ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η ανάπτυξη για το κεφάλαιο γυρνάει χρόνια πίσω το λαό

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Eurokinissi

Παίρνοντας το λόγο μετά την πρωτολογία του πρωθυπουργού, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Δεν πρόκειται να κάνω καμία θεωρητική ανάλυση, θα απαντήσω πολύ συγκεκριμένα. Εχουμε πλήρη επίγνωση ότι οι βιομήχανοι, οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και, εν πάση περιπτώσει, όλοι εκείνοι που θέλουν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα - είτε εγχώριοι είτε ξένοι - θα θελήσουν να κάνουν περισσότερες επενδύσεις, εάν οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα ολοκληρωθούν και γίνουν εργασιακές σχέσεις Κίνας, Ινδίας και ενδεχομένως και Αφρικής.

Πραγματικά, η Ελλάδα ήδη αποτελεί, και θα αποτελέσει ακόμη περισσότερο, χώρο προσέλκυσης επενδύσεων και, μάλιστα, με μια εργατική δύναμη πάμφθηνη, τσακισμένη, φοβισμένη, χειραγωγημένη και ταυτόχρονα πολύ έμπειρη, αρκετά μορφωμένη - πολύ περισσότερο απ' ό,τι ήταν πριν από 20 και 30 χρόνια - με σημαντική τεχνογνωσία στους περισσότερους κλάδους της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και στην αγροτική παραγωγή.

Μία τέτοια ανάπτυξη στην Ελλάδα εμείς την απορρίπτουμε. Εμείς θέλουμε ενεργοποίηση όλων των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας, σε συνδυασμό με την πλήρη απασχόληση του εργατικού δυναμικού, με βάση τις απαιτήσεις και τις δυνατότητες που δημιουργεί ο 21ος αιώνας και πάντα παίρνοντας υπόψη το εξής: Δεν υπάρχει εργατική κατάκτηση ούτε στην Ελλάδα ούτε πουθενά, που δεν αναπτύχθηκε κόντρα στην κυρίαρχη πολιτική και σε πάρα πολλές περιπτώσεις και κόντρα στο νόμο της κυρίαρχης πολιτικής.

Από το 1886 και μετά, όταν πάλευαν οι εργάτες στο Σικάγο και αλλού για το οχτάωρο, πάλευαν κόντρα στο νόμο που ίσχυε μέχρι τότε. Ακόμη και όταν πάλευαν για το δεκάωρο. Οταν πάλευαν οι γυναίκες και οι άνδρες για ίση αμοιβή για ίση δουλειά, πάλευαν κόντρα στους νόμους που καθιέρωναν διαφορετική αμοιβή στις γυναίκες, διαφορετική αμοιβή στους ενήλικους, κλπ. Οταν πάλευαν οι εργαζόμενοι της Ελλάδας, των χωρών της Ευρώπης και, βεβαίως, χωρών της Ασίας και της Αφρικής για την κατάργηση της εργασίας των ανηλίκων, πάλευαν κόντρα στους νόμους που επέτρεπαν την εργασία των ανηλίκων.

Σήμερα, με την πολιτική σας, μας γυρνάτε πολλά χρόνια πίσω, να παλεύουμε για ίση αμοιβή για ίση δουλειά, για κατάργηση της εργασίας των δεκαπεντάχρονων, γιατί τώρα θα καθορίζετε την εργασία των δεκαπεντάχρονων όχι μόνο για τα παιδιά που βγαίνουν στην επαγγελματική κατάρτιση, αλλά ακόμη και για τα παιδιά που πηγαίνουν στο Γενικό Λύκειο, κλπ.

Επενδύσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου

Να προσθέσω, λοιπόν, και εμμέσως τη δική μας αντίληψη για την ανάπτυξη και γιατί είμαστε εναντίον των συμφωνιών ανάπτυξης που κάνετε. Γιατί κάνετε και συμφωνίες ανάπτυξης, δε σας κατηγορούμε ότι δεν κάνετε. Κάποια άλλα δημοσιογραφικά "παπαγαλάκια" κρύβουν το γεγονός ότι δεν παίρνετε μόνο αντεργατικά μέτρα, αλλά ότι ταυτόχρονα παίρνετε μέτρα για την ανάπτυξη, προσφέροντας φθηνό εργατικό δυναμικό.

Κλείσατε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, τον Ερντογάν. Αν διαβάσει κανείς τα σημεία της συμφωνίας βλέπει το εξής: Ανοίξατε το δρόμο, ώστε ελληνικές εταιρείες, ακόμη και μεταλλευτικές που έχουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα - αυτές που έχουν και με τις συνθήκες που έχουν - να εξάγουν τα κεφάλαιά τους στη γειτονική Τουρκία και άρα να μειώνουν είτε τις νέες προσλήψεις είτε τις θέσεις εργασίας.

Και ποιο είναι το αντάλλαγμα της Τουρκίας; Να έρθουν εδώ, στο χώρο της εστίασης, τούρκικα φαστφουντάδικα. Και μιλάμε για επιχειρήσεις σε παραγωγικούς, βιομηχανικούς τομείς, που φεύγουν.

Κλείσατε συμφωνία με την Κίνα για χώρους παραγωγικούς, που έχουν σχέση με τη ναυπήγηση και την επισκευή πλοίων σε μια χώρα που είναι πρώτη, δεύτερη ή τρίτη - επειδή αυτή τη στιγμή γίνονται πολλές ανακατατάξεις κάπου μπορεί να πέφτουμε έξω - και που έχει ένα μεγάλο εφοπλιστικό, εμπορικό και επιβατικό στόλο. Κλείσατε συμφωνία να κατασκευάζονται ελληνικά πλοία στα ναυπηγεία της Κίνας.

Αυτό είναι συμφωνία ανάπτυξης και θέλετε να συμφωνήσουμε; Να μετατραπούν δηλαδή χώροι επισκευής ή κατασκευής πλοίων σε συσκευαστήρια εμπορευμάτων, που όχι μόνο θα δημιουργήσουν προβλήματα στους εργαζόμενους στα ναυπηγεία και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, αλλά θα κλείσουν και μικρές βιοτεχνίες που κάνουν σήμερα τη συσκευασία εμπορευμάτων, ακόμα και την παραγωγή υλικών συσκευασίας.

Πριν απ' όλα, βεβαίως, είμαστε με το μέρος της μισθωτής εργασίας. Αλλά παίρνουμε υπόψη ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μικροί εμπορευματοπαραγωγοί, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ανθίστανται ή προσπαθούν να πετύχουν την επιβίωσή τους. Σε τέτοιες συμφωνίες ανάπτυξης είμαστε ριζικά αντίθετοι. Και είμαστε ριζικά αντίθετοι στο να γίνει η Ελλάδα πόλος έλξης κεφαλαίων με συνθήκες εργασίας Κίνας και Ινδίας.

Η λαϊκή οικογένεια στενάζει

Βεβαίως και μας ενδιαφέρει ο τουρισμός. Και δεν ξεχνάμε ότι το ναυτιλιακό συνάλλαγμα είχε ισχυρό μέρος στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και στην εισαγωγή συναλλάγματος. Υπήρχαν 120.000 ναυτεργάτες στην Ελλάδα. Το συνάλλαγμα το έπαιρνε η ναυτεργατική οικογένεια και "κινιόντουσαν" έτσι και τα εμπορικά μαγαζιά και τα μπακάλικα και τα μανάβικα και τα ραφτάδικα. Πώς δεν το παίρνουμε υπόψη το ναυτιλιακό εργατικό συνάλλαγμα; Πόσο έχει μείνει αυτό στην Ελλάδα; Ηταν 120.000 ναυτεργάτες, τώρα είναι 20.000. Ο εκσυγχρονισμός τους μείωσε, αλλά ο στόλος μεγαλώνει και το παίρνουμε πολύ σοβαρά υπόψη.

Η τουριστική κίνηση μειώθηκε. Και απ' αυτήν τη μείωση χτυπιούνται αυτοί που έχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, για τα οποία μάλιστα έχουν κάνει επενδύσεις και έχουν πάρει δάνεια για να τα φτιάξουν. Χτυπιούνται τα μικρά ξενοδοχεία, τα μικρά εστιατόρια, οι οικογενειακές ταβέρνες. Πριν απ' όλα χτυπιέται ο τουρισμός, γιατί δεν μπορεί να κάνει διακοπές ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Εσείς ενδιαφέρεστε για τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Οι κρουαζιέρες στο Αιγαίο και στο Ιόνιο με τα πλοία και τα κότερα και τα γιοτ θα γίνουν.

Εμάς όμως μας ενδιαφέρει η ελληνική οικογένεια, η εργατική, λαϊκή οικογένεια. Αυτή έχει τη δυνατότητα να κάνει τουρισμό; Αυτή η οικογένεια άφηνε λεφτά από τα φαγητά στις ταβέρνες, και το μεσημέρι και το βράδυ. Ακόμα και όταν μαγείρευαν μέσα στο ενοικιαζόμενο δωμάτιο, αγόραζαν από την ντόπια λαϊκή αγορά και από τα ντόπια μαγαζιά, παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι οι τιμές στα προϊόντα σε όλα τα νησιά είναι πέντε φορές πάνω απ' ό,τι είναι την υπόλοιπη εποχή.

Θα μετρήσουμε τι απώλειες έχει αυτός ο τουρισμός και για τους μικρούς επιχειρηματίες; Κόψατε το δελτίο κοινωνικού τουρισμού πάνω από το 50% σε αυτούς που το έπαιρναν, αυτά τα 500.000 - πόσα ήταν τα περασμένα χρόνια - όπου πήγαιναν ζευγάρια με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι και έκαναν μια βδομάδα διακοπές. Και αυτοί πήγαιναν να πιουν το ουζάκι τους στο μικρό μαγαζί του νησιού.

Λοιπόν, να το πούμε καθαρά: Εάν είναι να διαλέξουμε αν θα υπερισχύσουν οι μεγαλοξενοδόχοι και τα μεγάλα συγκροτήματα, εμείς λέμε ότι θέλουμε να υπερισχύσει το δίκαιο του εργαζόμενου, του μισθωτού και του μικροεμπορευματοπαραγωγού του μικρομάγαζου. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.

Περήφανοι για τους αγώνες του λαού

Και θέλω να σας πω καθαρά: Πολιτική παρανομία είναι το ίδιο το μνημόνιο - μνημόσυνο για τα δικαιώματα του ελληνικού λαού - όπου με τη μέθοδο της σταγόνας μας έχετε κυριολεκτικά τρελάνει. Ξυπνάμε το πρωί για να δούμε τι θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας, να δούμε αν θα δουλεύουμε 55 ή 60 χρόνια. Τώρα κόβεται ο 13ος και ο 14ος μισθός στους συνταξιούχους. Αυτό για εμάς είναι πολιτική παρανομία, νομιμοποιημένη βεβαίως στη Βουλή και νομιμοποιημένη σε όλη την Ευρώπη.

Στην Ιταλία γίνεται γενική απεργία. Απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν τώρα στη Γαλλία και γέμισαν οι δρόμοι. Παντού γίνονται απεργιακές κινητοποιήσεις. Τα αεροδρόμια στο Λονδίνο ήταν μέρες κλειστά από την απεργία των πιλότων και του προσωπικού, λόγω της ιδιωτικοποίησης της "British Airways".

Χρόνια στην Ευρώπη γίνονται απεργίες. Στην Ελλάδα μόνο γίνονται απεργίες; Και σε αυτές μάλιστα τις χώρες, δυστυχώς, δεν υπάρχει και Κομμουνιστικό Κόμμα. Και για ποιους εταίρους μιλάμε; Δηλαδή, μας νοιάζει τι θα πει η κα Μέρκελ, ο κ. Σαρκοζί ή όλοι αυτοί οι κύριοι με τι μάτι θα δουν την Ελλάδα; Τις ζουν στις χώρες τους τις απεργίες και το λαϊκό σιχτίρισμα - με συγχωρείτε για την έκφραση.

Είμαστε υπερήφανοι γιατί στην Ελλάδα ο ελληνικός λαός εμπόδισε να παρθούν μέτρα, που στις άλλες χώρες πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια. Και γι' αυτό κάνει αυτοκριτική η ΝΔ και εσείς, γιατί καθυστερήσατε να πάρετε μέτρα και τώρα τα παίρνετε όλα μαζί σε ένα πακέτο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ