ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΑΡΙ - ΑΛΕΥΡΙ - ΨΩΜΙ
Κοινό λαϊκό μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια

Συνέντευξη Τύπου του Β. Μπούτα, υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

«Ζητήστε από κάθε υποψήφιο που θα σας επισκέπτεται στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, να πάρει καθαρή θέση ενάντια στην αύξηση της τιμής του ψωμιού και, γενικότερα, ενάντια σε κάθε αύξηση στο κόστος διατροφής της λαϊκής οικογένειας. Κι απαιτήστε να δεσμευτεί μπροστά σας ότι, από όποια θέση κι αν βρεθεί μετά τις εκλογές, θ' αγωνιστεί για την κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και σ' όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης».

Μ' αυτή την προτροπή προς τους κατοίκους χωριών της Θεσσαλίας, που επισκέπτεται αυτές τις μέρες, ξεκινάει τις ομιλίες του ο Β. Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Και συνεχίζει: «Εγώ δεσμεύομαι ενώπιόν σας γι' αυτό το ζήτημα και ξέρετε ότι εμείς κρατάμε το λόγο μας και τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Προσέξτε, όμως: Μπορεί τη λέξη "δεσμεύομαι" να την ακούσετε και από τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μην τους πιστέψετε. Οχι μόνο γιατί είναι συνήθειο των πολιτικάντηδων να δίνουν ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις, γνωρίζοντας, άλλωστε, ότι "το τάμα δε χαλάει σπίτι". Αλλά και γιατί έχουν δώσει πολλά "δείγματα γραφής" ότι στηρίζουν την πολιτική των κυβερνήσεων, που αδειάζει το πορτοφόλι του φτωχού και γεμίζει την πορτοφόλα του πλούσιου».

Το «αμαρτωλό κύκλωμα»

Αναφερόμενος στη νέα κερδοσκοπική επίθεση σε βάρος της τσέπης των λαϊκών στρωμάτων, που ετοιμάζουν οι αλευροβιομήχανοι και άλλοι εκπρόσωποι του «αμαρτωλού κυκλώματος» στάρι - αλεύρι - ψωμί, με πρόσχημα την απόφαση της Ρωσίας να προχωρήσει σε απαγόρευση των εξαγωγών σταριού, ο Β. Μπούτας σημειώνει: «Δε θα τα έκαναν αυτά οι αλευροβιομήχανοι αν δεν είχαν πλάτες στην κυβέρνηση και στη ΝΔ. Αν δεν ήξεραν ότι η πολιτική που εφαρμόζεται είναι αυτή που τους επιτρέπει να κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών αγροτικών προϊόντων.

Οι αγρότες πουλούν σε "τιμές ξεφτίλας" το στάρι και στους εργαζόμενους - καταναλωτές το ψωμί και τα άλλα παράγωγα του αλευριού φτάνουν πανάκριβα.

Αυτή η πολιτική, που ωθεί στην κερδοσκοπία, πλήττει, άμεσα, το ίδιο έντονα, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα. Κι αυτό αναδεικνύει την ανάγκη της συγκρότησης κοινού λαϊκού μετώπου πάλης για την ανατροπή της».

Σε απελπισία οι κτηνοτρόφοι

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Β. Μπούτας στα πρόσθετα προβλήματα που δημιουργούνται στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, λόγω της ανόδου των τιμών στις ζωοτροφές, που ανεβάζει κι άλλο το υπέρογκο κόστος παραγωγής.

«Σε μια περίοδο - λέει - που οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε οικτρή οικονομική κατάσταση, καθώς το εισόδημά τους έχει συρρικνωθεί, εξαιτίας των χαμηλών τιμών στο γάλα και στο κρέας που επιβάλλουν τα "τραστ" και τα "καρτέλ" των μονοπωλίων, η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών έρχεται να τους δώσει το "τελειωτικό χτύπημα". Μια αύξηση που οφείλεται στην κερδοσκοπική βουλιμία των μεγαλεμπόρων ζωοτροφών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το "κλίμα" που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό, με την πρωτοβουλία των αλευροβιομηχάνων, για να "ξεζουμίσουν" τους κτηνοτρόφους, αποκομίζοντας περισσότερα κέρδη.

Απ' αυτή την αύξηση δεν κερδίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι οποίοι πούλησαν το στάρι, το κριθάρι, το τριφύλλι και πουλούν το καλαμπόκι στους εμπόρους σε πολύ χαμηλές τιμές, όπως και τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Να γιατί δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αντίθεση και αντιπαράθεση ανάμεσα σε μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και γεωργούς, αλλά χρειάζεται να συνενωθούν στον αγώνα κατά των κοινών εκμεταλλευτών τους, των μονοπωλίων και της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που επιχειρεί να τους "ξεκάνει" για να περάσει η γη και η αγροτική παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων».

Και ο Β. Μπούτας καταλήγει: «Με την ψήφο σας στις ερχόμενες εκλογές μπορείτε να στείλετε μήνυμα αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική. Κι αυτό το μήνυμα περνάει μόνο μέσα από την υπερψήφιση των υποψήφιων της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Δική σας η απόφαση...».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Πλαίσιο άμεσων διεκδικήσεων

Ανακοίνωση - παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με αφορμή τις μεθοδεύσεις αλευροβιομηχάνων - μεγαλεμπόρων

Eurokinissi

Το νέο κερδοσκοπικό «χτύπημα» που ετοιμάζουν οι αλευροβιομήχανοι, την αύξηση της τιμής αλεύρων, που θα πυροδοτήσουν ανατιμήσεις σε ψωμί, ζυμαρικά, ζωοτροφές και κατ' επέκταση στο κρέας, στο γάλα κλπ. καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας και καλεί τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους να αντιδράσουν.

Στην ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναφέρονται:

«Οι αλευροβιομήχανοι, το μεγάλο κεφάλαιο που εμπλέκεται στο κύκλωμα "στάρι - αλεύρι - ψωμί" και ληστεύει τους εργαζόμενους και τους αγρότες, με πρόσχημα τις καταστροφές στη Ρωσία, κάνουν λόγο για "επιβεβλημένες αυξήσεις" στα άλευρα και στα προϊόντα που παράγονται απ' αυτά. Η αλήθεια είναι ότι ετοιμάζουν και προωθούν μια νέα ληστεία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Πριν από τρία χρόνια η τιμή στο στάρι είχε φτάσει στα 40 λεπτά το κιλό και, τότε, οι αλευροβιομήχανοι είχαν προχωρήσει σε αύξηση της τιμής των αλεύρων, που οδήγησε σε αύξηση της τιμής του ψωμιού, προκειμένου να διατηρήσουν και να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Στα τρία χρόνια που ακολούθησαν, η τιμή των σιτηρών κατρακύλησε στα 10 - 12 λεπτά το κιλό, πλήττοντας άγρια το εισόδημα των αγροτών. Δεν είδαμε, όμως, όλο αυτό το διάστημα τους αλευροβιομήχανους να προχωρούν σε μείωση της τιμής των αλεύρων.

Τώρα, μόλις "κάτι ακούστηκε" για μια μικρή αύξηση στην τιμή του σταριού, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων σπεύδει, τάχιστα, να εξαγγείλει αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων.

Τι δείχνει αυτό; Οτι το μόνο που ενδιαφέρει τους αλευροβιομήχανους είναι πώς θα αυγατίσουν τα κέρδη τους, ληστεύοντας ξεδιάντροπα τον κόπο των παραγωγών και κερδοσκοπώντας άγρια σε βάρος των καταναλωτών. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι αυτή η επίθεση ξεζουμίσματος του λαού γίνεται σε περίοδο οικονομικής κρίσης που οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα λένε, στην κυριολεξία, "το ψωμί, ψωμάκι".

Βεβαίως, η κερδοσκοπική ασυδοσία των αλευροβιομηχάνων στηρίζεται στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που λειτουργούν σαν αβανταδόροι του μεγάλου κεφαλαίου, διαμορφώνοντας τις "κατάλληλες συνθήκες" και το "ιδανικό περιβάλλον" για την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και την αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης απαιτείται η κοινή αγωνιστική δράση, το ενιαίο μέτωπο αγώνα των εργαζομένων με τη φτωχή αγροτιά, που είναι τα "κοινά θύματα" των αλευροβιομηχάνων και της πολιτικής που τους στηρίζει και τους πριμοδοτεί.

Οι ερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δίνουν στο λαό την ευκαιρία να δώσει απάντηση στη σφοδρή επίθεση που δέχεται, καταψηφίζοντας τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που τάσσονται στο πλευρό των αλευροβιομηχάνων και των κυβερνήσεων του μεγάλου κεφαλαίου, και υπερψηφίζοντας τους υποψηφίους της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που βρίσκονται και θα βρίσκονται, πάντα και παντού, μαζί με το λαό στα μετερίζια των αγώνων.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" καλεί τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες και τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους να διεκδικήσουν:

  • Αμεσα να απαγορευτεί η οποιαδήποτε αύξηση στο ψωμί και στα τρόφιμα.
  • Να μειωθεί η τιμή του ψωμιού και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Να καθοριστεί κατώτερη εγγυημένη τιμή στα σιτηρά, με εγγυημένο και αξιοπρεπές εισόδημα για τους μικρούς παραγωγούς.
  • Να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια σε ΕΕ, μονοπώλια και τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο.

Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να οικοδομήσουν το αντιμονοπωλιακό μέτωπο με στόχο να γίνουν λαϊκή περιουσία τα μονοπώλια στην παραγωγή και το χονδρεμπόριο. Να στηριχθούν οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί της μικρομεσαίας αγροτιάς και ο πλούτος που παράγεται, με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό, να υπηρετήσει τις εργατικές λαϊκές ανάγκες».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΒΕ
Να απαγορευτεί η οποιαδήποτε αύξηση

Αποψη απο την προχτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ- ΠΑΣΕΒΕ- ΜΑΣ στο υπουργείο Οικονομικών
Αποψη απο την προχτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ- ΠΑΣΕΒΕ- ΜΑΣ στο υπουργείο Οικονομικών
Να απαγορευτεί η οποιαδήποτε αύξηση στο ψωμί, να μειωθεί η τιμή του και να καθοριστεί κατώτερη εγγυημένη τιμή στο σιτάρι, ζητά με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ. Μια μέρα μετά την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε από κοινού με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ και το ΜΑΣ, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της Συσπείρωσης, σε ανακοίνωσή της, τονίζει:

«Καραμπινάτη είναι η αισχροκέρδεια των μεγαλεμπόρων, μεγαλοεισαγωγέων, αλευροβιομηχάνων, όσων δηλαδή εμπλέκονται στο κύκλωμα στάρι - αλεύρι - ψωμί. Ο ισχυρισμός τους ότι αυξάνουν τις τιμές λόγω της απόφασης της ρωσικής κυβέρνησης είναι χοντροκομμένο ψέμα.

Η αλήθεια είναι ότι οι μεγαλέμποροι - μεγαλοεισαγωγείς έχουν τις αποθήκες τους γεμάτες και από σκληρό και από μαλακό στάρι. Εκβιάζοντας τους μικρομεσαίους παραγωγούς σιτηρών με τις φθηνές εισαγωγές, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια μείωναν τις τιμές, ακόμα και κάτω από τα 10 λεπτά το κιλό. Αυτό οδήγησε σε υπέρογκα κέρδη γι' αυτούς και το ψωμί να πωλείται 80 λεπτά τα 350 γραμμάρια.

Με δεδομένες τις μεγάλες αυξήσεις στον ΦΠΑ, τις δραματικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, την αύξηση των ανέργων, το επερχόμενο νέο κύμα ακρίβειας θα είναι χαριστική βολή στο λαϊκό εισόδημα.

Ο ισχυρισμός των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου" ότι ο ανταγωνισμός και η ελεύθερη αγορά συντελούν στη μείωση των τιμών αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, ότι είναι μύθος. Η κυριαρχία των επιχειρηματικών ομίλων - μονοπωλίων στα τρόφιμα, όπως παντού, λειτουργεί παρασιτικά και ληστρικά σε βάρος των εργαζομένων, των μικρών και μεσαίων παραγωγών».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, μαζί με τους εργαζόμενους, τη φτωχομεσαία αγροτιά ΠΡΕΠΕΙ να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας όχι απλά την απαγόρευση οποιασδήποτε ανατίμησης, αλλά τη μείωση της τιμής του ψωμιού, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και τον καθορισμό κατώτερης εγγυημένης τιμής στο σιτάρι.

Μπορούμε, αναφέρεται τέλος στην ανακοίνωση, να οικοδομήσουμε το αντιμονοπωλιακό μέτωπο, με στόχο να γίνουν λαϊκή περιουσία τα μονοπώλια στην παραγωγή και το χονδρεμπόριο, έτσι ώστε ο πλούτος που παράγεται, με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό, να εξασφαλίζει τις λαϊκές ανάγκες».

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στα «τελειώματα» η πλήρης παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο

Σε συμφωνία με την τρόικα οι τελικές ρυθμίσεις

Μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα έχει υλοποιήσει το απεχθές σχέδιο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την ολοκληρωτική παράδοση του κλάδου της ενέργειας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτή ήταν η κατάληξη και το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε κατά τη χτεσινή συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη με τον Γ. Παπανδρέου, στα πλαίσια των συνεργασιών που έχει ο πρωθυπουργός ενόψει της επικείμενης εμφάνισής του στη ΔΕΘ. Στο μεταξύ και συγκεκριμένα μέχρι τον Οκτώβρη, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το προσχέδιο των ρυθμίσεων που θα προωθήσει για νομοθέτηση, με σκοπό να το παρουσιάσουν στους εκπροσώπους της τρόικας και να πάρουν το σχετικό «πράσινο φως».

Μετά τη συνάντηση η υπουργός, αν και λακωνική για τις λεπτομέρειες της συνάντησης, επανέλαβε ότι τα σχέδια για την ενέργεια και την πλήρη απελευθέρωση θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει συμπληρωματικά μέτρα, στο ήδη ισχύον καθεστώς της απελευθέρωσης, ώστε να γίνει ακόμα πιο ευνοϊκό το καθεστώς για την εισαγωγή μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο της ενέργειας. Λόγος γίνεται για την υλοποίηση μιας στρατηγικής επιλογής του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, οι εκπρόσωποι των οποίων αξιώνουν πρόσθετα μέτρα ώστε να σιγουρέψουν εκ των προτέρων την υψηλή κερδοφορία που απαιτούν, προκειμένου να προχωρήσουν σε ...επενδύσεις.

Ενα από τα ζητήματα που ήδη έχουν μπει στην ημερήσια διάταξη είναι και η πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, θέμα που, όπως επιβεβαίωσαν πρόσφατα κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τέθηκε προς την κυβέρνηση στη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν κυβερνητικά στελέχη με την τρόικα.

Στη χτεσινή συνεργασία Παπανδρέου - Μπιρμπίλη, επαναβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη παράδοση της ενέργειας στις κερδοσκοπικές ορέξεις και μεθοδεύσεις των ενεργειακών κολοσσών, που σχεδιάζουν τη διεύρυνση της κερδοφορίας τους μέσα από τη δραστηριοποίησή τους και στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας.

Στα λόγια η κυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει τα νερά κάνοντας λόγο για «διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα» της ΔΕΗ, ωστόσο αποσιωπά ότι στην πραγματικότητα με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ η επιχείρηση εδώ και χρόνια μόνο δημόσια δεν είναι, αφού λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος των μετόχων του 49% και την παράδοσή της στους επιχειρηματίες.

Το προηγούμενο διάστημα με αφορμή τις συναντήσεις με την τρόικα έγιναν γνωστά τα τρία σενάρια που απεργάζεται η κυβέρνηση, χωρίς παράλληλα να αποκλείει και την πώληση του 40% των μονάδων που απαίτησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας. Συγκεκριμένα, λόγος γίνεται για εκχώρηση σε ιδιώτες των ανεκμετάλλευτων λιγνιτικών αποθεμάτων σε Δράμα, Βεύη, Ελασσόνα και Βεγόρα, η πώληση μέρους της παραγόμενης ενέργειας της ΔΕΗ σε τιμές κόστους σε ιδιωτικούς ομίλους που θα τη μεταπωλούν σε καταναλωτές και η συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στις νέες μονάδες μέσω των ΣΔΙΤ. Ταυτόχρονα, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στο μνημόνιο με ΔΝΤ και ΕΕ μέσα στο φθινόπωρο θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η διαδικασία απελευθέρωσης της χονδρικής αγοράς ενέργειας και ο λεγόμενος εξορθολογισμός των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που θα οδηγήσει ακόμα και σε διπλασιασμό τους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΒΡΟΥ
Να δυναμώσει ο αγώνας

Να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην ΕΕ, στα καρτέλ των αλευροβιομηχάνων και τις πολιτικο-συνδικαλιστικές δυνάμεις που υπηρετούν τις πολιτικές τους, καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου, σε ανακοίνωσή της που αναφέρεται στις νέες αυξήσεις στο αλεύρι.

«Οι νέες αυξήσεις στο αλεύρι, στο ψωμί, στα ζυμαρικά και σε άλλα προϊόντα ευρείας λαϊκής κατανάλωσης που σχεδιάζουν δείχνει ολοκάθαρα ότι οι μεγαλέμποροι μεγαλοεισαγωγείς και οι αλευροβιομήχανοι ένα θεό προσκυνούν, το θεό του κέρδους. Διόλου δεν τους ενδιαφέρει, αν αυτό προέρχεται από την άγρια εκμετάλλευση, την πείνα, τη φτώχεια, τη δυστυχία και το αίμα των λαών. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια, για να αποδειχτεί ότι είναι παραμύθι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης και των κομμάτων που είναι ευθυγραμμισμένα με την ΕΕ και τα μονοπώλια, ότι τάχα η ελεύθερη αγορά και ο ανταγωνισμός οδηγούν στη μείωση των τιμών. Κρύβουν επιμελώς ότι αυτή είναι η αιτία που προκαλεί τις ανατιμήσεις, που ακόμη και την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης οι τιμές ανεβαίνουν και πλήττουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα», τονίζεται στην ανακοίνωση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ