ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Κατεβάζουν ρολά στις 29 του Ιούνη

Συγκεντρώνονται στις 10.30 το πρωί στην Πλ. Κάνιγγος στην Αθήνα και στις 10 το πρωί στον ΟΑΕΕ στη Θεσσαλονίκη

Πανελλαδικό αγωνιστικό κάλεσμα ενάντια στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος και στην πολιτική που καταδικάζει εργαζόμενους και μικρούς ΕΒΕ στην εξαθλίωση, απευθύνει στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμπορους, αυτοκινητιστές, η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ). Την Τρίτη, 29 του Ιούνη, οι μικροί ΕΒΕ κλείνουν τα μαγαζιά τους και ενώνουν τη φωνή της αντίστασης με αυτήν των εργαζομένων και του ΠΑΜΕ, των μικρών αγροτών και της ΠΑΣΥ, συμμετέχοντας στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Στην Αθήνα, η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στο Σύνταγμα. Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ καλούνται στις 10.30 στην Πλ. Κάνιγγος. Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ καλεί τους ΕΒΕ να κλείσουν τα μαγαζιά τους στις 29 του Ιούνη και να συμμετέχουν μαζικά στην προσυγκέντρωση της ΠΑΣΕΒΕ μπροστά στον ΟΑΕΕ (Εγνατία 66), στις 10 το πρωί και στη συνέχεια στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10.30 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) καλεί τους μικρούς ΕΒΕ να κλείσουν τα μαγαζιά και τις βιοτεχνίες τους στις 29 του Ιούνη και να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία με το πλαίσιο της ΠΑΣΕΒΕ στις 10.30 το πρωί στην Πλ. Κάνιγγος. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Ακόμη πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά απαντάμε στη βάρβαρη και εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας.

Κατεδαφίζουν το Ασφαλιστικό μας σύστημα, αφού αντί της 35ετίας για πλήρη σύνταξη, θα ισχύουν 40 χρόνια δουλειάς και σύνταξη στα 360 ευρώ. Η αναπλήρωση της σύνταξης θα ξεκινάει από το 32% και θα φτάνει το 45% σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις. Η κυβέρνηση εξήγγειλε το κόψιμο του 13ου και 14ου μισθού από όλους τους συνταξιούχους και πολλά άλλα. Δεν παρέχεται καμία εγγύηση από το κράτος όχι μόνο για τις συντάξεις αλλά και για το ίδιο το Ταμείο μας, το οποίο είναι ελλειμματικό, καταχρεωμένο, ανίκανο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους.

Το Ταμείο, για την επιβίωσή του, στηρίζεται βασικά στις ήδη υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες αναμένονται να γίνουν υψηλότερες, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται το κλείσιμο πολλών μαγαζιών και το κλείσιμο του ίδιου του Ταμείου. Σήμερα, πάνω από 300.000 ασφαλισμένοι χρωστάνε στο Ταμείο μας, αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί όσο βαθαίνει η κρίση και οδηγούνται σε καταστροφή πολλά μικρομάγαζα και βιοτεχνίες».

Η ΟΒΣΑ τονίζει ότι «η βάρβαρη επέλαση στο Ασφαλιστικό και την Υγεία, στο εισόδημά μας, στο δικαίωμα στη δουλειά, στο χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, στο μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, επιχειρείται να δικαιολογηθεί από την κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας στο όνομα των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας. Λένε ψέματα, υπάρχουν πολλά χρήματα όταν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν τις τράπεζες - τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ρωτάμε τι όφελος έχουμε εμείς οι επαγγελματοβιοτέχνες από τη χρηματοδότηση των τραπεζών; Εμείς όπως και τα άλλα λαϊκά στρώματα πληρώνουμε τα δάνεια όπως και τους τόκους. Αυτά είναι δάνεια και χρέη της πλουτοκρατίας. Να τα πληρώσει!».

Επίσης, τονίζει η ΟΒΣΑ: «Καταγγέλλουμε τη συκοφαντική επίθεση ενάντια στο λαϊκό κίνημα από το μαύρο μέτωπο των εφοπλιστών - των μεγαλοκατασκευαστών και των κομμάτων τους, που χρησιμοποιώντας τα κανάλια και τις εφημερίδες τους, χτυπάνε τους λαϊκούς αγώνες με σκοπό την αποδυνάμωσή τους για τη διατήρηση των κερδών τους και της εξουσίας τους.

  • Καταγγέλλουμε το ένταλμα συλλήψεων ενάντια στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, θέλουν να τρομοκρατήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα. Το αγωνιστικό και αντιμονοπωλιακό κίνημα δε φοβάται, τα δίκαια αιτήματα θα δυναμώσουν ακόμη πιο πολύ τους αγώνες. Τα ιδανικά δε φυλακίζονται.
  • Οι εμπρησμοί, οι μολότοφ, οι δολοφονίες, δεν έχουν καμία σχέση με τους αγώνες και το λαϊκό κίνημα. Είναι προβοκατόρικες, στημένες ενέργειες που εξυπηρετούν την αστική τάξη και στρέφονται αντικειμενικά ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Τις καταγγέλλουμε.
  • Καταγγέλλουμε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ που στηρίζουν την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική».

Και καταλήγει: «Δυναμώνουμε τη λαϊκή συμμαχία με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ, τη μικρομεσαία αγροτιά και την ΠΑΣΥ».

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Πάνω απ' όλα το μνημόνιο

Τακτικισμοί ενόψει συγχωνεύσεων - εξαγορών

Με ευαγγέλιο το κατάπτυστο μνημόνιο οι μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου συντάσσονται κάτω από τις κρατικές και διακρατικές ομπρέλες προστασίας και ενίσχυσης που τους προσφέρει η εφαρμοζόμενη πολιτική.

Στο ίδιο μοτίβο και η Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση), η διοίκηση της οποίας προκαλεί το λαό ισχυριζόμενη ότι η «έξοδος από την κρίση» βρίσκεται στην «πιστή εφαρμογή των όρων του μνημονίου», όπως επίσης στην «τόνωση της επιχειρηματικότητας», στην «ομαλή πρόσβαση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις διεθνείς αγορές με ανταγωνιστικούς όρους» κ.ά. Τα παραπάνω ειπώθηκαν στη γενική συνέλευση των μετόχων τους. Ταυτόχρονα, όπως ακριβώς και οι άλλες μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου, κάνουν λόγο για την ισχυρή τους επάρκεια σε κεφάλαια. Αυτοί που έχουν απόλυτη ανάγκη το μνημόνιο και τους όρους του δηλώνουν πως δεν πρόκειται να κάνουν χρήση του «Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», δηλαδή του νέου εργαλείου διευκόλυνσης που στήθηκε από κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση, οι δυνατότητες που έχουν είναι πολλές και διαφορετικές, όπως για παράδειγμα η άντληση τζάμπα ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η τράπεζα του Λάτση έχει ήδη βάλει χέρι και στο κομμάτι που της αναλογεί από το κρατικό πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ που έβαλε σε εφαρμογή η κυβέρνηση της ΝΔ και που στη συνέχεια πήρε και νέα παράταση από τη σημερινή κυβέρνηση. Η εκ νέου ενεργοποίηση του πακέτου έγινε για πολύ συγκεκριμένους λόγους αφού ήδη είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους τραπεζίτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, μετά την ενεργοποίηση συνολικά οι τραπεζίτες άντλησαν (μέχρι αρχές Απρίλη 2010) επιπλέον ποσά ύψους 9 δισ. ευρώ με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων.

Είναι απόλυτα φανερό ότι οι τακτικισμοί τους για τη συμμετοχή ή όχι στα προσφερόμενα εργαλεία στήριξης έχουν να κάνουν και με τους μεταξύ τους διαγκωνισμούς για το ποιος θα επιβάλει τους δικούς του όρους μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο για νέο κύκλο μεγάλων συγχωνεύσεων και εξαγορών. Αυτό το δρόμο τους έχουν υποδείξει κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδας.

Απευθυνόμενη στους μετόχους και τυχόν άλλους ενδιαφερόμενους η διοίκηση της Γιούρομπανκ δήλωσε ότι η τράπεζα είναι «θωρακισμένη σε επίπεδο ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας», προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσει «αυτόνομη ανάπτυξη». Πρόσθεσαν ότι οι συγχωνεύσεις δεν είναι προτεραιότητα και πως αν συμβούν θα απαιτήσουν χρόνο.

ΟΤΕ
Παζάρια για τη διοίκηση

Στα παζάρια για το μοντέλο διοίκησης στον ΟΤΕ βρίσκονται η κυβέρνηση και το γερμανικό μονοπώλιο της «Deutsche Telecom». Ενόψει της προσεχούς γενικής συνέλευσης των μετόχων έγινε χτες και νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και σύμφωνα με τις πληροφορίες συζητήθηκε η αντικατάσταση του επικεφαλής Π. Βουρλούμη. Στα παζάρια βρίσκεται η κατανομή των ρόλων στο νέο ΔΣ καθώς και η δυνατότητα εκλογής που θα επιλέξουν από κοινού.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
Αποχωρεί από τη διοίκηση της ΕΛΒΟ

Την αποχώρησή του από τη διοίκηση της ΕΛΒΟ ανακοίνωσε χτες ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ο οποίος όμως διατηρεί το μετοχικό μερίδιο του 43% στην εταιρεία. Σύμφωνα με τον όμιλο, η αποχώρηση έχει να κάνει με την εστίασή του σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Σημειώνει ότι «οι όροι της αποχώρησης και οι μελλοντικές σχέσεις των μετόχων πλειοψηφίας και μειοψηφίας (Δημοσίου και Ομίλου Μυτιληναίος) θα συμφωνηθούν από τα δύο μέρη και θα επικυρωθούν από τα αρμόδια εταιρικά όργανα στο πνεύμα καλής συνεργασίας που υπήρξε όλα τα χρόνια».

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Λήξη προθεσμίας

Την Τετάρτη 30 Ιούνη λήγει και η τελευταία προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων και μόνον για την περίπτωση που θα αποσταλούν ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος Taxis. Να σημειωθεί ότι οι προθεσμίες υποβολής με την κλασική μέθοδο ήδη έχουν λήξει



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ