ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούλη 2010
Σελ. /28
Να πάρουν απάντηση

Με τις νομοθετικές της παρεμβάσεις στο ζήτημα των εκλογικών δαπανών συνδυασμών και υποψηφίων στις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, η κυβέρνηση άνοιξε ένα νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων, που εδράζονται στο πολιτικό σύστημα και στην ουσία τους αποτελούν βάρβαρη επίθεση στα πολιτικά δικαιώματα και στις δημοκρατικές ελευθερίες των εργαζομένων. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, για πρώτη φορά στην πρόσφατη πολιτική Ιστορία, θεσμοθετεί την απαγόρευση της διακίνησης προεκλογικού υλικού στο σύνολο του δημόσιου τομέα (στενού και ευρύτερου). Ετσι, τίθενται σε καταστολή η διακίνηση ιδεών, η προβολή πολιτικών θέσεων και προγραμμάτων, στην έντυπη μορφή τους, στην πιο ολοκληρωμένη δηλαδή μορφή διατύπωσης πολιτικού λόγου που δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να διαβάσει, να μελετήσει και να εμβαθύνει, συνεπώς να οδηγηθεί στην κάλπη και να επιλέξει με γνώση και συνείδηση. Ταυτόχρονα, εμποδίζει συνδυασμούς οι οποίοι απαρτίζονται από εργαζόμενους που στηρίζονται από κόμματα, όπως το ΚΚΕ, να προπαγανδίζουν την πολιτική τους, τις θέσεις τους, διασφαλίζοντας αυτό το προνόμιο στα αστικά κόμματα που ελέγχουν τον κρατικό μηχανισμό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ή έχουν μέσω αυτού, αλλά και άλλων πηγών, καταλόγους με ονόματα και διευθύνσεις ανθρώπων, αλλά και το χρήμα, για να τους αποστέλλουν το έντυπο προεκλογικό τους υλικό. Ετσι, η αστική δημοκρατία εξοστρακίζει τους εργάτες από τη συμμετοχή στην πολιτική δράση.

Το νομοσχέδιο εισάγει το φακέλωμα των εργαζομένων για το πολιτικό τους φρόνημα αφού επιβάλλει ότι η ενίσχυση υποψηφίων και συνδυασμών πρέπει να γίνεται μέσω τράπεζας με καταγραφή όλων των στοιχείων του ενισχύοντος. Ετσι οι τράπεζες και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, μέσω του λογαριασμού υποψηφίων και συνδυασμών, έχουν εξ αντικειμένου και το φάκελο με τα πολιτικά φρονήματα των ενισχυόντων πολιτών. Στην τελική μορφή του νομοσχεδίου, μάλιστα, επεκτείνεται αυτή η πολιτική φακελώματος με τη θεσμοθέτηση υποχρέωσης στους συνδυασμούς και στους υποψηφίους να χρησιμοποιούν, στις συνεστιάσεις και άλλες εκδηλώσεις με χρηματικό αντίτιμο, διπλότυπα εισιτήρια θεωρημένα από την εφορία, στα οποία θα αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία των προσώπων στα οποία θα διατίθενται.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις στο προσχέδιο νόμου, η κυβέρνηση, με το τελικό νομοσχέδιο, επιχείρησε να συσκοτίσει το ζήτημα της περιστολής του δικαιώματος του εκλέγεσθαι, που - με τις αρχικές της ρυθμίσεις - το καταργούσε εντελώς για υποψηφίους από τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οι αρχικές ρυθμίσεις απαγόρευαν ρητά και κατηγορηματικά στα κόμματα να χρηματοδοτούν υποψηφίους και συνδυασμούς. Στις τελικές ρυθμίσεις η προαναφερόμενη ρητή απαγόρευση για τα κόμματα δεν υπάρχει, έμμεσα όμως διατηρείται αλώβητη αφού στα άρθρα 1 και 2 του νομοσχεδίου, που αναφέρονται στα έσοδα και στις δαπάνες υποψηφίων και συνδυασμών, ως έσοδο ορίζεται η εισφορά φυσικών προσώπων. Ετσι η χρηματοδότηση ενός συνδυασμού ή ενός υποψηφίου από κόμμα μπορεί να θεωρηθεί ως μη νόμιμη.

Χωρίς αμφιβολία οι παρεμβάσεις αυτές της κυβέρνησης έχουν στόχο την περιστολή των πολιτικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών και θα έχουν συνέχεια. Στην πραγματικότητα η στόχευση πάει πολύ βαθύτερα στο χρόνο. Κατακτήσεις και δικαιώματα που έχουν συνδεθεί με τις καλύτερες αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας - και άλλων λαών - στη νεότερη Ιστορία τίθενται υπό αμφισβήτηση. Για το λόγο αυτό η αμφισβήτησή τους πρέπει να σταματήσει τώρα, στο ξεκίνημά της. Σε αυτή την κατεύθυνση η στήριξη στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ είναι αναγκαία.


Γιώργος ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ψυχωμένη απάντηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Από την «Καθημερινή» της Τετάρτης, αναδημοσιεύουμε αυτούσια την επιστολή αναγνώστη προς την εφημερίδα:

«Κύριε διευθυντά,

Θα ήθελα μέσω της εφημερίδας να απευθυνθώ στον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση. Τον είδα στη Βουλή να απευθύνεται στον εκπρόσωπο του ΚΚΕ, αγαπητό μου πατριώτη κ. Σκυλλάκο, και με σοβαρό ύφος να λέει πως θα εφαρμοστεί με αυστηρότητα ο νόμος που θα απαγορεύει τα "κουπόνια"!

Μα, σοβαρολογεί; Ας σκεφθεί λίγο πιο ώριμα!

Ποιον, αλήθεια, θα τιμωρήσει, αυτόν που θα διακινεί τα κουπόνια ή εμάς που θα τα αγοράζουμε; Γιατί αν τιμωρήσει αυτούς που τα διακινούν, αυτοί δε φοβούνται! Κανονικά πρέπει να τιμωρήσει εμάς και εμείς είμαστε πάρα πολλοί, που είτε ψηφίζουμε, είτε όχι το ΚΚΕ. Και ας μην ξεχνάει πως πάρα πολλοί, ακόμη και ανάμεσα στις γραμμές του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, μαθήτευσαν πολιτικά στο ΚΚΕ.

Σε αυτό το σημείο θα αναφέρω μια ιστορία από το πρόσφατο παρελθόν.

Οταν πριν από μερικά χρόνια μια πλημμύρα προκάλεσε στον Περισσό (γραφεία και αρχείο ΚΚΕ) μια μεγάλη ζημιά, εξέχοντες οικονομικοί παράγοντες βοήθησαν για την αποκατάστασή της. Ο αξέχαστος, αείμνηστος φίλος μου Λευτέρης Μουζάκης έδωσε τότε ένα εκατομμύριο δραχμές και με ρώτησε: "Τι θα δώσεις εσύ Κώστα;".

Εγώ τότε έβγαλα και του έδειξα ένα κουπόνι 500 δρχ.

Καλώ, λοιπόν, τον κ. Ραγκούση να μην κάνει καμιά βλακεία και προχωρήσει σε αυτήν την απόφαση.

Αν παρ' όλα αυτά, από στείρο πείσμα προχωρήσει, τότε ας τιμωρήσει εμάς που θα παίρνουμε τα κουπόνια. Και τον βεβαιώνω πως κανένας από εμάς δε θα τα βάλει στα έξοδα, ώστε να γλιτώσει την Εφορία!

Κώστας Καλυβιώτης - Εμπορος, 90 ετών (μη συνταξιούχος) / Αθήνα».

Σε επίπεδο ... φορτηγατζή

«Ενα όραμα για την Ελλάδα», τιτλοφορεί το χτεσινό πρωτοσέλιδο σχόλιό της η «Καθημερινή», αλλά η αγωνία του υπογράφοντος Μανδραβέλη δεν είναι τόσο να δείξει το προτεινόμενο όραμα, αλλά να συκοφαντήσει το σοσιαλισμό και να χλευάσει (κούνια που τον κούναγε) τον σχεδιοποιημένο τρόπο ανάπτυξης της κοινωνίας.

Προσπαθώντας, λοιπόν, να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη του, κάθε τόσο στο κείμενό του υπάρχουν ειρωνικές-δυσμενείς αναφορές στην ΕΣΣΔ, στα πεντάχρονα πλάνα και στο σοβιετικό μοντέλο. Εκείνο, για όσους δε θυμούνται, που είχε εξασφαλίσει θεαματικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και αξιοζήλευτες επιδόσεις ανόδου του βιοτικού επιπέδου του λαού, εκείνο που μπορούσε και προσέφερε δουλειά σε όλους τους πολίτες, παρείχε ολοκληρωμένη και πλήρη δωρεάν υγειονομική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εκείνο που μέσα από την πραγματικά δωρεάν Παιδεία προσέφερε στην έρευνα και στην επιστήμη αναγνωρισμένα και από τους καπιταλιστές επιτεύγματα. Είναι απόλυτα φυσικό τα Μέσα Ενημέρωσης και οι εφημερίδες της άρχουσας τάξης και των μεγαλοεπιχειρηματιών να προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους κείμενα που εξυπηρετούν αποκλειστικά τα ταξικά τους συμφέροντα. Γι' αυτό και έχουν ασίγαστο μέτωπο εναντίον κάθε ιδέας που μπορεί να πάει κόντρα στα συμφέροντα και στην εξουσία τους. Γι' αυτό και εστιάζουν στο κέντρο, στην καρδιά του προβλήματος, που είναι ο διαφορετικός τρόπος ανάπτυξης. Ο δρόμος της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και της σχεδιασμένης ανάπτυξης.

Τι προτείνουν αυτοί και ο συντάκτης τους; Την πλήρη απελευθέρωση των αγορών και την «απελευθέρωση από σοβιετικής υφής ιδεολογήματα», όπως το να απαιτεί κάποιος εργασία, μόρφωση, Υγεία, αξιοπρεπή διαβίωση από το κράτος. Μόνο και μόνο για να μένουν ανοιχτές πόρτες ώστε οι κεφαλαιοκράτες να κερδίζουν ακόμα περισσότερα από όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Α, σε ό,τι αφορά στο «νέο όραμα» του Μανδραβέλη για την Ελλάδα, αυτό που οι ...σοβιετικού τύπου νοοτροπίες δεν επιτρέπουν, είναι να μπορεί «κάποιο παιδί να γίνει φορτηγατζής», «αν θέλει να ανοίξει ένα φαρμακείο στην πόλη» και ...«να ανοίξει ένα δισκάδικο» εκτός ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων...

Γιγάντωση των μηχανισμών παρακολούθησης

Τη γιγάντωση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής στις ΗΠΑ, ως μία από τις κυριότερες επιπτώσεις του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», έρχεται να επιβεβαιώσει έρευνα της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ» που άρχισε να δημοσιεύεται σε συνέχειες. Σύμφωνα με την έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας, οι μηχανισμοί συλλογής πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν γιγαντωθεί τόσο πολύ μετά τις 11 Σεπτέμβρη του 2001, ώστε κανείς πλέον δε γνωρίζει πόσο κοστίζουν ή πόσους ανθρώπους απασχολούν. Η εφημερίδα αναφέρει ότι σήμερα σχεδόν 1.200 (!) κυβερνητικές υπηρεσίες και 1.900 (!) ιδιωτικές εταιρείες εργάζονται σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, ασφάλειας των συνόρων και συλλογής πληροφοριών, σε 10.000 χώρους γραφείων σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια. Ο αριθμός των ατόμων που διαθέτουν πρόσβαση στις άκρως απόρρητες πληροφορίες ανέρχεται σε 854.000 άτομα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ουάσιγκτον και τη γύρω περιοχή, από το Σεπτέμβρη του 2001 μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί ή βρίσκονται υπό κατασκευή 33 νέα συγκροτήματα για την επεξεργασία άκρως απόρρητων πληροφοριών. Τα κονδύλια που ξοδεύουν οι ΗΠΑ για τις μυστικές υπηρεσίες είναι τεράστια. Πέρσι, ανακοινώθηκε επίσημα ότι ανήλθαν στα 75 δισ. δολάρια, ήταν δηλαδή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εφημερίδας, 21,5 φορές περισσότερα από όσα ξόδευαν οι ΗΠΑ ως τις 10 Σεπτέμβρη 2001. Επίσης, στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται πολλές στρατιωτικές δραστηριότητες και αντιτρομοκρατικά προγράμματα στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Σιγή ασυρμάτου για την υφαλοκρηπίδα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οπως συμβαίνει συνήθως, μια εξυπνακίστικη ατάκα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ή μια αντιΚΚΕ προβοκάτσια του βρίσκουν φιλόξενο χώρο στα δελτία ειδήσεων και στις εφημερίδες των αστών. Για παράδειγμα, οι ανέξοδοι λεονταρισμοί του Πάγκαλου ενάντια στους ελεγκτές της τρόικας, με την οποία η κυβέρνηση συνυπέγραψε το αντιδραστικό μνημόνιο, έγιναν χτες πρωτοσέλιδα στις αστικές εφημερίδες. Δεν έγινε, όμως, το ίδιο και με την ουσία των δηλώσεων Πάγκαλου, στη ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε προχτές και στην οποία περιγράφει τη νέα θέση της κυβέρνησης για την υφαλοκρηπίδα. Καμιά άλλη εφημερίδα εκτός από τον «Ριζοσπάστη» και κανένα δελτίο ειδήσεων εκτός από τον «902» δεν ασχολήθηκε με τη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι η υφαλοκρηπίδα δεν ορίζεται με βάση τα ισχύοντα στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά με βάση το βάθος του βυθού, που δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200 μέτρα! Η δήλωση Πάγκαλου δίνει και το στίγμα των διαβουλεύσεων που κάνει η κυβέρνηση με την αντίστοιχη της Τουρκίας για τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας, κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Είναι και αυτός ένας λόγος, που χτες επικράτησε σιγή ασυρμάτου γι' αυτό το σκέλος των δηλώσεων Πάγκαλου. Λεπτομέρεια: Οι ίδιοι που χτες κατάπιαν τη γλώσσα τους για την υφαλοκρηπίδα, είναι εκείνοι που έγραφαν «σεντόνια» και ελεγείες για την «ελληνοτουρκική προσέγγιση», με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν, κρύβοντας συνειδητά ότι αυτός που βαράει το ντέφι των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών είναι οι σύνθετες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή, τις οποίες οξύνει με τη στρατηγική της η ελληνική κυβέρνηση.


Παπαγεωργίου Βασίλης



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ