ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
Μεγάλη ευθύνη μπροστά στην κάλπη

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει και ολοκληρώνει σήμερα τη δημοσίευση δηλώσεων στήριξης και συστράτευσης με το ΚΚΕ και τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους και τις περιφέρειες. Το μήνυμα αυτής της συμπόρευσης, αποκτά πολλαπλάσια σημασία μπροστά στην κάλπη της Κυριακής. Αναδεικνύει τη μεγάλη ευθύνη του λαού και της ψήφου του, την ανάγκη να ενισχυθούν οι δυνάμεις που στηρίζει το ΚΚΕ, να πέσουν όσο γίνεται πιο κάτω το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα κόμματα - δορυφόροι τους.

Αθηνά (Νανά) Χατζοπούλου

Πολιτικός μηχανικός - μέλος αντιπροσωπείας ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας - ΔΣ Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στην Κεντρική Μακεδονία

Αυτό που σήμερα όλοι βιώνουμε είναι ένας αμείλικτος ταξικός πόλεμος με μοναδικό επίδικο το «ποιος ποιον».

Το πραγματικό ζητούμενο, λοιπόν, σήμερα, σε καμιά περίπτωση δεν είναι η ψευδεπίγραφη «ενότητα της αριστεράς» που θα επιτυγχάνεται μέσα από συμψηφισμούς και ανεύρεση «κοινών σημείων», πίσω από την πλάτη των λαϊκών στρωμάτων και έξω από τους αγώνες τους.

Το πραγματικό ζητούμενο, σήμερα, είναι η ενότητα της πάλης όλων των πληττόμενων κοινωνικών στρωμάτων, εργατών και εργαζομένων, αγροτών, μικρών επαγγελματιών, νεολαίας και γυναικών, στην κατεύθυνση της προάσπισης των ταξικών συμφερόντων τους, δηλαδή σε αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Αυτό το μεγάλο ζητούμενο πρέπει και μπορεί να υπηρετήσει η «Λαϊκή Συσπείρωση» και αυτό ακριβώς δηλώνει μέσα από την προεκλογική διακήρυξή της, τη στιγμή που η λαϊκή συσπείρωση οφείλει να αποτελέσει περιεχόμενο δράσης σε κάθε χώρο δουλειάς, συνοικία, σχολειό, πανεπιστήμιο, για την προάσπιση των εργατικών συμφερόντων σήμερα και το άνοιγμα του δρόμου για τη συνολική δικαίωση αυτών των συμφερόντων αύριο.

Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι δύσκολος, ακριβώς γιατί δεν μπορεί να είναι μοναχικός.

Αντίθετα, οφείλει να συγκινήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, ενώ ο βαθμός ανταπόκρισης αυτών στο σάλπισμα αγώνα σήμερα θα αποτελέσει τη μοναδική ασφαλιστική δικλείδα για ένα καλύτερο αύριο.

Ο συγκεκριμένος δρόμος θα συνεχίσει και μετά τις εκλογές του Νοέμβρη, μέσα από σωματεία, επιτροπές αγώνα, συλλόγους και εν τέλει μέσα από κάθε μορφή λαϊκής συσπείρωσης.

Σ' αυτόν το δρόμο έχουμε υποχρέωση να συστρατευτούμε όλοι οι αγωνιστές. Στην ουσία, πρόκειται για τον μοναδικό πραγματικό μονόδρομο που ανοίγεται μπροστά μας και οφείλουμε να τον ακολουθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA»
Θα τους πονέσει η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Κάλεσμα στήριξης των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Σε αποφασιστική δράση και αγώνα για τη μαζική υποστήριξη των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλη τη χώρα, καλεί όλους τους εργαζόμενους το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA». Γιατί «τα ψηφοδέλτιά της, είναι εκφραστής της απόφασής μας και της επιδίωξής μας να δημιουργήσουμε ένα μαζικό, ρωμαλέο και αποφασιστικό κίνημα αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης. Θα είναι κάστρα αντίστασης και στο επίπεδο της περιφέρειας και του δήμου», υπογραμμίζει.

Οπως τονίζει στο κάλεσμά του το σωματείο «οι εκλογές αυτές είναι και πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένας αγώνας, συνέχεια των αγώνων που δώσαμε με απεργίες, με συλλαλητήρια, πικετοφορίες και καταλήψεις ενάντια σε αυτήν την αντιλαϊκή, φιλομονοπωλιακή βαρβαρότητα και πρέπει να είναι νικηφόρος για το ταξικό και γενικότερα το λαϊκό κίνημα. Εχουμε και εμείς ευθύνη αν οι επίσημοι και ανεπίσημοι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ εξασφαλίσουν ένα αποτέλεσμα που θα ερμηνευτεί ως πράσινο φως, για να συνεχίσουν και να δυναμώσουν την αντιλαϊκή θύελλα που έχουν εξαπολύσει. Μην ανεχόμαστε άλλο να μας κοροϊδεύουν ότι έρχονται καλύτερες μέρες. Καλύτερες μέρες έρχονται μόνο για τους εκμεταλλευτές μας. Για εμάς και τα παιδιά μας, σύνταξη στα 65 και τα 70, με μισθούς και συντάξεις πείνας».

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν απάντηση και στη ΝΔ «που θέλει να δείξει ότι ακόμα έχει την ικανότητα να εγκλωβίζει λαϊκές μάζες και ότι παραμένει απαραίτητος παίχτης στο δικομματικό παιχνίδι».

Και, μεταξύ άλλων, καταλήγει «το σωματείο μας, μας καλεί, χωρίς καμία ταλάντευση, να πάρουμε θέση. Να καταδικάσουμε αποφασιστικά τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και όλων των αναχωμάτων τους. Θα τους πονέσει η ψήφος μας μόνο αν δοθεί στους υποψήφιους της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε κάθε περιφέρεια και σε κάθε δήμο ενιαία».

Παναγιώτης Γεωργάκας

Νευρολόγος - ψυχίατρος ΨΝΘ, επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΠΕΘΕΑ) «ΑΡΓΩ», υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Κεντρική Μακεδονία

Πιστεύω ότι, για να δημιουργήσουμε ελεύθερες, δημοκρατικές, ευτυχισμένες κοινωνίες πρέπει να διαμορφώσουμε υπεύθυνους πολίτες - συνεργάτες και όχι ανταγωνιστικά, καταπιεσμένα κι εξαρτημένα άτομα. Για να επιτευχθεί αυτό, κατά την προσωπική μου άποψη, πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες λαϊκής οικονομίας και λαϊκής εξουσίας.

Και για να μπορέσει επίσης αυτό το πράγμα να γίνει πράξη θα πρέπει να κινητοποιηθούν άνθρωποι, φορείς, δομές, στην προκειμένη περίπτωση ψηφοδέλτια και αγωνιστικά κινήματα, τα οποία χαρακτηρίζονται από την έλλειψη υποχωρητικότητας και αντιθέτως από την ενισχυμένη παρουσία αγωνιστικότητας, αντίθεσης και ανατρεπτικής διάθεσης.

Σαν άνθρωπος που δουλεύω στο χώρο των εξαρτήσεων, σαν άνθρωπος που δουλεύω με ανθρώπους που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό είχα επίσης την ιδιαίτερη ευαισθησία να αγωνιστώ για τους ανθρώπους που βλέπω ότι μέσα σε τέτοιες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες θα βιώσουν ακόμη μεγαλύτερο αποκλεισμό, ακόμη πιο έντονη περιθωριοποίηση.

Θεώρησα, λοιπόν, ότι το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μου δίνει τη δυνατότητα να παλέψω στις κατευθύνσεις αυτές, μου δίνει τη δυνατότητα να εκφραστώ μέσα από αυτό, μου δίνει το δυνατότητα να καταθέσω ιδέες και απόψεις που ιδεολογικά θεωρώ ότι θα ενισχυθούν στην προσπάθεια υλοποίησής τους. Γι' αυτό, λοιπόν, το υποστηρίζω.

Γιάννα Πάντου

Συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος, υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Πειραιά

Στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη συμμετέχω στο αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Μόνο η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση» θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα απόρριψης της πολιτικής ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ και ΔΝΤ, που καταδικάζει το λαό στη φτώχεια και στη στέρηση δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες. Ισχυρή «Λαϊκή Συσπείρωση» και καταδίκη των υποψηφίων που υπηρετούν την κυρίαρχη πολιτική θα είναι μήνυμα ελπίδας και προοπτικής, απόρριψη της μοιρολατρίας και της απογοήτευσης, μήνυμα - συμβολή στην αντεπίθεση του εργατικού κινήματος.

Σ' ένα από τα «πηγαδάκια» της βραδιάς διακρίναμε τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Χρήστο Θηβαίο και Παύλο Ορκόπουλο (καθιστός).
Σ' ένα από τα «πηγαδάκια» της βραδιάς διακρίναμε τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Χρήστο Θηβαίο και Παύλο Ορκόπουλο (καθιστός).
Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο της Αθήνας, Θανάσης Παφίλης και Νίκος Σοφιανός, αντίστοιχα, συναντήθηκαν προχτές το βράδυ με καλλιτέχνες. Με την ελπίδα για αλλαγή πορείας προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, δήλωσαν με την παρουσία τους τη στήριξή τους στη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τον αγώνα της.

Μια συνάντηση που έγινε στη βάση κοινών προβλημάτων των εργαζόμενων στον πολιτισμό, τα οποία προκύπτουν από την αντιδραστική πολιτιστική πολιτική του αστικού κράτους, το οποίο υπηρετούν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού.

Οι Θανάσης Παφίλης και Νίκος Σοφιανός με τον Διονύση Τσακνή και την Καλλιόπη Βέττα
Οι Θανάσης Παφίλης και Νίκος Σοφιανός με τον Διονύση Τσακνή και την Καλλιόπη Βέττα

Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις εγκυκλίους

Πλήρως αναξιόπιστη η ηγεσία του ΥΠΕΣ

Εντελώς αναξιόπιστη αποδεικνύεται η κυβέρνηση και ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση ξεκάθαρων όρων και προϋποθέσεων για την οργάνωση και διεξαγωγή των τοπικών εκλογών. Με τις αλληλοαναιρούμενες έως και - συχνά - μη σύννομες εγκυκλίους προκάλεσε ένα απίστευτο αλαλούμ αναφορικά με το τι ισχύει ως εκλογική διαδικασία, προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε υπηρεσίες και συνδυασμούς, ενώ την ίδια τακτική συνεχίζει ακόμη και τώρα, ελάχιστες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Κλασικό παράδειγμα είναι ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η ηγεσία του ΥΠΕΣ την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους δικαστικούς αντιπροσώπους.

Αναλυτικότερα, και στις δύο συνεδριάσεις της διακομματικής επιτροπής η ηγεσία του ΥΠΕΣ διακήρυττε πως είναι πολιτική της επιλογή οι δικαστικοί αντιπρόσωποι να μπορούν να ψηφίζουν για τις δημοτικές εκλογές εφόσον ο δήμος στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι είναι στην ίδια Περιφέρεια με τον δήμο στον οποίο θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Με μια τέτοια ρύθμιση ο δικαστικός αντιπρόσωπος που είναι δημότης π.χ. Χολαργού θα μπορούσε την ημέρα των εκλογών να ψηφίσει για τις δημοτικές εκλογές παρά το γεγονός ότι - ως δικαστικός αντιπρόσωπος - θα ασκούσε καθήκοντα στο Δήμο του Πειραιά.

Προχτές, πρώτη του μηνός, το ΥΠΕΣ εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία άλλαξε την αρχικώς διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης στη διακομματική επιτροπή (θέση στην οποία επέμενε πεισματικά, παρά τις επισημάνσεις που της είχαν γίνει). Ετσι, βάσει της εγκυκλίου αυτής, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να ψηφίσει στις δημοτικές εκλογές εφόσον ο σημερινός Δήμος στον οποίο είναι εγγεγραμμένος και ο Δήμος στον οποίο θα ασκήσει τα καθήκοντά του την ημέρα των εκλογών αποτελούν μέρη του ίδιου νέου Δήμου που δημιουργείται με τον «Καλλικράτη». Η ηγεσία του ΥΠΕΣ χρειάστηκε μερικές βδομάδες, για να καταλάβει το αυτονόητο και το γεγονός ότι λίγες ώρες πριν από τις εκλογές συνεχίζει να εκδίδει διευκρινιστικές εγκυκλίους αποδεικνύει ότι πίσω από το μπάχαλο που δημιούργησε υποκρύπτονται συγκυριακές πολιτικές σκοπιμότητες. Τι θα ξημερώσει αύριο ουδείς μπορεί να προβλέψει, αν και αρκετές εκλογικές εκκρεμότητες συνεχίζουν να παραμένουν, αφού η ηγεσία του υπουργείου ακόμη δεν έχει απαντήσει σε ερωτήσεις που της έχουν γίνει αναφορικά με θέματα ακυρότητας των ψηφοδελτίων στις περιφερειακές εκλογές και ζητήματα που σχετίζονται με τις εκλογικές δαπάνες.

Κώστας Ευμορφόπουλος

Προπονητής ποδοσφαίρου, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Πειραιά

Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που ζούμε, πολύς κόσμος στερείται ακόμα και την τροφή και πρέπει κάπου να στηριχθεί. Το στήριγμά του είναι μόνο το ΚΚΕ. Αυτό το κόμμα στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις μια ολόκληρη ζωή.

Γιάννης Βαΐτσος

Ιδιωτικός υπάλληλος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Πειραιά

Κατεβαίνω υποψήφιος με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Πειραιά, επειδή θεωρώ ότι οι θέσεις του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συνολικά είναι σάλπισμα νέων αγώνων κατά της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και των «παιδιών» τους, που επιτίθενται με ιδιαίτερη σκληρότητα και βαρβαρότητα αυτή την εποχή ενάντια σε κατακτημένα με αγώνες και αίμα εργασιακά δικαιώματα, τσακίζοντας το λαϊκό εισόδημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ