24ωρη απεργία χτες και διαδήλωση το απόγευμα στους δρόμους της Μεταμόρφωσης
Στους δρόμους της Μεταμόρφωσης διαδήλωσαν οι εργάτες |
Η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας δόθηκε με επιτυχία, ενώ χτες το απόγευμα το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στη «ΦΑΓΕ», μαζικοί φορείς και συνδικάτα της Μεταμόρφωσης πραγματοποίησαν κοινή συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο και πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης. Με συνθήματα και ανακοινώσεις που διάβαζαν από την ντουντούκα, καλούσαν τους εργαζόμενους και τους ελευθέρους επαγγελματίες της περιοχής να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων στη «ΦΑΓΕ» κατά των απολύσεων και να αναπτύξουν κοινή αγωνιστική δράση ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική. Στην κατεύθυνση αυτή καλούσαν σε μαζική συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ.
Το εργοστάσιο της «ΦΑΓΕ» στη Μεταμόρφωση επισκέφτηκε χτες το πρωί και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Πρωτούλης, ο οποίος ανέδειξε ότι το ζήτημα των απολύσεων και της ανεργίας είναι ένα γενικευμένο φαινόμενο. Παράλληλα, έδειξε τη διέξοδο από τη μοιρολατρία και την απογοήτευση μέσα από τη συσπείρωση των εργαζομένων στα ταξικά τους σωματεία και την οργάνωση της πάλης τους. Επίσης στο πλάι των εργαζομένων βρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Νέας Ιωνίας, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Π. Τσουκαλάς και ο Σύλλογος Γυναικών Μεταμόρφωσης της ΟΓΕ.
Η πρωτοβουλία του σωματείου της «ΦΑΓΕ» να «βγάλει» το ζήτημα της ανεργίας έξω από τους τέσσερις τοίχους του εργοστασίου αποκτά μεγάλη σημασία, σε μία περίοδο που μαίνεται η ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση. Ο πόλεμος των μονοπωλίων για τον έλεγχο του κλάδου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στα χέρια των μονοπωλίων από τη μία οδηγεί σε αντεργατικές ανατροπές (π.χ. απολύσεις, αλλαγές σε εργασιακές σχέσεις), από την άλλη εγκαταλείπει την ασφάλεια και την ποιότητα της διατροφής της λαϊκής οικογένειας στις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας». Το αν και πώς λειτουργεί ένα εργοστάσιο δεν αφορά μόνο όσους δουλεύουν σε αυτό, αλλά όλο το λαό, συνδέεται με την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του. Αυτό ανέδειξε και η χτεσινοαπογευματινή κινητοποίηση.
Την ίδια στιγμή, η «ΦΑΓΕ», μια από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις του κλάδου με επενδύσεις σε χώρες της ΕΕ, στην ΗΠΑ και την Ιαπωνία, εδώ και ένα χρόνο έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ απολύσεων οι οποίες έχουν φθάσει τις 106 και οι τελευταίες 23 ανακοινώθηκαν μόλις την περασμένη βδομάδα. Στόχος της εργοδοσίας είναι να αυξήσει την κερδοφορία της πιθανόν προσλαμβάνοντας λιγότερους εργαζόμενους - από όσους απέλυσε - με μικρότερους μισθούς. Ετσι, λιγότεροι εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να δουλεύουν περισσότερο για λιγότερα λεφτά. Για το σκοπό αυτό δεν αποκλείεται η αξιοποίηση των διάφορων αντεργατικών - αλλά ευεργετικές για το κεφάλαιο - πολιτικών, όπως προσλήψεις μέσω stage, νέων έως 25 ετών που θα αμείβονται λιγότερο και από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και άλλα.
Στο μεταξύ οι απολυμένοι βλέπουν το πρόβλημα επιβίωσης, που ήδη είχαν ως εργαζόμενοι, να εντείνεται στο μέγιστο βαθμό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα απολυμένου οικογενειάρχη με ένα παιδί, ο οποίος δούλευε για πάνω από 15 χρόνια στη συγκεκριμένη επιχείρηση και τώρα βρέθηκε στο δρόμο, την ώρα που είναι πολύ δύσκολο να ξαναβρεί δουλειά και ενώ είναι αναγκασμένος να συνεχίζει να καταβάλει μερικές εκατοντάδες ευρώ μηνιαίως σε τράπεζα για αρκετά χρόνια ακόμα για αποπληρωμή στεγαστικού δανείου...
«Συνεννόηση» και «διάλογο» ζητά η ηγεσία της ΓΣΕΕ
Η προώθηση και εφαρμογή του μνημονίου και του αντεργατικού οπλοστασίου που ψηφίστηκε στη Βουλή για την Ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις είναι στο επίκεντρο της πολιτικής του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως επιβεβαιώθηκε και χτες στη συνάντηση που είχε η πολιτική του ηγεσία Λ. Κατσέλη και Γ. Κουτρουμάνης, με εκπροσώπους της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν απαραίτητα.
Ετσι βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας το Προεδρικό Διάταγμα για τη διαιτησία και το νέο ρόλο του ΟΜΕΔ, το οποίο θα προστεθεί στην αντεργατική τροπολογία, με την οποία απαγορεύονται αυξήσεις σε κλαδικές συμβάσεις μέσω της διαιτησίας, πάνω απ' αυτές που συνυπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Σύμβαση κατάπτυστη, αφού για τουλάχιστον τρία χρόνια παγώνει τους μισθούς και επί της ουσίας μειώνει το εργατικό εισόδημα. Μέσα στον Νοέμβρη θα είναι έτοιμη και η σχετική υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει την πρόβλεψη του μνημονίου να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών. Ανεξάρτητα, πάντως, από τη μορφή που θα πάρει η υπουργική απόφαση, το σίγουρο είναι ότι αυτή θα εξυπηρετεί την «ευελιξία» και «τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων». Στα πλαίσια αυτά, θα αξιοποιηθούν και τα Τοπικά Σύμφωνα, στο όνομα αντιμετώπισης της ανεργίας σε περιοχές και κλάδους, ενώ καθεστώς ασυδοσίας θα εξασφαλιστεί ειδικά σε επιχειρήσεις που προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις.
Οσον αφορά στο Ασφαλιστικό η νέα πολιτική ηγεσία θα φέρει σε πέρας το αντιασφαλιστικό έργο, υλοποιώντας όλες τις παραμέτρους του πρόσφατου νομοσχεδίου, δίνοντας βάρος στην περικοπή δαπανών για την Κοινωνική Ασφάλιση (συντάξεις, παροχές Υγείας). Οι περικοπές αυτές είναι και ο πυρήνας της αντίληψης της κυβέρνησης περί «βιωσιμότητας», όπως την ανέπτυξε λίγο μετά η υπουργός στην πρώτη συνάντηση που είχε με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.
Μάλιστα, δε δίστασε, την άγρια καταλήστευση των συντάξεων που επέβαλε η κυβέρνηση να την εμφανίσει ως στήριξη των αδυνάτων. «Στόχος μας - είπε - είναι να στηρίξουμε τον εργαζόμενο, τον άπορο και τον άνεργο»! Βέβαια, εξηγώντας αυτήν τη στήριξη, τάχθηκε υπέρ των «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης» πολιτικές που αφαιρούν πόρους από τους ανέργους και τις διοχετεύουν στις επιχειρήσεις με πρόσχημα την ανεργία.
Απέναντι σε αυτήν την αντεργατική πολιτική, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, συνεπής στο ρόλο του, έσπευσε να ζητήσει «να εγκαινιαστεί με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μια ειλικρινής σχέση συνεννόησης και διαλόγου». Την ώρα, δηλαδή, που η κυβέρνηση με την πολιτική της τσαλαπατά τα εργασιακά δικαιώματα, που ληστεύει συντάξεις και οπλίζει το χέρι της εργοδοσίας, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κηρύσσει «διάλογο» και «συνεννόηση». Μάλιστα, κάνει ακόμα ένα βήμα, υπονομεύοντας ανοιχτά τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην αντεργατική πολιτική δηλώνοντας: «Παρά την ύπαρξη μιας πολιτικής που είναι εχθρική προς τη μισθωτή εργασία και που προβλέπεται στο μνημόνιο ότι μπορούμε στα ζητήματα κοινωνικής οικονομίας και στα ζητήματα κατανάλωσης... να έχουμε κοινό τόπο και κοινές δράσεις έτσι ώστε να βοηθηθεί ο μισθωτός...» Με τον τρόπο αυτό, η ηγεσία της ΓΣΕΕ θεωρεί «ένα το κρατούμενο» την πολιτική του μνημονίου, από την οποία απαλλάσσει την κυβέρνηση και ως προξενήτρα στήνει κλίμα διαλόγου και συνεννόησης μαζί της. Λες και είναι άλλο ζήτημα η αντεργατική πολιτική και άλλο οι επιπτώσεις της. Με τέτοιους ελιγμούς, η ΓΣΕΕ δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να αποπροσανατολίσει το κίνημα και να υπονομεύσει τους αγώνες των εργαζομένων που πρέπει να στρέφονται όχι μόνο ενάντια στις συνέπειες, αλλά και στην ίδια την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής.
Σύσκεψη για τη συγκρότηση Γραμματείας του ΠΑΜΕ το Σάββατο
Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα μέχρι και την άλλη βδομάδα οι σιδηροδρομικοί ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ. Σήμερα, θα γίνει 5ωρη πανσιδηροδρομική στάση εργασίας (12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα). Την Πέμπτη, 23 Σεπτέμβρη, και πάλι 5ωρη (11 π.μ. - 4 μ.μ.) την οποία προκηρύσσουν Σωματεία. Στις 27 Σεπτέμβρη, τρεις 3ωρες (6 π.μ.- 9 π.μ., 2 μ.μ.- 5 μ.μ., 9 μ.μ. - μεσάνυχτα), από Σωματεία. Στις 28 Σεπτέμβρη, ξανά τρεις 3ωρες, τις ίδιες ώρες, από Σωματεία και στις 29 Σεπτέμβρη, 5ωρη πανσιδηροδρομική - πανελλαδική (12 το μεσημέρι - 5 μ.μ.).
Στο μεταξύ, σε ευρεία σύσκεψη για τη συγκρότηση του Γραμματείας Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ καλούν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στον ΟΣΕ που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη θα γίνει το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2010, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος).