ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Επιστροφή στη ζωή για τους 33 εργάτες

Μαζί έρχεται και η προσπάθεια εκμετάλλευσης της διαδικασίας διάσωσης από τους αστούς πολιτικούς και τα όρνεα της ... βιομηχανίας του θεάματος

Ο 2ος εργάτης που βγήκε από τα έγκατα της γης, Μάριο Σεπούλβεδα, πανηγυρίζει με τους συναδέλφους του, φωνάζοντας: «Ζήτω οι μεταλλωρύχοι της Χιλής»
Ο 2ος εργάτης που βγήκε από τα έγκατα της γης, Μάριο Σεπούλβεδα, πανηγυρίζει με τους συναδέλφους του, φωνάζοντας: «Ζήτω οι μεταλλωρύχοι της Χιλής»
ΣΑΝ ΧΟΣΕ._

Ενας ένας, οι 33 μεταλλωρύχοι που είχαν παγιδευτεί σε αυτό το λαγούμι που θα γινόταν ο τάφος τους, για 69 ημέρες, επιστρέφουν στη ζωή. Τους υποδέχεται ζητωκραυγάζοντας ο κόσμος και οι εξουθενωμένοι από την αγωνία και την προσμονή συγγενείς και οικείοι τους. Τα «όρνεα» στέκονται λίγο πιο πέρα: ο πρόεδρος της Χιλής, αξιωματούχοι, τα ΜΜΕ. Ολη η οικουμένη παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την επιχείρηση απεγκλωβισμού που άρχισε τα ξημερώματα της Τετάρτης - ώρα Ελλάδας - και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα και η ευκαιρία είναι «χρυσή», δημόσιες σχέσεις και εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, της αγωνίας, της ελπίδας με σκοπό το κέρδος.

Μέχρι αργά χθες είχαν απεγκλωβιστεί περισσότεροι από τους μισούς ενώ η διαδικασία είναι ταχύτατη και απρόσκοπτη ενώ ο συνολικός χρόνος για τον απεγκλωβισμό κάθε ανθρακωρύχου διαρκεί περίπου 50 λεπτά (τα 20 λεπτά είναι η διαδρομή μέσα στην λεγόμενη κάψουλα «Φοίνιξ 2», τον κλωβό διάσωσης). Η υγεία των μεταλλωρύχων που έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί από το ορυχείο Σαν Χοσέ στη νότια Χιλή είναι «αρκετά καλή. Σε όλες τις περιπτώσεις έχουν αναρρώσει ικανοποιητικά έπειτα από λίγη ξεκούραση χωρίς να χρειαστεί να τους χορηγηθούν φάρμακα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Τζέιμι Μάναλιχ. Σε γενικές γραμμές παρατηρείται αύξηση της αρτηριακής τους πίεσης και της καρδιακής συχνότητας, όμως οι γιατροί δεν ανησυχούν.

«Οταν η Χιλή είναι ενωμένη, μπορούμε να κάνουμε πολλά. Αυτή η χώρα δείχνει την πραγματική της ψυχή, δείχνει αυτό που είναι ικανή να καταφέρει, όταν είμαστε αντιμέτωποι με αντιξοότητες», είπε ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινέιρα στο «στρατόπεδο ελπίδα» - στρατόπεδο που στήθηκε για τη διάσωση στο ορυχείο Σαν Χοσέ, στο Κοπιαπό της ερήμου Ατακάμα - μετά τη διάσωση του πρώτου ανθρακωρύχου, του Φλορένσιο Αβαλος. Η στιγμή ήταν «πανηγυρική» και ο Πινέιρα προετοιμασμένος εδώ και καιρό την εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο, προκειμένου να αντιστρέψει το κλίμα. Να κάνει το χιλιανό λαό να ξεχάσει το στρατό που βγήκε για πρώτη φορά μετά τη χούντα Πινοτσέτ στους δρόμους της Χιλής, μετά το σεισμό του Ιανουαρίου, να ξεχάσει την αντεργατική ατζέντα της κυβέρνησής του, να ξεχάσει το κυνηγητό που ήδη έχει αρχίσει ενάντια στο λαϊκό κίνημα και ειδικά ενάντια στους κομμουνιστές, ενάντια στους ιθαγενείς πληθυσμούς όπως οι Μαπούτσε («Ανθρωποι της γης») που υπερασπίζονται η γη τους να μην δοθεί βορά στις πολυεθνικές. Να ξεχάσει ακόμη και την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης τις πρώτες 10 μέρες όσον αφορά την τύχη των μεταλλωρύχων που ήταν εγκλωβισμένοι περίπου 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης αλλά και τη συστηματική πολιτική συγκάλυψη της καπιταλιστικής ασυδοσίας της ιδιοκτήτριας του ορυχείου, Σαν Εστέμπαν, που όχι μόνο είχε παραβιάσει όλους τους κανόνες ασφάλειας, όχι μόνο δεν διεξήγαγε έρευνες αλλά κήρυξε πτώχευση, δεν πληρώνει τους εργαζόμενους και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να πληρώσει για την επιχείρηση διάσωσης. Ολα αυτά σκεπάστηκαν στο όνομα της «πίστης που κινεί βουνά», του «θεού που έβαλε το χέρι του» που προβάλλουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας στην Χιλή.

Διαδήλωση μεταλλωρύχων

Σβήστηκε από τα ΜΜΕ, η διαδήλωση που πραγματοποίησαν χθες οι ανθρακωρύχοι που εργάζονται στην Σαν Εστέμπαν, ενώ είχε αρχίσει η διάσωση των συναδέλφων τους, απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων και την τήρηση των όρων των συμβολαίων τους.

Στο πλευρό των εργατών βρέθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής, με το μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος Λαουτάρο Καρμόνα, που κάλεσε τους εγράτες να συνεχίσουν τον αγώνα και να πιέσουν ώστε τις όποιες υποσχέσεις έδωσε ο αντιδραστικός πρόεδρος Πινέιρα για την ασφάλεια στα ορυχεία, να υποχρεωθεί να τις υλοποιήσει. Και δήλωσε ότι για τους κομμουνιστές αυτό το ζήτημα συνδέεται συνολικότερα με την προοπτική της εξορυκτικής βιομηχανίας που πρέπει να περάσει στα χέρια του λαού.

Από την άλλη τα ΜΜΕ, εταιρείες, που σπεύδουν να πλειοδοτήσουν για μία συνέντευξη, μία φωτογραφία, μία δήλωση, οτιδήποτε. Να προσφέρουν χρήματα, ανταλλάγματα, ταξίδια στο εξωτερικό (μέχρι και στην Ελλάδα), τα πάντα για πέντε λεπτά «στο γυαλί της τηλεόρασης» που θα εξασφαλίσει τηλεθέαση, όπερ και πακτωλό χρημάτων από τη διαφήμιση ή μία φωτογραφία ή μία μελιστάλαχτη ή ακόμη και πικάντικη ιστορία. Για τα όρνεα, αυτά μετράνε, και όχι ότι οι μεταλλωρύχοι εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες στυγνής εκμετάλλευσης και ήταν αυτές οι συνθήκες που παραλίγο να στοιχίσουν τη ζωή τους.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Ελεύθερος ο γενικός διευθυντής της εταιρείας...

...παρά τις καταγγελίες των εργαζομένων

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Δικαστήριο της ουγγρικής πόλης Βέσπεμ αποφάσισε να μη στοιχειοθετήσει κατηγορίες ενάντια στον Ζόλταν Μπακόνι, γενικό διευθυντή της εταιρείας «MAL Rt», από ασυντήρητη δεξαμενή της οποίας διέρρευσαν σχεδόν ένα εκατομμύριο τόνοι τοξικής λάσπης στη δυτική Ουγγαρία. Τελικά αφέθηκε χτες ελεύθερος καθώς οι εισαγγελείς δεν κατάφεραν να τεκμηριώσουν τις κατηγορίες εναντίον του. Την ίδια ωστόσο στιγμή, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως εργαζόμενοι του εργοστασίου αλουμινίου, κατά τη διάρκεια των καταθέσεών τους, τόνισαν πως ο Μπακόνι γνώριζε βδομάδες πριν για τις ρωγμές στον τοίχο της δεξαμενής. Μάλιστα, τους είχε απείλησε με απόλυση αν δημοσιοποιούσαν την υπόθεση.

Στο μεταξύ, στους 9 έφθασε ο τραγικός απολογισμός των νεκρών του οικολογικού δυστυχήματος καθώς ένας ηλικιωμένος έχασε χτες το πρωί τη ζωή του ενώ νοσηλευόταν με σοβαρά εγκαύματα στο νοσοκομείο. Μέχρι χτες, 50 άνθρωποι παρέμεναν σε νοσοκομεία με τραύματα.

Χτες, ο κυβερνητικός επίτροπος υπεύθυνος για τη διαχείριση της εταιρείας, Γκιόργκι Μπακόντι, ανακοίνωσε πως το εργοστάσιο θα ξεκινήσει και πάλι την παραγωγή σήμερα ή την Παρασκευή. Ο ίδιος ζήτησε λογιστικό έλεγχο της εταιρείας από την εφορία. Την ίδια στιγμή οι αρχές ισχυρίζονται πως οι ρωγμές που είχαν παρατηρηθεί τις προηγούμενες μέρες στη δεξαμενή δεν έχουν διευρυνθεί και ήραν την κατάσταση επιφυλακής για τους κατοίκους του χωριού Ντεβέτσερ, που είχαν ενημερωθεί από το Σάββατο να είναι σε ετοιμότητα να εκκενώσουν την περιοχή σε περίπτωση νέας διαρροής.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία στην οποία ανήκει το εργοστάσιο θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο για περίπου δύο χρόνια, δηλαδή για το διάστημα που θα διαρκούν οι επιχειρήσεις καθαρισμού, οι οποίες θα κοστίσουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

ΚΚ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Στηρίζει τη σύσταση του «Πατριωτικού Πόλου»

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Την πρόταση του Προέδρου Ούγο Τσάβες για το σχηματισμό ενιαίου Μετώπου υπό την ονομασία «Πατριωτικός Πόλος» στηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PCV), όπως δήλωσε ο Οσκαρ Φιγκέρα, ΓΓ της ΚΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τη σύσταση του «Πατριωτικού Πόλου» ο Οσκαρ Φιγκέρα τη χαρακτήρισε «ζωτική ανάγκη», με στόχο «το μετασχηματισμό της συλλογικής ηγεσίας για την εμβάθυνση της διαδικασίας» και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πολιτικοί παράγοντες θα συναντηθούν άμεσα ώστε να υπάρξει κάποια προσέγγιση και συμφωνία όσον αφορά στη στρατηγική για τη δημιουργία του.

Η πρόταση για τη σύσταση του Πόλου συνιστά «ιστορική αναγκαιότητα και απαίτηση» που επιβάλλει την εμβάθυνση της διαδικασίας, της οποίας ο χαρακτήρας δεν μπορεί να είναι μόνο εκλογικός αλλά να μετασχηματιστεί, υπό την ηγεσία του Προέδρου Τσάβες, ολόκληρη η διαδικασία προς τη σοσιαλιστική προοπτική.

«Αυτό αντιστοιχεί με αυτό που το Κομμουνιστικό Κόμμα όλα αυτά τα χρόνια της διαδικασίας έχει απαιτήσει και έχει υποδείξει ως αναγκαιότητα», τόνισε ο Οσκαρ Φιγκέρα, και πρόσθεσε ότι «αποτελεί ιστορικό αίτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος και είναι η πρόταση της δημιουργίας ενός πλατιού πατριωτικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που είχαμε προτείνει όταν αποφασίσαμε να μην αυτοδιαλυθούμε» (σ.σ. όταν αυτό είχε προταθεί από τον Τσάβες για ένταξη στο Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα). Τόνισε επίσης ότι «αν δυναμώσουμε τις ενωτικές παρεμβάσεις θα μπορέσουμε να χτίσουμε ένα δυνατό ενωτικό ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ίδιο και αγροτικό και νεολαιίστικο», και πρόσθεσε: «Είναι απαραίτητο να υπάρξει μια διαδικασία πολιτικής, ιδεολογικής και κοινωνικής συνοχής των δυνάμεων του κινήματος ώστε να κατακτηθεί η ιδεολογική κυριαρχία. Και αυτό θα επιτευχθεί με την πολιτική και ιδεολογική ενότητα της ηγεσίας της διαδικασίας με συγκεκριμένο τρόπο. Γιατί για να αλλάξουμε τη χώρα στην προοπτική του σοσιαλισμού, χρειάζεται να υπάρχουν επαναστάτες σοσιαλιστές, αλλιώς θα αναπαράγουμε το καπιταλιστικό σύστημα».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Περιοδεία Τσάβες σε Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Ασία

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Δεκαήμερη περιοδεία στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή ξεκίνησε χτες ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες. Η περιοδεία περιλαμβάνει επισκέψεις σε Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Ιράν, Συρία και Πορτογαλία, ενώ παραμένει ερωτηματικό εάν τελικά ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας μεταβεί και στην Κίνα, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Βασικός στόχος της περιοδείας είναι η υπογραφή σειράς συμφωνιών για την ενίσχυση των συνεργασιών στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και της ασφάλειας.

Πρώτος σταθμός η Ρωσία. Είναι η ένατη επίσκεψη του Προέδρου Τσάβες στη Ρωσία, όπου κατά τη διήμερη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων, με πλέον σημαντική αυτή με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με τον οποίο θα συζητήσουν την ίδρυση ενός τραπεζικού οργανισμού για τη χρηματοδότηση κοινών έργων.

Σημαντικό στοιχείο στις διμερείς σχέσεις είναι και η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, σχέση που αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω ενώ ήδη η Ρωσία θεωρείται ο βασικός προμηθευτής οπλικών συστημάτων της Βενεζουέλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ