ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αξεπέραστη η ανισομετρία στην καπιταλιστική ανάπτυξη

Τις διάφορες «ταχύτητες» που καταγράφουν οι δείκτες της αστικής οικονομίας στα διάφορα κράτη - μέλη παρουσιάζουν δημοσιεύματα του Τύπου

Στο φόντο της δεδομένης αναιμικής ανάκαμψης, αστοί αναλυτές παραδέχονται ότι αυτή δε θα έχει την ίδια ταχύτητα και το ίδιο εύρος για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και της Ευρωζώνης

ASSOCIATED PRESS

Στο φόντο της δεδομένης αναιμικής ανάκαμψης, αστοί αναλυτές παραδέχονται ότι αυτή δε θα έχει την ίδια ταχύτητα και το ίδιο εύρος για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και της Ευρωζώνης
«Τεράστιες διαφορές παρουσιάζει η ανάπτυξη στην Ευρώπη». Με τον τίτλο αυτό οι «Financial Times Deutschland», σε χτεσινό τους δημοσίευμα κάνουν μια σκιαγράφηση των διαφορετικών ταχυτήτων που καταγράφονται στην ΕΕ, στο πλαίσιο της νομοτελειακής ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, «η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρώπη εμφανίζει από τις αρχές του έτους ένα τεράστιο χάσμα. Ενώ σε ορισμένες χώρες όπως η Σλοβακία, η Πολωνία, η Τσεχία και η Γερμανία διαγράφουν ξανά ανοδική πορεία, σε άλλες, όπως π.χ. η Βουλγαρία και η Ελλάδα, συρρικνώνεται δραματικά (...) Αυτές οι διαφορές ανάπτυξης πρέπει να σημάνουν καμπανάκι για τους ιθύνοντες της ευρωζώνης και κυρίως τους οικονομολόγους της ΕΚΤ, διότι όσο διευρύνονται οι διαφορές αυτές ανάμεσα στις εθνικές οικονομίες, τόσο δυσκολεύονται οι ιθύνοντες να χαράξουν μια οικονομική και νομισματική πολιτική που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χωρών - μελών, αλλά και που θα εξυπηρετεί τη σταθερότητα στην ευρωζώνη».

Ερμηνεύοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται, στο δημοσίευμα επισημαίνεται: «Η ζήτηση αυτοκινήτων και γενικά οχημάτων κάθε είδους στην κινεζική αγορά, επιτάχυνε την ανοδική πορεία και της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ετσι δε χρειάστηκαν μόνον η Audi, η Daimler και η BMW στη Γερμανία έξτρα βάρδιες για να ανταποκριθούν στις κινεζικές απαιτήσεις, αλλά και οι προμηθευτές ανταλλακτικών και κινητήρων, οι οποίοι βρίσκονται κατά κύριο λόγο στη Σλοβακία, στην Τσεχία και στην Πολωνία.

Αντίθετα όμως με την κεντρική Ευρώπη η νότια λόγω της ελληνικής κρίσης αναμένεται ότι θα εμφανίσει συρρίκνωση. Ηδη, όχι μόνον η ελληνική οικονομία, αλλά και η κυπριακή και η βουλγαρική έχουν αρνητικό πρόσημο ανάπτυξης: Ελλάδα -3,1%, Κύπρος -3,6%, Βουλγαρία -3,1. Γεγονός που είναι εξηγήσιμο διότι σε αυτές τις εθνικές οικονομίες υπάρχει αλληλοδιείσδυση. Π.χ. το 30% του τραπεζικού τομέα στη Βουλγαρία είναι σε ελληνικά χέρια ή το 10% των βουλγαρικών εξαγωγών γίνονται προς την Ελλάδα».

Ανεργία και αναιμική «ανάκαμψη»

«Η οικονομική δραστηριότητα θα σημειώσει υποχώρηση το 2010» υπογραμμίζει εκ νέου και η ΕΚΤ, τονίζοντας ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται και ότι οι θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί σε ορισμένους τομείς, δε θα ανακτηθούν. Εκτιμά ότι σε τομείς όπως η οικοδομή και η βαριά βιομηχανία οι απώλειες των θέσεων εργασίας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης μπορεί να είναι μόνιμες.

Να θυμίσουμε, ότι το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη τον περασμένο Μάη καταγράφηκε στο 10% και από το Μάρτη του 2008 χάθηκαν περίπου 3,9 εκατ. θέσεις εργασίας. Μάλιστα, το ποσοστό ανεργίας για τους νέους στην ευρωζώνη τον Απρίλη άγγιξε το 20%, ενώ στην Ισπανία είναι 40% και σε Ιταλία και Ιρλανδία 30%. Οπως σημειώνεται στην έκθεση της ΕΚΤ, η μελλοντική αύξηση της απασχόλησης στην Ευρώπη θα εξαρτηθεί πολύ από «την ικανότητα των οικονομιών να αναδιοργανωθούν και να αναδιαρθρωθούν απαντώντας σε μεγάλης έκτασης αλλαγές σε διάφορους τομείς τους».

«Η πιο σημαντική οπτική γωνία από την οποία μπορεί να ιδωθεί η κρίση της ευρωζώνης είναι αυτή που δείχνει πως ο κίνδυνος διάσπασής της δεν είναι πλέον μηδενικός», εκτιμούν οι «Financial Times» και ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα είναι «ο πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Η αποχώρηση της Ελλάδας θα έδινε τη δυνατότητα στη ζώνη του ευρώ να απαλλαγεί από ένα μέλος που είναι κάθε άλλο παρά το καταλληλότερο και θα έδινε σε άλλους ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο να πράξουν τα μέγιστα για να αποφύγουν την ίδια μοίρα».

Στο ίδιο άρθρο σημειώνεται: «Η ING εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7,5% το 2011 εάν βγει από την ευρωζώνη (σε ονομαστικούς όρους). Η τρέχουσα πρόβλεψη αφορά σε μείωση της ανάπτυξης κατά 2%, εντός του πλαισίου της ευρωζώνης (...) Ενόσω εντείνονται οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητά της, η ευρωζώνη προχωρεί στην επέκτασή της, συμπεριλαμβάνοντας και την Εσθονία από τον Ιανουάριο. Αλλά η πιθανότητα αποχώρησης κάποιας χώρας - μέλους έχει αναζωπυρωθεί. Και οι αξιωματούχοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για κάτι τέτοιο».

Εκτιμήσεις για τον πόλεμο ευρώ - δολαρίου

Τέλος, η αμερικάνικη τράπεζα «Goldman Sachs», αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το ευρώ έναντι του δολαρίου και εκτιμά πως το δολάριο θα υποχωρήσει έναντι του ευρώ μέχρι το 2011, καθώς επιβραδύνεται η ανάπτυξη της αμερικάνικης οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τον περασμένο μήνα είχε προβλέψει ότι το δολάριο θα εκτιναχθεί σε υψηλό επτά ετών.

Οπως σημειώνει ο Τόμας Στόλπερ, εκ μέρους της αμερικάνικης τράπεζας, η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην ασθενέστερη ανάπτυξη της αμερικάνικης οικονομίας, τα εύρωστα μακροοικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης και τις λιγότερες από τις αναμενόμενες πολιτικές/δημοσιονομικές συγκρούσεις. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ασθενής αυτή οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, είναι μόνο η αρχή μιας περιόδου χαμηλής ανάπτυξης που θα διαρκέσει μέχρι το δεύτερο μισό του 2011.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Νέο πεδίο αντιπαράθεσης οι εκλογικές συμμαχίες

Τις εγγενείς αντιφάσεις του σχήματος αποτυπώνει η έγκριση προχτές από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ της τελικής μορφής ενός κειμένου που θα αποτελέσει την πολιτική εισήγηση στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο. Οι διαδικασίες των τελευταίων ημερών χαρακτηρίζουν μια περίοδο αναμονής, καθώς απ' ό,τι φαίνεται πολλά θα κριθούν στη διαδικασία επιλογής υποψηφίων για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές. Μια διαδικασία η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο.

Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να αποτελέσει το νέο πεδίο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης μιλώντας στο ραδιόφωνο «984», επισήμανε ότι «αν θέλουμε να φτιάξουμε κάτι πειστικό, συνεκτικό, τότε πιστεύω ότι μπορεί αυτό να υπάρξει μεταξύ Συνασπισμού, Δημοκρατικής Αριστεράς, Οικολόγων Πράσινων και διαφωνούντων από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ, όπως είναι η κ. Σακοράφα, ο κ. Δημαράς, ο κ. Οικονόμου και πάρα πολλοί άλλοι σε όλη την Ελλάδα».

Ο Δ. Παπαδημούλης μιλάει έμμεσα για ένα νέο σχήμα, στο οποίο δε συμπεριλαμβάνει τις «συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας ανοιχτά παραθυράκια για νέες διασπάσεις. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι «με το ΚΚΕ, τα πρότυπά του, η ιδεολογία του, το πρόγραμμά του, δεν επιτρέπουν τέτοιου επιπέδου συγκλίσεις αν θέλουν να είναι πειστικές και συνεκτικές».

Παράλληλα, ο Θ. Μαργαρίτης, εκ μέρους της «Δημοκρατικής Αριστεράς» του Φώτη Κουβέλη, αναφερόμενος στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, δίνει αβάντα στην κυβερνητική πολιτική και αποσιωπά εντελώς τον αντιδραστικό ρόλο που παίζουν τα όργανα τοπικής διοίκησης, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του «Καλλικράτη». Οπως επισημαίνει, «δεν πρέπει να είναι ούτε "δημοψήφισμα" για την κυβερνητική πολιτική, ούτε μια ακόμα μάχη κομματικών καταγραφών (...) Φτάνουν πια οι κομματικές περιχαρακώσεις. Η Δημοκρατική Αριστερά θα αγωνιστεί ενεργά για την αυτοδιοίκηση, με επίκεντρο τους πολίτες, το περιβάλλον και την ανάπτυξη και όχι τα μικροκομματικά συμφέροντα».

«Χρίσμα» στον Ν. Κακλαμάνη

Τη στήριξη της ΝΔ στην υποψηφιότητα του Ν. Κακλαμάνη για το Δήμο Αθηναίων ανακοίνωσε χτες ο Αντ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ιδρυμα Αστέγων του δήμου.

«Η ΝΔ πιστεύει στο έργο που κάνετε και αισθάνεται υπερήφανη ότι θα μπορέσει να βοηθήσει και στο μέλλον για να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, εκφράζοντας την υποστήριξη του κόμματός του στο νυν δήμαρχο. Από την πλευρά του, ο Ν. Κακλαμάνης εμφάνισε το έργο του στο δήμο ως «υλοποίηση στην πράξη του κοινωνικού φιλελευθερισμού, που επιβεβαιώθηκε στο τελευταίο συνέδριο της ΝΔ» (!)

Στο μεταξύ, την πρόθεσή της να προχωρήσει στην δημιουργία, ενός ακόμα αστικού κόμματος επιβεβαίωσε η Ντ. Μπακογιάννη. «Το ερώτημα το οποίο τίθεται σήμερα στην Ελλάδα είναι, υπάρχουνε δυνάμεις, υπάρχουνε πολίτες οι οποίοι δεν εκφράζονται από τα πολιτικά σχήματα τα οποία υπάρχουν σήμερα; Νομίζω ότι υπάρχουν, τουλάχιστον με βάση τις δημοσκοπήσεις», δήλωσε σε συνέντευξή της στο «Σκάι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ