ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Αυγούστου 2010 - Κυριακή 15 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αποκατάσταση σχέσεων με τις απειλές να παραμένουν

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στη συνάντηση Σάντος - Τσάβες, το θέμα των αμερικανικών βάσεων στην Κολομβία θεωρήθηκε «εσωτερικό ζήτημα»

Οι πρόεδροι της Βενεζουέλας και της Κολομβίας κατά την πρόσφατη συνάντησή τους
Οι πρόεδροι της Βενεζουέλας και της Κολομβίας κατά την πρόσφατη συνάντησή τους
Το σχέδιο των ΗΠΑ ενάντια στη Βενεζουέλα είναι σε εξέλιξη και η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Κολομβίας και της Βενεζουέλας, για την αποκατάσταση των σχέσεων, αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο του σύνθετου πολέμου που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ, με στόχο την ανατροπή της λεγόμενης Μπολιβαριανής Διαδικασίας.

«Θέλουμε να οικοδομήσουμε την ειρήνη μεταξύ μας, όποιο και εάν είναι το κόστος. Ζήτω η Βενεζουέλα, ζήτω η Κολομβία, ζήτω η ειρήνη μεταξύ μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες λίγο πριν την έναρξη της συνάντησής του με το νέο Πρόεδρο της Κολομβίας Χοσέ Μανουέλ Σάντος στη Σάντα Μάρτα, της Κολομβίας, ενώ λίγο αργότερα με εντέχνως ενθουσιώδεις δηλώσεις Σάντος και Τσάβες ανακοίνωσαν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, που είχαν διαρραγεί για άλλη μία φορά στις 20 Ιούλη και μένει να αποδειχτεί, εάν πρόκειται για «διπλωματική αυτοκτονία» ή όχι και εάν το κόστος είναι τελικά πολύ μεγάλο για την Μπολιβαριανή Διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βενεζουέλα.

Η ουσία της διαρραγής των σχέσεων, δηλαδή το γεγονός ότι η Κολομβία συνιστά το δούρειο ίππο των ΗΠΑ για την εκδήλωση όλης της γκάμας των επιθετικών της σχεδίων προς τη Βενεζουέλα και άλλες χώρες της περιοχής, παραμένει, παρά την τακτική συμβιβασμού του Προέδρου Τσάβες, που δήλωσε, ερωτώμενος ως προς τη συμφωνία εγκατάστασης 7 αμερικανικών στρατιωτών βάσεων στην Κολομβία ότι «αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Κολομβίας, από τη στιγμή που δε συνιστά απειλή για τις γειτονικές της χώρες».

«Δεν υπάρχει σημείο στη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που έστω να καταγράφει το ζήτημα της ύπαρξης των επτά βάσεων. Αραγε δεν αποτελούν πλέον απειλή για την περιοχή;», διερωτάται εύλογα το κύριο άρθρο της εφημερίδας «Τριμπούνα Ποπουλάρ» - οργάνου της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας για τις βάσεις στην ανατολική Κολομβία, δηλαδή προς την πλευρά της Βενεζουέλας, όπου θα εγκατασταθούν Αμερικανοί στρατιώτες και συνιστούν προκεχωρημένα φυλάκια των ΗΠΑ, απειλώντας άμεσα την ασφάλεια και την ειρήνη σε όλη την περιοχή.

Η οικονομία και το αντάρτικο κίνημα στο επίκεντρο

Ο Πρόεδρος Τσάβες προχώρησε ένα βήμα ακόμη, σπεύδοντας να τονίσει πως «γνωρίζει ότι υπάρχουν αμφιβολίες, αλλά ο Πρόεδρος Σάντος υποσχέθηκε να πιστέψει τις διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δε στηρίζει το κολομβιάνικο αντάρτικο κίνημα και ούτε πρόκειται να το πράξει», αναφερόμενος στις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - FARC και το Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης - ELN. Προχώρησε ένα βήμα ακόμη, λέγοντας ότι οι αντάρτες πρέπει να κατανοήσουν ότι «ο ένοπλος αγώνας έχει τελειώσει και πρέπει να μετατραπούν σε πολιτική οργάνωση».

«Συγκαταβατικός» και «δεκτικός» ο Σάντος, το προσωπείο του νέου προέδρου, από την πλευρά του τόνισε ότι «ευελπιστεί για ειλικρινή και ανοικτό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών» και ότι «όσον αφορά την ασφάλεια, ο Πρόεδρος Τσάβες δεσμεύθηκε ότι δε θα επιτρέψει την παρουσία οποιασδήποτε παράνομης ένοπλης οργάνωσης στο έδαφος της Βενεζουέλας». Πρόκειται για «νίκη» του Σάντος, καθώς «αποκόβει» το αντάρτικο κίνημα από τους φυσικούς του συμμάχους, το λαϊκό κίνημα της Βενεζουέλας, με στόχο τη συνέχιση της πολιτικής της εξόντωσής του, καθώς πλέον θα μπορέσει να μετατοπίσει στρατιωτικές δυνάμεις από τα σύνορα, ενισχύοντας τις δυνάμεις στις περιοχές όπου δρα το αντάρτικο κίνημα και συνάμα στοχεύει στην «αδρανοποίηση» του κύριου παράγοντα αποτροπής μελλοντικών επιθέσεων της Κολομβίας προς τη Βενεζουέλα, που θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνουν.

Ακόμη και ο «οδικός χάρτης» για τη σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων στον οποίο κατέληξαν αποτελεί «κέρδος» για τον Σάντος. Ο «οδικός χάρτης» αφορά τη σύσταση πέντε διερευνητικών επιτροπών, για την εξεύρεση λύσεων όσον αφορά στην ασφάλεια των συνόρων των δύο χωρών στη μεθόριο μήκους 2.212 χιλιομέτρων, τα κοινά σχέδια για τις υποδομές και την ανάπτυξη, τις οικονομικές συμφωνίες, την κοινωνική πολιτική στις μεθοριακές ζώνες και από τις δύο πλευρές των συνόρων και το κρισιμότερο, το διμερές εμπόριο που συνιστά ίσως τη μεγαλύτερη νίκη για τον Πρόεδρο Σάντος, καθώς η Βενεζουέλα κατείχε το μερίδιο του λέοντος ως προς τις εξαγωγές των κολομβιάνικων αγροτικών προϊόντων και από το 2008 που οι σχέσεις έχουν διαταραχθεί οι εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά 70%, γεγονός που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την οικονομία της Κολομβίας, η οποία μαστίζεται από χρόνια ανεργία.

Στο πλαίσιο του «αδελφικού κλίματος» που δημιουργήθηκε, ανακοινώθηκε ο διορισμός του Χοσέ Φερνάντο Μπαουτίστα ως νέου πρέσβη της Κολομβίας ενώ η υπουργός Εξωτερικών Μαρία Ανχελα Ολγκίν θα μεταβεί στις 20 Αυγούστου στο Καράκας για συναντήσεις με το Βενεζουελάνο ομόλογό της, Νικολάς Μαδούρο για τη σύσταση των πέντε διερευνητικών επιτροπών με πρώτα θέματα την ασφάλεια με τις κοινές περιπολίες στη μεθόριο αλλά και την πολιτική των δύο χωρών στις περιοχές της μεθορίου.

Σε πιο επικίνδυνες ατραπούς

Οι εξελίξεις, που βασίστηκαν αποκλειστικά σε «οικονομικούς παράγοντες» αποκλιμακώνουν σχετικά την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, ωστόσο οι σχέσεις των δύο χωρών ενδεχομένως εισέρχονται σε μια διαφορετική, πιο σύνθετη αλλά και πιο επικίνδυνη, φάση καθώς η εκλογή Σάντος δε σημαίνει τίποτα περισσότερο από συνέχιση της πολιτικής Ουρίμπε. Αλλωστε, και στην εκλογική πλατφόρμα του, ο Σάντος συνιστούσε τη συνέχιση του «μοντέλου Ουρίμπε» περί «δημοκρατικής ασφάλειας», δηλαδή του βρώμικου πολέμου εναντίον του λαϊκού και αντάρτικου κινήματος, που σημειωτέον ο κύριος ενορχηστρωτής ήταν ο Σάντος, την οποία για να πείσει ότι διαφέρει, τη βάπτισε «δημοκρατική νομιμότητα».

«Το κρισιμότερο όσον αφορά την εξουσία που ασκούσε ο Σάντος ως υπουργός Αμυνας στη δεύτερη θητεία του Αλβαρο Ουρίμπε ήταν η ικανότητά του στο χειρισμό και την παραπλάνηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Κολομβίας αλλά και των ΗΠΑ», θα σημειώσει ο ιστορικός Φόρεστ Χίλτον, αναφέροντας ως ηχηρό παράδειγμα την αποτελεσματικότατη εκστρατεία παραπληροφόρησης το δίμηνο Μάρτη - Απρίλη 2008 όταν και έδωσε τη διαταγή για την παράνομη εισβολή στο έδαφος του Εκουαδόρ. Μια εισβολή που συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πρόκληση πολέμου. Παρ' όλα αυτά, όπως σημειώνει ο Φόρεστ Χίλτον, «ως διά μαγείας» η είδηση «εξαφανίστηκε» από τα εγχώρια ΜΜΕ. Αντ' αυτού, σελίδες επί σελίδων αφιερώθηκαν στα υποτιθέμενα ευρήματα των υπολογιστών του Ραούλ Ρέγιες, που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της παράνομης εισβολής που είχε αποτέλεσμα τη δολοφονία 25 ανθρώπων, μεταξύ αυτών και του Ραούλ Ρέγιες. Τα ευρήματα δε του υπολογιστή, που, κατά την έκθεση της Ιντερπόλ, δεν έχουν καμία αποδεικτική αξία, καθώς έχουν «πειραχθεί», χρησιμοποιούνται δύο χρόνια τώρα και κατά το δοκούν για τον εκβιασμό των γειτονικών κρατών υπό την απειλή πολέμου.

Ο Σάντος ήταν και είναι το «αγαπημένο παιδί» των Αμερικανών αξιωματούχων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είναι μέλος μιας δυναστείας πολιτικών και επιχειρηματιών των ΜΜΕ, που έχουν διατελέσει πρώην πρόεδροι και αντιπρόεδροι, ενώ τους ανήκουν διάφορα ΜΜΕ, μεταξύ άλλων και η εφημερίδα «Ελ Τιέμπο», η μεγαλύτερη και ισχυρότερη μέχρι να πωληθεί το 2007 στον ισπανικό όμιλο «Planeta». Ο πραγματικός κίνδυνος που αντιπροσωπεύει ο Σάντος, πριν καν την ορκωμοσία του, είναι η επιδέξια μεταστροφή της κοινής γνώμης της Λατινικής Αμερικής, μέσω και της δύναμης που κατέχει στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, για την υποτιθέμενη αλλαγή στο ύφος και το ήθος της εξουσίας που θα ασκήσει καθώς και του διπλωματικού του στιλ, από το επιθετικό του Ουρίμπε. Αυτήν την οφθαλμαπάτη μετέφερε και στην περιοδεία του στη Νότια Αμερική λίγο πριν την ορκωμοσία και εκμεταλλευόμενος φυσικά και τις εσωτερικές αντιθέσεις που ενυπάρχουν, καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις. Την ίδια στιγμή, ο απερχόμενος Πρόεδρος Ουρίμπε συνεχίζει στο ρόλο του «κακού αστυνομικού», καταθέτοντας αγωγή στο ΔΠΔ της Χάγης εναντίον του Προέδρου Τσάβες και της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, για «υπόθαλψη εγκληματιών και τρομοκρατών» σε απαράλλακτο πλαίσιο με την προσφυγή της Κολομβίας στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών. Μια καταφανής προσπάθεια να συντηρηθεί το «κατηγορητήριο», ανάλογου ποιότητας και «αλήθειας» με αυτό που παρουσίασε κάποτε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να νομιμοποιήσει τον πόλεμο.

Τα Κομμουνιστικά Κόμματα Βενεζουέλας και Κολομβίας ανησυχούν

Για το λόγο αυτό, η «Τριμπούνα Ποπουλάρ» σημειώνει στο άρθρο της τα κύρια σημεία της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, λίγο πριν τη συνάντηση, ότι δεν μπορεί να υπάρχει ευφορία και ότι η διακυβέρνηση Σάντος θα σημάνει τη συνέχιση της πολιτικής Ουρίμπε, αφού εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και τα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Οι Βενεζουελάνοι κομμουνιστές κάλεσαν τους λαούς να είναι σε επαγρύπνηση, να σταθούν στο πλευρό του λαϊκού κινήματος της Κολομβίας και με την πάλη τους να επιβάλουν την κατάργηση των ξένων βάσεων στην περιοχή, για να ανοίξει ο δρόμος οι λαοί να είναι κυρίαρχοι στον τόπο τους. Παράλληλα, ο Νέλσον Φαχάρδο, μέλος της ΚΕ του Kολομβιάνικου ΚΚ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Βενεζουέλα, σημείωσε πως «τις πρώτες 100 ημέρες ο Σάντος θα επιδοθεί σε αγώνα να πείσει ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της κυβέρνησής του και αυτής του Ουρίμπε και μετά απλώς θα συνεχίσει την ίδια ακριβώς πολιτική προάσπισης των συμφερόντων της εγχώριας ολιγαρχίας και των ΗΠΑ φυσικά».


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ