ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Ο λαός με την ψήφο του να τιμωρήσει την πολιτική τους

Περιοδεία και συγκέντρωση στη Ριζούπολη

Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Στιγμιότυπο από την περιοδεία
«Στην πρώτη γραμμή της προσπάθειάς μας σαν Κόμμα, με τους αγώνες που κάνουμε, είναι να μην φτωχύνει ο ελληνικός λαός. Να μην τον γονατίσουν από το μπαράζ μέτρων που παίρνουν όλη αυτή την περίοδο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με την ΕΕ, ως συνέχεια της πολιτικής της ΝΔ. Πρέπει να καταλάβει ένας κόσμος ότι η ψήφος του μετράει, ότι η ψήφος του μπορεί να στείλει μήνυμα, ότι η ψήφος του μπορεί να αξιοποιηθεί για να στείλει ένα μήνυμα καθαρό ότι δεν αντέχει άλλο, και ταυτόχρονα ένα μήνυμα ότι την επομένη των εκλογών θα συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά».

Αυτό τόνισε χτες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», κατά τη διάρκεια συζήτησης - συγκέντρωσης στην πλ. Φειδά, στη Ριζούπολη.

Νωρίτερα είχε περιοδεύσει σε καταστήματα της περιοχής, επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας της «Λαϊκής Συσπείρωσης», όπου είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει για μια ακόμη φορά τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματοβιοτέχνες στη Ριζούπολη και στην περιοχή της Λαμπρινής.

Στις συζητήσεις αυτό που κυριαρχούσε ήταν η αγωνία για την επιβίωσή τους στο άμεσο μέλλον. «Δεν πάμε καλά. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα κλείσουμε. Πρέπει να τιμωρηθούν πολιτικά όσοι μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Δεν πάει άλλο» ανέφερε ένας ζαχαροπλάστης στην περιοχή της Λαμπρινής. Λίγο πιο κάτω, ο ιδιοκτήτης ενός σουβλατζίδικου έλεγε χαρακτηριστικά: «Είμαι 25 χρόνια στο μαγαζί. Τέτοια αναδουλειά πρώτη φορά είδα. Ερχεται κόσμος και παίρνει ένα καλαμάκι σουβλάκι και φεύγει».

Σε δήλωσή του, μετά την περιοδεία, ο Ν. Σοφιανός ανέφερε: «H κυβέρνηση ετοιμάζεται να προσθέσει νέα βάρη για τα λαϊκά εισοδήματα. Αύξηση της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης, αύξηση στο ψωμί, αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για το οικιακό ρεύμα. Ταυτόχρονα, στήνει θεατρικές παραστάσεις διαλόγου για να αποπροσανατολίσει, για να διαμορφώσει το έδαφος για να περάσουν τα μέτρα αυτά λιτότητας. Θεωρούμε ότι η απάντηση στις εκλογές πρέπει να είναι αποφασιστική, πρέπει να είναι τιμωρία αυτής της πολιτικής, καμιά νομιμοποίησή της. Ψήφος στη "Λαϊκή Συσπείρωση" είναι η μόνη ψήφος που μπορεί να δώσει εγγύηση για τους αγώνες και την προοπτική του λαού μας».

Αλήθειες και ψέματα - Καλλικράτης

-- Τι ακριβώς είναι οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα και πώς θα ενισχύσει ο «Καλλικράτης» τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων στην Τοπική Διοίκηση;

Οι συμπράξεις αποτελούν μορφή μακροχρόνιας σύζευξης και βαθύτερης συνεργασίας μεταξύ του αστικού κράτους και του ιδιωτικού κεφαλαίου. Αντανακλά την προσαρμογή των κρατικομονοπωλιακών ρυθμίσεων σε συνθήκες κατάργησης του κρατικού μονοπωλίου και συγκρότησης της ΟΝΕ. Αποτελεί μια σύγχρονη συνύφανση του κράτους ως συλλογικού καπιταλιστή με τους μονοπωλιακούς ομίλους, στη βάση μακροχρόνιων συμφωνιών. Κατά καιρούς αναδιαρθρώνεται ο πολυπλόκαμος μηχανισμός της συνύφανσης μεταξύ αστικού κράτους - μεγάλου κεφαλαίου. Ιδιαίτερη πλευρά αυτής της σχέσης αποτελούν οι «Συμβάσεις Παραχώρησης» για την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής, οι οποίες θωρακίζουν πλήρως τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, αφού κυρώνονται με απόφαση της Βουλής. Στο μηχανισμό των ΣΔΙΤ συμμετέχουν, διαβαθμισμένα, όλοι οι κρίκοι του κρατικού μηχανισμού: Υπουργεία, Περιφέρειες και δήμοι, με ΝΠΔΔ, αλλά κυρίως με Ανώνυμες Εταιρείες.

Η σύσταση επί κυβέρνησης ΝΔ, Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ και η Ειδική Γραμματεία έχουν καθοδηγητικό ρόλο και καθοριστικές αρμοδιότητες σε άμεση σύνδεση με τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου για τον προγραμματισμό - σχεδιασμό των θεμελιωδών όρων δράσης των επιχειρηματικών ομίλων για την κατοχύρωση της κερδοφορίας τους. Η κατοχύρωση αυτή γίνεται με επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων ως χρηστών των έργων (π.χ. πολυετή εκχώρηση δικαιώματος είσπραξης διοδίων) και ως φορολογούμενων. Τη μερίδα του λέοντος στη διανομή των ΣΔΙΤ αποσπούν ελάχιστοι μονοπωλιακοί όμιλοι σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων. Διαμορφώνονται τομεακές κατανομές ΣΔΙΤ με αναθέτουσα αρχή τον ΟΣΚ ΑΕ (Παιδεία) και ΣΔΙΤ με αναθέτουσα αρχή την ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ (Υγεία). Τα επιχειρησιακά προγράμματα που κλήθηκαν να εκπονήσουν οι νομαρχίες και οι δήμοι συνιστούσαν εξοικείωση, όδευση, προετοιμασία τους για το περιεχόμενο των διοικητικών αναδιαρθρώσεων.

Ενα αξιοσημείωτο παράδειγμα ταξικότητας της χρηματοδότησης και του εκσυγχρονισμού είναι το εξής: Χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μέχρι και κατά 100% για δήμο, ανάλογα με το μέγεθος και την ωριμότητα, η συγκρότηση - δημιουργία ολοκληρωμένου ψηφιακού - πληροφοριακού συστήματος, με οργανωτικά - λειτουργικά χαρακτηριστικά ψηφιακού επιτελείου για την πολυσήμαντη διευκόλυνση και στήριξη των επιχειρηματιών και ειδικά κατασκευαστών - επενδυτών. Είναι ένα σύστημα - υπηρεσία με διαβαθμισμένη πρόσβαση, κλειδωμένες πύλες για τους απλούς εργαζόμενους και δημότες, με επιλεκτικό άνοιγμα των πυλών σε χρήστες υψηλών εισοδημάτων στη βάση συμβολαίου, με συντελεστές επιβάρυνσης των δημοτικών τελών, με αστυνομική - αυταρχική παρακολούθηση της κοινωνικής ζωής (οπτικοποίηση κοινωνικών - πολιτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων).

Στην ίδια κατεύθυνση αξιοποιούνται και οι προγραμματικές συμφωνίες της Τοπικής Διοίκησης με επιχειρηματικούς ομίλους για να προωθηθεί η σταδιακή ιδιωτικοποίηση σημαντικών λειτουργιών στη διαχείριση αποβλήτων - απορριμμάτων, όπως η διαχείριση μολυσματικών αποβλήτων, η εμπλοκή ιδιωτών στις καθημερινές εργασίες διάθεσης των απορριμμάτων και στη συντήρηση του αναγκαίου εξοπλισμού. Με τον «Καλλικράτη» αυτές οι συμφωνίες ανάμεσα σε περιφέρειες και δήμους θα πάρουν ακόμα μεγαλύτερη έκταση και σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών προς τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Περιοδείες στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα Παρασκευή, 3 Σεπτέμβρη:

Στις 8 π.μ. προγραμματίζεται εξόρμηση στα Γυμνάσια της Πολίχνης.

Στις 9 π.μ. στις τράπεζες του Ευόσμου θα περιοδεύσει ο υποψήφιος δήμαρχος Ευόσμου - Κορδελιού Κώστας Γκουτζηγιάννης.

Στις 7 μ.μ. στην Κάτω Πυλαία θα περιοδεύσει ο υποψήφιος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη Οδυσσέας Μαάιτα.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Οι υποψήφιοι στην Πιερία

Τους υποψήφιους των συνδυασμών της Λαϊκής Συσπείρωσης που υποστηρίζει στο νομό, παρουσίασε χτες η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ μέσα από συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης. Τους υποψήφιους παρουσίασε ο Γραμματέας της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ Παναγιώτης Σαββίδης. Στην συνέντευξη παραβρέθηκε και μίλησε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Οι υποψήφιοι είναι:

Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ο Γιάννης Σκούφας, αγροτοκτηνοτρόφος, πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Πιερίας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, Νομαρχιακός Σύμβουλος, μέλος της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ.

Υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης ο Νίκος Σαλπιστής, δικηγόρος, συγγραφέας - ιστορικός, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κατερίνης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γονέων Κατερίνης, μέλος της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ.

Υποψήφια δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, η Κατερίνα Κουρίτα, δασκάλα, μέλος της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ. Διατέλεσε Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Λιτοχώρου και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πιερίας.

Υποψήφιος Δήμαρχος Πύδνας - Κολινδρού, ο Κώστας Δανιηλίδης, ταξιτζής, στέλεχος του ΚΚΕ.

Δραστηριότητες στη Στερεά Ελλάδα

Συγκέντρωση διοργανώνει σήμερα Παρασκευή η «Λαϊκή Συσπείρωση» στις 8 μ.μ., στην Αγία Αννα Εύβοιας. Θα μιλήσει η Σοφία Ντούρου, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και ο Στάθης Λιαγκάκης, υποψήφιος δήμαρχος του νέου Δήμου Κηρέως - Νηλέως - Ελυμνίων.

Επίσης, σήμερα στις 10 π.μ., η Σοφία Ντούρου και ο Βαγγέλης Σταματούκος, υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου Χαλκιδέων, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και του Συλλόγου Γυναικών Χαλκίδας θα συναντηθούν με το δήμαρχο Χαλκίδας για τους παιδικούς σταθμούς.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Παρέμβαση με αφορμή την πυρκαγιά στην Κέρκυρα

Τις σοβαρές, διαχρονικές πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και των τοπικών τους εκπροσώπων, για τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές, στην πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών κατήγγειλε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Θοδωρής Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με αφορμή την πυρκαγιά στο Κοράκειο Ορος η οποία αναζωπυρώθηκε χτες το απόγευμα.

«Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ο Θ. Γουλής και οι νομαρχιακές και δημοτικές αρχές τους συστηματικά αδιαφόρησαν για τη δημιουργία ενός δικτύου αντιπυρηνικών ζωνών και αγροτικών δρόμων. Αυτά τα κόμματα, οι δήμαρχοι και νομάρχες τους, που κατά τα άλλα κόπτονται για τον τουρισμό είναι που με την πολιτική τους αφήνουν τα δάση και τους ελαιώνες να καταστρέφονται». Αναδεικνύεται, κατέληξε, η αναγκαιότητα και προτεραιότητα της δημιουργίας ενός σύγχρονου δικτύου αντιπυρικής προστασίας με δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αγροτικών δρόμων και πυροσβεστικών κρουνών σ΄ όλη την Κέρκυρα, στους Παξούς - Αντίπαξους - Οθωνούς - Μαθράκι - Ερικούσα που από χρόνια προτείνει το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ