ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αντικομμουνιστής ο νέος προεδρικός «σύμβουλος για ανθρώπινα δικαιώματα»

Ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ διόρισε τον 61χρονο δικηγόρο Μιχαήλ Φεντότοφ στη θέση του συμβούλου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Φεντότοφ διαδέχεται την Ελα Παμφίλοβα, που παραιτήθηκε τον Ιούλη, καταγγέλλοντας την εχθρική στάση του Κρεμλίνου απέναντι σε αυτούς που ζητούν περισσότερη δημοκρατία.

Να σημειωθεί πως ο Μ. Φεντότοφ ήταν από τα πιο αντιδραστικά στοιχεία της διανόησης την περίοδο της ολοκλήρωσης της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην ΕΣΣΔ και στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν ήταν υπουργός Τύπου στην κυβέρνηση Γιέλτσιν, είχε ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Ρωσία. Μάλιστα, ήταν εκπρόσωπος του Γιέλτσιν στη δίκη που έστησε το καθεστώς στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας το 1992 - 1993 με στόχο να απαγορευτεί το ΚΚ.

Με δηλώσεις του ο νέος «προεδρικός σύμβουλος» έθεσε ως ένα από τα βασικά του καθήκοντα την «αποσταλινοποίηση» της ρωσικής κοινής γνώμης. «Τα προβλήματα του σήμερα δεν μπορούν να επιλυθούν επιρρίπτοντας την ευθύνη σε μεγάλες ιστορικές φιγούρες της σοβιετικής ιστορίας», σχολίασε για το ζήτημα ο Ι. Μέλνικοφ, Α` αντιπρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο Φεντότοφ, που το τελευταίο διάστημα ήταν Γραμματέας της Ενωσης Δημοσιογράφων της Ρωσίας, είχε έρθει στο πρόσφατο παρελθόν σε αντιπαράθεση με τον πρώην Πρόεδρο και νυν πρωθυπουργό της Ρωσίας, Β. Πούτιν. Από την άποψη αυτή ο διορισμός του στο νέο πόστο πυροδοτεί τις συζητήσεις για τις σχέσεις ανταγωνισμού που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο «κέντρα» αστικής πολιτικής εξουσίας στη Ρωσία, του Προέδρου και του πρωθυπουργού.


Ι.Π.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΗΠΑ
Στήνουν «διάλογο» στα μέτρα των ΗΠΑ και της ΕΕ...

Η Κλίντον με το τσιράκι της Θάτσι στο Κόσσυφοπέδιο
Η Κλίντον με το τσιράκι της Θάτσι στο Κόσσυφοπέδιο
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Την «άμεση έναρξη διαλόγου» ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα που δε θα θίξει ούτε στο ελάχιστο το ζήτημα του καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά θα επικεντρωθεί στα «προβλήματα καθημερινότητας», ζήτησε και χτες στο Κοσσυφοπέδιο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στον τρίτο (και τελευταίο) σταθμό της περιοδείας της στα Βαλκάνια, όπου την υποδέχθηκαν θερμά χιλιάδες Κοσσοβάροι Αλβανοί.

«Ευχαριστούμε ΗΠΑ. Ευχαριστούμε την οικογένεια Κλίντον», φώναζε το πλήθος που θυμόταν σαν «απελευθέρωση» την ιμπεριαλιστική επιδρομή ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ το 1999 με την οποία αιματοκυλίστηκε η πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και μετατράπηκε η γη τους σε ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο φτώχειας και ανομίας...

Η Κλίντον δεν παρέλειψε να κάνει σύντομη στάση στον ανδριάντα του συζύγου της Μπιλ Κλίντον που έχει στηθεί σε περίοπτη θέση της ομώνυμης λεωφόρου στην Πρίστινα και λίγο μετά συναντήθηκε με την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών. Ο πρωθυπουργός τους, Χασίμ Θάτσι, της είπε πως η πλευρά του είναι «έτοιμη» για «διάλογο» με τους Σέρβους και εκείνη του απάντησε πως η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει αυτό το διάλογο και θα παίξει «υποστηρικτικό» ρόλο «για την υπερκέραση των προβλημάτων» μεταξύ των δύο πλευρών. Ξεκαθάρισε πως αυτές οι συνομιλίες θα πρέπει να έχουν «σαφές επίκεντρο», να δώσουν« αποτέλεσμα ώστε να μπει τέλος στην αιώνια διαμάχη Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών» και να μην κρατήσουν σε βάθος χρόνου...

Πριν τη μετάβασή της στην Πρίστινα, η Κλίντον επισκέφθηκε μεσαιωνικό ορθόδοξο μοναστήρι στη Γρατσάνιτσα του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, όπου συναντήθηκε με ανώτερους Σέρβους ιερωμένους. Πριν αναχωρήσει από τη Σερβία, συναντήθηκε μεταξύ άλλων και με τους εκπροσώπους ...30 σερβικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων «πολιτών». Σε αυτούς η Κλίντον έδωσε συγχαρητήρια, αναγνωρίζοντας το βρώμικο ρόλο των οργανώσεων της δήθεν «κοινωνίας των πολιτών» στις πολιτικές αλλαγές στη Σερβία, που πριν μία δεκαετία οδήγησαν στην ανατροπή της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς και ανέβασαν στην εξουσία το φιλοαμερικανικό συνασπισμό κομμάτων της τότε σερβικής αντιπολίτευσης DOS.

Σύμφωνα με δηλώσεις της, η Κλίντον θα έχει επαφές σήμερα στις Βρυξέλλες με ομολόγους της από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, προκειμένου να στηθεί ο διάλογος Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, που ωστόσο δεν προβλέπεται πριν τις πρόωρες γενικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στο προτεκτοράτο έως τα μέσα Φλεβάρη...

ΜΟΛΔΑΒΙΑ-ΥΠΕΡΔΝΕΙΣΤΕΡΙΑ
Αναβάθμιση του ρόλου τους θέλουν οι ιμπεριαλιστές

Οπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο REGNUM, ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στη Μολδαβία, Κάλμαν Μιζέι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτώβρη στο Κισινιόφ, πως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εγκρίνει την πρόταση της Μολδαβίας για την αναβάθμιση του καθεστώτος της ΕΕ και των ΗΠΑ στις διαβουλεύσεις για την διευθέτηση του ζητήματος της Υπερδνειστερίας.

Να σημειωθεί πως σήμερα στις διαβουλεύσεις αυτές μετέχουν τα δύο «εμπλεκόμενα μέρη» (Μολδαβία, Υπερδνειστερία), η Ρωσία κι η Ουκρανία ως «εγγυητές», ο ΟΑΣΕ ως «διαμεσολαβητής» και οι ΗΠΑ με την ΕΕ ως «παρατηρητές».

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ τάχθηκε υπέρ της «αναβάθμισης» της ΕΕ και των ΗΠΑ στο επίπεδο των «μεσολαβητών», κάτι που θα σημάνει την εξίσωσή τους στα δικαιώματα που θα έχουν, με αυτά της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΑΣΕ. Μια τέτοια εξέλιξη θα αυξήσει την επιρροή και τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να πάρουν οι δύο αυτές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην σύγκρουση Μολδαβίας - Υπερδνειστερίας.

Κατά τη γνώμη του η αναβάθμιση του ρόλου των ΗΠΑ και της ΕΕ μπορεί να αποφασιστεί με τη συναίνεση όλων των πλευρών στη Συνάντηση κορυφής του ΟΑΣΕ που θα γίνει στις 1-2 Δεκέμβρη στην Αστάνα του Καζαχστάν.


Ι.Π.

ΡΩΣΙΑ
Παρέμβαση του εγγονού του Στάλιν

Για τη συνεχιζόμενη αντικομμουνιστική καμπάνια του Κατίν

Με επιστολή του που απευθύνει στον Πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο εγγονός του Ιωσήφ Στάλιν, Γιεβγκένι Τζουγκασβίλι, καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη αντικομμουνιστική εκστρατεία για την υπόθεση της δολοφονίας των Πολωνών αξιωματικών στο δάσος του Κατίν το 1941 από τους ναζί, που επιχειρείται να φορτωθεί στη Σοβιετική Ενωση. Σημειώνει ότι με την έγκριση του Προέδρου Μεντβέντεφ συνεχίζεται «η βδελυρή συκοφαντία για τη μαζική δολοφονία των Πολωνών πολιτών, παρόλο που ήδη το 1992 το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας διαπίστωσε ότι αυτή η συκοφαντία βασιζόταν σε πλαστά ντοκουμέντα». Και υπενθυμίζει πως και τον Οκτώβρη του 2009 και το Σεπτέμβρη του 2010 τα περιφερειακά δικαστήρια της Μόσχας αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν πως οι ψευδείς πληροφορίες για τη δολοφονία των Πολωνών από την ΕΣΣΔ ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στην επιστολή σημειώνεται η υπόθεση της πλαστογράφησης εκατοντάδων ιστορικών ντοκουμέντων της περιόδου όπου επικεφαλής της χώρας ήταν ο Στάλιν, που έφερε στο φως ο βουλευτής του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βίκτωρ Ιλιούχιν. Παρ' όλα αυτά, σημειώνεται στην επιστολή, τον Απρίλη του 2010, με εντολή δική σας, το αρχείο της Ρωσίας παρουσίασε τα πλαστά ντοκουμέντα στην ιστοσελίδα του με τέτοιο τρόπο επίσημα αναγνωρίζοντας τη συκοφαντία. Τέλος, απαιτεί να εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες η υπόθεση πλαστογραφίας των ιστορικών ντοκουμέντων που αφορούν το Κατίν και να βρεθούν οι ένοχοι που τοποθέτησαν αυτά τα ντοκουμέντα στα αρχεία της χώρας.


Ι.Π.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέα γυμνάσια με στόχο τη ΛΔ Κορέας

ΣΕΟΥΛ.-- Σειρά γυμνασίων με στόχο την αναχαίτιση πλοίων και τη διενέργεια ερευνών με πρόσχημα τον εντοπισμό βορειοκορεατικών «όπλων μαζικής καταστροφής» σε πλοία που ταξιδεύουν σε διεθνή ύδατα της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα ναυτικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ και τη Ν. Κορέα, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Χτες, 15 από τις περίπου 90 χώρες που συμμετέχουν στην αμερικανικής έμπνευσης «Πρωτοβουλία Ασφαλείας για τη Μη Διάδοση Οπλων Μαζικής Καταστροφής», συμμετείχαν σε σχετικό σεμινάριο συντονισμού των ενεργειών τους, παρεπόμενη συνέπεια των οποίων είναι ένας έμμεσος ναυτικός αποκλεισμός της ΛΔ Κορέας.

Πάντως, το ίδιο 24ωρο στο Πεκίνο, ο επικεφαλής των πυρηνικών διαπραγματευτών της Κίνας Γου Νταουέι δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη πρώτο υφυπουργό Εξωτερικών Κιμ Κίγε Γκουάν πως η ΛΔ Κορέας φαίνεται να παίρνει θετική στάση όσον αφορά στην επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου για τον τερματισμό του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ