ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τους παιδικούς σταθμούς

Στο Δήμο Αθηναίων πήγαν χτες μέλη του ΠΑΜΕ για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο γεγονός ότι έκλεισαν 8 παιδικοί σταθμοί, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα σε εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Αθηναίων έκανε χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την οργή της για την απόφαση του δήμου να προχωρήσει στο κλείσιμο 8 παιδικών δημοτικών σταθμών το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας ένα εκρηκτικό αδιέξοδο για εκατοντάδες λαϊκά νοικοκυριά.

Ο Δήμος της Αθήνας τον τελευταίο μήνα έκλεισε 8 παιδικούς σταθμούς, επικαλούμενος την ακαταλληλότητα των ενοικιαζόμενων κτιρίων. Από αυτή την εξέλιξη, 300 νήπια θα μείνουν φέτος εκτός στέγης και θα απορροφηθούν σε άλλους σταθμούς. Επιπλέον, έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι αιτήσεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, αφού οικογένειες δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων. Να σημειωθεί ότι μόνο στο 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων οι αιτήσεις που κατατέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες έφτασαν τις 1.433, όταν οι περσινές ήταν 1.044 με τη δυνατότητα φιλοξενίας να φτάνει μόλις τα 886 παιδιά. Συνολικά στο Δήμο Αθηναίων πέρσι 3.000 παιδιά έμειναν εκτός παιδικών σταθμών. Προσθέστε εδώ τις χιλιάδες γονέων που για τους όποιους λόγους δεν μπήκαν καν στον κόπο να υποβάλουν αίτηση, θεωρώντας την απόρριψη δεδομένη.

Οι αντιπρόσωποι της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μετά από δέσμευση του αρμόδιου αντιδημάρχου ότι θα τους δεχτεί για να μιλήσουν, αποχώρησαν μία ώρα σχεδόν μετά, χωρίς να μιλήσουν μαζί του, ενώ κατήγγειλαν την απαράδεκτη στάση της δημοτικής αρχής. Επιπλέον, κατέθεσαν υπόμνημα προς τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, που αναφέρει:

«Η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και τα σωματεία της Αθήνας εκφράζουν την οργή τους για τις αποφάσεις σας να κλείσουν 8 παιδικοί σταθμοί στο Δήμο της Αθήνας.

Οι όποιες εξελίξεις στην οικονομία και στα οικονομικά του Δήμου δε δικαιολογεί μία τέτοια απόφαση.

Οι γονείς εργαζόμενοι και μέλη των σωματείων μας βρίσκονται σε απόγνωση με αυτή σας την απόφαση.

Οι ανάγκες του παιδιού, των οικογενειών τους, των εργαζομένων δεν μπορεί να μπαίνουν στον Προκρούστη του μνημονίου.

Πολλά νεαρά ζευγάρια που παραδέρνουν στην ευκαιριακή δουλειά και το μεροκάματο, που παραδέρνουν στον εργασιακό μεσαίωνα που διαμόρφωσαν με νόμους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι σήμερα αντιμέτωποι και με τις αποφάσεις σας που καταργούν τα τμήματα των βρεφών, που κλείνουν βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Σήμερα η πλειοψηφία του παιδικού πληθυσμού στερείται των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

Απαιτούμε:

  • Να χρησιμοποιηθούν από τον Δήμο άμεσα κτίρια του Δημοσίου, να ενοικιαστούν όσα χρειάζονται ώστε να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών του παιδικού πληθυσμού του Δήμου.
  • Καμιά υποδομή στο Δήμο για το παιδί να μην κλείσει.
  • Να διευρυνθεί το δίκτυο των βρεφονηπιακών σταθμών με προτεραιότητα στις εργατικές λαϊκές γειτονιές.
  • Να καλυφτεί το σύνολο των αιτήσεων, με προτεραιότητα οι άνεργοι, οι μονογονικές οικογένειες, οι μετανάστες.
  • Να σταματήσουν τώρα τα τροφεία, οι ρουσφετολογικές πρακτικές και οι εκφοβισμοί απέναντι στους γονείς.
  • Να μη γίνει καμιά απόλυση εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αύξηση τώρα της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν οι διευρυμένες λαϊκές ανάγκες, για ασφαλείς και διευρυμένες υποδομές, με το αναγκαίο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.
  • Η ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού και η ομαλή κοινωνικοποίησή του είναι ανάγκη και δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας και σαν τέτοια πρέπει να καλύπτεται από το κράτος».
Περιοδεία σε παιδικούς σταθμούς

Νωρίτερα, τα μέλη της Γραμματείας του ΠΑΜΕ μαζί με αντιπροσωπεία του Συντονιστικού των ΟΤΑ και φορείς της περιοχής πραγματοποίησαν περιοδεία στον 29ο Παιδικό Σταθμό του Δήμου Αθήνας (Αγίας Λαύρας 85, Ανω Πατήσια). Συζήτησαν με τους εργαζόμενους για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει μετά την απόφαση του δήμου να κλείσει το συγκεκριμένο παιδικό σταθμό.

Ο συγκεκριμένος σταθμός ανήκει στο 5ο Διαμέρισμα και είναι ένας από τους 8 συνολικά που τις επόμενες ημέρες θα κλείσουν, μετά από απόφαση που έλαβε ο δήμος επικαλούμενος την ακαταλληλότητα των ενοικιαζόμενων κτιρίων.

Οι εργαζόμενοι είπαν ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική καθώς έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία μετά από τις άθλιες συμβάσεις που για χρόνια τους κρατούν δέσμιους και με αυτή την εξέλιξη πετιούνται στα αζήτητα.

Από την πλευρά τους τα στελέχη του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να αντιδράσουν. Να μην επιτρέψουν να κλείσει τόσο αυτός όσο και κανένας άλλος παιδικός δημοτικός σταθμός και να απαιτήσουν να διευρυνθεί το δίκτυο των βρεφονηπιακών σταθμών με προτεραιότητα τις εργατικές λαϊκές γειτονιές. Να παλέψουν ώστε να μη γίνει καμία απόλυση, αλλά να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς προϋποθέσεις.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Ανάγκη ο κοινός αγώνας Ελλήνων και ξένων εργατών

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στα Γιάννενα
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στα Γιάννενα
«Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι μαζί, στην πάλη για μια καλύτερη ζωή, οργανωμένα, με τα συνδικάτα, μαζί με το ΠΑΜΕ, στον κοινό ταξικό αγώνα, ενάντια στην πολιτική εκμετάλλευσης από τα αφεντικά» ήταν το κυρίαρχο σύνθημα - συμπέρασμα εκδήλωσης που πραγματοποίησε πρόσφατα η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στα Γιάννενα για τους μετανάστες.

Σε αυτή ακριβώς την ανάγκη στάθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η Σούλα Λαμπούδη εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ εξηγώντας το ρόλο και την δράση του ΠΑΜΕ, το πώς αντιμετωπίζει τους μετανάστες.

«Το ΠΑΜΕ, σημείωσε, παλεύει να ενώσει τους εργάτες απέναντι στην ίδια, κοινή αιτία των προβλημάτων που δημιουργεί την προσφυγιά και την μετανάστευση. Ο λόγος που φύγατε, είπε, είναι γιατί θέλετε να ζήσετε καλύτερα, γιατί στις χώρες σας υπάρχει φτώχεια και πόλεμοι από τους ιμπεριαλιστές».

Μεταφέρθηκε η πλούσια θετική εμπειρία για την υπεράσπιση του μεροκάματου, την πάλη ενάντια στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, την διεκδίκηση ανθρώπινων συνθηκών δουλειάς κόντρα στην εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκράτηση, από μάχες οργανωμένης δράσης των μεταναστών μέσα από συνδικάτα με την στήριξη του ΠΑΜΕ όπως στην Μανωλάδα, στην βιοτεχνία «LADY FASION», στην ανακύκλωση κ.α. «Βοηθάμε τους μετανάστες γιατί όσο χάνουν τα δικαιώματά τους, χάνουν και οι Ελληνες εργάτες. Επιδιώκουμε να έρχονται, να γράφονται και να γίνονται μέλη στα συνδικάτα γιατί οι δύσκολες μέρες που έρχονται πρέπει να μας βρουν ενωμένους. Ολοι μαζί Ελληνες και μετανάστες στα ίδια συνδικάτα, για μισθούς, μεροκάματα, μόρφωση, υγεία», είπε η Σ. Λαμπούδη αναφερόμενη και στις πρωτοβουλίες έμπρακτης συμπαράστασης και ταξικής αλληλεγγύης που λαμβάνουν χώρα και στα Γιάννενα από τις ταξικές δυνάμεις με δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και προληπτικές ιατρικές εξετάσεις καθώς και νομική υποστήριξη.

Σήμερα η σύσκεψη για τη συγκρότηση Γραμματείας

Σύσκεψη για τη συγκρότηση Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ στον κλάδο του νερού (ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης υδάτινων πόρων) πραγματοποιούν σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα, οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο χώρο. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5β, 1ος όροφος, πλατεία Μητροπόλεως).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ