ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Με μοιρασμένους ρόλους πολεμούν το λαό

Προεκλογικές κοκορομαχίες για να κρυφτεί η στρατηγική σύμπλευση και να προετοιμαστεί το έδαφος για τα χειρότερα που έρχονται αν ο λαός δεν τους χαντακώσει στην κάλπη

Το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε το λαό για τα χειρότερα που φέρνουν σε συμπαιγνία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - πλουτοκρατία. Η ψήφος στις εκλογές μπορεί και πρέπει να τους κόψει τα φτερά
Το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε το λαό για τα χειρότερα που φέρνουν σε συμπαιγνία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - πλουτοκρατία. Η ψήφος στις εκλογές μπορεί και πρέπει να τους κόψει τα φτερά
Την ανοιχτή τους σύμπλευση στην αντιλαϊκή στρατηγική, όπως αυτή υλοποιείται εντός και εκτός του μνημονίου, καθώς και τη συνευθύνη τους για τη βαρβαρότητα που ζει σήμερα ο λαός, θέλουν να κρύψουν κυβέρνηση και ΝΔ, ανταλλάσσοντας προεκλογικά άσφαιρα φραστικά πυρά, με αιχμή την οικονομία.

Με στόχο να συσπειρώσουν και να εγκλωβίσουν το εκλογικό τους ακροατήριο και τα λαϊκά στρώματα, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα το έδαφος για τα χειρότερα που έρχονται την επομένη των εκλογών, ο μεταξύ τους καβγάς εξαντλείται στην ανταλλαγή αλληλοκατηγοριών για το ποιος είπε τα περισσότερα ψέματα, ποιος εξαπάτησε περισσότερο το λαό ή ποιος από τους δύο είναι πιο αποτελεσματικός διαχειριστής της στρατηγικής της πλουτοκρατίας.

Το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι πως αν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δε βγουν άγρια στραπατσαρισμένοι από τις κάλπες του Νοέμβρη, και ταυτόχρονα αν δεν ενισχυθεί το ΚΚΕ, η σφοδρότητα της αντιλαϊκής επίθεσης δε θα έχει προηγούμενο, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα επικαλεστεί και το εκλογικό αποτέλεσμα για να νομιμοποιήσει τα νέα προαποφασισμένα μέτρα εντός και εκτός μνημονίου.

Την πρόθεση αυτή επανέλαβε και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «σε αυτή τη δύσκολη πορεία, είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε μαζί μας τον ελληνικό λαό». Ξεκαθάρισε επίσης εκ νέου ότι «ο συναγερμός δεν έχει λήξει. Υπάρχει, όμως, προοπτική. Το 2011 θα είναι ένας εξίσου κρίσιμος χρόνος».

Στο φόντο αυτό, κλιμακώνεται η δικομματική κοκορομαχία, με τη ΝΔ να κατηγορεί προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι έλεγε ψέματα προεκλογικά και συνεχίζει και σήμερα. Από την πλευρά της κυβέρνησης, γίνεται προσπάθεια να χρεώσουν τα αντιλαϊκά μέτρα στην κατάσταση της οικονομίας που παρέλαβαν από τη ΝΔ.

Από την Τρίπολη ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε ότι οι προχθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντ. Στρος Καν διαψεύδουν τον Γ. Παπανδρέου που συνεχίζει να δηλώνει ότι η κυβέρνηση δε θα πάρει άλλα μέτρα. Απαντώντας, ο Γ. Πεταλωτής είπε ότι «τα λεφτά υπήρχαν αλλά πήγαν στα ομόλογα των στελεχών της ΝΔ, πήγαν στο Βατοπέδιο, στις χιλιάδες επιτροπές των αμειβομένων στελεχών της ΝΔ, στις δημόσιες εταιρείες, όπως η ΑΓΡΟΓΗ, που στελεχώθηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες».

Επί της ουσίας, συσκοτίζουν και οι δυο την πραγματικότητα που λέει ότι λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν, κατευθύνονται όμως διαχρονικά από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού σε επιδοτήσεις και προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο.

Νέο πεδίο τρομοκράτησης του λαού

Αναβαθμισμένο ρόλο στην εξαπάτηση και τρομοκρατία του ελληνικού λαού, προκειμένου να αποδεχτεί τα χειρότερα που έρχονται, διεκδικούν μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, και οι επικεφαλής των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Κεντρικό πεδίο της προπαγάνδας είναι το έλλειμμα και το ενδεχόμενο της αναθεώρησή του προς τα πάνω, σε άμεση συνάρτηση με την ταυτόχρονη αναθεώρηση του μνημονίου σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση.

Η συζήτηση ξεκίνησε από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία (Eurostat), η οποία προχωράει σε αναθεώρηση του ελληνικού ελλείμματος για το έτος 2009 και σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν θα το ανεβάσει στο 15,1% του ΑΕΠ έναντι του 13,8% που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Οι σχετικές ανακοινώσεις της Eurostat αναμένονται στις 22 Οκτώβρη.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν έκανε λόγο για «ατυχή» εξέλιξη και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων μετά τις τελικές εκτιμήσεις των στοιχείων της Eurostat.

Από κοντά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος δήλωσε ότι όλες οι χώρες πρέπει να υλοποιούν τους στόχους τους. Εκανε ταυτόχρονα σαφές ότι αν χρειαστεί θα γίνουν νέες «προσαρμογές». Στο μεταξύ, στελέχη της Κομισιόν δεν απέκλειαν αναπροσαρμογή του μνημονίου αν κριθεί ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 επηρεάσει και το έλλειμμα του 2010.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε χτες ξανά να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ, λέγοντας ότι «έχουμε αποκλείσει ρητά ότι θα υπάρχουν νέα μέτρα, παρά το γεγονός ότι το έλλειμμα που μας άφησε η ΝΔ είναι μεγαλύτερο τελικά από όσο υπολογίζαμε μέχρι τώρα».

Προαποφασισμένες ανατροπές

Η αποκάλυψη όμως της συμπαιγνίας για τη σφαγή του ελληνικού λαού, έρχεται από τον επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, είπε με περισσό κυνισμό ότι οι Ευρωπαίοι γνώριζαν πως «κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση».

Ο ίδιος παραδέχτηκε την ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη λέγοντας ότι «ήξερα ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους (...) προς την Ελλάδα, αλλά εγώ δε θα μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα».

Ο επικεφαλής της ευρωζώνης έδειξε ότι τα μέτρα ήταν προαποφασισμένα και θα έρχονταν με ή χωρίς μνημόνιο, αφού, όπως είπε, «ήταν φανερό ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το είδος του προβλήματος, και ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα έφθανε, διότι συζητούσαμε, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Τρισέ στην ΕΚΤ, η Επιτροπή (ευρωπαϊκή) και εγώ ό ίδιος, για τις προοπτικές γι' αυτό που δεν ήταν τότε γνωστό, αυτό που αποκαλούμε "ελληνική κρίση"».

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Συμπαιγνία και στο θέμα της ακρίβειας

Σε συζήτηση σχετικής Επερώτησης παρενέβη ο Σπ. Χαλβατζής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Σε μια ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση για το θέμα της ακρίβειας, επιδόθηκαν χτες στη Βουλή ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, με αφορμή Επερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομίας, υποστήριξε προκλητικά ότι δεν υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις αφού «μεσοσταθμικά είμαστε κάτω από τη μονάδα». Από την πλευρά της ΝΔ, ο Κ. Χατζηδάκης υποστήριξε πως «η καταπολέμηση της ακρίβειας, η καλύτερη εποπτεία της αγοράς παραμένουν βασικά αυτή την ώρα στα λόγια».

Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση των δύο κομμάτων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής επισήμανε πως συνειδητά δεν γίνεται αναφορά σε ουσιώδη θέματα: «Δεν μπορεί να μιλάμε για την ακρίβεια και να μη μιλάμε για την εισοδηματική πολιτική, για τα εισοδήματα των εργαζομένων» αφού «οι συλλογικές συμβάσεις που υπογράφει η ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ για 1 ευρώ αύξηση την ημέρα επιδεινώνουν το πρόβλημα».

Επιπρόσθετα τόνισε ότι το θέμα της ακρίβειας επιβαρύνεται από την «διευρυνόμενη εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, της Κοινωνικής Ασφάλισης». Συνολικά επισήμανε ότι «η πολιτική που ακολουθείται τώρα, για πάρα πολλά χρόνια ενισχύει σταθερά την κερδοφορία των μεγάλων κεφαλαίων και συνεχώς μειώνει το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων».

Ο Σπύρος Χαλβατζής επισήμανε ότι «η ακρίβεια είναι μία από τις συνέπειες του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης» και πως η εξάλειψή της «θα είναι αποτέλεσμα ριζικών αλλαγών σε επίπεδο εξουσίας και αλλαγής στην οργάνωση της κοινωνίας. Ωστόσο, εμείς δεν περιμένουμε την εξάλειψη της ακρίβειας γενικά και αόριστα, αλλά παλεύουμε και σήμερα ώστε τουλάχιστον να έχουμε σοβαρή μείωσή της».

Αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ, των διοδίων και τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου ενώ για τα τιμολόγια της ΔΕΗ, τόνισε πως «τη ΔΕΗ τη θέλετε ιδιωτική και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Και βεβαίως ιδιωτική ΔΕΗ σημαίνει συνεχείς αυξήσεις του ρεύματος».

ΚΚΕ
Να τους κοπεί η φόρα και με την ψήφο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιο για την αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, σημειώνει:

«Καμία σημασία δεν έχουν όσα λένε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Σημασία έχει να μιλήσει ο λαός. Γιατί μόνο αυτός μπορεί να τους κόψει τη φόρα και να εμποδίσει τα αλλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα, αποδυναμώνοντας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τα αναχώματά τους, ψηφίζοντας "Λαϊκή Συσπείρωση" που στηρίζει το ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ