Ξεκινά αύριο η χρονιά με τα προβλήματα για γονείς και παιδιά να παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις σε όλη τη χώρα
Οι αιτήσεις προς τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς αυξήθηκαν κατακόρυφα, αφού οι γονείς που έστελναν τα παιδιά τους σε κάποιον ιδιωτικό δεν έχουν πλέον οικονομική δυνατότητα.
Χιλιάδες αιτήσεις γονιών απορρίφθηκαν και πλέον ψάχνουν ποιος και πώς θα κρατήσει το παιδί τους, ενώ αυτοί αγωνίζονται για το μεροκάματο. Οι περισσότεροι δήμοι δεν προσλαμβάνουν προσωπικό πατώντας στη νομοθεσία της κυβέρνησης.
Ακόμα, κλείνουν βρεφικά τμήματα ή και παιδικούς σταθμούς επικαλούμενοι έλλειψη πόρων. Από τα στοιχεία που κατέγραψε ο «Ρ» τις τελευταίες βδομάδες προκύπτει ότι:
ΑΘΗΝΑ: Στο Δήμο Αθηναίων το καλοκαίρι κατατέθηκαν από γονείς 400 αιτήσεις περισσότερες από πέρσι. Ηδη, 3.351 αιτήσεις έχουν απορριφθεί. Την τελευταία 5ετία έκλεισαν τουλάχιστον 15 παιδικοί σταθμοί του δήμου. Εκθεση του Δημοτικού Βρεφοκομείου σημειώνει ελλείψεις και προβλήματα τόσο στον αριθμό των θέσεων όσο και σε αυτούς καθ' εαυτούς τους στεγασμένους και αύλειους χώρους. Οτι τα μισά περίπου κτίρια όπου στεγάζονται σταθμοί είναι μισθωμένα και παλαιά οικήματα που παρουσιάζουν μειονεκτήματα στους ήδη υπάρχοντες χώρους, και μικρές δυνατότητες βελτιώσεων. Λίγοι σταθμοί έχουν τμήμα βρεφών, ηλικιών από ενός έως δυόμισι χρόνων (υπάρχει ζήτηση θέσεων για βρέφη που χρειάζονται άλλη διαμόρφωση χώρων και αυξημένο αναλογικά προσωπικό). Ο νόμος Ραγκούση για τις προσλήψεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, επιτείνει το πρόβλημα εφόσον στέλνει στην ανεργία τους συμβασιούχους εργαζόμενους.
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση του ΚΚΕ |
ΠΑΤΡΑ: Στο δήμο τουλάχιστον 374 παιδιά λαϊκών οικογενειών μένουν εκτός σταθμών, 124 περισσότερα από πέρυσι. Και όσα πάνε καταβάλλουν τροφεία μέχρι 52,82 ευρώ. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αυξάνονται διαρκώς οι αιτήσεις που απορρίπτονται. Το 2008 έμειναν εκτός 180 παιδιά, το 2009 250 και φέτος 374. Οι φετινές νέες αιτήσεις ξεπέρασαν τις 800, όταν πέρσι οι αντίστοιχες ήταν 580. Και εδώ παρατηρείται έλλειψη υποδομών. Εξι στους συνολικά έντεκα παιδικούς σταθμούς του δήμου στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια.
ΒΟΛΟΣ: Περίπου 300 παιδιά μένουν εκτός σταθμών. Συν τα παιδιά οι γονείς των οποίων δεν έκαναν αίτηση για διάφορους λόγους (ετεροδημότες, μετανάστες). Και εδώ οι ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές (κτίρια, αίθουσες, παιχνίδια) είναι μεγάλες. Μεγάλο πρόβλημα και η ελλιπής υγειονομική παρακολούθησή τους. Παρ' όλα αυτά επιβάλλονται τροφεία στη λογική εμπορευματοποίησης της Προσχολικής Αγωγής.
ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ: Στο δήμο Μυτιλήνης καταγγέλλεται ότι μόνο μία στις τέσσερις οικογένειες που έκαναν αιτήσεις, θα στείλουν τα παιδιά τους σε σταθμό, αφού μόνο τόσες ανάγκες καλύπτουν οι υπάρχουσες υποδομές. Στο δήμο Ιωαννίνων 73 παιδιά εργατικών λαϊκών οικογενειών μένουν εκτός των 14 παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου. Υποβλήθηκαν 1.200 αιτήσεις (250 παραπάνω από πέρυσι) και έγιναν δεκτές 1.127. Δεν συνυπολογίζονται οι οικογένειες που δεν κατέθεσαν καν αιτήσεις αποκλειόμενες εξαρχής λόγω «οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων». Την κατάσταση επιδεινώνουν οι σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, αφού οι περίπου 120 εργαζόμενοι δεν επαρκούν.
Στην Αττική, στην Καλλιθέα από 950 αιτήσεις έγιναν δεκτές μόνο 358, 588 παιδιά μένουν εκτός. Στη Νέα Ιωνία μένουν εκτός περίπου 220 παιδιά. Μάλιστα, δε θα ανοίξουν δύο από τα επτά βρεφικά τμήματα του δήμου. Στο Κερατσίνι 100 παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών, ενώ οι αιτήσεις αυξήθηκαν 40%. Στο Χαλάνδρι οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 1.100, ενώ πέρυσι φιλοξενήθηκαν μόλις 850 νήπια και βρέφη. Στο Βύρωνα περισσότερα από 195 παιδιά μένουν εκτός. Και εδώ οι σταθμοί στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα και ακατάλληλα κτίρια με ελλιπή υποδομή, χωρίς αντισεισμική θωράκιση, πυρασφάλεια, έξοδο κινδύνου κλπ.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση», παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ σε δήμους και περιφέρειες, αγωνίζεται και ζητά:
Παρέμβαση της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας μπροστά στον κίνδυνο πολλά παιδιά να μείνουν εκτός παιδικών σταθμών
Αποφασισμένη να συνεχίσει τη μάχη της για την ενημέρωση και το συντονισμό της δράσης όλων των Ενώσεων, των Συλλόγων και των γονιών δηλώνει η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, προκειμένου να εξασφαλιστεί το δικαίωμα πρόσβασης των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σύμφωνα με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.
Σε δελτίο Τύπου, με αφορμή την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «ο εφιάλτης που βιώνουν τα νέα ζευγάρια έχει εδώ και χρόνια ξεκινήσει με τους νόμους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που πέρασαν την αρμοδιότητα της παιδικής προστασίας στην αρμοδιότητα των δήμων. Σε αυτήν την εξέλιξη συνέβαλαν αποφασιστικά και οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στους δήμους και την Τοπική Διοίκηση καθώς και οι δυνάμεις του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ που πρωτοστάτησαν. Ολοι μαζί προπαγάνδιζαν τη λεγόμενη αποκέντρωση, την ανάληψη αρμοδιοτήτων βασικών κοινωνικών τομέων από την Τοπική Διοίκηση», σημειώνει η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, συμπληρώνοντας ότι αυτή η κατάσταση θα οξυνθεί δραματικά το επόμενο διάστημα με τη «νέα» διοικητική δομή («Καλλικράτης»).
Θεωρώντας ότι «η ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού και η ομαλή κοινωνικοποίησή του είναι ανάγκη και δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας και σαν τέτοια πρέπει να καλύπτεται από το κράτος», η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας ζητά αποκλειστικά Κρατικούς Δημόσιους Δωρεάν Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς και Δημόσια Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Βρεφών και Νηπίων και μία σειρά μέτρων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια και τη δημιουργία νέων σταθμών, τις εργασιακές σχέσεις σε αυτούς κ.ά. «Θέλουμε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο κέντρο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι γονείς, δηλώνοντας ότι όλα θα κατακτηθούν με ανυποχώρητο αγώνα.