ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Προβλέπει κερδοφορία του κεφαλαίου στην «Ευρεία Μέση Ανατολή»

Μικρά παιδιά στη ...φυλακή της Γάζας, όπου επιβιώνουν σε άθλιες συνθήκες. Η άλλη όψη της πραγματικότητας που δε δείχνουν οι αναλύσεις του ΔΝΤ
Μικρά παιδιά στη ...φυλακή της Γάζας, όπου επιβιώνουν σε άθλιες συνθήκες. Η άλλη όψη της πραγματικότητας που δε δείχνουν οι αναλύσεις του ΔΝΤ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σημαντική ανάκαμψη των οικονομιών της περιοχής της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής, δηλαδή των χωρών της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, προβλέπει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνοντας, όμως, ότι αυτή θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις μεταπτώσεις των τιμών του πετρελαίου και κυρίως στις οικονομικές αναταράξεις στην Ευρώπη και στις άλλες ανεπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες. Φυσικά, όπως συμβαίνει συνήθως σε όλες αυτές τις εκθέσεις, η ανάπτυξη αποτιμάται από την πλευρά του κεφαλαίου χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα εκατομμύρια των κατοίκων της περιοχής που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και εξαρτώνται πλήρως από τις διαφόρων ειδών παροχές βοήθειας και χωρίς να γίνεται καν νύξη στις εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα που επικρατούν.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, κατά μέσο όρο προβλέπεται ανάπτυξη 4,1% το 2010 και 5,1% το 2011 και σε αυτό καθοριστικός είναι ο ρόλος της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, κατά τις περασμένες χρονιές. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου το 2008, που είχαν φτάσει τα 140 δολάρια το βαρέλι, έδωσαν ώθηση τόσο στις χώρες της περιοχής που εξάγουν πετρέλαιο, αλλά και σε αυτές που δεν εξάγουν, χάρη στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές, παρά το γεγονός ότι το 2009 οι τιμές κινήθηκαν στα 30 δολάρια το βαρέλι και το 2010 σταθεροποιήθηκαν στα 80 δολάρια. Εκτιμάται, επίσης, ότι δε θα υπάρξει σημαντική διαφοροποίηση των πετρελαϊκών τιμών, τουλάχιστον όσον αφορά στη ζήτηση, καθώς θα συνεχιστεί η αύξηση της ζήτησης από αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά θα μειωθεί από ανεπτυγμένες, όπως είναι η Ευρώπη.

Τέλος, το ΔΝΤ σημειώνει ότι παρατηρείται μείωση της ροής καθαρών κεφαλαίων ιδιαίτερα για επενδύσεις προς τις χώρες της ευρείας Μέσης Ανατολής, καθώς οι ροές αυτές έχουν πλέον στραφεί στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπου, εννοείται, τα εργατικά χέρια είναι ακόμη πιο φτηνά και οι εργασιακές συνθήκες ακόμη αθλιότερες. Εξαίρεση σε αυτήν τη μείωση αποτελεί ο Λίβανος, όπου η ροή κεφαλαίων παραμένει μεγάλη και εκτιμάται ότι θα έχει ανάπτυξη της τάξης του 8%, αν και το εξωτερικό του χρέος, πλέον, βρίσκεται στο 156% του ΑΕΠ, αγγίζοντας τα 51 δισ. δολάρια.

ΥΕΜΕΝΗ
Δύο ξεχωριστές επιθέσεις κατά δυτικών στόχων

ΣΑΝΑ'Α.--

Δύο επιθέσεις κατά δυτικών στόχων, αλλά όπως όλα δείχνουν με εντελώς διαφορετικά κίνητρα, σημειώθηκαν χτες στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σανά'α, υπενθυμίζοντας ότι η σταθερότητα της χώρας βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, ιδιαίτερα μετά την κλιμάκωση της «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας που κηρύχθηκε από την κυβέρνηση με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Στόχος της πρώτης επίθεσης με ρουκέτα έγινε σε αυτοκίνητο της βρετανικής πρεσβείας, ενώ η δεύτερη επίθεση έγινε στις εγκαταστάσεις της αυστριακής ενεργειακής εταιρείας OMV.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε, νωρίς το πρωί, ενώ εντός του αυτοκινήτου της πρεσβείας επέβαιναν πέντε υπάλληλοί της, μεταξύ αυτών και ο δεύτερος στην ιεραρχία της βρετανικής διπλωματικής αποστολής. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ένας υπάλληλος τραυματίστηκε ελαφρά, αλλά σοβαρότερα τραυματίστηκαν δύο περαστικοί.

Λίγο αργότερα, ένας Υεμενίτης υπάλληλος υπηρεσίας ασφαλείας άνοιξε πυρ και σκότωσε έναν Γάλλο εργολάβο που εργαζόταν στην αυστριακή ενεργειακή εταιρεία OMV και τραυμάτισε σοβαρά έναν Βρετανό συνάδελφό του, στα γραφεία της εταιρείας. Οι δύο επιθέσεις δε φαίνεται να συνδέονται ενώ οι αρχές εκτιμούν ότι η επίθεση στην OMV έχει περισσότερο προσωπική χροιά.

Χτες το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, συνάντησε τον Βρετανό πρέσβη, Τιμ Τόρλοτ, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι θα διεξαχθεί εξονυχιστική έρευνα και ότι οι δράστες της επίθεσης θα εντοπιστούν και θα τιμωρηθούν. Ανάλογες διαβεβαιώσεις έδωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ενώ ο Βρετανός ομόλογός του, Ουίλιαμ Χέιγκ, αφού εξέφρασε αποτροπιασμό, υποστήριξε ότι «τέτοιου είδους γεγονότα ενισχύουν την αποφασιστικότητα της συνεργασίας μας με την Υεμένη κατά της τρομοκρατίας».

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα έλαβε, ήδη, υπέρογκη βοήθεια από την Ουάσιγκτον προκειμένου ν' αναβαθμίσει τις επιχειρήσεις της «κατά της "Αλ Κάιντα" του Μάγρεμπ», αν και η γενικότερη αυτή «σκούπα» έχει αγγίξει και ποικίλες άλλες ομάδες αντιφρονούντων.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εντείνονται οι επιθέσεις

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ._

Συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον φορτίων ανεφοδιασμού των αμερικανο ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων με προορισμό το Αφγανιστάν, που διέρχονται από το Πακιστάν, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ την περασμένη βδομάδα να κλείσει το πέρασμα Τόρκχαμ, με αφορμή το θάνατο τριών Πακιστανών στρατιωτών από κατοχικά πυρά. Χτες ακόμα 25 φορτηγά ανεφοδιασμού καταστράφηκαν από πυρά που αποδίδονται σε Ταλιμπάν. Χτες η Ουάσιγκτον εμφανίστηκε να απολογείται διά του μόνιμου αντιπροσώπου της στο Πακιστάν στην κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ, αναφέροντας ότι εκτιμήθηκαν «λάθος» οι προειδοποιητικές βολές των μεθοριακών φρουρών.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών που πραγματοποιούν στις περιοχές των φυλών είναι αποτέλεσμα - σύμφωνα και με τον Πακιστανό πρέσβη στις ΗΠΑ - της πρόθεσης να χτυπήσουν τους Ταλιμπάν «αποφασιστικά» δεδομένων και των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών περί «επικείμενου χτυπήματος πολλαπλών στόχων στην Ευρώπη». Επιθέσεις που συνεχίζονται με αποτέλεσμα χτες να χάσουν τη ζωή τους ακόμα πέντε άνθρωποι φερόμενοι ως «μαχητές».

Την ίδια στιγμή σε έκθεση του Λευκού Οίκου στο Κογκρέσο υποστηρίζεται ότι οι πακιστανικές δυνάμεις αποφεύγουν την ανοιχτή πολεμική σύγκρουση με Αφγανούς Ταλιμπάν και μέλη της «αλ Κάιντα», σημειώνοντας ότι οι επιχειρήσεις προχωρούν με αργούς ρυθμούς.

Στο Αφγανιστάν, όπου σήμερα, συμπληρώνονται εννιά χρόνια ιμπεριαλιστικού πολέμου, σε συγκρούσεις κατοχικών δυνάμεων με «μαχητές των Ταλιμπάν», στα πλαίσια της ενίσχυσης του μετώπου της Κανταχάρ, σκοτώθηκαν 22 φερόμενοι ως «ισλαμιστές αντάρτες», μεταξύ των οποίων και δύο σκιώδεις κυβερνήτες των βόρειων επαρχιών. Ο εγκάθετος Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, αναφερόμενος στις επιθέσεις των Ταλιμπάν, εναντίον αμάχων, τους χαρακτήρισε «εχθρούς του έθνους, που απέχουν πολύ από τις ισλαμικές αρχές». Η φιλοϊμπεριαλιστική κυβέρνηση του Αφγανιστάν εκφράζει φόβους αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων, χωρίς να «ολοκληρώσουν το έργο τους» δεδομένου ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη και η διαφθορά δεν υποχωρεί.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται και οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι επισήμως δηλώνουν ότι θα συζητήσουν το ενδεχόμενο να διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση επίσημα, εάν οι ΗΠΑ δώσουν χρονοδιάγραμμα αποχώρησής τους.

Νόμπελ Χημείας σε δύο Ιάπωνες και έναν Αμερικανό

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Οι πολυετείς εργασίες δύο Ιαπώνων επιστημόνων και ενός Αμερικανού πάνω στη σύζευξη με καταλύτη παλλαδίου, μία εφεύρεση που χρησιμοποιείται στην έρευνα για τη φαρμακευτική αγωγή κατά του καρκίνου και στη νανοτεχνολογία με εφαρμογές στην ηλεκτρονική βιομηχανία (π.χ. οθόνες υπολογιστών) αλλά και στη γεωργία, τους απέφερε το φετινό βραβείο Νόμπελ Χημείας.

Οι βραβευθέντες είναι οι Ιάπωνες Ει-Ιτσι Νεγκίσι (75 ετών) και Ακίρα Σουζούκι (80 ετών) και ο Αμερικανός Ρίτσαρντ Χεκ (79 ετών).

«Η ανθρωπότητα χρειάζεται νέα φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου ή για να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές επιπτώσεις θανατηφόρων ιών στο ανθρώπινο σώμα» εξήγησε στο σκεπτικό της η επιτροπή της απονομής των βραβείων Νόμπελ.

ΕΕ - ΛΙΒΥΗ
Συμφωνία «αναχαίτισης» των μεταναστών

TΡΙΠΟΛΗ.--

Μετά από σκληρά «παζάρια», Ευρωπαϊκή Ενωση και Λιβύη κατέληξαν σε συμφωνία, με βάση την οποία οι Βρυξέλλες θα χρηματοδοτούν υπό τη μορφή «βοήθειας» την Τρίπολη, προκειμένου αυτή να αναλάβει το «βρώμικο» έργο της ...«συγκράτησης» των κυμάτων της μετανάστευσης προς τις χώρες της Ευρώπης. Ο Λίβυος ηγέτης είχε ζητήσει πέντε δισεκατομμύρια ευρώ για να «σταματήσει τους μετανάστες από το να μετατρέψουν την Ευρώπη σε μαύρη ήπειρο». Τελικά, έλαβε μόλις 60 εκατομμύρια ευρώ για ένα διάστημα τριών χρόνων, μετά από τις σκληρές διαπραγματεύσεις που διεξήγαγαν οι επίτροποι Διεύρυνσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Στεφάν Φουέλε και Σεσίλια Μαλμστρομ.

Επισήμως, τα χρήματα θα δοθούν προκειμένου να «εγκατασταθεί ένα σύστημα προστασίας με γνώμονα τα διεθνή κριτήρια» το οποίο θα αναχαιτίζει τα κύματα των μεταναστών προς την Ευρώπη, και θα επιτρέπει τη διέλευση σε ελάχιστους, προφανώς αυτούς που το ευρωπαϊκό κεφάλαιο θα κρίνει ότι του είναι «χρήσιμοι». Από τι ακριβώς θα αποτελείται αυτό το σύστημα προστασίας και τι συνέπειες θα έχει ακόμη και για την ίδια τη ζωή των ανθρώπων αυτών, που απελπισμένοι αναζητούν μια καλύτερη μοίρα, δε διευκρινίστηκε. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες συμφωνίες έχουν υπογραφεί και με άλλες χώρες της βόρειας Αφρικής, όπως το Μαρόκο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ