Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θύτες και θύματα στο ίδιο τσουβάλι

Γρηγοριάδης Κώστας

«Η έναρξη απευθείας συνομιλιών στην Ουάσιγκτον του Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον Μαχμούτ Αμπάς συντηρούν την ελπίδα για την επίτευξη της ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, η οποία όμως υποσκάπτεται τόσο από την πολιτική των εβραϊκών εποικισμών όσο και από τους πυραύλους της Χαμάς που πρέπει άμεσα να σταματήσουν. Η ειρηνική και ασφαλής συνύπαρξη δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, δεν επιτυγχάνεται με την προσφυγή σε ακραίες πολιτικές πρακτικές που ενισχύουν αντί για τον εποικοδομητικό διάλογο τη θρησκευτική και εθνική μισαλλοδοξία. Επισημαίνουμε τη σοβαρή ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που, αντί να πρωταγωνιστεί, θα είναι απούσα από μια τέτοια σημαντική διεθνή διαδικασία, αφού η ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική της πολιτική, λαίδη Αστον, επέλεξε άλλες προτεραιότητες».

Αυτά ισχυρίζεται η «Δημοκρατική Αριστερά» σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την έναρξη των απευθείας συνομιλιών Νετανιάχου - Αμπάς. Θύτες και θύματα στο ίδιο τσουβάλι. Ούτε μια λέξη για τα μάτια του κόσμου υπεράσπισης ενός λαού που βιώνει δεκαετίες τώρα ανείπωτο πόνο απ' την ισραηλινή κατοχή, ενός λαού που σφαγιάζεται, που του επιβάλλεται αποκλεισμός και στερείται την πρόσβαση σε στοιχειώδη αγαθά, που στερείται πάνω απ' όλα το δικαίωμά του να ζει στη δική του πατρίδα. Ούτε μία λέξη. Η «Δημοκρατική Αριστερά» δίνει εξετάσεις απέναντι στον ιμπεριαλισμό. Οι ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο θύτη και το θύμα ισοδυναμούν με συγχωροχάρτι στο θύτη, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Ενώ οι τεράστιες ευθύνες της ΕΕ απλώς δεν υπάρχουν για τη «Δημοκρατική Αριστερά». Τη «μαλώνει» μόνο που δεν αναλαμβάνει έναν πιο δραστήριο ρόλο και επιτρέπει στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό να «κάνει παιχνίδι», άρα και να απολαύσει μόνος του τα πιθανά οφέλη!

Εκαστος εφ' ω ετάχθη...

Αποκλειστικό

Πολύ καλό το χτεσινό αποκλειστικό θέμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ» για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του πετρελαίου θέρμανσης και την επικείμενη εξομοίωση της τιμής του με την τιμή του πετρελαίου κίνησης.

Μόνο που το συγκεκριμένο θέμα το είχαν όλες οι εφημερίδες...

Απεργοσπαστικό οπλοστάσιο

Μια αποκαλυπτική, γεμάτη ταξικό κυνισμό συζήτηση έγινε προχτές στη Βουλή, όταν τα κόμματα τοποθετήθηκαν στην αρμόδια διαρκή επιτροπή πάνω στην απεργοσπαστική ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με το άρθρο 23 του νομοσχεδίου, η απεργία ανάγεται σε ...ζημιά για το Δημόσιο και με πρόσχημα την ανάπτυξη του τουρισμού προβλέπει ότι θα αποζημιώνονται από το Δημόσιο οι αλλοδαποί τουρίστες που θα παραμείνουν στη χώρα για περισσότερο από όσο υπολόγιζαν λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων ή φυσικών καταστροφών. Η φύση του αστικού κοινοβουλίου, η θέση του δίπλα στα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών και απέναντι από τις λαϊκές ανάγκες δεν άργησε να φανεί. Η ΝΔ υποστήριξε ότι άργησε να θεσπιστεί η ρύθμιση, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. διαπίστωσε πως οι απεργίες είναι χειρότερες και από τις φυσικές καταστροφές.

Πόσο πιο προφανές να γίνει ότι η στόχευση του νομοσχεδίου δεν είναι η προστασία των τουριστών, απλά διευρύνεται το νομικό οπλοστάσιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάρος των εργατικών λαϊκών αγώνων; Δεν προβλέπει καν - για παράδειγμα - ότι οι τουρίστες θα αποζημιώνονται από τους εφοπλιστές σε περίπτωση βλάβης ενός πλοίου, καθυστέρησης δρομολογίων κλπ. Το γεγονός ότι μέσα στο «ναό της δημοκρατίας» συζητιέται μια τέτοια ρύθμιση, ενοχοποίησης των εργατών γιατί θέλουν να ζουν καλύτερα, γι' αυτό άλλωστε απεργούν και αγωνίζονται, ότι θεωρείται αυτονόητο πως στους απεργούς και γενικά στους εργαζόμενους πρέπει να κόβεται «πρόστιμο» για τις μορφές πάλης τους, αποκαλύπτει τον ταξικό χαρακτήρα του αστικού κοινοβουλίου, ότι δηλαδή είναι αντιλαϊκό όργανο. Νομοθετεί το δίκιο των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Το δίκιο της πλουτοκρατίας νομοθετείται και με τη συγκεκριμένη απεργοσπαστική ρύθμιση, η οποία θα αξιοποιηθεί δεόντως από την αστική Δικαιοσύνη. Εν ολίγοις, τι επιβεβαίωσαν και προχτές οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας; Οταν ο εργαζόμενος κλείνει την πόρτα του εργοστασίου, όταν στέκεται έξω από την επιχείρηση, το καράβι, την τράπεζα γιατί του στερούν τη δουλειά με δικαιώματα, το μισθό, την Κοινωνική Ασφάλιση, το νοσοκομείο, το σχολείο για τα παιδιά του κλπ. είναι παράνομος και πληγή για τη χώρα. Οταν κλείνει το καπιταλιστικό εργοστάσιο και πετάει στο δρόμο τους εργαζόμενους, όταν οι μεγαλοεπιχειρηματίες μειώνουν τους μισθούς, όταν εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, είναι νόμιμο και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα. Ετσι είναι, αλλά πρέπει να αλλάξει.

Σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι φτωχοί αγρότες έχουν χίλιους δυο λόγους να ξεσηκωθούν, να αντισταθούν στην επίθεση και οργανωμένα να διεκδικήσουν όλα όσα παράγουν να γίνουν δικά τους, είναι φυσικό οι δυνάμεις του κεφαλαίου να εξοπλίζονται. Πόσο μάλλον που η απήχηση, το κύρος των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα μεγαλώνει. Το μεγαλύτερο χτύπημα σε κάθε απεργοσπαστική νομοθεσία είναι να προχωράει η οργάνωση στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, στις λαϊκές γειτονιές. Για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης με αιτήματα που θα κλονίζουν την εξουσία των μονοπωλίων, που θα φανερώνουν ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ανειρήνευτη πάλη με τους καπιταλιστές και το κράτος τους.


Ελένη ΜΑΪΛΗ

Πρωινή προπαγάνδα...

Μαζί με το Σεπτέμβρη, ξεκίνησε και η πρωινή τηλεοπτική ενημέρωση. Και τι ενημέρωση... Η ΝΕΤ χτες φιλοξενούσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ Χ. Πρωτόπαπα και Μ. Κεφαλογιάννη. Στο «ΜΕΓΚΑ» παραχωρούσε συνέντευξη ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης. Στον «ΑΝΤΕΝΝΑ» καλεσμένη ήταν η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Στο «ΑΛΤΕΡ» εμφανίστηκαν οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι Π. Ψωμιάδης και Α. Γεωργιάδης (ΛΑ.Ο.Σ.), ενώ εμφανίστηκε για δύο τρία λεπτά και ο Μ. Ζιώγας του ΚΚΕ. Τέλος, ο «ΣΚΑΪ» πρώτα φιλοξένησε την Α. Δρέτα (την πρώην του ΣΥΝ και σήμερα ΠΑΣΟΚ) και στη συνέχεια τον Δ. Παπαδημούλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Και ας μη νομίσει ο αναγνώστης ότι το χτεσινό δείγμα των καλεσμένων ήταν τυχαίο. Οι καναλάρχες έχουν ήδη πάρει γραμμή και, τουλάχιστον, μέχρι τις εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη θα μας ταράξουν στην προπαγάνδα, με τους εκπροσώπους του δικομματισμού να δίνουν καθημερινές παραστάσεις.

Βλέπετε, στις ερχόμενες εκλογές παίζονται πολλά. Πρώτα πρώτα, θα φανεί κατά πόσον ο λαός είναι αποφασισμένος να δείξει το μπόι του και να στείλει σαφές μήνυμα καταδίκης των πολιτικών του εγκληματικού μνημονίου, που έχουν ρημάξει τη ζωή των εργαζομένων και να ανοίξει δρόμους που πάνε σε άλλες πολιτείες... Κατά δεύτερο, δοκιμάζονται σοβαρά οι αντοχές του δικομματικού συστήματος. Ενός συστήματος που επί 35 χρόνια απορροφούσε τους κραδασμούς των λαϊκών αντιδράσεων και επέτρεπε στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης να θησαυρίζει μέσα από την καταλήστευση και τη λεηλασία της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Και όσο και αν έχει φθαρεί, φαίνεται ότι τους είναι ακόμα χρήσιμο και ότι έχουν αποφασίσει να το στηρίξουν με νύχια και με δόντια.

Και επειδή έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους αδίστακτους και επικίνδυνους, μέχρι τις εκλογές πολλά μπορούν να δουν τα μάτια μας. Ας είμαστε προετοιμασμένοι...

Τηλεοπτική υποκρισία...

Γρηγοριάδης Κώστας

Α, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ παράπονο, τα τηλεοπτικά κανάλια που φροντίζουν για την αντικειμενική μας πληροφόρηση, είχαν εκτενέστατα ρεπορτάζ αυτές τις ημέρες από τους χώρους εργασίας.

Αμόλησαν τα συνεργεία και τους ρεπόρτερ τους για να έχουμε όλοι λεπτομερή εικόνα και στοιχεία για το ...πώς εφαρμόζεται η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Συγχαρητήρια για την ευαισθησία τους που δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι εδράζεται στην αγωνία τους για την υγεία και τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων στην Ελλάδα.

Μόνο που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τη ...μόνιμη απουσία τους από τους χώρους δουλειάς, όταν δεν εφαρμόζονται συμβάσεις, εντατικοποιείται η εργασία, απολύεται κόσμος ή γίνονται εργατικά ατυχήματα που δεν τους μοιάζουν εντυπωσιακά.

Εκτός αν θεωρούν πως ...τέτοια πράγματα δε συμβαίνουν στην Ελλάδα μια και έχουμε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που αντιστέκονται σθεναρά στον «εργασιακό μεσαίωνα» (έτσι δεν έλεγε ο Γ. Παπανδρέου προεκλογικά;).

Για να μην είμαστε όμως άδικοι, όταν οι ...καταστάσεις το απαιτούν και είναι απαραίτητο να συκοφαντηθούν εργατικοί αγώνες, τα «αντικειμενικά» ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης είναι πάντα εκεί.

ΜΑΛΙΣΤΑ 22,8 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ευρώ θα διατεθούν στους νομούς που έχουν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον σύμφωνα με τα αρμόδια υπουργεία.

Μόνο που δεν μπήκαν στον κόπο να μας πουν ...πώς θα προστατευθεί το περιβάλλον. Ιδίως όταν η μόδα επιτάσσει τα ανάλογα έργα να γίνονται από ιδιώτες (που ως γνωστόν έχουν αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθησία).

Εμάς μια φορά σαν ένα μπλέξιμο της ...«πράσινης ανάπτυξης» με την «πράσινη ψηφοθηρία» στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές μας μοιάζει η όλη ιστορία και μάλλον δεν έχουμε άδικο.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Εις ανώτερα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με το γερμανικό βραβείο «Quadriga» ανακοινώθηκε ότι θα τιμηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου, «για τις προσπάθειές του να αποτρέψει την πτώχευση της ελληνικής οικονομίας», όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Πρώτη επισήμανση: Η απονομή θα γίνει στο Βερολίνο στις 3 Οκτώβρη, στην 20ή επέτειο από την καπιταλιστική παλινόρθωση και την ένωση της Γερμανίας. Δεύτερη επισήμανση: Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν. Τρίτη επισήμανση: Σύμφωνα με τα πρακτορεία, με το «Quadriga» επιβραβεύονται οι προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας και των τεχνών που επιδεικνύουν πνεύμα πρωτοπορίας. Στο παρελθόν έχουν τιμηθεί με αυτό, μεταξύ άλλων, οι πρώην καγκελάριοι της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ και Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, ο τελευταίος πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δηλαδή, ορισμένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά «λουλούδια» του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού, που σημάδεψαν την ιστορία των χωρών τους και παγκόσμια με τον αντιδραστικό τους ρόλο, απ' οποιαδήποτε θέση και αν υπηρετήσαν την πλουτοκρατία. Υπάρχει όμως μια ακόμα λεπτομέρεια που κάνει τη βράβευση Παπανδρέου ακόμα πιο προκλητική για το λαό. Το ίδιο βραβείο θα λάβει φέτος και ο γερμανικός στρατός, «για την υπεύθυνη προσφορά του σε εξωτερικές αποστολές». Δηλαδή, για το μακέλεμα των λαών όπου Γης και τη συμμετοχή του στα κατοχικά μέτωπα. Μετά απ' όλα αυτά, δε μένει παρά να ευχηθούμε στον Γ. Παπανδρέου και «εις ανώτερα».

Τα όρια της γαλάζιας κοροϊδίας

Μετά το σύμβουλο οικονομικών θεμάτων του προέδρου της ΝΔ Θ. Βάρδα, που ομολόγησε ότι η ΝΔ ήταν έτοιμη να υπερψηφίσει το μνημόνιο στην περίπτωση που η κυβέρνηση επέλεγε να το επικυρώσει με τη διαδικασία των 180 ψήφων, ένας ακόμα γαλάζιος βουλευτής, ο Θ. Γιαννόπουλος, δήλωσε ανοικτά ότι αρκετοί βουλευτές της ΝΔ ήταν πανέτοιμοι να το υπερψηφίσουν ακόμα και αν παραβίαζαν την κομματική γραμμή. «Εγώ ήμουν ο πρώτος που είχα δηλώσει ότι θα ψηφίσω το μνημόνιο. Γιατί πηγαίναμε ακριβώς με την προοπτική τού να είναι 180 και ένας. Οταν όμως ετέθη το θέμα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πάει με αυτήν τη λογική, τότε βέβαια άλλαξε και η δυναμική αυτής της ψήφου», δήλωσε χαρακτηριστικά χτες (στο «Κανάλι 1»). Μάλιστα, άφησε σαφώς να διαφανεί ότι είχαν υπάρξει σχετικές διεργασίες και προσυνεννοήσεις για το σκοπό αυτό. Είπε συγκεκριμένα: «Δεν θα αφήναμε πολλοί από εμάς, δεν ξέρω αν η ΝΔ θα είχε στοιχηθεί απόλυτα, αλλά τουλάχιστον πολλοί ήμασταν που δεν θα αφήναμε να μην πάρει ο συνταξιούχος τη σύνταξή του και να μην πληρωθούν οι υπάλληλοι, να έχουμε δηλαδή στάση πληρωμών»...Ας μην πουλάει, λοιπόν, προεκλογικά φύκια για μεταξωτές κορδέλες ο πρόεδρος της ΝΔ, εκτοξεύοντας φραστικές κορόνες κατά του μνημονίου. Γιατί, η αλήθεια είναι ότι θεωρούσε αναπόφευκτο το μνημόνιο και κυρίως τα βάρβαρα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα που περιλαμβάνει και γι' αυτό άλλωστε έχει βάλει γερές πλάτες στην πράξη για να εφαρμοστούν...

Η ... διαίρεση

Τους συνταξιούχους που ...δεν υπάρχουν επιστρατεύει τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - και προβάλλουν τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης - για να δικαιολογήσει την αντιασφαλιστική της πολιτική και να προετοιμάσει τους εργαζόμενους για ακόμα οδυνηρότερες ρυθμίσεις και μέτρα. Αν μάλιστα πιστέψουμε τα χτεσινά «ΝΕΑ», κατά τον υπουργό Λοβέρδο, χορηγούνται πάνω από 200.000 «συντάξεις - μαϊμού», οι οποίες κοστίζουν στο δημόσιο 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Αν το κράτος πληρώνει παράτυπα ή και παράνομα συντάξεις σε άτομα που δεν το δικαιούνται, ή οι συντάξεις αφορούν ανθρώπους που έχουν πεθάνει προ πολλού, όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι, το πρόβλημα είναι δικό τους και όχι των εργαζομένων. Αυτοί κυβερνούν, αυτοί διοικούν, αυτοί παίρνουν τις αποφάσεις και βάζουν τις υπογραφές, εδώ και δεκαετίες. Με αυτήν την έννοια, αυτοί είναι και υπεύθυνοι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Το ερώτημα όμως για την αυθεντικότητα των στοιχείων και των σκοπιμοτήτων που μπορεί να υπηρετούν παρόμοιες αναφορές, προκύπτει από τη ...διαίρεση. Γιατί, αν διαιρέσουμε τα 100 εκατομμύρια ευρώ με τους 200.000 που φέρονται να εισπράττουν συντάξεις παράνομα, βγαίνει ένα ποσό ετήσιας σύνταξης 500 ευρώ, το οποίο αν επίσης το διαιρέσουμε με τις 14 συντάξεις που πληρώνονταν μέχρι και πριν ενσκύψει η λαίλαπα του μνημονίου, βγαίνει μία, κατά μέσο όρο, σύνταξη της τάξης των 35,7 ευρώ το μήνα.

Μέχρι να μπορέσει η κυβέρνηση να εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει η ...σύνταξη των 35,7 ευρώ το μήνα που υποτίθεται πως παράνομα προσπορίζονται 200 χιλιάδες συνταξιούχοι, εξαιτίας των οποίων διαπιστώνεται κι άλλη τρύπα στο συνταξιοδοτικό σύστημα, μάλλον έχουμε κάθε δικαίωμα να πιστεύουμε ότι ...το δούλεμα πάει σύννεφο, ενώ οι σκοπιμότητες παρόμοιων «διαρροών» από την κυβέρνηση είναι μάλλον προφανείς.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σημαντικό βήμα συντονισμού και οργάνωσης

Σημαντικό βήμα συντονισμού και οργάνωσης της πάλης και του αγώνα των εργαζομένων, των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών, των φτωχών και μεσαίων αγροτών, αποτελεί η προχτεσινή συγκρότηση της Λαϊκής Επιτροπής αγωνιστικής δράσης στο Νομό της Λάρισας, που στόχο θα έχει την προστασία της λαϊκής οικογένειας από τις συνέπειες της κρίσης, από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, όπου οδηγεί η πολιτική του Μνημονίου κυβέρνησης - τρόικας. Εκπρόσωποι από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, την Ενωση Γυναικών - μέλος ΟΓΕ, Συλλόγους Γονέων, εκπροσώπους εργατικών σωματείων, ενώσεων ΕΒΕ, αγροτικών συλλόγων, συνταξιουχικών οργανώσεων και άλλων μαζικών φορέων της περιοχής έδωσαν το στίγμα της αναγκαιότητας κοινού αγώνα απ' όλα τα λαϊκά στρώματα απέναντι στη στρατηγική επίθεση του μαύρου μετώπου κυβέρνησης - τρόικας - κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Γιατί, όμως, είναι σημαντική η συγκρότηση της Λαϊκής Επιτροπής; Τα προβλήματα που ανακύπτουν σήμερα, δεν αφορούν μόνο έναν κλάδο, ούτε μια επιχείρηση, δεν είναι εξατομικευμένα. Το αντίθετο. Πρόκειται για προβλήματα κοινά, που αφορούν το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων και δεν αγγίζουν μεμονωμένα τον εργάτη στο εργοστάσιο, τον υπάλληλο του εμπορικού καταστήματος, τον μικρό ΕΒΕ ή αγρότη που προσπαθεί να επιβιώσει, τον άνεργο, τον ημιαπασχολούμενο. Δεν αφορούν μόνο τη γυναίκα ή το σπουδαστή που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα. Η επίθεση που γίνεται αγγίζει όλους, οι συνέπειες της πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου φτάνουν έξω απ' την πόρτα κάθε σπιτιού, κάθε λαϊκής οικογένειας.

Απ' αυτήν την άποψη αφετηρία της δράσης της Λαϊκής Επιτροπής είναι η κοινή δράση, η συσπείρωση, η οργάνωση, ο λαϊκός ξεσηκωμός, για να προστατευτεί η ζωή η δική μας και των οικογενειών μας από τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ταυτόχρονα, όμως, η συγκρότηση της Λαϊκής Επιτροπής αποτελεί ένα σημαντικό βήμα οργάνωσης και κοινής δράσης των λαϊκών στρωμάτων. Ακριβώς γι' αυτό, σχεδιασμός της Λαϊκής Επιτροπής είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να οργανωθούν γενικές συνελεύσεις σε εργατικά σωματεία, αγροτικούς συλλόγους, ενώσεις ΕΒΕ και αυτοαπασχολουμένων, σε σωματειακές και επιχειρησιακές επιτροπές, σε επιτροπές αγώνα φοιτητών και σπουδαστών, σε επιτροπές συνοικιών και γειτονιών. Στην πράξη, λοιπόν, πρόκειται για μια δράση που στηρίζεται στη βάση, «απ' τα κάτω», όπου οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι φοιτητές, οι λαϊκές γυναίκες παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι άμεσοι στόχοι για την προστασία από τις συνέπειες της κρίσης συνδέονται άρρηκτα και διαλεκτικά με την προοπτική και τους στόχους για την ικανοποίηση όλων των λαϊκών αναγκών, για τη λαϊκή ευημερία που θα έρθει από μια άλλη εξουσία, που στο κέντρο της θα έχει τις λαϊκές ανάγκες, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Ο αγώνας για την προστασία του ανέργου συνδέεται άμεσα με εκείνο τον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας όπου δε θα υπάρχει πια ανεργία, θα έχουν όλοι ικανοποιητικό εισόδημα και πραγματική Κοινωνική Ασφάλιση. Ο αγώνας για να συνεχίσουν οι σπουδαστές των λαϊκών οικογενειών τις σπουδές τους συνδέεται με μια άλλη παιδεία, όπου το πτυχίο θα είναι μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα. Ο αγώνας για πάγωμα στεγαστικών δανείων συνδέεται με τη λαϊκή στέγη. Μόνο έτσι ο αγώνας ενάντια στις επιπτώσεις της κρίσης μπορεί να έχει και άμεσα αποτελέσματα...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ