρη, όπου αναμένεται να επικυρωθεί η λεγόμενη «νέα στρατηγική αντίληψη ΝΑΤΟ 2020», οξύνονται οι αντιπαραθέσεις και τα παζάρια ανάμεσα στα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα. Εκτός από το νέο δόγμα, από τα βασικά θέματα της Συνόδου είναι η λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» και οι σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε προχτές ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία δε βλέπει την απειλή στο ίδιο το ΝΑΤΟ, αλλά στα σχέδιά του για διεύρυνση προς την Ανατολή. Πρόσθεσε πως η προσέγγιση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα, αναπόφευκτα οδηγεί στην αναγκαιότητα λήψης απαντητικών μέτρων από τη μεριά της Ρωσίας. Επιπλέον, εκτίμησε πως η διεύρυνση του ΝΑΤΟ έρχεται σε αντίθεση με τις συμφωνίες για τη μείωση της πολεμικής δραστηριότητας.

Ταυτόχρονα, ο Σ. Λαβρόφ τάχτηκε υπέρ της συνεργασίας της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ, ειδικότερα στο ζήτημα της «αντιπυραυλικής άμυνας». Είπε χαρακτηριστικά: «Το ΝΑΤΟ πρότεινε συνεργασία στη Ρωσία στο ζήτημα αυτό. Ακούσαμε τις ερμηνείες για τις μορφές μέσα από τις οποίες μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Αν είναι να υπάρξει αυτή η συνεργασία, εμείς ξεκινούμε από το ότι θα πρέπει να είναι μια ισότιμη δράση, ξεκινώντας από την κοινή ανάλυση, την κοινή εκτίμηση όλων των κινδύνων, που υπάρχουν στη σφαίρα της πυραυλικής διάδοσης. Μια τέτοια συνεργασία είναι πολύ πιθανή».

Εν τω μεταξύ, στις 12 Νοέμβρη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας, Γκιρτς Βλάντις Κριστόφκις. Στη συνάντηση συζητήθηκε η κατάσταση που υπάρχει στο Αφγανιστάν, μετά τη ΝΑΤΟική εισβολή και κατοχή καθώς και η συνεισφορά της Λετονίας σ' αυτήν και στην ενίσχυση της «συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ».

Να σημειωθεί πως στις αρχές του μήνα διέρρευσαν οι ρατσιστικές απόψεις του υπουργού Εξωτερικών της Λετονίας, Γκιρτς Βλαντις Κριστόφκις, καθώς και οι εδαφικές διεκδικήσεις που προέβαλε κατά της Ρωσίας, σε αλληλογραφία του, που είδε το φως της δημοσιότητας. Ο υπουργός αλληλογραφούσε με έναν γιατρό λετονικής καταγωγής και ναζιστικών απόψεων που ζει μόνιμα στις ΗΠΑ. «Η ιστορία αυτή αφήνει μια πικρή γεύση», σχολίασε σχετικά το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας τις απόψεις του Κριστόφκις, που αμφισβητούν τα σύνορα Ρωσίας - Λετονίας ως «προβοκατόρικες».

Με βάση τα παραπάνω, ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν τη συνάντηση του ΓΓ του ΝΑΤΟ με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας ως έμμεση υποστήριξη στο πρόσωπο και τις απόψεις του τελευταίου.

Αναχωρεί για Λισαβόνα η ελληνική αποστολή

Αναχωρεί μεθαύριο Πέμπτη, για τη Λισαβόνα η ελληνική αντιπροσωπεία που θα πάρει μέρος στις αντι-ΝΑΤΟικές εκδηλώσεις με το σύνθημα «ΝΑΤΟ - εχθρός των λαών και της Ειρήνης - Να διαλυθεί», στις 19 και 20 Νοέμβρη. Στην αντιπροσωπεία, η οποία απαρτίζεται από 28 μέλη οργανώσεων του αντιιμπεριαλιστικού και λαϊκού κινήματος, επικεφαλής θα είναι η Ελένη Παπαδοπούλου και ο Νίκος Ζώκας, μέλη της Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, η Ντέπη Κουλούρη από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), η Αρετή Μήτση από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο Μαρίνος Μακρής από το ΚΣ της ΚΝΕ και ο Νίκος Τζοβλάς και Νίκος Παπαναστάσης από την ΚΕΘΑ.

Την Παρασκευή 19 Νοέμβρη θα διεξαχθεί διεθνής διάσκεψη με σύνθημα «Ναι στην Ειρήνη - Οχι στο ΝΑΤΟ, εχθρός των λαών και της Ειρήνης - Να διαλυθεί», που διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και το Πορτογαλικό Συμβούλιο Ειρήνης και Συνεργασίας. Εκτός από τους εκπροσώπους οργανώσεων και κινημάτων ειρήνης θα πάρουν μέρος και εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών, της Διεθνούς Ενωσης Δημοκρατικών Νομικών, καθώς και πλήθος Πορτογαλικών Οργανώσεων και κινημάτων από τις 107 που συνυπογράφουν την πορτογαλική εκστρατεία ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Το Σάββατο διοργανώνεται μεγάλη διαδήλωση όπου, αναμένεται να πάρουν μέρος δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές απ' όλη τη χώρα. Η διαδήλωση διοργανώνεται από το Πορτογαλικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και τη Συνεργασία (CPPC) μαζί με άλλες 107 κοινωνικές οργανώσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος, ανάμεσα στις οποίες και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGTP Intersindical).

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κήρυγμα ταξικής συνεργασίας στο ρημαγμένο λαό

Διαβάζει το αποτέλεσμα των εκλογών όπως συμφέρει την πλουτοκρατία και σ' αυτήν την κατεύθυνση ετοιμάζει πρωτοβουλίες

Προσκλητήριο για «συναίνεση» απευθύνει η κυβέρνηση στο σύνολο του αστικού πολιτικού κόσμου και στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ενόψει των νέων σκληρών μέτρων που ετοιμάζει. «Υπάρχουν ζητήματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε. (...) Υπάρχει μεγάλο πεδίο και συναίνεσης και συνεννόησης», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, φανερώνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης να ενισχύσει το αντιδραστικό μέτωπο, στον πόλεμο με το λαό.

Μετά τις χτεσινές αναθεωρημένες εκτιμήσεις της «Γιουροστάτ» για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τα αξιοποιήσει προπαγανδιστικά για να επιταχύνει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επέλασης. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, αναζητά σύμμαχα σχήματα που θα βοηθήσουν στο να εγκλωβιστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια και να μη ριζοσπαστικοποιηθεί.

Φανερώνοντας ακριβώς την ταύτιση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χτες: «Υπάρχουν κοινά σημεία, όπου μπορεί να υπάρχει συναίνεση. Μπορούμε κυβέρνηση, πολιτικές δυνάμεις, κοινωνικές δυνάμεις», να «πράξουμε πολλά από αυτά που δεν έγιναν ολόκληρες δεκαετίες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη βδομάδα ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, δίνοντας το βάρος στις επαφές με τον Αν. Σαμαρά, ώστε να υπάρξει μια «συμφωνία» για τα νέα μέτρα, αλλά και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία την περίοδο της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, ώστε να μην υπάρξουν «εντάσεις» ανάμεσα στα δυο κόμματα. Δεδομένο θεωρείται επίσης - όπως επιβεβαίωσε και χτες ο Γ. Πεταλωτής - ότι θα τεθεί στο τραπέζι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για νέο εκλογικό νόμο, με κυβερνητικές πηγές να τη συνδέουν ακόμα και με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να «πείσει» ότι η εφαρμογή της ταξικής πολιτικής υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου έχει την «έγκριση» (!) του ελληνικού λαού. Το «μήνυμα» του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτελεί «επαναβεβαίωση μιας ισχυρής βούλησης για αλλαγές και ανατροπές σε όλους τους τομείς που χρόνια τώρα μας κρατούσαν δέσμιους παθογενών καταστάσεων», είπε χτες ο Γ. Πεταλωτής.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Ανακοίνωση με αφορμή τις διαδηλώσεις ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Ανακοίνωση, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, εξέδωσε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Το 1949 τα καπιταλιστικά κράτη ίδρυσαν το ΝΑΤΟ με στόχο την ανατροπή του συσχετισμού δύναμης που είχε επέλθει στην Ευρώπη σε βάρος του ιμπεριαλισμού. Το ΝΑΤΟ λειτούργησε ως ένας μηχανισμός βίας και καταστολής του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ως εχθρός του δικαιώματος κάθε λαού να επιλέγει το δικό του δρόμο ανάπτυξης.

Το ΝΑΤΟ για να αιτιολογήσει την ύπαρξη του ως μηχανισμός καταστολής, για να στηριχθούν οι νέοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, οι επεμβάσεις και να δικαιολογηθούν οι λεγόμενοι "ανθρωπιστικοί πόλεμοι" υιοθέτησε τη λεγόμενη "τρομοκρατία", "εξτρεμισμό".

Η Σύνοδος Κορυφής στις 19-20 Νοέμβρη στοχεύει:

1. Να νομιμοποιήσει την επέμβαση κατά του λαού σε ενδεχόμενο εσωτερικής απειλής της αστικής εξουσίας μέλους του ΝΑΤΟ.

2. Να ενισχύσει τις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις όπως σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Σομαλία, Πακιστάν κ.ά.

3. Να διευρύνει τον έλεγχο των αγορών σε συνεργασία με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εκτός ΝΑΤΟ.

4. Να δράσει για το σχηματισμό κρατικών μηχανισμών (αστυνομίας και στρατού).

5. Να επεκτείνει τους λεγόμενους "προληπτικούς πολέμους".

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας μας να συμβάλουν στην αντιιμπεριαλιστική πάλη και να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Εκφράζει την αλληλεγγύη με τον αγώνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Πορτογάλων Εργαζομένων και τη διαδήλωση κατά της Συνόδου του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ