ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΡΚΕΛ - ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ
«Κλειδί» για το «μηχανισμό» τα πρόσθετα μέτρα

Συνάντηση και κοινή συνέντευξη Τύπου χτες στο Βερολίνο

Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, όσο και ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν ξεκαθάρισαν χτες, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση, ότι το κλειδί της απόφασης σχετικά με την ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης, είναι η εφαρμογή ακόμα πιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση. Κανένας από τους δυο δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με τα τριετή δάνεια προς την Ελλάδα, επικαλούμενοι ότι δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα θα ολοκληρωθούν σύντομα, ώστε στη συνέχεια να λάβει αποφάσεις η Γερμανία και να ενεργοποιηθεί γρήγορα ο μηχανισμός. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι τη Γερμανία την απασχολεί «η σταθερότητα της ευρωζώνης γενικότερα» και διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει τις ευθύνες της αρκεί η Ελλάδα «να υλοποιήσει ένα μεγαλεπίβολο πρόγραμμα ώστε να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους οι αγορές».

Εξήγησε ότι «δεν μπορούμε να δώσουμε ένα χάπι για δυο μήνες, γιατί αμέσως μετά η ασθένεια θα ξαναξεσπάσει», για να τεκμηριώσει την ανάγκη μακρόχρονου σχεδίου αναδιαρθρώσεων, αλλά και μεταρρυθμίσεων εντός της ΕΕ, με στόχο την αποτελεσματικότερη επίβλεψη των οικονομιών των κρατών - μελών.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι «συμφωνήσαμε με τον κ. Στρος-Καν ότι οι αγορές είναι εκείνες που θα πρέπει να επενδύσουν με εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, αυτή είναι η ουσιαστικότερη προϋπόθεση». Η Α. Μέρκελ άφησε ακόμα να εννοηθεί ότι ίσως να μην ελέγχθηκε επαρκώς η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2000 και χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το ΔΝΤ συμμετέχει σε αυτήν την προσπάθεια.

Από την πλευρά του, ο Ντ. Στρος-Καν, επισήμανε ότι το πρόγραμμα δανειοδότησης θα επαναφέρει την Ελλάδα στο «σωστό δρόμο», σημειώνοντας και αυτός ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για τον ελληνικό λαό και πως είναι «μια κατάσταση κρίσης όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την ευρωζώνη και για τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και διακυβεύονται πολλά».

Μάλιστα, είπε ότι «δεν υπάρχει τίποτα σίγουρο» σχετικά με την έκβαση του όλου σχεδίου, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ενώ έσπευσε να διευκρινίσει πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόγραμμα του ΔΝΤ που να μην έχει αποπληρωθεί. Εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για μηχανισμό «βοήθειας», διευκρίνισε πως δε «θα χαρίσουμε λεφτά στην Ελλάδα, θα της δανείσουμε λεφτά που σημαίνει ότι θα πρέπει να μας τα αποπληρώσει όταν μπορέσει. Μιλώ για μια δανειοδότηση. Πιστεύω σε ένα σοβαρό πρόγραμμα, σε ένα πολύ μεγάλο δάνειο, αλλά υπάρχει μια δέσμευση και εκ μέρους των Ελλήνων και εκ μέρους ημών, οπότε θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και να επανέλθουμε».

Κλίμα ανατροπών μέσω Γερμανίας

Νωρίτερα, κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, μετά από κοινή συνάντηση που είχαν, προκειμένου να ενημερωθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Γερμανίας για το μηχανισμό δανειοδότησης.

Ο Β. Σόιμπλε σημείωσε ότι η Γερμανία έχει κάθε διάθεση να καταλήξει και η ευρωζώνη και η Κάτω Βουλή σε συμπέρασμα, σημειώνοντας ότι εφόσον μέχρι το Σαββατοκύριακο καταλήξουν οι συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, η γερμανική κυβέρνηση θα προτείνει τη Δευτέρα το βράδυ το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί να εκταμιεύσει κονδύλια για την Ελλάδα και θα ζητήσει από την Ανω Βουλή να δώσει σύντομα το πράσινο φως για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέχρι την Παρασκευή.

Ο διοικητής της ΕΚΤ, σημείωσε ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μέσα στο σαββατοκύριακο εξαρτάται και από την ελληνική κυβέρνηση, αναδεικνύοντας και αυτός ότι πρέπει να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Ακόμα, επισήμανε ότι «πρέπει να μπούμε σε μια φάση ταχύτατης διεκπεραίωσης», καλώντας τη Γερμανία να «μας δώσετε το πράσινο φως γρήγορα».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εγκρίνει προκαταβολικά το νέο αντιλαϊκό πακέτο

Αναπαράγει με κάθε ευκαιρία τον εκβιασμό ότι χρειάζονται μέτρα για να μη βουλιάξει η χώρα

«Πλάτη για να μη βουλιάξει η Ελλάδα» είναι αποφασισμένος να βάλει ο Αντ. Σαμαράς, δικαιολογώντας κάτω από αυτό το σύνθημα τη στήριξη που με όλα τα μέσα και σε όλα τα μέτωπα προσφέρει το κόμμα του για να περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.

«Στόχος δικός μας είναι να βγούμε από τον έλεγχο του ΔΝΤ μια ώρα αρχύτερα», τόνισε μιλώντας χτες σε συνδιάσκεψη του κόμματός του για τον τουρισμό στη Ρόδο, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για «συστράτευση προκειμένου να βγούμε από την κηδεμονία του ΔΝΤ».

Ο Αντ. Σαμαράς άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα στηρίξει τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση με ΕΕ και ΔΝΤ, ενώ ταυτόχρονα θα κάνει ό,τι μπορεί για να περάσει κλίμα αποδοχής και συναίνεσης «προς τα κάτω». «Η Ελλάδα δεν θα βουλιάξει. Το πολιτικό σύστημα των τελευταίων 30 χρόνων βούλιαξε. Αλλά η Ελλάδα δεν θα βουλιάξει. Και όλοι μας θα βάλουμε πλάτη για να μη βουλιάξει η Ελλάδα», ήταν το μήνυμα που έστειλε, ενισχύοντας ταυτόχρονα το κλίμα συναίνεσης με την κυβέρνηση και τα προωθούμενα μέτρα.

Από πολιτική άποψη, προτεραιότητα της ΝΔ, όπως είπε, «είναι να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή», εννοώντας την ενίσχυση του κλίματος συναίνεσης στις λαϊκές μάζες, στόχος που περνάει βέβαια και από τη σαφή καταδίκη των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Στέλνοντας μήνυμα «εθνικής συστράτευσης» για το συμφέρον της πλουτοκρατίας, ο Αντ. Σαμαράς άσκησε δημαγωγικά κριτική στο διεθνή οίκο αξιολόγησης (σ.σ. τη «Standard & Poor's») γιατί με την προχτεσινή υποβάθμισή του «τορπιλίζει τις προσπάθειες μιας ολόκληρης χώρας», ενώ την ίδια στιγμή επέκρινε και τους εταίρους στην ΕΕ και ιδιαίτερα τη Γερμανία γιατί «κωλυσιεργούν να μας απαντήσουν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και μερικοί μάλιστα θέτουν νέους, σκληρότερους όρους». Ταυτόχρονα, αντιτάχθηκε σε κάθε ιδέα αναδιάρθρωσης του χρέους, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να αποτελέσει καν επιλογή».

Σε άλλο σημείο, εξέφρασε επιφυλάξεις για την επίσκεψη του Ρ. Τ. Ερντογάν στις 14 και 15 του Μάη στην Αθήνα, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση διάλεξε τη χειρότερη δυνατή στιγμή» αφού ο διάλογος ανάμεσα σε δύο γείτονες δε γίνεται από θέση αδυναμίας, αλλά η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε θέση αδυναμίας, όπως εκτίμησε.

Παράλληλα, παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για τον τουρισμό, που χαρακτηρίζονται από την ολόπλευρη στήριξη των μεγαλοξενοδόχων και του κεφαλαίου, καθώς το μοντέλο που υποστηρίζει βασίζεται στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ή μεγάλα τουριστικά κέντρα, που θα ελέγχουν όχι μόνο τον τουρισμό αλλά και άλλους κλάδους, όπως ο πρωτογενής τομέας, ο πολιτισμός, κ.ο.κ. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του δημοσίου προκειμένου να κατασκευαστούν μεγάλα συγκροτήματα σε νησιά και αλλού στα πρότυπα της Ισπανίας...

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Μονόδρομος η διάσωση του καπιταλισμού

Να αγωνιστούν για τη διάσωση της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας αλλά και των οικονομιών των άλλων καπιταλιστικών κρατών του ευρωενωσιακού νότου, καλεί τους Ελληνες εργαζόμενους με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας μάλιστα αυτόν τον αγώνα σαν μονόδρομο! Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναβεβαιώνει την προσήλωσή του στο ευρωενωσιακό οικοδόμημα, σκορπώντας αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ με το να ισχυρίζεται πως θα μπορούσε να υπάρξει μια ευρωενωσιακή φιλολαϊκή λύση στο ζήτημα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Οπως διαμορφώνεται η κατάσταση αυτή τη στιγμή, επιβεβαιώνει την άποψή μας ότι η λύση του προβλήματος έπρεπε να ξεκινήσει από αλλού, από την Ευρώπη»!

Σε άλλο σημείο, γράφεται: «Αυτήν την κρίσιμη στιγμή είναι επείγον να συγκροτηθούν και να λειτουργήσουν μηχανισμοί αλληλεγγύης, ανατρέποντας το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο λειτουργίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό είναι η λύση και για την ελληνική οικονομία και για τις οικονομίες των άλλων χωρών του Νότου. Ομως, αυτή η διέξοδος δε θα έρθει από μόνη της. Θα έρθει με αγώνες, με απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις. Αυτός είναι ο μονόδρομος των λαϊκών στρωμάτων, της πλειοψηφίας της κοινωνίας».

Σε δραματικούς τόνους και ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας επανέλαβε την εξόχως βολική για την κυβέρνηση προπαγάνδα του οπορτουνισμού, σύμφωνα με την οποία «το ΔΝΤ είναι εδώ και κυβερνά, η εκλεγμένη κυβέρνηση του τόπου τελεί υπό πανικό, έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και είναι έτοιμη να παραδώσει ακόμα και τα κλειδιά των υπουργικών γραφείων στους τεχνοκράτες»! Κατά τον Αλ. Τσίπρα, «η κυβέρνηση υιοθετεί εντολές», άρα δεν της ανήκει η ευθύνη για την απολύτως συνειδητή εφαρμογή μιας προαποφασισμένης πολιτικής, κομμένης και ραμμένης στα μέτρα του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ