ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Ομοβροντία μέτρων απέναντι στο λαό

Νέα «επικαιροποίηση» της αντιλαϊκής βαρβαρότητας. Με τροπάρι τα ελλείμματα βάζουν μπροστά σειρά από νέους φόρους (ΦΠΑ, πετρέλαιο θέρμανσης κ.ά.). Μετά τς εκλογές έρχονται και οι επίσημες ανακοινώσεις

Απλή τροχιοδεικτική βολή αποδεικνύεται το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού που δημοσιοποιήθηκε τις προάλλες από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τα αντιλαϊκά επιτελεία, κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία, ετοιμάζουν και νέα ομοβροντία μέτρων απέναντι στο λαό και στο εισόδημά του, που για «ευνόητους λόγους» θα ανακοινώσουν μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Ο τελικός κρατικός προϋπολογισμός για το 2011 κατατίθεται, για το θεαθήναι, στη Βουλή στις 18 του Νοέμβρη. Ηδη ξετυλίγονται οι σχετικές διεργασίες, αμπαλάρουν και τα νέα πακέτα, με την αντιλαϊκή συγχορδία να βάζει ξανά μπροστά το γνωστό τροπάρι των ελλειμμάτων, που αφήνει πίσω της η εφαρμοζόμενη εγκληματική πολιτική.

Η Κομισιόν επιβεβαίωσε χτες ότι θα προχωρήσει στην προς τα πάνω αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 που με βάση τις πληροφορίες θα το ανεβάσουν στο 15% του παραγόμενου ΑΕΠ. Η τέτοια εξέλιξη σηματοδοτεί και πρόσθετα μέτρα πάνω σε αυτά που ήδη εφαρμόζονται, πάνω και από αυτά που έχουν αποφασίσει με το μνημόνιό τους και που διαμορφώνονται σε αρκετά δισ. ευρώ. Για την πολιτική που εφαρμόζει η πλουτοκρατία η «απόκλιση», που σε κάθε περίπτωση οι ίδιοι είναι που την αποφασίζουν, συνεπάγεται και νέους φόρους και παραπέρα καρατόμηση δαπανών προκειμένου να πιάσουν τους στόχους της «δημοσιονομικής προσαρμογής» τους. Αυτές τις μέρες οι σχετικές διαβουλεύσεις της κυβέρνησης ξετυλίγονται και με το ΔΝΤ με αφορμή την επίσκεψη στις ΗΠΑ του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και της ετήσιας συνόδου του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού. Σε χτεσινή έκθεση από το ΔΝΤ επισημαίνουν την ανισομετρία ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης καθώς οι ισχυροί από αυτούς εμφανίζουν κάποια σημάδια ισχνής «ανάπτυξης» σε αντίθεση με κράτη όπως Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, που βρίσκονται «έξω από το κοπάδι», που για πολλά χρόνια ακόμη θα «παραμένουν εγκλωβισμένες» στα ελλείμματα και το χρέος.

Πίσω από τις επίσημες ανακοινώσεις επιχειρούν, για την ώρα, να κρύψουν το περιεχόμενο των συνεννοήσεων που ξετυλίγουν σε αυτή τη φάση. Ηδη επεξεργάζονται και τη δεύτερη στη σειρά «επικαιροποίηση» του μνημονίου τους, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στο Δεκέμβρη του 2010 αφού προηγουμένως (από 15 Νοέμβρη) θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα.

Σε αυτό το στημένο αντιλαϊκό φόντο, με βάση της συμφωνίες κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας ο οριστικός προϋπολογισμός για το 2011, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ενσωματώνει και τα παρακάτω:

  • Πτώση του ΑΕΠ πάνω από 2,5% που προβλέπει το προσχέδιο. Η εξέλιξη μεταφράζεται και σε ακόμη μεγαλύτερη εκτίναξη για τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας (14,5%-15% στο προσχέδιο).
  • Χαμηλότερες προβλέψεις για τη μάζα των εσόδων, που σηματοδοτεί και νέα φορο-πακέτα. Σε αυτό το πλαίσιο δε θεωρεί πιθανή τη προβλεπόμενη συγκέντρωση εσόδων ύψους 800 εκατ. ευρώ από τους «ημιυπαίθριους».
  • Τα ακόμη χειρότερα ετοιμάζουν για το ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και για το πετρέλαιο θέρμανσης. Τα μισόλογα της κυβέρνησης δεν πρέπει να ξεγελάσουν το λαό καθώς πλέον προβάλλει το σκληρότερο «σενάριο», οι μαζικές μετατάξεις εμπορευμάτων από το λεγόμενο χαμηλό συντελεστή (11%) στο 23%.
  • Κάθε άλλο παρά τυχαία η κυβέρνηση προανήγγειλε τις προάλλες την εκτίναξη των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα, που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και μια σειρά από άλλους φόρους. Πλέον, θεωρείται πιθανή η «εξομοίωση» με τις εμπορικές τιμές να ξεκινήσει ενδεχομένως και από το 2011.
  • Απόλυτα δεδομένη είναι η παραπέρα καρατόμηση μισθών, πάνω από και πετσοκομμένα κονδύλια που προβλέπονται στο μνημόνιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ θα έχει συνάντηση με κυβερνητικούς παράγοντες των ΗΠΑ. Επίσης, θα έχει και νέο κύκλο «επαφών» με λεγόμενους «διεθνείς επενδυτές».

ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Τρανταχτές ανατιμήσεις στις «αντικειμενικές τιμές»

Εξομοιώνονται με τις εμπορικές τιμές. Εντάσσονται στο σύστημα το σύνολο των μικρών οικισμών και περιοχών της χώρας

Eurokinissi

Σε άγρια φορολογία πάνω στη μικρή ακίνητη περιουσία προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της απέναντι στο λαϊκό εισόδημα. Για αρχή, από την 1η Γενάρη 2011 μπαίνουν σε εφαρμογή οι νέες τρανταχτές ανατιμήσεις στις «αντικειμενικές τιμές» με στόχο επιπλέον 400 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ταυτόχρονα, ξετυλίγουν και τις μεθοδεύσεις για την κατάργηση του σημερινού συστήματος αντικειμενικών τιμών, την αντικατάστασή του με σύστημα «στατιστικών τιμών», όπως θα ονομάσουν τη φοροληστεία που θα συντελείται μέσω της εξομοίωσης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές.

Σε αυτό το πλαίσιο όλες οι περιοχές της χώρας εντάσσονται «σταδιακά» στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών, εξέλιξη που θα έχει άμεσες επιπτώσεις πάνω στη μικρή ακίνητη περιουσία, μικρών και απομονωμένων περιοχών. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, στο σύστημα «αντικειμενικού προσδιορισμού» εντάσσονται «άμεσα» 5.000 οικισμοί. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο, «μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης», δεν αποσκοπεί μόνο στη συγκέντρωση φόρου σε αγορές και μεταβιβάσεις. Μαζί με αυτό έρχονται και τα νέα αυξημένα κάθε είδους χαράτσια που θα πληρώνονται κάθε χρόνο όχι μόνο από τους μικροϊδιοκτήτες αλλά και από τους ενοικιαστές μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ!

Οι νέες ανατιμήσεις έρχονται να αποδυναμώσουν ακόμη περισσότερο το λαϊκό εισόδημα, να χτυπήσουν και την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών. Οι δρομολογούμενες αυξήσεις ανεβάζουν κατακόρυφα τα χαράτσια που συνδέονται με αυτή, όπως το ΕΤΑΚ ή όπως αλλιώς το μετονομάσουν, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που πληρώνεται μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ από τους ενοικιαστές, τα τεκμήρια φορολόγησης στη μικρή περιουσία που έβαλε σε εφαρμογή η σημερινή κυβέρνηση, τον τεκμαρτό φόρο εισοδήματος από νοίκια κ.ά. Διογκωμένους φόρους θα πληρώνουν επίσης οι αγοραστές ακινήτων (φόροι μεταβίβασης), όπως επίσης για γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές.

Η πρώτη δόση από τις ανατιμήσεις - σύμφωνα με πληροφορίες από 25% μέχρι και 100% - θα μπει σε εφαρμογή από την 1η Γενάρη 2011, θα συμπεριληφθεί δηλαδή μαζί με τις ανατιμήσεις του ΦΠΑ και τα άλλα μέτρα στο νέο κρατικό προϋπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο και τα άλλα αντιλαϊκά πακέτα θα γίνουν μετά τις περιφερειακές - δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη.

«ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ»
Ξέπλυμα χρήματος με τη βούλα του νόμου

«Δεν εξετάζεται ούτε ο τρόπος ούτε ο τόπος απόκτησης των κεφαλαίων αυτών». Την εντολή αυτή δίνει στις Εφορίες το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τη κατάπτυστη ρύθμιση για τον «επαναπατρισμό κεφαλαίων». Το παραπάνω αποτελεί και κυνική ομολογία για την προκλητική φορολογική αμνηστία, για «ξέπλυμα» κάθε λογής και προέλευσης κεφαλαίων. Μεγαλοφοροφυγάδες και άλλοι επιτήδειοι έχουν τώρα τη δυνατότητα να νομιμοποιήσουν τις δραστηριότητές τους αντί πινακίου φακής.

Πρόσθετες νομιμοποιήσεις δίνονται σε ντόπιους κεφαλαιοκράτες, για τις καταθέσεις που εμφανίζουν να έχουν κάνει μέσω ξένης εταιρείας, όπου είναι οι μοναδικοί μέτοχοι...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μόνο ο λαός μπορεί να βάλει φρένο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σχετικά με την αναθεώρηση του ύψους του ελλείμματος, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του τονίζει:

«Είτε η ΕΕ αναθεωρήσει το έλλειμμα προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, αυτό που πρέπει να δηλώσει πιο αποφασιστικά ο λαός είναι την άρνησή του να το πληρώσει γιατί δεν το δημιούργησε αυτός αλλά η πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων. Είναι καιρός να πάψει να ανέχεται τον εμπαιγμό και τα παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το ποιος δημιούργησε τα ελλείμματα. Για κανένα λόγο δεν πρέπει να δεχτεί ως αναγκαίο κακό τα βάρβαρα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και τα νέα χειρότερα που θα συνεχίσουν να φέρνουν, αν ο λαός δεν τους βάλει φρένο. Ολα τα είχαν προαποφασισμένα, ανεξάρτητα από το ύψος του ελλείμματος, γιατί τα χρειάζονται για να προστατεύσουν την υψηλή τους κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά τους οι μεγάλοι επιχειρηματίες. Αλλωστε, τα ίδια μέτρα παίρνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η συμπόρευση με το ΚΚΕ στους αγώνες και στις εκλογές είναι μονόδρομος για το λαό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ