ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Πεδίο δράσης η δημόσια ασφάλιση για τις ιδιωτικές εταιρείες

Πεδίο δράσης λαμπρό στην Ασφάλιση, για τις ιδιωτικές εταιρείες, υπέδειξε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Λούκα Κατσέλη, μετά και την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου 3863/2010, ανοίγοντας διάπλατα τις πύλες της δημόσιας ασφάλισης στην κερδοφορία του ασφαλιστικού κεφαλαίου. Μιλώντας χτες σε συνέδριο της εφημερίδας «Financial Times» για το μέλλον της Ασφάλισης στην Ελλάδα, η υπουργός χαρακτήρισε τις ασφαλιστικές εταιρείες «εταίρο και πυλώνα» και τους κάλεσε σε συνεργασία και σύμπραξη με το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα σε μια σειρά τομείς. Αποδεχόμενες την πρόσκληση οι ασφαλιστικές εταιρείες και εκτιμώντας σωστά τις ευκαιρίες που δημιουργεί ο νέος νόμος γι' αυτές, ζήτησαν κίνητρα για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης και «φωτογράφισαν» τη δημιουργία των Επαγγελματικών Ταμείων.

Δείχνοντας τους τομείς που μπορεί να «διαπρέψει» και να κερδοφορήσει ο ιδιωτικός τομέας, η υπουργός πρότεινε τη συνεργασία για την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη των ανέργων. Ετσι η κυβέρνηση, αφού επιμόνως αρνείται την κάλυψη των ανέργων από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, έρχεται τώρα να τους παραδώσει βορά στο ασφαλιστικό κεφάλαιο.

Η υγεία σε διατίμηση

Ανάλογη πρόταση διατύπωσε για τη σύμπραξη των Ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα και στην κάλυψη ασφαλισμένων «με χρόνιες παθήσεις και τα ατυχήματα». Η πρόταση αυτή είναι πέρα για πέρα επικίνδυνη. Αν πρότυπο είναι οι ιδιωτικές εταιρείες, οι εργαζόμενοι μόνο ανησυχία και αγανάκτηση μπορούν να νιώθουν. Διότι, ως γνωστόν, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνται να καλύψουν τις χρόνιες παθήσεις και μόνο αμαρτωλές ιστορίες έχουν να επιδείξουν και μέγιστη ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους τους. Εκτός και αν το «πρότυπο» της κυβέρνησης είναι ακριβώς αυτό. Για το πώς δηλαδή το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα θα επιτύχει τη μείωση των δαπανών υγείας, αντιγράφοντας τις πρακτικές και τη φιλοσοφία του ιδιωτικού τομέα. Σε βάρος δηλαδή των ασφαλισμένων με την περικοπή των υγειονομικών παροχών.

Τεχνογνωσία με το αζημίωτο

Η υπουργός ζήτησε επίσης τη συνεργασία των ασφαλιστικών εταιρειών για την ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας «στον έλεγχο και την είσπραξη των εισφορών» και στα φαινόμενα της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής! Λάθος πόρτα χτυπά η υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η πρόσφατη μόνο ιστορία της «Ασπίς Πρόνοιας» θα έπρεπε να την κάνει πιο επιφυλακτική για την «τεχνογνωσία» του ιδιωτικού τομέα. Πολύ περισσότερο, που οι ιδιωτικές εταιρείες δεν έχουν να επιδείξουν δάφνες «αποτελεσματικότητας» ούτε σε αυτόν. Και μόνο το κόστος λειτουργίας τους, που είναι πολλαπλάσιο του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, για να μη μιλήσουμε για την κερδοφορία τους. Εκτός και αν πάλι, η τεχνογνωσία δεν είναι παρά το όχημα για να μπούνε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και στον τομέα είσπραξης των εσόδων των Ταμείων και να βάλουν στο χέρι τεράστια κεφάλαια.

Ως «ευκαιρία» στο κενό που αφήνει το κράτος με τη μείωση των παροχών και τη μη κάλυψη των προσδοκιών των ασφαλισμένων, χαρακτήρισε την περίοδο αυτή ο πρόεδρος των Ασφαλιστικών Εταιρειών Μίνος Μωϋσής, αξιολογώντας σωστά τον πρόσφατο αντιασφαλιστικό νόμο. Οι εκπρόσωποι του ασφαλιστικού κεφαλαίου δεν έκρυψαν το ενδιαφέρον τους για την προώθηση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος μέσα από τη δημιουργία των Επαγγελματικών Ταμείων, αλλά και για «νέα προϊόντα» που η κρίση δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν, όπως η «ασφάλιση» χρεών και δανείων. Μόνιμη επωδός, βέβαια, ήταν η παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων εκ μέρους του κράτους, προκειμένου οι ασφαλιστικές εταιρείες να αναπτύξουν τη δράση τους.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
Ξεκίνησε το σχολείο μεταναστών

Ακόμα και με τα παιδιά στην αγκαλιά οι μετανάστες πηγαίνουν στο μάθημα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας
Ακόμα και με τα παιδιά στην αγκαλιά οι μετανάστες πηγαίνουν στο μάθημα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας
Ενα διαφορετικό σχολείο έχει στηθεί εδώ και μία βδομάδα στα γραφεία της Επιτροπής Εργαζομένων βιομηχανικής ζώνης Κορωπίου, με μαθητές άντρες και γυναίκες μετανάστες. Στο σχολείο μεταναστών, το οποίο αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στη δράση της Επιτροπής, μετανάστες από Πακιστάν και Ινδία δίνουν τη «μάχη» της μάθησης των ελληνικών. Μια μάχη το ίδιο σημαντική με αυτή των ταξικών αγώνων που δίνουν μαζί με την Επιτροπή σε δεκάδες χώρους εργασίας ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία. Ετσι, τα γραφεία της Επιτροπής κάθε Πέμπτη και Σάββατο απόγευμα μεταμορφώνονται. Στήνεται πίνακας και οι μετανάστες, άντρες και γυναίκες, με βιβλία στα χέρια μαθαίνουν από δύο δασκάλους γραφή και ανάγνωση.

«Είναι πολύ σημαντικό το σχολείο που έφτιαξε για μας η Επιτροπή και το ΠΑΜΕ, είναι μεγάλη η βοήθεια που μας δίνει όπως και στα εργοστάσια. Το να ξέρουμε να διαβάζουμε και να γράφουμε, θα μας βοηθήσει να μη μας κοροϊδεύουν στις δουλειές μας», είπαν μετανάστες και υπογράμμισαν ότι υπάρχουν ακόμα περισσότεροι που θέλουν να παρακολουθήσουν το μάθημα, αλλά δεν μπορούν. Στη μεγάλη όρεξη για μάθηση που έχουν στάθηκε και η φιλόλογος που κάνει μάθημα στους μετανάστες: «Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και είναι ενδεικτικό ότι έρχονται ακόμα και μαζί με τα παιδιά τους για να καταφέρουν να παρακολουθήσουν το μάθημα».

Η Επιτροπή βέβαια δε σταματάει τη δράση της στην οργάνωση του σχολείου μεταναστών. Διαπιστώνοντας την ανάγκη, αλλά και το δικαίωμα τα παιδιά των μεταναστών να μαθαίνουν και τη μητρική τους γλώσσα, απαιτεί από την κυβέρνηση τη δημιουργία σχολείων όπου θα μπορούν να διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα, ενώ ζητά ο δήμος να καλύψει την ανάγκη όλων των μεταναστών για εκμάθηση των ελληνικών, δημιουργώντας αντίστοιχα σχολεία με αυτό της Επιτροπής.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Απλήρωτοι 70 εργαζόμενοι

Δυναμική παρέμβαση στη δημοτική αρχή Αγίου Δημητρίου έκανε χτες αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αττικής, απαιτώντας να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των 70 εργαζόμενων της δημοτικής επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων με συμβάσεις αορίστου χρόνου αλλά και έργου, είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Ιούνη και παρά τις συνεχείς καταγγελίες η δημοτική αρχή συνεχίζει να παίζει με την αγωνία και την ανάγκη τους για το μεροκάματο. Τελικά, κάτω από την πίεση και τη δυναμική παρέμβαση συνδικαλιστών και εργαζόμενων, ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Λαζαρόπουλος (υποστηρίζεται από τη ΝΔ) υποχρεώθηκε να δεσμευτεί ότι μέχρι την Τετάρτη θα καταβληθεί ο μισθός του Ιούνη και ότι μέχρι το Δεκέμβρη που θα κλείσει υποχρεωτικά η δημοτική επιχείρηση θα εξοφληθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε ότι θα θέσει το ζήτημα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι συνδικαλιστές πάντως του κλαδικού Συνδικάτου κάλεσαν τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και επιφυλακή για άμεση κινητοποίηση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΣΕ
Νέα απεργία την Πέμπτη

Με νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη αντιδρούν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ στο σχέδιο νόμου για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού και την απελευθέρωση των μεταφορών. Στον αντίποδα, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, στη χτεσινή προγραμματισμένη συνάντηση με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για τον ΟΣΕ θα προχωρήσουν κανονικά και ότι το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τέλος του μήνα.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ σιδηροδρομικών που συμμετείχε στην χτεσινή συνάντηση επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεση των ταξικών δυνάμεων απέναντι σε αυτήν την πολιτική και απαίτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι οι ταξικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τον αγώνα, καλώντας σε συσπείρωση και πάλη τους εργαζόμενους, για να ανατραπεί αυτή η πολιτική, για να διεκδικήσουν σιδηρόδρομο που να υπάγεται σε ένα ενιαίο δημόσιο φορέα μεταφορών και συγκοινωνιών, ο οποίος θα αποτελεί λαϊκή υπηρεσία και θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού.

Το κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σπουδαιότητα, καθώς η πλειοψηφία της ΠΟΣ, παρότι στα λόγια ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου, στην πράξη η αδιέξοδη και αποπροσανατολιστική τακτική της δίνει χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση και την πολιτική της, αφού και την «ανταγωνιστικότητα» στηρίζει και την απελευθέρωση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών (προϋπόθεση αποτελεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ), αλλά - όπως λέει - με «κανόνες».

ΙΚΑ - ΛΑΡΙΣΑ
Χειροτερεύει διαρκώς η κατάσταση

Παράσταση διαμαρτυρίας για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στο Διευθυντή των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ, στο νομό. Οπως κατήγγειλε η αντιπροσωπεία του ΕΚΛ, από την προηγούμενη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Αυγούστου, η κατάσταση χειροτέρευσε ακόμα περισσότερο καθώς κανείς γιατρός δεν προσλήφθηκε από τις ειδικότητες που λείπουν, οι ασθενείς, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι ταλαιπωρούνται, τα ραντεβού μεγαλώνουν το χρόνο αναμονής και οι διαπληκτισμοί γιατρών και ασθενών είναι συχνό φαινόμενο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ