ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Αυγούστου 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΔΕΘ
Καθημερινές εξορμήσεις για την επιτυχία του

Οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, η νεολαία, ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα, με τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους μπορούν και πρέπει να εκφράσουν την απόφασή τους να μπουν συντονισμένα, με ξεκάθαρο πολιτικό πλαίσιο, σε πορεία σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, των μονοπωλίων και της τρόικας, στην πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Αυτό το κάλεσμα απευθύνουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ και της ΠΑΣΥ, οι φοιτητές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, μέσα από τις εξορμήσεις και τις άλλες δράσεις που πραγματοποιούν καθημερινά, σε χώρους δουλειάς, μόρφωσης και κατοικίας.

Με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ να δώσουν άμεσα απάντηση στην κυβέρνηση και τους επιτελείς της που πάνε στη Θεσσαλονίκη για να επιβεβαιώσουν και από το βήμα της ΔΕΘ την πολιτική άγριας, βάρβαρης επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του εργαζόμενου λαού, να τάξουν δήθεν προγράμματα στήριξης για τις ευπαθείς ομάδες και κυρίως για να εξαγγείλουν κι άλλα φοροκίνητρα και φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματίες.

Στο πλαίσιο των εξορμήσεων των ταξικών δυνάμεων σήμερα προγραμματίζονται περιοδείες στις επιχειρήσεις «Μπεληγιάννη» και «Ντομίσσιμα» και στις αποθήκες του ΚΑΡΦΟΥΡ στο Δρυμό, αύριο Τετάρτη στις επιχειρήσεις «Λουφάκης» και «Πρίσμα» και στις αποθήκες των DIA και ALDI στη Σίνδο.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ «ΦΩΚΑΣ»
Βήμα πανελλαδικού συντονισμού από τα ταξικά συνδικάτα

Από την κινητοποίηση στην Αθήνα
Από την κινητοποίηση στην Αθήνα
Τρίωρη στάση εργασίας σε πολυκαταστήματα της επιχείρησης «ΦΩΚΑΣ» σε διάφορες πόλεις της χώρας πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο το πρωί ταξικά σωματεία στο Εμπόριο, διεκδικώντας την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων, να μη γίνει καμιά άλλη απόλυση, κατάργηση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης, σταθερή και μόνιμη δουλειά για τους εργαζόμενους. Η κοινή δράση των σωματείων έδωσε πανελλαδικά χαρακτηριστικά στην κινητοποίηση, στην κατεύθυνση συντονισμού της δράσης ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές που προωθούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και τις δραματικές συνέπειες που έχουν αυτές στους χώρους δουλειάς.

Στην Αθήνα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη και άλλων ταξικών συνδικάτων και δυνάμεων περιφρούρησαν την κινητοποίηση στο κατάστημα της επιχείρησης «ΦΩΚΑΣ» στην Ερμού. Τα πανό του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, όπως και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων έστελναν καθαρό μήνυμα: «Οχι στις απολύσεις, όχι στην τρομοκρατία». Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν και ο Γ. Πέρρος και ο Χρ. Κατσώτης, μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες στην Περιφέρεια Δυτικού Τομέα και στην Περιφέρεια Νότιου Τομέα, αντίστοιχα, με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Από την ντουντούκα καταγγελλόταν ότι στην «ΦΩΚΑΣ» έχουν γίνει 120 απολύσεις και θα γίνουν ακόμα περισσότερες το επόμενο διάστημα και απευθυνόταν κάλεσμα στους εργαζόμενους να αντισταθούν στην κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία, να μη δεχθούν να πληρώσουν την κρίση και να παλέψουν διεκδικώντας αιτήματα που απαντούν στις ανάγκες τους.

Με αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων και με δυναμική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στο πλευρό της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση και στο κεντρικό κατάστημα της Θεσσαλονίκης στην οδό Τσιμισκή.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση και σε καταστήματα της «ΦΩΚΑΣ» σε Ξάνθη, Βόλο, Λάρισα, Ηράκλειο, δίνοντας απάντηση σε προσπάθειες τρομοκράτησης. Στη Θεσσαλονίκη η εργοδοσία κατέθεσε μήνυση εναντίον του κλαδικού συνδικάτου και απαίτησε την επέμβαση της αστυνομίας, η οποία ήρθε με εντολή να απομακρύνει την περιφρούρηση επικαλούμενη ότι εμποδίζονται να εισέλθουν οι πελάτες. Επιχείρημα που δεν έστεκε. Στο Ηράκλειο η αστυνομία άρχισε να ρωτά τους υπαλλήλους ποιος θέλει να κάνει στάση εργασίας, ενώ αστυνομία εμφανίστηκε και στο Βόλο.

Πανελλαδική επιτροπή στα «Ατλάντικ»

Ακόμα ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του αγωνιστικού πανελλαδικού συντονισμού για μόνιμη και σταθερή εργασία έγινε και στα σούπερ μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ». Την περασμένη Κυριακή και μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα των εργαζομένων στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή Επιτροπών Αγώνα από άλλες περιοχές της χώρας από την οποία και εκλέχτηκε Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή στα «ΑΤΛΑΝΤΙΚ», η οποία και θα έχει την ευθύνη για το συντονισμό της δράσης όλων των επιτροπών το επόμενο διάστημα. Πρώτο μέλημα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής είναι η οργάνωση και πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων στα «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» σε κάθε νομό, όπου δηλαδή υπάρχει κατάστημα, για τη συζήτηση και τον καθορισμό των επόμενων αγωνιστικών τους βημάτων.

ΕΒΓΑ
Ανακατατάξεις με απολύσεις σχεδιάζει η εργοδοσία

Ανακοίνωση του επιχειρησιακού σωματείου

Ανακατατάξεις και επιχειρηματικά παιχνίδια, με μοναδικό χαμένο τους εργαζόμενους, προλειαίνονται στον κλάδο του Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΒΓΑ, σημειώνει: «Στον κλάδο μας εξαγορές, συγχωνεύσεις είναι αποτέλεσμα του πολέμου μεταξύ των μονοπωλίων που έχουν αποτέλεσμα δεκάδες εργάτες να χάνουν τη δουλειά τους (ΦΑΓΕ - ΚΑΤΣΕΛΗΣ), αύξησης της εντατικοποίησης της δουλειάς, ελαστικοποίηση μορφών απασχόλησης».

Και συνεχίζει: «Στον όμιλο Φιλίππου είναι σε εξέλιξη σχέδιο που στόχο έχει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη κερδοφορία, ζητώντας να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Φαίνεται ότι υπάρχουν συναλλαγές ΕΒΓΑ με την ALGIDA για εξαγορά και σχέδιο για απολύσεις και μείωση μισθών που επιβεβαιώνονται μετά τη συνάντηση του ΔΣ του Σωματείου με την εργοδοσία και τη μηδενική πρόταση, συνολικά, στο πλαίσιο αιτημάτων μας. Αλλωστε, η δήλωση της εργοδοσίας ότι στόχος της είναι να μειώσει το εργατικό κόστος δείχνει και την πρόθεσή της. Η διοίκηση του Σωματείου θεωρεί απρόκλητη την επίθεση και πολεμική τη στάση της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους. Δηλώνουμε σε κάθε περίπτωση όπως απολύσεις, αλλαγή εργασιακών σχέσεων, κλείσιμο τμημάτων ή εγκαταστάσεων με αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους θα μας βρουν απέναντί τους».

Η ανακοίνωση του Σωματείου, καταλήγει: «Καμιά ηττοπάθεια, καμιά μοιρολατρία, να τσακίσουμε τους μηχανισμούς και τα παπαγαλάκια της εργοδοσίας που ήδη προσπαθούν να περάσουν τη λογική του μικρότερου κακού. Τώρα να γραφτούν και να συσπειρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας στο Σωματείο, να το μαζικοποιήσουμε περισσότερο, να δημιουργηθούν επιτροπές αγώνων παντού».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συνεχίζονται τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας

Σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωσή τους τη Δευτέρα

Συνεχίζονται για μία ακόμη χρονικά τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας για τους μετανάστες με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ. Η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει την Κυριακή 12 Σεπτέμβρη στο ΠΑΜΕ (πλατεία Μητροπόλεως, Αγ. Φιλοθέης 5β, από το πλάι, πίσω από το ιερό της Μητρόπολης) στις 10 το πρωί.

Η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Για την καλύτερη οργάνωση και προετοιμασία των τμημάτων, καλούμε σε σύσκεψη τους εκπαιδευτικούς που στήριξαν τα μαθήματα τις προηγούμενες χρονιές, καθώς και κάθε άλλο εκπαιδευτικό ή φοιτητή που θέλει να ενισχύσει την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και σ' αυτό το ευαίσθητο, αλλά και αναγκαίο κομμάτι.

Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5β, 2οςόροφος) τη Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη στις 6.30 το απόγευμα».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αύριο η σύσκεψη

Η οργάνωση του κοινού αγώνα των εργατών με τους μικρούς ΕΒΕ και αγρότες, με τη νεολαία και τις γυναίκες, για την προστασία του βιοτικού επιπέδου της λαϊκής οικογένειας από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, που δημιουργεί και οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - τρόικας, και με προοπτική την κοινωνική συμμαχία, η οποία θα περάσει στην αγωνιστική αντεπίθεση για να μην πληρώσει την καπιταλιστική οικονομική κρίση ο λαός, θα συζητηθεί σε σύσκεψη που οργανώνει, αύριο Τετάρτη, 1 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) στα γραφεία του.

Στη σύσκεψη καλούνται να πάρουν μέρος εκπρόσωποι μαζικών φορέων αγροτών, γυναικών, γονέων, ΕΒΕ, φοιτητών, μαθητών.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ ΚΩ
Μεγάλη αύξηση της συμμετοχής

Με σημαντική αύξηση της συμμετοχής ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω. Στις εκλογές ψήφισαν 371 εργαζόμενοι (από 256 που είχαν ψηφίσει το 2008). Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), η μόνη παράταξη που συμμετέχει στις εκλογές, έλαβε 369 ψήφους (1 λευκό και 1 άκυρο) και κατέλαβε και τις εννέα έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Επίσης εξέλεξε 19 αντιπροσώπους (από 13 στις προηγούμενες εκλογές) για το Εργατικό Κέντρο Βορείου Δωδεκανήσου και 4 αντιπροσώπους (από 3) για την Ομοσπονδία του κλάδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ