ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2010
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενισχύει τη θέση της η Τουρκία

Πούτιν και Ερντογάν στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης
Πούτιν και Ερντογάν στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης
ΑΓΚΥΡΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Η τουρκική διπλωματία φαίνεται ότι πέτυχε μια μικρή «νίκη» ως προς την επιδίωξή της να εμφανιστεί ως «ο βασικός αυτουργός» μιας διεθνούς καμπάνιας κατά της ισραηλινής πολιτικής απέναντι σε Παλαιστίνιους και ακτιβιστές, ανάδειξη που θα συνεισφέρει στις βλέψεις της για ενίσχυση του ρόλου της ως περιφερειακής δύναμης στην περιοχή. Στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου της Οργάνωσης για τη Συνεργασία και την Οικοδόμηση Μέτρων Ασφαλείας στην Ευρασία και στη Μέση Ανατολή (CICA), η Αγκυρα πέτυχε να συμπεριλαμβάνεται καταδίκη της ισραηλινής αιματηρής επίθεσης στη νηοπομπή βοήθειας, αλλά και η απαίτηση το Ισραήλ να υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων και να υποχρεωθεί να δεχτεί επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις του.

Το ανακοινωθέν ενέκριναν 21 από τις 22 χώρες της Οργάνωσης, επειδή διαφώνησε μόνο το Ισραήλ, που εκπροσωπήθηκε σε χαμηλό διπλωματικό επίπεδο. Ανάλογους στόχους έχει θέσει η τουρκική διπλωματία και για το τελικό ανακοινωθέν του κοινού φόρουμ Τουρκίας - Αραβικού Συνδέσμου, που αρχίζει σήμερα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν επαναλάμβανε, χθες, πριν τη λήξη των εργασιών, ότι «πρέπει να ερευνηθεί από διεθνή επιτροπή η επίθεση στη νηοπομπή και πρέπει να αρθεί το εμπάργκο στη Γάζα. Δεν μπορεί ο κόσμος να ανέχεται άλλο μια ανοιχτή φυλακή». Ως «μίνιμουμ» αντίδραση απέναντι στο αίμα που χύνεται, χαρακτήρισε τα δύο προαναφερόμενα αιτήματα ο Σύρος Πρόεδρος Μπάσαρ αλ Ασαντ, από το πλευρό του Ερντογάν.

Ρωσικές πιέσεις, ισραηλινή επιμονή

Τους τόνους απέναντι στο Ισραήλ ανέβασε προσεκτικά, από την Κωνσταντινούπολη, και ο Ρώσος πρωθυπουργός. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύτηκε «να φέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας με σαφήνεια το αίτημα για διεθνή έρευνα ως προς τη φονική ισραηλινή επίθεση». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο νέος αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς την Τουρκία (Blu Stream II) πιθανότατα δε θα καταλήγει στο Ισραήλ, όπως αρχικά σχεδιαζόταν, «επειδή το Ισραήλ ανακάλυψε κοιτάσματα φυσικού αερίου στις ακτές του». Αντίθετα, θα μπορούν να προμηθεύονται ενέργεια διά μέσω Τουρκίας, Λίβανος και Συρία.

Το συγκεκριμένο θέμα υποβάθμισε και η ισραηλινή πλευρά, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσο-ισραηλινές σχέσεις είναι καλές και ότι η συζήτηση για τον αγωγό είχε «παγώσει» από όταν ανακαλύφθηκαν τα κοιτάσματα. Παράλληλα, το Τελ Αβίβ επέμεινε στην απόρριψη διεξαγωγής διεθνούς έρευνας, αντιπροτείνοντας τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας από τον ισραηλινό στρατό. Μάλιστα, ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ υποστήριξε ότι «αναζητούνται οι ειδικοί της επιτροπής και θα επανεξεταστούν οι παράμετροι του εμπάργκο, έτσι ώστε να συνάδουν πλήρως με το Διεθνές Δίκαιο».

Εντούτοις, φαίνεται ότι οι διεθνείς πιέσεις παραμένουν ισχυρές, έτσι επιβεβαιώθηκε ότι συνεχίζονται και οι επαφές του ΓΓ του ΟΗΕ για σύσταση ερευνητικής επιτροπής, υπό τον πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Πάλμερ, και συμμετοχή Ισραήλ, Τουρκίας, ΗΠΑ, ενώ ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του Οργανισμού, Τζον Χολμς, ζήτησε την άμεση άρση του εμπάργκο. Διεθνή έρευνα ζήτησαν, χθες, και οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας - Ιταλίας, προτείνοντας να την αναλάβει επιτροπή ειδικών του Κουαρτέτου (Ρωσία, ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ). Το θέμα αναμένεται να συζητήσουν ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν με την Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Σούζα Ράις, στη Νέα Υόρκη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αποφύγει, πάντως, τις δηλώσεις περί διεθνούς έρευνας, εκτίμησε, όμως, ότι δεν είναι «καθόλου αθώες οι προθέσεις της Τεχεράνης» που στέλνει διά του Ερυθρού Σταυρού δύο πλοία βοήθεια στη Γάζα. Οσον αφορά δε τη βοήθεια της νηοπομπής του Free Gaza, Ισραήλ και «Χαμάς» αλληλοκατηγορούνται για τη μη άφιξή της στη Λωρίδα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπογράφτηκε συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας με τη Ρωσία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Υπογράφτηκε χτες στην Κωνσταντινούπολη η πυρηνική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας - Ρωσίας, παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τους στρατηγικούς δεσμούς των δύο χωρών. Η συμφωνία υπογράφτηκε από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ και τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σέτσιν, επικυρώνοντας τη συνεργασία της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας της Τουρκίας και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας της Ρωσίας για την Οικολογική, Τεχνολογική και Πυρηνική Ασφάλεια, Rostekhnadzor, και προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε ζητήματα πυρηνικής ενέργειας, καθώς και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι η Μόσχα μελετά τρόπους επέκτασης και μεγέθυνσης του αγωγού Blue Stream, προκειμένου να αποκτήσει δύο ακόμα γραμμές, ώστε το ρωσικό αέριο που μπαίνει στην Τουρκία να επανεξάγεται σε τρίτες χώρες.

Επιθέσεις και συνταγματική αναθεώρηση

Την ίδια στιγμή και ενώ στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιείται περιφερειακή διάσκεψη για την ασφάλεια, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, βόμβα εξερράγη στα δυτικά της πόλης, μπροστά από νοσοκομείο, με αποτέλεσμα 15 αστυνομικοί και δύο πολίτες να τραυματισθούν. Η αστυνομία δήλωσε ότι διεξάγει έρευνες, ενώ καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη.

Παράλληλα, εξακολουθεί η διαμάχη «κοσμικών δυνάμεων» της αντιπολίτευσης και «ισλαμικής κυβέρνησης», με το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να αποφασίζει ότι θα εξετάσει τελικά την προσφυγή εναντίον του σχεδίου αναθεώρησης του Συντάγματος, προκειμένου να «ελεγχθούν ενδεχόμενα ελαττώματα στη διαδικασία». Η αναθεώρηση που επιχειρεί η κυβέρνηση του ΑΚΡ στοχεύει στην ενδυνάμωση της θέσης της έναντι των θεσμών που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, η οποία την κατηγορεί για φίμωση της δικαστικής εξουσίας και του στρατού, που αποκαλεί «προμαχώνες του κοσμικού κράτους». Ωστόσο αντιπολίτευση και κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δε λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα του τουρκικού λαού.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις και δηλώσεις ενίσχυσης της κατοχής

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Δύο ακόμα Αμερικανοί κατοχικοί στρατιώτες και ένας Βρετανός έχασαν τη ζωή τους χθες σε επιθέσεις «μαχητών των Ταλιμπάν» στο Αφγανιστάν, φέρνοντας τις απώλειες για τις κατοχικές δυνάμεις στους 24 άνδρες, από την αρχή του μήνα. Επιθέσεις που εμφανίζονται να κλιμακώνονται ενόψει της προαναγγελθείσας πολεμικής επιχείρησης των κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή της Κανταχάρ, προκειμένου να «καθαρίσει» από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν και χρησιμοποιούνται ήδη ως άλλοθι για το νέο αιματοκύλισμα από τις κατοχικές δυνάμεις.

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Λίαμ Φοξ, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Ρόμπερτ Γκέιτς, είχαν συνομιλίες σχετικά με το Αφγανιστάν στο Λονδίνο, όπου επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, καθώς και στη συνέχεια της κατοχής, με τη δέσμευση αποστολής πολιτικού προσωπικού που θα οργανώσει την εξέλιξη του προτεκτοράτου διασφαλίζοντας τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. ΗΠΑ και Βρετανία, τελικά, επαναβεβαίωσαν την παραμονή τους στο Αφγανιστάν μέχρι «την πλήρη σταθεροποίησή του»...

Παράλληλα, αίσθηση προκαλούν οι νέες αποκαλύψεις για τις δαπάνες εκατομμυρίων δολαρίων, από τον αμερικανικό προϋπολογισμό, που καταναλώνονται για την «προστασία» των κατοχικών στρατευμάτων και καταλήγουν να ενισχύουν οικονομικά τους Ταλιμπάν. Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», σημειώνεται ότι ιδιωτικές αφγανικές εταιρείες ασφαλείας, που προσλαμβάνονται εργολαβικά από τις κατοχικές δυνάμεις και δη των ΗΠΑ, πληρώνουν αδρά τους Ταλιμπάν για να μην πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον τους ιδιαίτερα όταν συνοδεύουν φορτία ανεφοδισμού. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις ανταγωνίστριες εταιρείες χρησιμοποιούν τους Ταλιμπάν, προκειμένου να «πάρουν» τη δουλειά από τους ανταγωνιστές τους με την κατοχή να χρηματοδοτεί τελικά τους «αντάρτες».

Στο Πακιστάν χθες πραγματοποιήθηκε δημόσια εκτέλεση ενός φερόμενου ως δολοφόνου, δύο ανδρών, από μαχητές των Ταλιμπάν, προς παραδειγματισμό, μπροστά σε πλήθος 700 ανθρώπων, στο Βόρειο Ουαζιριστάν, ενώ από την άλλη η κυβέρνηση της χώρας προπαγανδίζει τις επιτυχίες της εναντίον των «ανταρτών». Σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι κατόπιν επίθεσης «ανταρτών» σε σημείο ελέγχου με βαρύ οπλισμό, σκοτώθηκαν έξι κυβερνητικοί στρατιώτες και περισσότεροι από 30 «μαχητές των Ταλιμπάν».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Δράση αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης

Την πρόταση για απεργία 3 ημερών μέσα στο Ιούνη κάνει η Γραμματεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας στους ναυτεργάτες, λιμενεργάτες και όλα τα σχετικά σωματεία σε όλα τα λιμάνια του κόσμου ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ, με άρνηση φορτώματος και ξεφορτώματος σε όλα τα εμπορικά ισραηλινά πλοία, που έρχονται ή κατευθύνονται προς το Ισραήλ.

Η Διεθνής Κλαδική Ομοσπονδία στις Μεταφορές της ΠΣΟ, θα είναι στην πρώτη γραμμή σε αυτή τη δράση που θέλει να εκφράσει την αγωνιστική αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης και την απαίτηση των εργατών όλης της Γης να σταματήσει ο βάρβαρος αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.

Η ΠΣΟ σημειώνει ότι και με αυτό τον τρόπο, διατρανώνει τη θέση της για ένα ελεύθερο ανεξάρτητο, δημοκρατικό Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και καταδικάζει τη δολοφονία των Τούρκων που μετέφεραν βοήθεια στη Γάζα.

Η ΠΣΟ επίσης σημειώνει ότι η εργατική τάξη, καταδικάζει την τακτική του ΟΗΕ και την υποκρισία της ΕΕ και την ίδια στιγμή έχει συνείδηση των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών που αναπτύσσονται και τους κινδύνους που αυτοί δημιουργούν για την ειρήνη στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ