Θέμα χρόνου ήταν για την κυβέρνηση και η επίταξη και η επιστράτευση.
Πριν ακόμα υπογράψει το Μνημόνιο είχε «υπογράψει» τα διατάγματα καταστολής της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Τα δείγματα πολλά. Ενα: Πολύ πριν πάρει τα πρόσφατα μέτρα είχε αυξήσει τον πολύμορφο - πολυπλόκαμο μηχανισμό της κρατικής καταστολής. Και είναι τέτοια η σκληρότητα των αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων που αποφάσισε να επιβάλει, που δεν της έμενε άλλο από το να κάνει και το επόμενο βήμα προς την καταστολή.
Είναι στο DNA του ΠΑΣΟΚ, όπως είναι στο DNA της ΝΔ και κάθε άλλου αστικού κόμματος, αυτή η πολιτική. Υπάρχουν για να διασφαλίσουν - επιβάλουν την κυριαρχία του κεφαλαίου σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Για να συμβεί αυτό οι αστοί πολιτικοί είναι υποχρεωμένοι κάποια στιγμή να αφήνουν στην άκρη τα παραμύθια περί δημοκρατίας. Για την ακρίβεια: είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν το σύστημα όπως ακριβώς είναι: μια διχτατορία του κεφαλαίου με κοινοβουλευτικό μανδύα.
Ας αρχίσουν να σκέφτονται πάνω σ' αυτό ειδικά εκείνοι από τα λαϊκά στρώματα που, αν και πλήττονται άμεσα, παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πολιτική επιρροή του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των δορυφόρων τους.
Η κυβέρνηση έχει πραγματικούς υποστηριχτές. Και δεν είναι μόνο ο ΛΑ.Ο.Σ. και η ΝΔ. Υποστηριχτές της ένθερμοι δηλώνουν η μία μετά την άλλη οι ενώσεις των καπιταλιστών. Προχτεσινό το δείγμα του συνδέσμου των ξενοδόχων, που αντέγραψε τα επιχειρήματα του Πάγκαλου, για να δείξει ότι η χώρα έχει παραδοθεί στην «αναρχία», κατάσταση που βεβαίως δεν αντιμετωπίζεται παρά με τα δέοντα... Αυτά τα δέοντα ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, με τα διατάγματα για την επίταξη και την επιστράτευση.
Η κυβέρνηση δεν πολιτεύεται με αναλγησία. Οργανώνει το κάθε της βήμα, ώστε να αντιστοιχεί στις ανάγκες του κεφαλαίου. Επέλεξε μια περίοδο με οξυμένα κοινωνικά προβλήματα για να ανοίξει και το θέμα στις μεταφορές. Ποντάρει σε κοινωνική συμμαχία ενάντια στους φορτηγατζήδες.
Το λογικό θα ήταν να σπάσει τα μούτρα της. Εχει όμως φροντίσει - και όχι μόνη της - να διεξάγεται ήδη ένας ευρείας έκτασης ψυχολογικός πόλεμος σε βάρος των ανθρώπων της δουλειάς, έτσι που οι ίδιοι και ένοχοι να νιώθουν «για τα χάλια της οικονομίας» και έτοιμοι να είναι να στραφούν κατά όποιου κάθε φορά θα δείχνει ο εκάστοτε κυβερνητικός κουκουλοφόρους σαν ένοχο.
Η κυβέρνηση πορεύεται στο δρόμο του κεφαλαίου. Το θέμα είναι να απομακρυνθούν έγκαιρα από κοντά της όσοι από τα λαϊκά στρώματα έτρεφαν ως πρόσφατα αυταπάτες ότι «μπόρα είναι θα περάσει». Ο,τι επιβάλλεται σήμερα, και στο χώρο της οικονομίας και στο χώρο της καταστολής, είναι για να μείνει. Ο «κοινωνικός αυτοματισμός», καλώς, δε λειτούργησε στο βαθμό που θα ήθελαν η κυβέρνηση και το σύνολο της αστικής τάξης. Γι' αυτό και καταφεύγουν στην καταστολή σαν γενικό μάθημα - μήνυμα για το τι περιμένει όποιον σηκώνει κεφάλι.
Ο μηχανισμός της αστικής προπαγάνδας είναι πολυπλόκαμος. Μπορεί να εμφανίζεται και ως «προοδευτικός». Οπως στην περίπτωση του portal «Αλφαβήτα» η συντονίστρια του οποίου παρείχε χτες στο ΒΗΜΑ το ιστοριογράφημα για το πώς αντιμετώπιζαν την πείνα οι άνθρωποι στην Κατοχή. Ωραίο το θέμα, πιασάρικο, αλλά, ποιον εκπαιδεύει; Και ποιος τους είπε ότι οι άνθρωποι θέλουν τέτοια εκπαίδευση σήμερα; Τι σόι αθώα μνήμη είναι αυτή που σε τέτοιους καιρούς μας εξηγεί πως όπως ζήσανε οι άνθρωποι στην κατοχή μαζεύοντας τα ψίχουλα έτσι μπορούν να ζήσουν και σήμερα;
Αλλοι καλοί συνάδελφοι προσπαθούν να διαχωριστούν από το βούρκο του κλάδου (όλους αυτούς που βγαίνουν στα κανάλια και μιλάνε σε πρώτο πληθυντικό για το Μνημόνιο έτσι που να καταντά άχρηστη η παρουσία του παρόντος κυβερνητικού στελέχους). Κι αφού περιγράφουν με αηδία την κατάσταση, προσπερνούν μ' ένα άλμα το πολιτικό διακύβευμα και στρίβουν διά της αυταπάτης ότι τελικά η δημοκρατία θα νικήσει με κάποιο γενικό και αόριστο τρόπο. Ποτέ δε νίκησε καμιά «δημοκρατία».
Μια τάξη νικούσε πάντα. Και σήμερα είναι πια η ώρα να διεκδικήσει ξανά τη δική της νίκη η εργατική τάξη. Κάθε βήμα πίσω από αυτήν την προοπτική δίνει ζωή στο σύστημα της εκμετάλλευσης, δίνει βήμα στους ορκισμένους εχθρούς της εργατικής τάξης δημοκρατικότατα να κυβερνάνε. Για να νικήσει η εργατική τάξη, όμως, χρειάζεται να ενισχύσει και το Κόμμα της ως πολιτική πρωτοπορία και την ταξική της οργάνωση ως καθημερινό σφυρί που θα τσακίζει τον εκμεταλλευτή στο «καθεμέρα».
Είμαστε ήδη στον καιρό που από τις πολλές καλές προθέσεις πας κατευθείαν στη κόλαση.
Η συμβολή του καθενός μετριέται πια στην πράξη σαν ζύγι που γέρνει την πλάστιγγα από 'δώ ή από 'κεί...
Ο,ΤΙ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ, ΖΗΤΑΕΙ: «Πώληση σε ιδιώτες του 40% των εργοστασίων παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενης από λιγνίτη απαιτεί "εδώ και τώρα" η Κομισιόν (...) η επιτροπή εξειδικεύει πλέον με τον τρόπο που κρίνει η ίδια τις υποχρεώσεις της Ελλάδας που απορρέουν από το μνημόνιο (...) η απαίτηση αυτή αποτελεί αλλαγή στάσης της Κομισιόν σε σχέση με αυτά που ζητούσε τα τελευταία δύο χρόνια, δηλαδή να παραχωρηθεί σε ιδιώτες το 40% των κοιτασμάτων λιγνίτη. Τώρα ζητάει να πουληθεί το 40% της παραγωγικής δυνατότητας της ΔΕΗ» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).
ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ: «Γεγονός, πάντως, είναι ότι επάνω στις ράγες του Μνημονίου κυλάει ένας οδοστρωτήρας που κάθε μέρα ρίχνει ένα ακόμη εμπόδιο ή παράλογο κεκτημένο. Ο οδοστρωτήρας φτάνει τώρα στον πιο σκληρό πυρήνα ζητημάτων και σε προβλήματα που οι πολιτικοί έχουν μάθει να σκέπτονται ότι δεν έχουν λύση, όπως π.χ. τον ρόλο της ΓΕΝΟΠ στη διοίκηση της ΔΕΗ ή τη μαύρη τρύπα του ΟΣΕ. Οι ράγες είναι δεδομένες, τα χρονοδιαγράμματα σφικτά και το ρίσκο ενός εκτροχιασμού εξαιρετικά υψηλό. Από εδώ και πέρα θα φανεί αν αυτή η κυβέρνηση θα αντέξει να τα βγάλει πέρα με αυτά τα εμπόδια απέναντί της, τη στιγμή μάλιστα που ορισμένα εξ αυτών αποτελούν "σάρκα εκ της σαρκός" του κυβερνώντος κόμματος. Προς το παρόν, πάντως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι πολλά αλλάζουν και πως αν δεν συμβεί κάτι μοιραίο η χώρα θα έχει μια εντελώς άλλη όψη στο τέλος του 2010. Ενας, όμως, είναι ο κίνδυνος: να περάσουν όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις, αλλά η κυβέρνηση να συνεχίσει να "διαβάζει" λάθος την αγορά και να την οδηγήσει στο απόλυτο στέγνωμα και τη χρεοκοπία. Και τότε οι πολίτες θα αποδώσουν την ύφεση στην κυβέρνηση και το Μνημόνιο, ξεχνώντας όλα όσα τολμηρά και ουσιαστικά θα έχουν συντελεσθεί στο όνομά του» (ο Α. Παπαχελάς στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).
«ΔΙΑΤΑΓΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ...»: «Η σύγκρουση με τις συντεχνίες που αντιδρούν (...) είναι αναπόφευκτη, ίσως και αναγκαία (...) κανένα βήμα πίσω δεν πρέπει να γίνει σ' αυτό τον τομέα» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ετοιμο σχέδιο επιστράτευσης
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εμφραγμα σε όλη τη χώρα
ΕΘΝΟΣ: Τελεσίγραφο για επιστράτευση των απεργών
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ βρείτε ΛΥΣΗ τώρα
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επίταξη μελετά η κυβέρνηση
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κρύβουν στοιχεία απειλούν μάρτυρες
Ο ΛΟΓΟΣ: Στέρεψε η Ελλάδα από βενζίνη
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ράλι τραπεζικών μετοχών
ΤΟ ΒΗΜΑ: Στο έλεος του ΔΝΤ οι επικουρικές συντάξεις
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επενδύσεις με το σταγονόμετρο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το μισό ΠΑΣΟΚ μπλεγμένο στο σκάνδαλο Βατοπαιδίου
ΑΥΡΙΑΝΗ: Προκήρυξη «Μνημόνιο» από τη ΣΕΧΤΑ
ΤΑ ΝΕΑ: Επίδειξη ισχύος και νέες απειλές
Η ΑΥΓΗ: Στο εμπόριο οι τίτλοι των κολεγίων
Η ΧΩΡΑ: 14.000 απολύσεις από τις ΔΕΚΟ
«Λίγο η ανεργία που απογειώνεται, λίγο οι μισθοί που ψαλιδίζονται, μαζί με την ακρίβεια που γιγαντώνει, φέρνουν στο μυαλό, μεταξύ σοβαρού και αστείου, το διαιτολόγιο της Κατοχής. Τότε - πριν από περίπου 70 χρόνια - που είχαν καθιερωθεί μόνιμες στήλες πρακτικής διαιτολογίας στις εφημερίδες της εποχής με οδηγίες του τύπου "Πώς δεν θα έχετε απώλειες τροφών στο μαγείρεμα", για "Τα ψίχουλα και πώς να τα μαζέψετε", για "Τα σέσκουλα... σούπα", για τους "Βλητοκεφτέδες" και τις συνταγές για "Τα χόρτα... φούρνου" ή για τη "Μουσταλευριά... χωρίς μούστο" (...) ο μεγάλος λιμός του χειμώνα του 1941-1942 έκανε τους Αθηναίους να επινοήσουν διάφορους τρόπους διατροφής που σε μια άλλη συγκυρία ούτε που θα τους σκέπτονταν. Τα πολεμικά εδέσματα, όπως είχαν αποκαλεστεί. Το γάλα, όταν υπάρχει, στα γαλακτοπωλεία της εποχής σερβίρεται με αλάτι και όχι με ζάχαρη. Το ρυζόγαλο σερβίρεται φτιαγμένο με σταφιδίνη (...) Η κορωνίδα της συμβουλής προς τις νοικοκυρές της Κατοχής είναι: "Προσοχή στα ψίχουλα"! Να τι μας λέει ο "διαιτολόγος" της εποχής: "Μαζέψτε προσεκτικά τα ψίχουλα από το τραπέζι, από την κουζίνα όταν κόβεται το ψωμί, από το δοχείο όπου φυλάσσεται το ψωμί. Μέσα σε μία εβδομάδα το πιο πιθανόν είναι να εξοικονομηθεί ένα ποτήρι από ψίχουλα ψωμιού". Συμβουλές μαγειρικής οικονομίας. Πώς τα λίγα τρόφιμα μπορούν να γίνουν αποδοτικά» (το αθώο ιστορικό ανάγνωσμα στο ΒΗΜΑ).
«Απίστευτοι τύποι (...) πολλοί θεωρούσαμε ότι η δημοσιογραφία είναι ο φόβος και ο τρόμος της εξουσίας, η φωνή των ασθενών και αδικημένων. Και πώς κατάντησε! Φερέφωνο της εξουσίας, εχθρός των αδυνάτων! Στην καλύτερη περίπτωση, απλός διεκπεραιωτής της (υποτιθέμενης) ενημέρωσης. Η κοινωνία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι στην επίθεση του καπιταλισμού εναντίον της είναι μόνη και, άρα, στη "μοναξιά" της θα βασιστεί για να αντεπιτεθεί (και όχι, απλώς, να αμυνθεί). Θα βρει τρόπους. Και οι δειλοί μεταστρέφονται. Διά της αντιστάσεως διασώζεται η χώρα, έλεγε ο Σβορώνος. Η οργή δεν είναι απαραίτητα μίσος· άμα διοχετευτεί στο κατάλληλο κανάλι θα βρεθεί κάποια στιγμή στον ποταμό της αντίστασης, της Δημοκρατίας» (ο Γ. Σταματόπουλος στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).