ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα τελικά αποτελέσματα των τοπικών εκλογών 2010

Eurokinissi

Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» παρουσιάζει σήμερα τα τελικά αποτελέσματα και του δεύτερου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Το αποτέλεσμα του β' γύρου έκανε ακόμα πιο ισχυρό το μήνυμα του α' γύρου των εκλογών, όπου το βασικό χαρακτηριστικό ήταν η σημαντική πτώση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πανελλαδικά και η ταυτόχρονη άνοδος του ΚΚΕ. Στο δεύτερο γύρο εκφράστηκε η λαϊκή δυσαρέσκεια για την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και της ΝΔ και την επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για την απώλεια των όποιων κατακτήσεων είχαν απομείνει τα τελευταία χρόνια.

Στο δεύτερο γύρο των εκλογών διευρύνθηκε η αποχή, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων που έπεσαν στην κάλπη. Συγκεκριμένα, στις περιφερειακές εκλογές το ποσοστό της αποχής έφτασε το 53,25%, έναντι 39% στον α' γύρο. Στις δημοτικές εκλογές το ποσοστό της αποχής στον β' γύρο έφτασε το 51%, έναντι 39% στον α' γύρο.

Το ποσοστό των λευκών και άκυρων στις περιφέρειες στο β' γύρο έφτασε το 11,67%, έναντι 9,1% στον α' γύρο. Το ποσοστό των λευκών και άκυρων στους δήμους στο β' γύρο έφτασε το 7,65% έναντι 5,49% στον α' γύρο. Αυτά τα ποσοστά αυξήθηκαν, αφού και μεγάλο μέρος όσων ψήφισαν τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον α' γύρο, ψήφισαν λευκό και άκυρο στο β' γύρο, αποδοκιμάζοντας τους υποψήφιους και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και όσων εκφράζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική.


Eurokinissi

Η αύξηση της αποχής στο β' γύρο, με δεδομένο ότι η αναμέτρηση ήταν ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για το ποιος θα επιβάλει την αντιλαϊκή πολιτική, επιβεβαιώνει την αποστροφή λαϊκών δυνάμεων στην αστική πολιτική. Και επιβεβαίωσε την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι ένα μεγάλο μέρος της αποχής εκφράζει λαϊκή δυσαρέσκεια και καταδίκη και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και τη δυσαρέσκεια ενάντια στα εκβιαστικά και φοβικά διλήμματα της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η συγκεκριμένη στάση μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων προκάλεσε τις υποκριτικές κραυγές εκπροσώπων του αστικού πολιτικού συστήματος. Πρόκειται για τους ίδιους που λοιδορούν τους αγώνες, τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τη συμμετοχή στην οργάνωση, στα σωματεία, στις λαϊκές συνελεύσεις στη γειτονιά, στους τόπους δουλειάς. Και βεβαίως, όταν ένα μεγάλο μέρος του λαού είναι έξω απ' την οργανωμένη εργατική λαϊκή συνδικαλιστική δράση, είναι φυσικό την ώρα της κάλπης να προτιμά να απέχει.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δυναμώνει το ρεύμα αγανάκτησης και δυσαρέσκειας. Οτι υπάρχουν θετικές διεργασίες στη συνείδηση του λαού, παρά το γεγονός ότι είναι ανολοκλήρωτες. Το ΚΚΕ θα συναντηθεί με αυτούς που καταψηφίζουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, μ' αυτούς που σκέφτονται πολιτικά, κάνουν αποχή, έστω κι αν δε συμφωνεί μ' αυτή τη μορφή αντίδρασης.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ