ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ολοήμερη εξόρμηση αύριο στο λιμάνι του Πειραιά

Στιγμιότυπο από παλιότερη εξόρμηση
Στιγμιότυπο από παλιότερη εξόρμηση
Ολοήμερη εξόρμηση στο λιμάνι του Πειραιά έχει προγραμματίσει η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ για αύριο, Παρασκευή 23 του Ιούλη.Αντίστοιχες εξορμήσεις θα γίνουν από την Κομματική Οργάνωση Αττικής στα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας.

Με την ανακοίνωση που έχει ετοιμάσει η ΚΟΠ, στόχο έχει να απευθύνει το κάλεσμα του ΚΚΕ προς το επιβατικό κοινό, νησιώτες, ναυτεργάτες να διεκδικήσουν με την οργάνωση της πάλης τους ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς όφελος του λαού.

Οπως αναφέρει, η ξεκούραση, ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και όχι προνόμιο, όπως το εμφανίζουν αυτοί που της το στερούν με τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, οι δυνάμεις του κεφαλαίου, οι εφοπλιστές, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ευρω-υποταγής, που φορτώνουν την καπιταλιστική κρίση στις πλάτες των εργαζομένων και συκοφαντούν τους εργατικούς αγώνες.

Είναι δικαίωμα οι απρόσκοπτες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με ασφαλή, σύγχρονα πλοία, με φτηνά εισιτήρια. «Για να υπηρετεί η ναυτιλία το λαό - υπογραμμίζει - πρέπει η εξουσία να περάσει στα χέρια των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων».


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαδηλώνουν σήμερα για τη δουλειά και τη ζωή τους

Το ραντεβού για το πανελλαδικό συλλαλητήριο για την ανεργία, στις 10 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος

Από κάθε περιοχή της χώρας καταφτάνουν σήμερα στην Αθήνα εργαζόμενοι στις κατασκευές, για να συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο για την ανεργία που διοργανώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι του κλάδου διαδηλώνουν σήμερα, μαζικά, αποφασιστικά και συντεταγμένα, με το πλαίσιο διεκδίκησης και πάλης που προβάλλει η ταξική τους Ομοσπονδία, απαιτώντας άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων, μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια στους τόπους δουλειάς και, ταυτόχρονα, μέτρα για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας προς όφελος των εργαζομένων και συνολικά των λαϊκών στρωμάτων. Το αγωνιστικό ραντεβού των εργαζομένων έχει οριστεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο, στις 9.30 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, απευθύνουν στους επαγγελματοβιοτέχνες και ιδιαίτερα σε αυτούς των κλάδων της οικοδομής, η ΠΑΣΕΒΕ και η ΟΒΣΑ. Για να διεκδικήσουν από κοινού ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων, για έργα που θα διασφαλίζουν τις αναγκαίες υποδομές σε τομείς όπως Υγεία, Πρόνοια, Εκπαίδευση, αθλητικές εγκαταστάσεις, ανέγερση φθηνών, ασφαλών και ποιοτικών λαϊκών κατοικιών, κλπ. Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν, επίσης, οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο Πολυτεχνείο και οι Επιτροπές Αγώνα Σπουδαστών των ΤΕΙ στους κλάδους των κατασκευών.

Η ανεργία στον κλάδο των κατασκευών έχει χτυπήσει κόκκινο, παράλληλα η οικοδομική δραστηριότητα και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα έχει πέσει κατακόρυφα. Στον αντίποδα τα κέρδη των ομίλων, των μεγαλοκατασκευστών κλπ. μεγαλώνουν. Επιβεβαιώνεται περίτρανα, όπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, «ότι ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι αντιλαϊκός και αδιέξοδος. Δεν παίρνει υπόψη την ικανοποίηση των σύγχρονων και συνεχώς διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών, αλλά την επιτάχυνση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Γι' αυτό επιβάλλεται ο αγώνας για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας και την ανακούφιση των ανέργων να συνδυάζεται με το δρόμο ανάπτυξης που στο κέντρο της προσοχής θα έχει τη διασφάλιση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, τονίζει η Ομοσπονδία, «επιβάλλεται τώρα να απαλλαγούμε από ψευδαισθήσεις, ότι τάχα με τα βάρβαρα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση θα βελτιωθεί η κατάσταση. Να απορρίψουμε τη στημένη επιχειρηματολογία κυβέρνησης - εργοδοτών ότι για την ανεργία φταίνε τα μεγάλα μεροκάματα και οι μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές. Να απαλλαγούμε από τις ψεύτικες ελπίδες ότι είναι μπόρα και θα περάσει. Η μπόρα είναι φυσικό φαινόμενο, τα αντιλαϊκά μέτρα όμως έχουν ταξικό χαρακτήρα, υπηρετούν το κεφάλαιο. Από αυτό μόνο με σκληρούς αγώνες μπορεί να απαλλαγεί η εργατική τάξη και όχι από φυσική καταστροφή του».


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Να μην ξανακοπεί ποτέ φως ή νερό σε κανέναν εργάτη

Δυνάμεις του ΠΑΜΕ επανασύνδεσαν την παροχή νερού στο σπίτι του άνεργου οικοδόμου που η ΔΕΥΑ το είχε κόψει επειδή δεν είχε λεφτά να πληρώσει το λογαριασμό

Με μια δυναμική παρέμβαση στη διοίκηση της ΔΕΥΑ Πάτρας, χτες το πρωί, μέλη και στελέχη του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας απαίτησαν να μην ξανακοπεί ποτέ η παροχή του νερού για κανέναν άνεργο ή εργαζόμενο, με αφορμή τη διακοπή της παροχής νερού στον άνεργο οικοδόμο Ν. Π., πατέρα τριών παιδιών, επειδή δεν κατάφερε να πληρώσει το σχετικό λογαριασμό, αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες σε βάρος της οικογένειας.

Νωρίτερα, δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας επανασύνδεσαν την παροχή του νερού στην οικογένεια του άνεργου οικοδόμου. Κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας, η αντιπροσωπεία αρχικά συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΔΕΥΑΠ και συγκεκριμένα τον αναπληρωτή διευθυντή, ο οποίος ανέφερε πως «το νερό θα επανασυνδεθεί, παρά το γεγονός ότι τα χέρια μας είναι δεμένα από το νόμο». Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το αρμόδιο τμήμα που επιλαμβάνεται τις περιπτώσεις διακοπής παροχής του νερού και κάλεσαν τους εργαζόμενους να μη δεχτούν να εφαρμόζουν ανάλογες εντολές σε άνεργους κι εργαζόμενους.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, που φαίνεται πως δεν είναι το μόνο, είναι ενδεικτικό για το ότι οι συνέπειες του μνημονίου και η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης θα οδηγήσει ταχύτατα πολλές λαϊκές οικογένειες, κυρίως αυτές που θα πλήττονται από την ανεργία, σε ακραία φτώχεια τέτοια που πλέον δε θα μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς της ΔΕΗ, του νερού, του τηλεφώνου κ.ά.

Προτάσεις για την προστασία των ανέργων

Γι' αυτό το ζήτημα εδώ και καιρό το ΚΚΕ έχει παρουσιάσει προτάσεις και μια σειρά στόχους πάλης για την προστασία των ανέργων. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχει καταθέσει δύο φορές πρόταση νόμου στη Βουλή, αλλά έχει απορριφθεί. Συγκεκριμένα:

  • Το επίδομα ανεργίας να παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις και περιορισμούς.
  • Το ύψος του επιδόματος ανεργίας να καθορίζεται στο 80% του βασικού μισθού, όχι του σημερινού, αλλά των 1.400 ευρώ.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Οι απολυμένοι που έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους και παραμένουν άνεργοι επί 2 χρόνια και έχουν συμπληρώσει 4.050 μέρες ασφάλισης να πάρουν πλήρη σύνταξη, κύρια και επικουρική.
  • Καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ταυτόχρονα είναι σήμερα αναγκαίο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά η πάλη για το μεροκάματο, για την προστασία των ανέργων, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους, να δεθεί άρρηκτα με την πάλη για ριζικές αλλαγές μέχρι το επίπεδο της εξουσίας, κόντρα στα συμφέροντα όσων θέλουν τις λαϊκές ανάγκες στο έλεος της ανταγωνιστικότητας.

«Οργάνωση του αγώνα για την προστασία των ανέργων»

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων σημειώνει πως «παρότι η κινητοποίηση είχε ανακοινωθεί από χθες ο υπεύθυνος της ΔΕΥΑΠ κύριος Μπακαλάρος φρόντισε να τρέξει να κρυφτεί σαν το λαγό, ενώ ο αρμόδιος που τον αναπλήρωνε δήλωσε ότι "θα επανασυνδεθεί το νερό, αν και τα χέρια του είναι δεμένα από τους νόμους"!

Δεν έκανε τον κόπο να μας εξηγήσει όμως πώς γίνεται να κόβεται το νερό στους ανέργους και να χρυσοπληρώνεται από τους εργαζόμενους, όταν την ίδια στιγμή οι μεγαλοξενοδόχοι στην περιοχή μας δεν πληρώνουν ούτε ευρώ για το νερό.

Ποιος νόμος επιβάλλει τη λεηλασία και το σφαγιασμό μισθών και δικαιωμάτων, την ώρα που η πλουτοκρατία γεμίζει τα ταμεία της με νέα υπερκέρδη;

Ποιος νόμος επιβάλλει να πτωχεύσει ο λαός και όχι η πλουτοκρατία;

Νόμος είναι το δίκιο του εργαζόμενου λαού.

Η δημοτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ και η διοίκηση της ΔΕΥΑΠ, με τις πλάτες της πλειοψηφίας των εργατοπατέρων της ΠΑΣΚΕ και του ΣΕΑΜ στην επιχείρηση, είναι μηχανισμός ξεζουμίσματος των λαϊκών στρωμάτων, εχθρός της εργατικής τάξης και του λαού.

Οσο κι αν κρύβονται οι "Μπακαλάροι" και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι δεν πρόκειται να γλιτώσουν από τη λαϊκή οργή και κατακραυγή.

Οι εργαζόμενοι παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά να φτιάξουν επιτροπές αγώνα, να συνδεθούν με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα.

Οργάνωση, ταξική ενότητα μακριά κι ενάντια από τους εργατοπατέρες που μας σκάβουνε το λάκκο, απειθαρχία στο μνημόνιο και την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου.

Μαύρισε παντού, σε κάθε σωματείο, σε κάθε δήμο και περιφέρεια, το πολιτικό και συνδικαλιστικό προσωπικό του κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ