ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Μέσω «κενού ασφαλείας» στήθηκε η προβοκάτσια

Τα μέχρι τώρα στοιχεία παραπέμπουν σε καλά οργανωμένο σχέδιο και άριστη πληροφόρηση σχετικά με το στόχο

Ολα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά σχετικά με την έκρηξη στον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο ενός 52χρονου αξιωματικού της Αστυνομίας, παραπέμπουν σε μια καλοστημένη προβοκάτσια, με πολλαπλούς αντιλαϊκούς στόχους.

Το γεγονός ότι μια βόμβα έφτασε «ταχυδρομικώς» και ανεξέλεγκτα στην καρδιά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μέσω ενός «κενού ασφαλείας», όπως λέγεται επίσημα από την Αστυνομία, παραπέμπει ευθέως σε δράση μηχανισμών διαφόρων επιτελείων και υπηρεσιών εντός και εκτός Ελλάδας, που είναι σε θέση να γνωρίζουν ή και να δημιουργούν ακόμη αυτά τα «κενά ασφαλείας», προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του, το αρχηγείο της Αστυνομίας έλεγε χτες:

«Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος μέσα σε φάκελο αλληλογραφίας, μεγέθους Α3, ο οποίος ταχυδρομήθηκε στις 18.06.2010 από κατάστημα των ΕΛΤΑ, στην Αθήνα, προς το πολιτικό γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Ο φάκελος, που έφερε την ένδειξη αποστολέα "Χρήστος Καράβελας", παρελήφθη με απόδειξη στις 21.06.2010 και αφού παρέμεινε δύο ημέρες στο πολιτικό γραφείο, μεταφέρθηκε, χθες (σ.σ. προχθές), μαζί με άλλα έγγραφα στο γραφείο του υπασπιστή. Κατά τον χρόνο που επιχείρησε να τον ανοίξει, εξερράγη ενώπιόν του με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του».

Προστίθονταν ακόμα ότι «σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργήθηκαν σε αντικείμενα του γραφειακού εξοπλισμού, δεν ανιχνεύθηκαν υπολείμματα εκρηκτικών υλών οργανικής σύστασης. Από την εξέταση των ευρημάτων εκτιμάται η πιθανή χρήση υλών πυροτεχνίας που είναι υπό περιορισμό».

Τεράστια και αναπάντητα ερωτήματα

Εκτός των παραπάνω που ανακοινώθηκαν επίσημα, στελέχη της Αστυνομίας έλεγαν ανεπίσημα ότι εντοπίστηκαν υπολείμματα μπαταρίας, καλωδίου και ένας μικρός μεταλλικός γάντζος και ότι η εκτίμηση για την εκρηκτική ύλη είναι πως χρησιμοποιήθηκε λιγότερη από μισό κιλό πυρίτιδα και λίγη αμμωνία.

Αστυνομικοί επίσης «υπενθύμιζαν» ότι το 1999 στην Ιταλία, η «Ομάδα Διεθνούς Αλληλεγγύης» είχε στείλει δυο δέματα παγιδευμένα με εκρηκτικά σε εγκαταστάσεις των καραμπινιέρων στην Ιταλία. Οι βόμβες είχαν σταλεί σε ένδειξη συμπαράστασης στον φυλακισμένο για την έκρηξη στο ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης, Ν. Μαζιώτη.

Οι βόμβες εξουδετερώθηκαν τότε από τις ιταλικές διωκτικές αρχές από τις οποίες οι ελληνικές διωκτικές αρχές αναμένουν στοιχεία, αν υπάρχει συνάφεια ανάμεσα στο προχτεσινό πακέτο-βόμβα με αυτά που στάλθηκαν στους καραμπινιέρους.

Τα ερωτηματικά για το πώς έφτασε ο εκρηκτικός μηχανισμός στον 7ο όροφο του υπουργείου χωρίς να εντοπιστεί, είναι πολλά. Τα μέτρα φύλαξης του ΥΠΡΟΠΟ είναι αυστηρά, με πύλες ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων απ' όπου περνούν οι επισκέπτες και σαρωτές που ελέγχουν το περιεχόμενο σε δέματα και τσάντες. Υπάρχουν ακόμα κάμερες, όλοι οι επισκέπτες καταγράφονται και η κίνησή τους μέσα στο υπουργείο ελέγχεται.

Τώρα, κάνουν λόγο για «σημαντικό κενό ασφαλείας» που μάλιστα «θέλουμε να το εντοπίσουμε», όπως δήλωνε χτες επίσημα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Ο ίδιος, μιλώντας σε ΜΜΕ, άφηνε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. «Για μένα τα πάντα θα μπορούσαν να συμβούν, τα πάντα είναι ανοιχτά, είναι ο πρώτος χρόνος των ερευνών» είπε και συμπλήρωσε: «Δε θέλω να πιστέψω ότι υπάρχει άνθρωπος που βοήθησε από μέσα».

Πάντως, όπως συνηθίζεται, διατάχτηκε ήδη Ενορκη Διοικητική Εξέταση και μάλιστα κατεπείγουσα, για να διαπιστωθεί πώς έφτασε η βόμβα στο υπασπιστήριο του Μ. Χρυσοχοΐδη.

«Ηξεραν» όσοι εμπλέκονται

Για εξαιρετικά οργανωμένη πράξη έκανε λόγο η καθηγήτρια διεθνούς ασφάλειας του Πανεπιστημίου Πειραιά, Μαίρη Μπόση, μιλώντας σε τηλεοπτικό δελτίο. Είπε συγκεκριμένα: «Είτε δεν γινόταν καλός έλεγχος, είτε τα μηχανήματα δεν λειτουργούσαν σωστά, είτε δεν υπήρχαν καλοί μηχανισμοί ελέγχου, αυτός που έκανε την πράξη το ήξερε. Μπορώ να κάνω δύο υποθέσεις: Η μία ότι πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα, παρακρατικές ή μυστικές υπηρεσίες, η δεύτερη ότι πρόκειται περί τρομοκρατίας. Μπορώ να αποκλείσω την ακροαριστερή τρομοκρατία η οποία συνήθως προειδοποιεί. Κρατώ μια επιφύλαξη όμως, γιατί τα τελευταία χρόνια υπάρχει απομάκρυνσή της από τις συνηθισμένες μεθόδους καθώς υπάρχει δηλωμένο μίσος».

«Η έρευνα για το τρομοκρατικό χτύπημα να εποπτεύεται προερχόντως από εισαγγελικό λειτουργό, γιατί ακούγονται σενάρια ότι υπήρχε βοήθεια από ανθρώπους που εργάζονται στο υπουργείο» δήλωσε χτες ο τέως υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Να σημειωθεί τέλος ότι το χτεσινό «Βήμα» αναφέρεται σε SMS που είχαν σταλεί προχτές σε αστυνομικούς - φρουρούς βουλευτών να έχουν αυξημένη επαγρύπνηση και ότι η ΕΛΑΣ είχε εντοπίσει στο διαδίκτυο «κίνηση από ακραίους κύκλους που απειλούσαν να κάψουν συντονισμένα τα γραφεία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ».

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Μαζί στην πάλη Ελληνες και μετανάστες εργάτες

Στις 2 και 3 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στο πάρκο «ΦΙΞ» οι φετινές εκδηλώσεις

Από προηγούμενο Διήμερο του Κόμματος στο «Φιξ»
Από προηγούμενο Διήμερο του Κόμματος στο «Φιξ»
Πολιτικό Διήμερο για τους μετανάστες διοργανώνει η ΚΟΑ του ΚΚΕ στις 2-3 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια. Στο σχετικό κάλεσμα, που μοιράζεται πλατιά σε τόπους δουλειάς και λαϊκές συνοικίες όπου διαμένουν πολλοί μετανάστες, τονίζεται μεταξύ άλλων:

«Ολοι εμείς, που βρεθήκαμε στις μεγαλειώδεις απεργιακές φρουρές έξω από τους χώρους δουλειάς, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις απολύσεις, κόντρα στην κρατική τρομοκρατία και τις επιχειρήσεις - σκούπα, συνεχίζουμε ανυποχώρητοι.

Απέναντι στη γενικευμένη επίθεση στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, απέναντι στο μαύρο μπλοκ ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΛΑ.Ο.Σ., που φορτώνουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης, απαντάμε δυναμικά: Ταξική ενότητα Ελλήνων και μεταναστών εργατών, απειθαρχία στην πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του, ένταση της πάλης, ώστε να πληρώσει την κρίση η πλουτοκρατία.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την ίδια στιγμή που με την πολιτική της οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες στην πείνα και την εξαθλίωση, προσπαθεί να κοροϊδέψει τους μετανάστες με το ζήτημα της ιθαγένειας. Με τους όρους που βάζει, καλύπτει περίπου το 15%, οι οποίοι πρέπει να είναι "νομοταγείς", "υπάκουοι" και με τη "βούλα" του εργοδότη, ενώ τη μεγάλη πλειοψηφία την οδηγεί στην "παρανομία", εντείνοντας την κρατική καταστολή, τις επιχειρήσεις - σκούπα, τις μαζικές απελάσεις, χτίζοντας στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η πολιτική της εξυπηρετεί πλήρως τη βασική ανάγκη του κεφαλαίου στην κρίση: Λιγότερο, φθηνότερο, τρομοκρατημένο εργατικό δυναμικό.

Συνάδελφοι, καταδικάστε το ιδεολόγημα περί "μεταναστευτικού κινήματος" και διάφορες ψευτοανθρωπιστικές θεωρίες που κρύβουν την ταξική ουσία του ζητήματος, αντιμετωπίζουν τους μετανάστες ως "κακομοίρηδες" και όχι ως αναπόσπαστο τμήμα της εργατικής τάξης, άρα και της ταξικής πάλης.

Καμιά εμπιστοσύνη στο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και διάφορες δήθεν "αριστερές" ομάδες, που στηρίζουν αυτήν την πολιτική και αναπαράγουν αυτές τις θεωρίες. Η λύση δεν είναι στη "φιλανθρωπία του συσσιτίου" των διαφόρων ΜΚΟ και της Εκκλησίας, που πληρώνονται από το κράτος και το κεφάλαιο για να στηρίζουν την πολιτική που μας οδηγεί στην πείνα.

Μονόδρομος για εμάς είναι η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας, η οργάνωση Ελλήνων και μεταναστών εργατών στα ταξικά σωματεία, η πάλη για την ανασύνταξη του κινήματος.

Συνάδελφοι, όσο θα υπάρχει ο καπιταλισμός θα υπάρχουν ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, οι πολυεθνικές θα εκμεταλλεύονται τον πλούτο που παράγουν οι λαοί, όλο και μεγαλύτερα τμήματα των εργαζομένων θα οδηγούνται στην απόλυτη εξαθλίωση και στην αναγκαστική μετανάστευση. Η καπιταλιστική κρίση και οι συνέπειές της κάνουν πιο ξεκάθαρο το δρόμο που πρέπει να τραβήξουμε Ελληνες και μετανάστες εργάτες: Να αποτινάξουμε τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Να στρατευτούμε με το ΚΚΕ για την ανατροπή του καπιταλισμού, για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας».

Σε ταξικό μετερίζι

Το ΚΚΕ καλεί Ελληνες και μετανάστες εργάτες, συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ να διεκδικήσουν:

  • Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, ταξιδιωτικά έγγραφα γι' αυτούς που θέλουν να πάνε σε άλλη χώρα.
  • Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Πρόσβαση δωρεάν στο δημόσιο τομέα υγείας και παιδείας.
  • Προετοιμασία των παιδιών των μεταναστών για την ομαλή ένταξη στην εκπαιδευτική διαδικασία, διδασκαλία της μητρικής γλώσσας και της ιστορίας του τόπου τους.
  • Κατάργηση των σύγχρονων στρατοπέδων συγκέντρωσης, πάλη ενάντια στην καταστολή και στην τρομοκράτηση των μεταναστών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ