ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
1965: Ο Τσε φεύγει απ' την Κούβα για ,,,άλλες χώρες

Ο Φιντέλ Κάστρο με τον Τσε Γκεβάρα, τις πρώτες μέρες μετά τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης
Ο Φιντέλ Κάστρο με τον Τσε Γκεβάρα, τις πρώτες μέρες μετά τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης
Στις 4 Οκτώβρη 1965, ο Φιντέλ Κάστρο σε ένα έκτακτο ραδιοτηλεοπτικό του μήνυμα προς το λαό της Κούβας, ανακοινώνει ότι ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας της Κούβας, Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, εγκατέλειψε την Αβάνα «για να πολεμήσει τον ιμπεριαλισμό σε άλλες χώρες». Ηταν η λύση ενός «μυστηρίου» που άρχισε την άνοιξη εκείνης της χρονιάς. Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Τσε ήταν στις 15 Μάρτη στο αεροδρόμιο της Αβάνας. Κατόπιν εξαφανίζονται τα ίχνη του. Η προπαγάνδα των Αμερικανών οργιάζει. Κάνει λόγο για αυτοκτονία του Τσε, για δολοφονία, για ρήξη στις σχέσεις του με τον Κάστρο και άλλα πολλά.

Στις 4 Οκτώβρη ο Φιντέλ λύνει το μυστήριο αποκαλύπτοντας ότι ο Τσε έφυγε από την Κούβα τον Απρίλη του 1965 έχοντας αφήσει στον ηγέτη της Κούβας την επιστολή της παραίτησής του από τα υπουργικά αξιώματα και τον χαιρετισμό του προς το λαό της Κούβας. Η επιστολή έχει την ημερομηνία της 1ης Απρίλη 1965. Ο δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η αναχώρηση του Τσε από την Κούβα θα έπρεπε να δημοσιοποιηθεί αργότερα για λόγους ασφαλείας και για να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων στην αποστολή του.

Στην επιστολή του προς την ηγεσία και το λαό της Κούβας, ο 37χρονος επαναστάτης δηλώνει: «Νομίζω ότι εξεπλήρωσα το καθήκον μου απέναντι στην κουβανέζικη επανάσταση... Τώρα, άλλες χώρες του κόσμου έχουν ανάγκη των ταπεινών προσπαθειών μου. Επαναλαμβάνω ότι απαλλάσσω την Κούβα από κάθε ευθύνη εκτός από εκείνη που πηγάζει από το παράδειγμά της...».

Ο κόσμος θα ξαναμάθει για τον Τσε τον Οκτώβρη του 1967 όταν μετά από σκληρή μάχη, τραυματισμένος συλλαμβάνεται στη Σάντα Κρουζ της Βολιβίας και στη συνέχεια δολοφονείται εν ψυχρώ από πράκτορες της CIA.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τον Απρίλη του 1965 μέχρι τη δολοφονία του, ο Τσε είχε πάρει μέρος στον επαναστατικό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού του Κογκό και στη συνέχεια επέστρεψε στη Λατινική Αμερική με μια ολιγοήμερη παραμονή στην Πράγα. Μετά από ένα πολύ σύντομο διάστημα παραμονής στην Κούβα, μεταβαίνει το Νοέμβρη του 1966 στη Βολιβία για να αναπτύξει την επαναστατική, διεθνιστική του δράση.

Καιρός

Στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, ενώ στα δυτικά θα εκδηλωθούν και καταιγίδες που βαθμιαία θα επηρεάσουν και τα ανατολικά. Κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί, νοτιοανατολικοί μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά ανατολικοί, βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια από 14-26, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15-28, στο Αιγαίο από 17-27 και στη Θεσσαλονίκη από 17-25 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές, ενώ από το απόγευμα θα εκδηλωθεί και καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-26 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1669 Πεθαίνει ο Ρέμπραντ. Ενας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών. Γεννήθηκε στο Αμστερνταμ το 1606. Η τέχνη του Ρέμπραντ χαρακτηρίζεται από ένα σπάνιο ανθρωπισμό και ζωντάνια. Ο Ρέμπραντ συνδύαζε τη βαθιά γνώση των ανθρώπινων συναισθημάτων με μια εξαιρετική ζωγραφική τεχνική που έδινε ιδιαίτερο βάρος στις λεπτές αποχρώσεις της φωτοσκίασης. Φιλοτέχνησε προπάντων πορτρέτα, καθώς και βιβλικές, ή μυθολογικές μορφές. Ηταν ακόμη εξαίρετος χαράκτης. Στα χαρακτικά του χρησιμοποιούσε συνήθως ένα εργαλείο ξηρογλυφίας πετυχαίνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα με τη χρήση διαφόρων μορφών εκτύπωσης. Στην τελευταία δεκαετία της ζωής του, ο Ρέμπραντ έφθασε στο ζενίθ της δημιουργικής του ικανότητας κατακτώντας μια αρμονική σύνθεση όλων των καλλιτεχνικών στόχων του. Οι καινοτομίες του στον τομέα των ρεαλιστικών αναπαραστάσεων άσκησαν εντονότατη επίδραση στην ιστορία της παγκόσμιας τέχνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ... .

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από τη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την Κομισιόν, οι «προετοιμασίες» που έχουν γίνει ενόψει του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Μπίαρτις (13/14 Οκτώβρη) για το βασικό ζήτημα της Συνόδου Κορυφής, αυτό της πολιτικής αναθεώρησης της λειτουργίας της Ενωσης (σελίδα 12)

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ οι Αμερικανοί την πίεση στο Βελιγράδι, με στόχο είτε να οδηγήσουν τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο, είτε να δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες που θα ενεργοποιήσουν τη ΝΑΤΟική στρατιωτική μηχανή και καλούν τους συμμάχους σε απόλυτο συντονισμό της δράσης τους, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος, που δεν είναι άλλος από την απομάκρυνση του Μιλόσεβιτς (σελίδα 12)

ΑΝΟΙΞΕ η ηγεσία της ΓΣΕΕ το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης με τη χτεσινή συνέντευξη του προέδρου της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλου, κατά την οποία επαναλήφθηκαν σε γενικές γραμμές οι θέσεις της, που επί της ουσίας «στρώνουν» το χαλί στην κυβέρνηση να ξεκινήσει την επέλαση για την κατεδάφισή της(σελίδα 14)

ΑΠΑΤΗΛΑ ψευτοκίνητρα σκαρφίζεται η κυβέρνηση για να πετύχει η εκσυγχρονιστική πολιτική διάλυσης του συνεταιριστικού κινήματος, αφού στο υπουργείο Γεωργίας έχει ετοιμαστεί ένα ολέθριο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με τίτλο «Κίνητρα συγχώνευσης αγροτικών συνεταιρισμών», με αντισυνεταιριστικό περιεχόμενο (σελίδα 17)

ΠΡΟΩΘΕΙ με γοργούς ρυθμούς η κυβέρνηση την πλήρη ιδιωτικοποίηση των αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα, αφού με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας δίνει τη δυνατότητα κατασκευής και εκμετάλλευσης τεσσάρων νέων αυτοκινητόδρομων στην Ελλάδα στο ιδιωτικό κεφάλαιο (σελίδα 24)

ΕΚΘΕΙΑΣΤΗΚΕ χτες η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, όταν ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου και η Κοινοτική Επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ παρουσίασαν την πορεία του προγράμματος για την πληροφορική στα σχολεία, τη στιγμή που αποκλείονται χιλιάδες μαθητές από τη γνώση (σελίδες 26-27)

ΠΡΟΣΧΗΜΑ είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, με το οποίο η Δημοτική Αρχή Νίκαιας προχωρεί σε μία ακόμα ιδιωτικοποίηση δραστηριοτήτων του δήμου και μάλιστα με αδιαφάνεια, ενώ συναινεί στη δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων (σελίδα 30)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 4 ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ

1927 Αρχίζει τις εργασίες της η «Επιτροπή Καταπολέμησης του Κομμουνισμού» που συγκρότησε η κυβέρνηση. Ως πρώτο μέτρο αποφασίζεται «η εκκαθάριση των δημοσίων υπηρεσιών από τα κομμουνιστικά στοιχεία». Μελετάται επίσης «η διάλυση των κομμουνιστικών σωματείων».

1934 Στους κύκλους της Δεξιάς και της στρατοκρατίας εντείνονται οι κινήσεις για την επιβολή φασιστικής δικτατορίας.

1934 Στην Ισπανία κηρύσσεται γενική πολιτική απεργία στην οποία πήραν μέρος ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι. Στις μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις σκοτώθηκαν πάνω από 30.000 εργάτες, τραυματίστηκαν 7.000 και συνελήφθησαν πάνω από 30.000.

1957 Συνέρχεται το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Συνδικάτων στη Λιψία.

1957 Εκτοξεύεται ο πρώτος στον κόσμο τεχνητός δορυφόρος της Γης από τη Σοβιετική Ενωση.

1974 Το πρώτο σήμα κινδύνου. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας προειδοποιούν ότι το στρώμα του όζοντος στην ατμόσφαιρα θα μειωθεί κατά 10% μέχρι το 1990 και κατά 40% μέχρι το 2014, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ