ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αγωνιστικός συναγερμός

Τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 25 του Σεπτέμβρη, συλλαλητήριο στις 3 του Οκτώβρη, ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης

Σε τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μμ) προχωρούν οι εργαζόμενοι του Πειραιά τη Δευτέρα 25 του Σεπτέμβρη στα πλαίσια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και το «διάλογο μαϊμού» που έχει στήσει με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με ένα πλαίσιο αναντίστοιχο με τις ανάγκες των εργαζομένων και το μέγεθος της αντίστασης που πρέπει να παραταχθεί απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι αλλά και όλοι οι πολίτες του Πειραιά καλούνται από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά να συμμετάσχουν και στην παμπειραϊκή συγκέντρωση που διοργανώνει στις 3 του Οκτώβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καθώς και σ' όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

«Μας λένε ότι δεν καταργούν το 8ωρο - τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της επιτροπής - και συγχρόνως προτείνουν να υπολογίζεται ο χρόνος δουλιάς σε ετήσια βάση. Δηλαδή, όταν έχει ανάγκη ο εργοδότης, κράτος ή ιδιώτης θα δουλεύουμε 10ωρα ή 12ωρα, 4ωρα ή 2ωρα και θα βγάζουν για όλο το χρόνο το μέσο όρο. Ετσι καταργείται η σταθερή δουλιά, το 8ωρο και το 5ήμερο. Μιλούν για την ανεργία και αυξάνουν τις απολύσεις. Μιλούν για "εργασία" και εννοούν τη "μερική απασχόληση"».

Αναφερόμενη στις συνδικαλιστές ηγεσίες η Επιτροπή τονίζει: «Οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στο ΕΚΠ, στην ΠΝΟ, στις Ομοσπονδίες έχουν τεράστιες ευθύνες, έχουν ενσωματωθεί στη λογική της κυβέρνησης για την ΟΝΕ και την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Προσπαθούν να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους με τη χρεοκοπημένη τακτική της "συναίνεσης" και των ψευτοδιαλόγων στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας. Απαιτούμε την άμεση αποχώρηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από κάθε είδους "ψευτοδιάλογο"».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Δε δέχονται αρνήσεις για τους ανέργους

Τα σωματεία της Ζώνης καλούν σε συγκέντρωση τη Δευτέρα στις 9 το πρωί για τα δικαιώματα των ανέργων

Συγκέντρωση ανέργων τη Δευτέρα στις 9 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά διοργανώνουν τα οχτώ σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Ταυτόχρονα την ίδια μέρα όλοι οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης καλούνται να πάρουν μέρος στην παμπειραϊκή στάση εργασίας και σε συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΑΕΔ στον Πειραιά (Καθολικής Εκκλησίας 1, στον πεζόδρομο).

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα των σωματείων καταγγέλλεται πως εδώ και μήνες τα σωματεία του χώρου έχουν καταθέσει στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και τον υφυπουργό Εργασίας συγκεκριμένα αιτήματα για την προστασία των ανέργων και το συνταξιοδοτικό. «Ο επιζητούμενος διάλογος από την πλευρά μας - τονίζεται - που να οδηγεί σε λύσεις δε βρήκε ανταπόκριση από την κυβέρνηση, εδώ και 6 μήνες θα - θα - θα συνέλθει το διυπουργικό όργανο και κοροϊδεύουν. Η κατάσταση καθημερινά χειροτερεύει και τα προβλήματα οξύνονται περισσότερο».

Συγκεκριμένα, τα σωματεία ζήτησαν από τον υφυπουργό Εργασίας τη λήψη απόφασης για την ένταξη στο ταμείο ανεργίας και την επιδότηση με το 80% των αποδοχών του κλάδου, μέχρι να βρουν δουλιά, όλων των ανέργων, που έχουν κατ' ελάχιστον 100 ένσημα την τελευταία διετία, αφαιρώντας το τελευταίο δίμηνο. Την καταβολή από 15 Σεπτέμβρη 250.000.000 δραχμών συνολικά για το ειδικό επίδομα - λαμβάνοντας υπόψη τη δεινή οικονομική κατάσταση των ανέργων - με προϋποθέσεις κατ' ελάχιστον 30 ένσημα τα τελευταία χρόνια 1999-2000 και να μην υπερβαίνουν το 1999 τα 210 ένσημα. Τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 55 για τους ασφαλισμένους στα βαρέα και στα 60 για τους ασφαλισμένους στα μεικτά.

Η απάντηση του υφυπουργού, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία, ήταν ότι θα δοθεί επίδομα όπως και πέρσι, αρνείται δηλαδή την αύξησή του στα 250.000.000 δραχμές. Απορρίπτει δε την επιδότηση των ανέργων με 100 ένσημα την προηγούμενη διετία!

Η ανακοίνωση των σωματείων καταλήγει: «Με την ταυτόχρονη κινητοποίηση των δυνάμεών μας, ανέργων και εργαζομένων, με την αποφασιστική συμμετοχή μας και παρουσία μπορούμε να διεκδικήσουμε λύσεις, να επιβάλουμε την προστασία των ανέργων».

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απεργούν ενάντια στην «ελαστικοποίηση»

Πανελλαδική απεργία σε όλες τις τράπεζες κατά των παραβιάσεων στις εργασιακές σχέσεις

Τη σαφή θέση της κυβέρνησης για «ευέλικτη οργάνωση εργασίας» στις Τράπεζες, κατέθεσε προκλητικά ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης στο προεδρείο της ΟΤΟΕ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής τους, ενόψει της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, την οποία κήρυξε η Ομοσπονδία κάτω από την πίεση των εργαζομένων. Η τοποθέτηση του υπουργού γίνεται σε ένα περιβάλλον σημαντικών αυθαιρεσιών των τραπεζιτών σε βάρος των τραπεζοϋπαλλήλων, στο ωράριο εργασίας, στους μισθούς και άλλα δικαιώματα.

Ο Τ. Γιαννίτσης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, αναφερόμενος στα θέματα της παραβίασης ωραρίου, τα προβλήματα από τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, στο 35ωρο και στο ασφαλιστικό, επανέφερε τη θέση που κατά καιρούς έχει εκφράσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για ευελιξία στην οργάνωση εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων. Σαν επιχείρημα πρόβαλε την ανάγκη στήριξης της βιωσιμότητας των τραπεζών στις συνθήκες του παγκόσμιου ανταγωνισμού!

Ταυτόχρονα, ανέτρεψε τη μέχρι σήμερα αποδοχή της κυβέρνησης - στα λόγια - για δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης των τραπεζοϋπαλλήλων, μιλώντας για μια νέα λογική και ένα καλύτερο σχήμα από την πρόταση της ΟΤΟΕ για Ενιαίο Ταμείο. Η εξέλιξη αυτή προδικάζει την αντιασφαλιστική επίθεση που θα εξαπολύσει η κυβέρνηση στον κλάδο, στα πλαίσια των γενικότερων ανατροπών στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει από τον ερχόμενο Γενάρη.

Οσον αφορά το ζήτημα της παραβίασης ωραρίου κατέφυγε για μια ακόμη φορά στις επιθεωρήσεις Εργασίας, λέγοντας ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι, τη στιγμή που ο ίδιος έχει ταχθεί ενάντια στη «νοοτροπία του κρατικίστικου ελέγχου των πάντων»!

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δ. Κουσελάς, επισήμανε απλώς, ότι δε δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις από τον υπουργό και ότι αν δε δοθούν θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Η στάση του αυτή υπαγορεύεται και από τη σκοπιμότητα συλλογής «αγωνιστικών δαφνών» μπροστά στο Συνέδριο της ΟΤΟΕ σε λίγες βδομάδες. Ωστόσο, στα πλαίσια της στάσης που κρατά η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ τα τελευταία χρόνια, έκανε ξανά λόγο για «διάλογο», στον οποίο δε θα γίνει δεκτή η μείωση του χρόνου εργασίας με παράλληλη ελαστικοποίησή του. Ηταν όμως η πρόταση της ίδιας της ΟΤΟΕ για το «35ωρο» στις τράπεζες, που οδήγησε ακόμη και σε 55ωρη εβδομαδιαία εργασία, καθώς συνδυάστηκε με επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών...

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Με κυβέρνητική κάλυψη

Καταγγελία του ΕΚ Λάρισας, με αφορμή την παρουσία του υφυπουργού Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλη σε ημερίδα - φιέστα της εταιρίας

Την πολιτική κάλυψη που παρέχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις αντεργατικές μεθοδεύσεις των νέων ιδιοκτητών της γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος», αδελφούς Σαράντη, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Στην ανακοίνωσή του το ΕΚΛ, αφού αναφέρεται στο όργιο εργοδοτικής ασυδοσίας και αυταρχισμού που έχουν επιδοθεί οι αδελφοί Σαράντη, όπως με τον ξυλοδαρμό συνδικαλιστών από μπράβους τους, τις απολύσεις εργαζομένων κ.ά., τονίζει: «Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στη γαλακτοβιομηχανία "Ολυμπος" και θα περιμέναμε την παρέμβαση της πολιτείας για να σταματήσει τις παρανομίες των αδελφών Σαράντη - το εργοστάσιο έγινε με επιδότηση του κράτους - η κυβέρνηση δίνει πολιτική κάλυψη στους εν λόγω εργοδότες, αφού είδαμε τον υφυπουργό Γεωργίας και συντοπίτη μας, κ. Χατζημιχάλη, να παρευρίσκεται το Σάββατο 15-9-2000 στη φιέστα που διοργάνωσαν οι κύριοι Σαράντη, δήθεν για την ανάπτυξη του αιγοπρόβειου γάλακτος. Να σημειωθεί ότι η γαλακτοβιομηχανία "Ολυμπος" των αδελφών Σαράντη, δεν παίρνει ούτε το 1% του γάλακτος από το νομό μας. Φανταστείτε το ενδιαφέρον του για την κτηνοτροφία στο νομό μας!»

Και καταλήγοντας, στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας υπογραμμίζει: «Καλούμε το Λαρισαϊκό λαό να καταδικάσει αυτές τις ενέργειες, καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΙΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας, ΟΑΕΔ, υγειονομικές υπηρεσίες) να εντείνουν τους ελέγχους για να περιορίσουν τις παρανομίες και την αυθαιρεσία του εν λόγω εργοδότη της "Ολυμπος"».

ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απαίτηση για την αναβάθμισή της

Ετοιμοι για κινητοποιήσεις οι μηχανικοί ναυτεργάτες που φοιτούν στο ΚΕΣΕΝ

Στο «πόδι» βρίσκονται οι ναυτεργάτες μηχανικοί που φοιτούν στο Κέντρο Επανεκπαίδευσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) οι οποίοι διεκδικούν την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης.

Οι μηχανικοί παίρνοντας χτες μέρος μαζικά στη γενική συνέλευση της Συντονιστικής τους Επιτροπής στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας και ο β' γραμματέας Αντώνης Παύλου, αποφάσισαν να βγουν στο δρόμο του αγώνα ενάντια στην αντιναυτεργατική κυβερνητική πολιτική, της οποίας η μία πλευρά είναι η συνεχής υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και η ένταση της στρατικοποίησης των σχολών. Τα αγωνιστικά βήματα των μηχανικών θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των συναντήσεων που ζήτησαν χτες με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή.

Συγκεκριμένα διεκδικούν: Την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των μηχανικών με την τροποποίηση της διδακτέας ύλης, προκειμένου να καλύψει τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, ώστε να γίνει πιο χρήσιμη και πιο αποδοτική στην άσκηση του επαγγέλματος στα πλοία. Να αυξηθούν οι ώρες των εργαστηριακών μαθημάτων και να πραγματοποιηθούν τεχνικά σεμινάρια. Να αυξηθεί το επίδομα του κύκλου σπουδών στο 80% του μισθού και να εγκριθεί η δωρεάν διαμονή των μετεκπαιδευομένων στο ΚΕΣΕΝ στην Εστία Ναυτικών. Να αναγνωριστεί η ισοτιμία των διπλωμάτων με τα αντίστοιχα της στεριάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ