ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
Βήμα συντονισμού και αντεπίθεσης

Αύριο Σάββατο, η σύσκεψη του ΠΑΜΕ στην Αθήνα για το συντονισμό και τον εμπλουτισμό  του αγώνα

Σταθμό στη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, αποτελεί η δεύτερη πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή 900 συνδικαλιστών και εκπροσώπων σωματείων που γίνεται αύριο στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ». Μια σύσκεψη, που, εξαιτίας της χρονικής συγκυρίας που γίνεται, την ώρα που κυβέρνηση και εργοδοσία κορυφώνουν την αντεργατική τους επίθεση, δίνει τη δυνατότητα, για μια ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο συνθλίβεται ανάμεσα στις συμπληγάδες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Για τη σύσκεψη μίλησε στο «Ρ» ο Γιάννης Μαρκάκης, μέλος ΕΓ ΟΤΟΕ και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Ιονικής: «Επιχειρείται σήμερα - υπογραμμίζει ο συνδικαλιστής - μια βάρβαρη και βίαιη αναδιάρθρωση του πολιτισμικού και κοινωνικού ιστού αυτού του λαού και μετατροπή των εργαζομένων σε φοβισμένους είλωτες.

Επιχειρείται, σε πλήρη συντονισμό κυβέρνησης και εργοδοσίας, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, καθ' υπαγόρευση των βιομηχάνων και των τραπεζιτών, μέσω του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης (με συνενοχή της ηγεσίας των ΓΣΕΕ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "Αυτόνομης Παρέμβασης"), να περάσει η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με το υποκριτικό πρόσχημα της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Κινδυνεύουν θεμελιακά δικαιώματα, που οι προηγούμενες γενιές κατέκτησαν, με πολύχρονους αγώνες. Προωθείται ένας βάρβαρος εργασιακός μεσαίωνας, που θα σημαδέψει τη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους τα επόμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει και στοχεύει στο ξήλωμα των ασφαλιστικών κατακτήσεων, στην υποβάθμιση της υγείας και της παιδείας, ενώ προχωρεί "ταχύρυθμα" τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ.

Σ' αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ησυχάζει, να ιδιωτεύει, να μένει απλός θεατής. Κανένας δεν πρέπει ν' ακολουθήσει τις λογικές του συμβιβασμού, της υποταγής και της χειραγώγησης στις κυβερνητικές - εργοδοτικές επιταγές, που δυστυχώς έχουν εγκλωβιστεί οι ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Υπάρχουν δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, που αντιστέκονται, αγωνίζονται, προτείνουν και παλεύουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Το ΠΑΜΕ, από την ίδρυσή του, αυτή την κατεύθυνση έδειξε, αυτό το δρόμο ακολουθεί. Η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ συνδικάτων - συνδικαλιστών - εργαζομένων (χωρίς να είναι απαραίτητη η κοινή κομματική αναφορά), μπορεί ν αποτελέσει το νέο αριστερό ΠΟΛΟ του σ.κ. και να δώσει ελπίδα και προοπτική στην εργατική τάξη. Ολοι μαζί, μπορούμε να χτίσουμε ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο απέναντι στους εκμεταλλευτές μας και τους εκποιητές των ονείρων μας».

Στο μεταξύ, όλο και περισσότερες δυνάμεις και συνδικαλιστικές οργανώσεις μπαίνουν στον αγώνα, δηλώνοντας τη συστράτευσή τους με το αγωνιστικό πρόγραμμα του ΠΑΜΕ. Με ομόφωνη απόφασή της, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας αποφάσισε τη συμμετοχή της στην πανελλαδική απεργία στις 10 Οκτώβρη, στην αντικαπιταλιστική συγκέντρωση της Τρίτης έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ, στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στις 21 Οκτώβρη στην πλατεία Ομονοίας και στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με νέο απεργιακό αγώνα.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Μαχητική απάντηση

Εκατοντάδες εργαζόμενοι της πόλης συμμετείχαν σε συγκέντρωση και πορεία ενάντια στα αντεργατικά σχέδια

Με μια μεγάλη συγκέντρωση και πορεία προς τη Νομαρχία εκατοντάδες εργαζόμενοι της πόλης των Ιωαννίνων, διατράνωσαν χτες βράδυ την απαίτησή τους ν' αποσυρθούν τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της «Επιτροπής Αγώνα κατά των μέτρων», οι Γιαννιώτες αποδοκίμασαν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και με το σύνθημα «Συνδικάτα ταξικά όχι κυβερνητικά», έδειξαν το δρόμο που πρέπει να πάρει το συνδικαλιστικό κίνημα.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το παλιό Εργατικό Κέντρο από όπου και ξεκίνησαν πορεία προς τη Νομαρχία. Βροντοφωνάζοντας «Εργάτες Αγρότες, Φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές» και ακόμα πως η «Εργατιά παλεύει και θα νικήσει, αυτά τα μέτρα θα καταργήσει», έδειξαν τον τρόπο αλλά και το στόχο που πρέπει να έχει αυτή η πάλη.

Ομιλητής στη συγκέντρωση έξω από τη Νομαρχία, όπου κατέληξε η πορεία, ήταν ο Πέτρος Γιωτόπουλος, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε στις συνέπειες της ένταξής μας στην ΟΝΕ που πυροδότησε τις νέες αντεργατικές ρυθμίσεις του κεφαλαίου και της κυβέρνησης.

Ο Π. Γιωτόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους του νομού απέναντι σ' όλους αυτούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και στους εργοδότες, ν' αντιτάξουν την ενότητα, τη συσπείρωση και τον αγώνα, μέχρι η κυβέρνηση ν' αποσύρει το αντεργατικό πακέτο αλλά και να απαιτήσουν νέα δικαιώματα.

«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
«Καταδικάστηκε» η απεργία!

Το δικαστήριο Εργατικών Διαφορών της Θεσσαλονίκης κήρυξε χτες «παράνομη» τη 48ωρη απεργία των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων και διέταξε την επιστροφή των απεργών στην εργασία τους, επιβάλλοντας πρόστιμο 1 εκατομμυρίου δραχμών στο σωματείο για κάθε ημέρα συνέχισης της απεργίας ή συμμετοχής σε παρόμοια απεργία στο μέλλον με τα ίδια ή παραπλήσια αιτήματα!

Η απεργία όμως συνεχίστηκε και χτες με απόφαση και ευθύνη του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Χτες το μεσημέρι ο γραμματέας του ΕΚΘ, Θεόδωρος Κυριακίδης, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ συνομίλησε με συνδικαλιστές του χώρου και παρακάθησε σε συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» μετά την επίσκεψή του στο χώρο της απεργίας, ο Θ. Κυριακίδης υπογράμμισε: «Η απόφαση του δικαστηρίου δείχνει πραγματικά ότι η κυβέρνηση μαζί με τη διεύθυνση της εταιρίας αξιοποιούν κάθε μηχανισμό για να χτυπήσουν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και να προχωρήσουν στο κλείσιμο των δύο χημικών μονάδων, απόφαση στην οποία αντιδρούν οι εργαζόμενοι.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους δε στέκονται στα στενά εργασιακά τους ζητήματα, αλλά παλεύουν για την προοπτική και την ανάπτυξη ενός σημαντικού κλάδου, όπως ο πετροχημικός, παλεύουν για την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της πόλης και ενάντια στα διαπλεκόμενα συμφέροντα, που εξυπηρετεί η κυβέρνηση με τις πολιτικές της αποφάσεις», τόνισε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου.

ΛΑΡΙΣΑ
Αποφασιστικά στη δράση

Οι εργαζόμενοι του νομού προετοιμάζουν την αντίστασή τους στους αντεργατικούς σχεδιασμούς

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν την αγωνιστική δράση τους κατά της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και των βιομηχάνων δηλώνουν οι εργαζόμενοι της Λάρισας. Καταγγέλλουν, δε, ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης στοχεύουν στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με πρόσχημα δήθεν την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ο καλύτερος συντονισμός της δράσης τους συζητήθηκε σε χτεσινή σύσκεψη εκπροσώπων σωματείων του νομού που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε η αναγκαιότητα συσπείρωσης των εργαζομένων στο αγωνιστικό πρόγραμμα του ΠΑΜΕ, ώστε να μπει «φρένο» στην άγρια επίθεση που δέχονται τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματά τους.

Στα πλαίσια του προγράμματος των αγωνιστικών εκδηλώσεων κατά των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 10 Οκτώβρη, με ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο, ενώ αποφάσισε και νέα 24ωρη απεργία στα μέσα Νοέμβρη. Αύριο αντιπροσωπεία του ΕΚΛ θα λάβει μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ.

Την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στο ΕΚΛ σύσκεψη όλων των μαζικών φορέων της πόλης, για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης και την απόκρουση της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ενώ στις 29 του μήνα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου θα συμμετάσχει στην πανευρωπαϊκή σύσκεψη συνδικαλιστών στη Γαλλία. Στις 21 Οκτώβρη το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και τα Σωματεία της δύναμής του θα δώσουν το «παρών» στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα.

Τη συμμετοχή του στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ αποφάσισε το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Λάρισας, απαιτώντας την άμεση απόσυρση των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης και την αποχώρηση της ΓΣΕΕ από κάθε είδους στημένο «διάλογο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ