ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
Καταδικάστε την πολιτική που σας καταδικάζει

Στην πλατεία Βικτωρίας μίλησαν χτες το απόγευμα για τα προβλήματα των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών οι υποψήφιοι της <Λαϊκής Συσπείρωσης> στην Περιφέρεια Αττικής και στο Δήμο Αθηναίων, Θ. Παφίλης και Ν. Σοφιανός

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας
Σε εργαζόμενους και λαϊκές οικογένειες που ζουν ή εργάζονται στο κέντρο της Αθήνας, στενάζοντας καθημερινά από τις άθλιες συνθήκες δουλειάς και ζωής, μίλησαν χτες το απόγευμα στην πλατεία Βικτωρίας ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Εντονη ήταν η παρουσία νεολαίων, όπως και μεταναστών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν και άκουσαν με ενδιαφέρον τις θέσεις του ΚΚΕ για τους ντόπιους και ξένους εργάτες, αλλά και όσοι δε γνωρίζουν καλά την ελληνική γλώσσα, ένιωσαν τη διεθνιστική αλληλεγγύη. Οι δύο υποψήφιοι του ΚΚΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους της Αθήνας να σκεφτούν μέσα από την καθημερινή τους πείρα, που συσσωρεύεται όλα αυτά τα χρόνια, να δουν ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ευθύνονται για το σύνολο των λαϊκών αδιεξόδων και να στηρίξουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση», για να δοθεί ώθηση στους αγώνες υπεράσπισης των σύγχρονων αναγκών του λαού και της κοινωνίας.

Επιστρατεύουμε την πείρα των τελευταίων 20 χρόνων

«Τα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας είναι τοπικά; Είναι ξεχωριστά από τα γενικότερα;», έθεσε το ζήτημα ο Θ. Παφίλης και συνέχισε: «Οχι βέβαια! Απλά στο κέντρο είναι συγκεντρωμένα και με εκρηκτικό τρόπο προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα και σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες».

Ο Θ. Παφίλης
Ο Θ. Παφίλης
«Η μετανάστευση, για παράδειγμα, είναι ξεκομμένη ή αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής; Οι ελληνικές κυβερνήσεις συμμετέχουν ή στηρίζουν ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην ευρύτερη περιοχή κι έπειτα "κλαίνε" για τα αποτελέσματα; Αφού συμμετέχουν ή ανέχονται την καταλήστευση ολόκληρων λαών, έπειτα κάνουν παράπονα για την ανεργία, τη φτώχεια, την εγκληματικότητα κλπ.», υπογράμμισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής.

Οπως σημείωσε, η θέση του ΚΚΕ ότι και τα τοπικά προβλήματα εξαρτώνται από τη γενική πολιτική αποτελεί την καλύτερη υπεράσπιση και των όποιων επιμέρους προβλημάτων. Κι έπειτα, συνέχισε ο Θ. Παφίλης, «γίνεται ένα χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές, που ήρθαν τα πάνω - κάτω στη ζωή των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών, να μην ψηφίσει ο κόσμος με κριτήριο τα καυτά προβλήματα, τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και οι περιφέρειες και οι δήμοι;». «Οσοι επιχειρούν ή επιχείρησαν - αλλά δεν "τους βγήκε" - να προβάλουν στο λαό την άποψη ότι οι εκλογές έχουν αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, το κάνουν για να κοροϊδέψουν, για να αποφύγουν τη λαϊκή καταδίκη», συμπλήρωσε.

Αντίστοιχα κοροϊδεύουν, είπε, και όσοι προβάλλουν μια «αντιμνημονιακή» ρητορεία και αποφεύγουν σκόπιμα να τοποθετηθούν στο σύνολο της πολιτικής που έχει ακολουθηθεί τα τελευταία 20 χρόνια από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και φυσικά την ΕΕ. «Μνημόνιο, "Καλλικράτης", ΕΕ και αντιλαϊκή πολιτική πάνε πακέτο. Δε γίνεται να είσαι με το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ και να εφαρμόσεις φιλολαϊκή πολιτική στο δήμο και στην περιφέρεια. Δε γίνεται να είσαι με την ΕΕ και τον "Καλλικράτη" και ταυτόχρονα κατά του μνημονίου. Τότε το "αντιμνημονιακό" πάει περίπατο...».

«Αντίθετα, το ΚΚΕ και πέρυσι προειδοποίησε το λαό για τη θύελλα που έρχεται, περιέγραψε δηλαδή τα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σύμφωνα και με ό,τι έχει αποφασιστεί στην ΕΕ. Αυτή τη φορά πρέπει να μας πιστέψετε».


Αυτοί που καλλιεργούν το ρατσισμό και τον εθνικισμό ευθύνονται για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας

Τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για κρίσιμα προβλήματα όπως αυτά που σχετίζονται με το μεταναστευτικό, τα ναρκωτικά και το παρεμπόριο, παρουσίασε ο Νίκος Σοφιανός

Ο Ν. Σοφιανός
Ο Ν. Σοφιανός
Απαράδεκτη χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο και την οποία βιώνουν τόσο οι Ελληνες κάτοικοι όσο και οι μετανάστες, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας και σημείωσε ότι πρέπει να αποτελέσει και αυτή κριτήριο ψήφου στις εκλογές το Νοέμβρη.

Κατήγγειλε ότι τα κόμματα που καλλιεργούν σήμερα το ρατσισμό και εθνικισμό αποκρύπτουν το γεγονός ότι η πολιτική τους ευθύνεται για τα προβλήματα της μαζικής μετανάστευσης και της συγκέντρωσης άστεγων μεταναστών και άλλων στο κέντρο της Αθήνας. Οπως επίσης αποκρύπτουν το γεγονός ότι οι μετανάστες ωθήθηκαν σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και ότι παίζονται εκεί μεγάλα παιχνίδια, τόσο με τις χρήσεις γης όσο και με τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια. Σημείωσε ότι η εγκληματικότητα και η παραοικονομία είναι σύμφυτες με το συγκεκριμένο κοινωνικοπολιτικό σύστημα. Οτι η λεγόμενη μικροεγκληματικότητα ασκείται από εξαθλιωμένους ανθρώπους στα όρια της επιβίωσης. Και πρέπει να αντιμετωπίζεται με μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, όχι με καταστολή. Θύμισε την πρόταση του Κόμματος και της δημοτικής παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας να αξιοποιηθούν οι σήμερα αναξιοποίητοι δημόσιοι και δημοτικοί χώροι για την ασφαλή και αξιοπρεπή εγκατάσταση μεταναστών, άστεγων, εξαθλιωμένων. Πρόταση που δεν έγινε δεκτή από τις κυρίαρχες σήμερα δυνάμεις.

Υπογράμμισε ότι όσοι επενδύουν στον αντιμεταναστευτικό λόγο (ΛΑ.Ο.Σ., Χρυσή Αυγή, άλλα φασιστοειδή) δε δίνουν δεκάρα για τα προβλήματα των λαϊκών ανθρώπων. Υπερψήφισαν το μνημόνιο, όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων, και υποστηρίζουν την επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου, ξένου και εγχώριου σε Ελλάδα και Αθήνα.

Εξήγησε, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Αθήνα λόγω του λεγόμενου κανονισμού του Δουβλίνο που απαγορεύει τη μετάβασή τους σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ. Ενας κανονισμός που τον ψήφισαν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Επανέλαβε τη θέση του Κόμματος, να δοθεί άσυλο σε όσους μετανάστες το επιθυμούν, προσωρινή επικουρική προστασία σε όσους πρόσφυγες έρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής και υποκινούμενων εμφυλίων. Κατάργηση - ανυπακοή στο κανονισμό του Δουβλίνο, να εφοδιαστούν τώρα με ταξιδιωτικά έγγραφα όσοι μετανάστες θέλουν να πάνε σε άλλα κράτη - μέλη.

Κατήγγειλε τη δράση του ευρωενωσιακού οργανισμού «ΦΡΟΝΤΕΞ» ότι αυξάνει την καταστολή όχι μόνο κατά των λεγόμενων παράνομων μεταναστών αλλά και των νόμιμων, όπως και των Ελλήνων εργαζομένων. Ζήτησε να καταργηθούν τα κέντρα κράτησης προσφύγων - σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης - να διαμορφωθούν δημόσιοι, ανθρώπινοι, αξιοπρεπείς και υγιεινοί κρατικοί χώροι φιλοξενίας των άστεγων μεταναστών.

Επίσης, ζήτησε νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, εγγραφή των παιδιών τους στα δημοτολόγια, απλοποίηση των διαδικασιών ανανέωσης των αδειών παραμονής τους κ.λπ. Είπε ότι αυτό είναι προς όφελος και των Ελλήνων εργατών καθώς ενδυναμώνεται η ενότητα της εργατικής τάξης.

Αναπτύσσοντας το ζήτημα των ναρκωτικών κατήγγειλε την πολιτική των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που παρουσιάζουν την υποκατάσταση ως λύση στο πρόβλημα, με τη στήριξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο μάλιστα κατήγγειλε και για τη στάση του υπέρ του διαχωρισμού σε «μαλακά» και «σκληρά» ναρκωτικά και για ελεύθερη διακίνηση των πρώτων. Κάλεσε τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ για το δήμο της Αθήνας, Γ. Καμίνη, να πάρει θέση για το ζήτημα.

Υπογράμμισε ότι η μόνη λύση είναι καμία χρήση ναρκωτικών ουσιών και ζήτησε να στηριχτούν τα στεγνά προγράμματα των ΚΕΘΕΑ και 18 ΑΝΩ.

Για δε το παρεμπόριο παρέπεμψε σε πόρισμα του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με το οποίο δεν είναι εφικτός ο έλεγχος εισαγωγής των εμπορευμάτων που διατίθενται στο δρόμο, γιατί η εισαγωγή τους γίνεται νομότυπα και σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς της ΕΕ. Κατήγγειλε τις δυνάμεις που χύνουν δηλητήριο, κατηγορώντας και σε αυτό το ζήτημα πρόσφυγες και μικροπωλητές, ότι αποκρύπτουν το γεγονός πως πίσω από τα Κινέζικα μαγαζιά και τους μικροπωλητές υπάρχουν και λειτουργούν ανεμπόδιστα τεράστιες εισαγωγικές και μεταφορικές επιχειρήσεις. Οτι οι ίδιες αυτές δυνάμεις ούτε στο ελάχιστον δεν κρύβουν την κυριαρχία των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων.

Υπογράμμισε, σχετικά με το παρεμπόριο, ότι μόνη λύση είναι ο έλεγχος στην πηγή, στις εισαγωγικές και μεταφορικές εταιρείες πριν βγουν τα είδη αυτά στην κυκλοφορία. Ωστόσο, προειδοποίησε τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες, τους μικρεμπόρους ότι κανέναν ουσιαστικό όφελος δε θα έχουν από τις επιχειρήσεις - «σκούπα», τις εκκαθαρίσεις και τα πογκρόμ της ΕΛ.ΑΣ. και της δημοτικής αστυνομίας στο κέντρο. Τους τόνισε ότι μόλις καθαρίσουν με τους μετανάστες θα έρθει και η δική τους σειρά, προκειμένου - ίσως με άλλης φύσης μέτρα, άλλα το ίδιο βάρβαρα ως προς το αποτέλεσμά τους - να εκδιώξουν και αυτούς από την περιοχή, ώστε το φιλέτο του κέντρου να μείνει ελεύθερο στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου για να θησαυρίσει παραπέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ