ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Επιμένουν στη βρώμικη προβοκάτσια

Καταγέλαστος ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να φορτώσει την ήττα του στο ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για «υπόγειες διαδρομές ψήφων στην Καρδίτσα»

Τις βρωμιές των «ΝΕΩΝ», τις οποίες προεκλογικά αποκήρυσσε για να ψηφοθηρήσει, επανέφερε από την Κυριακή το βράδυ ο υποψήφιος περιφερειάρχηςΘεσσαλίας του ΠΑΣΟΚ
Τις βρωμιές των «ΝΕΩΝ», τις οποίες προεκλογικά αποκήρυσσε για να ψηφοθηρήσει, επανέφερε από την Κυριακή το βράδυ ο υποψήφιος περιφερειάρχηςΘεσσαλίας του ΠΑΣΟΚ
Για μια ακόμα φορά, στις εκλογές που πέρασαν, η Θεσσαλία αποτέλεσε πεδίο εκδήλωσης της βρώμικης προβοκάτσιας περί «υπόγειας συνεργασίας» ανάμεσα στο ΚΚΕ και τη ΝΔ.

Στο διάστημα μεταξύ του α' και του β' γύρου των εκλογών κι ενώ η «Λαϊκή Συσπείρωση», με υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας τον Β. Μπούτα, έλαβε ένα μεγάλο ποσοστό, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μέσω του συγκροτήματος Λαμπράκη, έκανε λόγο για «νέο βρώμικο '89», προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι στη Θεσσαλία το ΚΚΕ θα δώσει «κρυφή γραμμή» στους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν στον β' γύρο τον υποψήφιο περιφερειάρχη της ΝΔ.

Αμεση ήταν η απάντηση του ΚΚΕ, που κατήγγειλε την προβοκάτσια του συγκροτήματος Λαμπράκη και επανέλαβε τη γνωστή θέση του για «λευκό ή άκυρο» στον β' γύρο, παντού όπου δεν υπήρχε υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και το ίδιο έκανε και ο Β. Μπούτας, με γραπτή και προφορική δήλωσή του στα ΜΜΕ.

Αλλά και ο ίδιος ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Απ. Παπατόλιας, αναφερόμενος στα δημοσιεύματα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», έκανε λόγο για «πρακτικές που προσβάλλουν και την Αυτοδιοίκηση και τους αγνούς ψηφοφόρους του ΚΚΕ» και τόνισε: «Δεν με ενδιαφέρει ποιοι κρύβονται πίσω από αυτά τα δημοσιεύματα. Μας γυρνούν, όμως, στο παρελθόν χωρίς να ρωτούν την κοινωνία που θέλει να πάει μπροστά. Δεν έχουμε ανάγκη ούτε από φωτεινούς πασοκικούς ή μη εγκεφάλους, ούτε από κηδεμόνες, ούτε από αφεντικά».

Φταίει ...η Καρδίτσα και το ΚΚΕ!

Στο β' γύρο νικητής αναδείχτηκε ο υποψήφιος της ΝΔ, Κ. Αγοραστός, με ποσοστό 50,56% και 174.000 ψήφους, αφήνοντας δεύτερο τον Απ. Παπατόλια, που έλαβε 49,44% και 170.273 ψήφους. Να σημειώσουμε ότι στον α' γύρο, η απόσταση μεταξύ τους ήταν πολύ μεγαλύτερη και σε ποσοστά και σε ψήφους, καθώς ο Κ. Αγοραστός είχε λάβει 38,59% και 170.323 ψήφους και ο Απ. Παπατόλιας 34,85% και 153.821 ψήφους. Η ποσοστιαία διαφορά τους στον α' γύρο ήταν 3,74 μονάδες και στον β' γύρο 1,12 μονάδες, ενώ η διαφορά τους σε ψήφους από 16.502 μειώθηκε σε 3.861 ψήφους.

Για να δικαιολογήσει την ήττα του ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ κατέφυγε στην προβοκάτσια, την οποία και ο ίδιος είχε καταγγείλει, ισχυριζόμενος ότι φταίει ...το ΚΚΕ και ...η Καρδίτσα!

Στη δήλωσή του, αμέσως μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, είπε: «Θέλω να επισημάνω, με ιδιαίτερη έμφαση, ότι στο Νομό Καρδίτσας, όπως όλα δείχνουν, υπήρξαν υπόγειες διαδρομές ψήφων, που μας στοίχισε τη νίκη».

Στο άκουσμα της παραπάνω δήλωσης όλη η Θεσσαλία ...έμεινε κάγκελο και ...γέλασε και το παρδαλό κατσίκι! Ακόμα και τοπικοί δημοσιογράφοι που, μάλλον, εύκολα αναμεταδίδουν όσα, κατά καιρούς, ακούγονται κατά του ΚΚΕ, εξέφραζαν δημοσίως την ...απορία τους για τα καταγγελλόμενα από τον Απ. Παπατόλια, τα οποία, όπως έλεγαν, «είναι παντελώς έωλα, δεν πατούν πουθενά».

Και πράγματι, δεν υπάρχει κανένα αριθμητικό ή άλλο στοιχείο που να αποδεικνύει ή απλώς να οδηγεί σε κάποιες υπόνοιες και υποψίες ότι ψηφοφόροι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» οδηγήθηκαν, οργανωμένα, να ψηφίσουν στον β γύρο τον υποψήφιο της ΝΔ.

Εχασε από τους «δικούς» του!

Το μόνο «στοιχείο» που προσκόμισε για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του ο Απ. Παπατόλιας ήταν το γεγονός - όπως είπε - ότι ο Νομός Καρδίτσας είναι ο μόνος νομός της Θεσσαλίας που ο συνδυασμός του έχει σημειώσει μείωση ψήφων στον β' γύρο σε σχέση με τον α' γύρο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Καρδίτσα, στον α' γύρο είχε λάβει 33.180 ψήφους (ποσοστό 38,61%) και στον β΄ γύρο έλαβε 29.727 ψήφους (ποσοστό 49,59%), ενώ στους άλλους τρεις θεσσαλικούς νομούς είχε άνοδο και συγκεκριμένα 9.444 ψήφους στη Λάρισα, 6.691 στη Μαγνησία και 3.122 στα Τρίκαλα (να σημειώσουμε ότι και ο συνδυασμός του υποψήφιου της ΝΔ είχε στην Καρδίτσα μείωση κατά 1.005 ψήφους).

Αλλά, πώς μπορεί να φταίει το ΚΚΕ για το γεγονός ότι ανάμεσα στον α' και στον β' γύρο των εκλογών ο συνδυασμός του Απ. Παπατόλια έχασε στην Καρδίτσα 3.453 «δικούς» του ψήφους;

Αυτό, το λογικώς «περίεργο» και πρακτικώς ανέφικτο, μόνο ο στενοχωρημένος Παπατόλιας κι εκείνος ο Ψαριανός - της «Δημοκρατικής Αριστεράς» του Φ. Κουβέλη, ντε, που έλεγε συνεχώς στα κανάλια «κοιτάξτε τι έγινε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και βγάλτε συμπέρασμα» - μπορούν να το ισχυρίζονται.

Φταίει, δηλαδή, το ΚΚΕ και ο Μπούτας που πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και του Παπατόλια στην Καρδίτσα, είτε έκαναν αποχή και δεν πήγαν να ξαναψηφίσουν τον εκλεκτό του κόμματός τους (να σημειώσουμε ότι στην Καρδίτσα η αποχή από 32,5% στον α' γύρο ανέβηκε στο 52,86% στον β' γύρο), είτε έριξαν «λευκό ή άκυρο» (κι εδώ τα ποσοστά είναι αυξημένα) ή άλλαξαν, την τελευταία στιγμή, επιλογή και ψήφισαν τον υποψήφιο της ΝΔ;

Κι αν το ΚΚΕ ενήργησε για να μειωθούν οι ψήφοι του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ στην Καρδίτσα - αλήθεια πώς θα μπορούσε να το πετύχει; - γιατί δεν έγινε το ίδιο και στους άλλους τρεις θεσσαλικούς νομούς όπου αυξήθηκαν;

Είναι φανερό ότι ο Απ. Παπατόλιας επανέφερε συνειδητά την προεκλογική προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ. «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη» ή ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ένιωσε πως είχε την «υποχρέωση» να συκοφαντήσει το ΚΚΕ; Μπορεί και τα δυο, μπορεί και μόνο το δεύτερο...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Κρύβουν τις ευθύνες για τη διαφυγή του Γιουνγκ

Κυβέρνηση και δικαιοσύνη όφειλαν να είχαν διασφαλίσει την παρουσία του στην Ελλάδα, δήλωσε ο Θ. Παφίλης

Να καλύψει τις προφανείς κυβερνητικές ευθύνες για τη φυγή του πρώην στελέχους της «ΖΗΜΕΝΣ», Β. Γιουνγκ, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της γερμανικής πολυεθνικής και βρισκόταν στην Πάρο σε κατ' οίκον περιορισμό, επιχείρησε χτες με δηλώσεις του ο Σ. Βαλυράκης, πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που ασχολείται με το θέμα.

Ισχυρίστηκε ότι η φυγή οφείλεται σε παραλείψεις των ανακριτών και πως δεν μπορεί να φταίνε οι αρμόδιοι υπουργοί. Υπενθυμίζεται ότι, όταν επί κυβέρνησης ΝΔ είχαν διαφύγει στο εξωτερικό ο πρώην επικεφαλής της «ΖΗΜΕΝΣ» στην Ελλάδα Μ. Χριστοφοράκος και το στέλεχος της εταιρείας Χ. Καράβολας που ήταν οι βασικοί κατηγορούμενοι για τα «μαύρα ταμεία», τότε το ΠΑΣΟΚ είχε καταγγείλει όχι μόνο παραλείψεις δικαστών, αλλά είχε κάνει λόγο και για ευθύνες των αρμόδιων υπουργών. Τώρα, απλά άλλαξαν ρόλους με τη ΝΔ.

Χτες, οι εφέτες ανακριτές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Γιουνγκ, αφού η αστυνομία της Πάρου ενημέρωσε την Εισαγγελία μόλις το βράδυ του Σαββάτου, αφού είχε ήδη γίνει γνωστή η εξαφάνισή του και σε γερμανικό περιοδικό έχει δημοσιευτεί ότι βρισκόταν στο Μόναχο από την περασμένη Τρίτη. Χτες επίσης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Γ. Σακελάκος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας για τις ευθύνες που προκύπτουν σε αρμόδιες αρχές για τη φυγή του.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Εξεταστική Επιτροπή Θ. Παφίλης, σχολιάζοντας τη φυγή του Β. Γιουνγκ, τόνισε ότι «υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση, αλλά και στη δικαιοσύνη για τη φυγή Γιουνγκ. Με δεδομένο ότι αυτός έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση και του είχε αφαιρεθεί η άδεια εξόδου από τη χώρα, η κυβέρνηση όφειλε να διασφαλίσει τη μη διαφυγή του με κάθε τρόπο. Είναι φανερό και από αυτή την εξέλιξη ότι οδεύουμε σε κουκούλωμα».

Επίσης, ο Θ. Παφίλης, κάνοντας απολογισμό των τριών ταξιδιών κλιμακίου της Επιτροπής στο Μόναχο όπου εξετάστηκαν πρώην και νυν στελέχη της «ΖΗΜΕΝΣ» σε δήλωσή του ανέφερε:

«Η στάση όλων των στελεχών της "ΖΗΜΕΝΣ" που εξετάστηκαν στο Μόναχο μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον σαν εμπαιγμός. Ουσιαστικά έχουν αναιρέσει όλα όσα είχαν καταθέσει μέχρι σήμερα ακόμα και το πόρισμα της αμερικανικής εταιρείας που έκανε το σχετικό έλεγχο. Είναι προφανές ότι οι Γερμανοί έχουν κλείσει την υπόθεση και πλέον το θέμα απαιτεί κυβερνητική παρέμβαση».

  • Σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής θα παρθεί απόφαση με μυστική ψηφοφορία (απαιτούνται 151 ψήφοι) για το εάν θα παραπεμφθούν στο δικαστικό συμβούλιο για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου οι πρώην υπουργοί της ΝΔ Π. Δούκας, Ε. Μπασιάκος, Α. Κοντός και Θ. Ρουσόπουλος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ