Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Τρανταχτές ανατιμήσεις στις «αντικειμενικές τιμές»

Εξομοιώνονται με τις εμπορικές τιμές. Εντάσσονται στο σύστημα το σύνολο των μικρών οικισμών και περιοχών της χώρας

Eurokinissi

Σε άγρια φορολογία πάνω στη μικρή ακίνητη περιουσία προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της απέναντι στο λαϊκό εισόδημα. Για αρχή, από την 1η Γενάρη 2011 μπαίνουν σε εφαρμογή οι νέες τρανταχτές ανατιμήσεις στις «αντικειμενικές τιμές» με στόχο επιπλέον 400 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ταυτόχρονα, ξετυλίγουν και τις μεθοδεύσεις για την κατάργηση του σημερινού συστήματος αντικειμενικών τιμών, την αντικατάστασή του με σύστημα «στατιστικών τιμών», όπως θα ονομάσουν τη φοροληστεία που θα συντελείται μέσω της εξομοίωσης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές.

Σε αυτό το πλαίσιο όλες οι περιοχές της χώρας εντάσσονται «σταδιακά» στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών, εξέλιξη που θα έχει άμεσες επιπτώσεις πάνω στη μικρή ακίνητη περιουσία, μικρών και απομονωμένων περιοχών. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, στο σύστημα «αντικειμενικού προσδιορισμού» εντάσσονται «άμεσα» 5.000 οικισμοί. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο, «μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης», δεν αποσκοπεί μόνο στη συγκέντρωση φόρου σε αγορές και μεταβιβάσεις. Μαζί με αυτό έρχονται και τα νέα αυξημένα κάθε είδους χαράτσια που θα πληρώνονται κάθε χρόνο όχι μόνο από τους μικροϊδιοκτήτες αλλά και από τους ενοικιαστές μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ!

Οι νέες ανατιμήσεις έρχονται να αποδυναμώσουν ακόμη περισσότερο το λαϊκό εισόδημα, να χτυπήσουν και την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών. Οι δρομολογούμενες αυξήσεις ανεβάζουν κατακόρυφα τα χαράτσια που συνδέονται με αυτή, όπως το ΕΤΑΚ ή όπως αλλιώς το μετονομάσουν, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που πληρώνεται μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ από τους ενοικιαστές, τα τεκμήρια φορολόγησης στη μικρή περιουσία που έβαλε σε εφαρμογή η σημερινή κυβέρνηση, τον τεκμαρτό φόρο εισοδήματος από νοίκια κ.ά. Διογκωμένους φόρους θα πληρώνουν επίσης οι αγοραστές ακινήτων (φόροι μεταβίβασης), όπως επίσης για γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές.

Η πρώτη δόση από τις ανατιμήσεις - σύμφωνα με πληροφορίες από 25% μέχρι και 100% - θα μπει σε εφαρμογή από την 1η Γενάρη 2011, θα συμπεριληφθεί δηλαδή μαζί με τις ανατιμήσεις του ΦΠΑ και τα άλλα μέτρα στο νέο κρατικό προϋπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο και τα άλλα αντιλαϊκά πακέτα θα γίνουν μετά τις περιφερειακές - δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται οι πιέσεις(2013-05-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2012-02-07 00:00:00.0)
Αυξάνουν τα χαράτσια στα εκτός σχεδίου(2008-04-05 00:00:00.0)
Το 2003 οι νέες αυξήσεις(2002-10-30 00:00:00.0)
Επεκτείνονται σε ολόκληρη τη χώρα(1996-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ