ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πριμοδοτεί το κεφάλαιο στα αποκαΐδια των λαϊκών κατακτήσεων

Με το ένα χέρι δίνει δισ. στις τράπεζες και με το άλλο μοιράζει τη φτώχεια στο λαό

Ανασύνταξη - αντεπίθεση - ανατροπή. Ο δρόμος που καλείται να βαδίσει το λαϊκό κίνημα, μπροστά στην κλιμακούμενη επίθεση της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της
Ανασύνταξη - αντεπίθεση - ανατροπή. Ο δρόμος που καλείται να βαδίσει το λαϊκό κίνημα, μπροστά στην κλιμακούμενη επίθεση της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της
Το ακριβές περιεχόμενο, το χρονοδιάγραμμα και το προπαγανδιστικό περίβλημα των νέων αντιλαϊκών μέτρων προετοιμάζει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να συμμετέχει σε αλλεπάλληλες συσκέψεις με το επιτελείο του στο Μέγαρο Μαξίμου. Ανάμεσα σε άλλους, χτες, ο Γ. Παπανδρέου είδε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλο, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Πιστεύω ότι έχουμε κατακτήσει τους πρώτους μεγάλους στόχους που είχαμε θέσει», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός, ενώ και ο εκπρόσωπος των τραπεζιτών επικρότησε το αντιδραστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. «Τα δημοσιονομικά έχουν τεθεί υπό έλεγχο, παρά τα όποια προβλήματα. Δημιουργούνται συνθήκες για έναν ενάρετο κύκλο στην οικονομία. Αφήνουμε πίσω το φαύλο κύκλο», δήλωσε ο Γ. Προβόπουλος.

Πάνω στα αποκαΐδια που έχει αφήσει πίσω της η δεκάμηνη επίθεση της κυβέρνησης στο εισόδημα και στα δικαιώματα των εργαζομένων, Παπανδρέου και Προβόπουλος επιχείρησαν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού, για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ» και ότι τάχα «οι θυσίες του πιάνουν τόπο».

Στην πραγματικότητα, ο μόνος που χαίρεται για τον «ενάρετο κύκλο στην οικονομία» και προσδοκά έξοδο από το «φαύλο κύκλο», όπως τον εννοεί ο μεγαλοτραπεζίτης, είναι η ντόπια πλουτοκρατία, που εξασφάλισε μαζεμένες μέσα σε 10 μήνες όσες αντεργατικές ανατροπές δεν είδε τα τελευταία 30 χρόνια.

Με αφορμή εξάλλου τη δημοσιοποίηση, χτες, της έκθεσης προόδου της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν, η οποία θέτει ανοιχτά ζήτημα λήψης νέων μέτρων μέσα στο 2010 και στο 2011, το οικονομικό επιτελείο προσπάθησε να δικαιολογήσει την υστέρηση στα έσοδα.

Ανάμεσα σε άλλα, το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα λήψης νέων εισπρακτικών μέτρων και χαρακτήρισε «συγκυριακή» την υστέρηση στα φοροέσοδα, η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο, θα καλυφθεί το β' εξάμηνο από πηγές, όπως τη φορολόγηση φυσικών προσώπων (εκκαθάριση δηλώσεων), ΕΤΑΚ, κ.ά.

Μοιράζουν τη φτώχεια

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν, χτες, με νόημα ότι η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαρθρωτικών μέτρων. Σημείωναν πως «τα διαρθρωτικά μέτρα είναι μπροστά μας» και πως η κυβέρνηση «προχωράει ακάθεκτη για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων». Στην ίδια κατεύθυνση ο Γ. Προβόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι «θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς από εδώ και πέρα».

Προσπαθώντας να δημιουργήσει αντίβαρο με φρούδες προσδοκίες, ο πρωθυπουργός επιχείρησε και χτες να πείσει ότι η κυβέρνηση άμεσα θα παρουσιάσει πρόγραμμα «κοινωνικής πολιτικής», το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, θα δημιουργήσει «αίσθηση ασφάλειας, σιγουριάς και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Την ίδια ώρα, παράγοντες από το υπουργείο Οικονομικών έκαναν λόγο για ειδικές στοχεύσεις της «κοινωνικής πολιτικής», δηλαδή για το μοίρασμα της φτώχειας, και αναφέρονταν στην αξιοποίηση ορισμένων από τα ψίχουλα (100 εκατ. ευρώ) που έχουν στο Ταμείο Αλληλεγγύης από την περικοπή της δεύτερης δόσης του επιδόματος «κοινωνικής αλληλεγγύης».

«Το θέμα δεν είναι τι δίνεις, αλλά πώς το δίνεις», σημείωναν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι θα υπάρξει «εξορθολογισμός των κοινωνικών δαπανών» με τη θέσπιση «εισοδηματικών κριτηρίων» για τη χορήγηση των επιδομάτων. Μία κίνηση που στην πράξη σημαίνει ότι θα κοπούν χιλιάδες επιδόματα που χορηγούνταν μέχρι σήμερα, για να δοθούν στα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού, και αυτά με μέτρο.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο για δραστικές περικοπές στις δαπάνες των υπουργείων, που θα σημάνουν νέες μειώσεις μισθών και πετσόκομμα των κοινωνικών παροχών.

Προνόμια και χρήμα στους τραπεζίτες

Ψηλά στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης με τον Γ. Προβόπουλο βρέθηκε και η ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου με ζεστό χρήμα σε κεφαλαιακές ενισχύσεις και κρατικές εγγυήσεις, ενόψει και των νέων τεστ αξιολόγησης που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε και το θέμα της μεγέθυνσης των τραπεζικών μονοπωλίων και της δρομολόγησης και νέου κύκλου συγχωνεύσεων - εξαγορών.

Επίσης, κατέληξαν και στον σύμβουλο που θα αναλάβει τη μοιρασιά της πίτας στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, ανοίγοντας το παιχνίδι στα ευρωενωσιακά και άλλα μονοπώλια του χώρου. Ο άξονας της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων είναι η μετοχική παρουσία του δημοσίου στις τράπεζες Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Σε πακέτο ή μεμονωμένα, ετοιμάζονται προς εκποίηση σε καραδοκούντες «επενδυτές».

Ειδική συζήτηση γίνεται για το πώς θα μεθοδεύσουν την κατάσταση με την Αγροτική Τράπεζα, η οποία δεν πέρασε τα σενάρια προσομοίωσης που εφάρμοσε η κεντρική τράπεζα του ευρωσυστήματος. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών άφηναν να εννοηθεί ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο, σε πρώτη φάση, να συμμετάσχει το δημόσιο στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προφανώς για να μείνουν αλώβητες οι άλλες γραμμές χρηματοδότησης (εθνικά και διακρατικά πακέτα) για τους άλλους «ενδιαφερόμενους».

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν το πακέτο των 25 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση και τα ακόμη 10 δισ. ευρώ από τα δάνεια ΕΕ - ΔΝΤ που θα δοθούν στους τραπεζικούς ομίλους και θα χρυσοπληρωθούν από το λαό.

Ερχονται χαράτσια κάθε είδους

Με την υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συναντήθηκε χτες ο πρωθυπουργός

Χτες, υπήρξε συνάντηση του πρωθυπουργού και με την υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη. Εκτός από την επιτάχυνση των διαδικασιών για την απελευθέρωση της ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού ήταν και τα εξής:

  • Μέτρα για την είσπραξη των προστίμων από τους κλειστούς ημιυπαίθριους, καθώς παρατηρείται σημαντική απροθυμία των κατόχων να τα δηλώσουν στις πολεοδομίες (μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι έχουν δηλωθεί μόλις 45.000, έναντι 1,5 εκατομμυρίου που υπάρχουν). Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε, εκτός των άλλων, να ξεκινήσουν έλεγχοι από τις πολεοδομίες.
  • Η λήψη μέτρων και νομοθετικών ρυθμίσεων, αν χρειαστεί, για το νέο «φορο - σαφάρι» για την είσπραξη των προστίμων από τα αυθαίρετα, που είναι έτοιμη να εξαπολύσει η κυβέρνηση, προκειμένου να μπει στα κρατικά ταμεία το 1,5 δισ. ευρώ που προβλέπει το αντιλαϊκό μνημόνιο για την τριετία 2011 - 2013 από τη συγκεκριμένη ενέργεια. Συγκεκριμένα, μελετάται ρύθμιση, ώστε να «εξορθολογιστούν» τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα που χτίστηκαν μετά το 2004, τα οποία θεωρούνται υπερβολικά.
  • Η κατάθεση του νομοσχεδίου, με το οποίο ιδρύεται το «Πράσινο Ταμείο ΑΕ», για τη στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων από πόρους που μετακυλίονται και θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το ήδη πενιχρό λαϊκό εισόδημα, ενώ παράλληλα με άλλες διατάξεις του παραδίδεται η σύνταξη των δασικών χαρτών σε ιδιώτες μέσω της «Κτηματολόγιο ΑΕ», αυξάνοντας τον κίνδυνο για την πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των δασών και του φυσικού πλούτου της χώρας.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συσπείρωση για να μην πτωχεύσει ο λαός

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τη συνάντηση Παπανδρέου - Προβόπουλου

Σε σχόλιο για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι εκπρόσωποι των τραπεζιτών και του κεφαλαίου στην ΕΕ και στην Ελλάδα έχουν κάθε λόγο να στηρίζουν ολόψυχα την κυβερνητική πολιτική. Το νέο πακέτο των 25 δισ. ευρώ συν τα 10 δισ. από το δάνειο ΕΕ - ΔΝΤ για τη στήριξη των τραπεζικών ομίλων είναι ένα μόνο στοιχείο που αποδεικνύει τη θέση του ΚΚΕ ότι οδηγούν το λαό στην πτώχευση για να υπηρετήσουν την κερδοφορία και την ισχυροποίηση των μονοπωλίων.

Κατά τα άλλα, η "αισιοδοξία" κυβέρνησης, κεφαλαίου, αλλά και της ΕΕ, ότι η οικονομία ξεφεύγει από το φαύλο κύκλο είναι τεχνητή. Το κάνουν για να κρύψουν ότι τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής οικονομίας διευρύνονται, ότι η ύφεση βαθαίνει και η όποια ανάκαμψη της οικονομίας σημειωθεί θα είναι σύντομη και αναιμική. Για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα τα δεινά θα συνεχίζονται και θα μεγαλώνουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ