ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
Σελ. /40
Με το ΚΚΕ ο δρόμος του λαού

Τι ζόρι τραβάνε, εκτός από τον πανικό τους;

Τους τρελαίνει το γεγονός ότι εκεί που θα 'πρεπε - από τη σκοπιά των συμφερόντων τους - να επικρατεί ήδη του τάφου σιωπή, να έχουν συστρατευτεί άπαντες για να σωθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας, συμβαίνει το αντίθετο.

Τους τρελαίνει το γεγονός πως αυτό που από καιρό χτίζεται στη βάση, στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, δε δίνει δεκάρα για τη σωτηρία της πλουτοκρατίας, προβάλλει ήδη άλλο δρόμο ανάπτυξης.

Τους ενοχλεί το ΚΚΕ, το θέλουν στα μέτρα τους. Γιατί θέλουν τους εργάτες στα μέτρα τους. Το πάνε μια κρύο - μια ζεστό, τη μια με κραυγές «ως εδώ με το ΚΚΕ» και την επομένη άνετοι «διαδηλώστε όσο θέλετε». Από κοντά όμως και η απειλή: Να κοπούν οι συντάξεις, να μειωθούν οι μισθοί.

Τόσο άνετοι, που να εμφανίζεται ως και ο ΣΕΒ να δηλώνει ότι δε χρειάζονται «εξαλλοσύνες» (απ' τον Τσίπρα είναι κλεμμένο αυτό, έτσι χαρακτήρισε την απεργία των ναυτεργατών), όπως μείωση μισθών, αρκεί να περάσουν οι αναδιαρθρώσεις. Σωστοί οι βιομήχανοι, ξέρουν πως με το σύνολο των μέτρων που ήδη έχουν αποφασιστεί θα χαθούν πολλά περισσότερα από δύο μισθούς.

Η άνεσή τους αποκαλύπτει και το φόβο τους.

Ο λόγος του ΚΚΕ, για μια ακόμα φορά διαπιστώνεται με μετρήσιμο τρόπο, έχει πλατιά απήχηση, πέρα από την εκλογική του επιρροή. Αυτό το δεδομένο θέλουν να σπάσουν, για να μπορούν να χτυπήσουν στη συνέχεια ευθέως και το ΚΚΕ, για να τσακίσουν το λαϊκό κίνημα. Γι' αυτό και οι φαιδρότητες για τους τουρίστες.

Το φυσάνε και δεν κρυώνει. Τα κανάλια να λένε ότι οι τουρίστες είναι αγανακτισμένοι και οι τουρίστες να δηλώνουν συμπαράσταση στους απεργούς. Και τα καλύτερα έρχονται. Οταν θα αρχίσουν να παίρνουν με τις πέτρες καθέναν που θα κατεβαίνει στο λιμάνι να μιλήσει για «ανάπτυξη» όλοι εκείνοι οι μαγαζάτορες και οι εργάτες που ζουν στο πετσί τους ότι όσο ενισχύεται η θέση του μονοπωλιακού κεφαλαίου στο λιμάνι τόσο στενάζουν τα λαϊκά στρώματα.

Η αστική τάξη γνωρίζει ότι για να σταθεί όρθια η ίδια την ώρα που έχει αρχίσει ο χορός των βουβαλιών - το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης - πρέπει να ξεσκίσει τους εργάτες.

Για τους εργάτες δε μένει άλλος δρόμος απ' το να γκρεμίσουν τους αστούς. Τη στιγμή που αυτή η ανάγκη γίνεται συνείδηση, η πρόταση του ΚΚΕ έρχεται όχι μόνο να δείξει τη διέξοδο, αλλά και να αποδείξει ότι είναι εφαρμόσιμη σε ένα προς ένα τα πεδία της οικονομίας. Οσο αυτή η πρόταση γίνεται χτήμα του λαού, όσο κοντά στο «να πληρώσει η πλουτοκρατία» έρχεται και το «όλος ο πλούτος σ' αυτούς που τον παράγουν», τόσο πιο κοντά το αίτημα για λαϊκή εξουσία, για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.

Το γεγονός ότι μετράμε βήματα προς αυτό το στόχο είναι που τρελαίνει τους αστούς. Η διαπίστωση από ευρύτερα λαϊκά στρώματα ότι κάθε πρόταση των αστών αποδεικνύεται στην πράξη ένα ακόμα βήμα προς την καταστροφή, ενισχύει το κύρος της πρότασης του ΚΚΕ που κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση.

Να κάνουμε τέλεια την τρέλα των αστών κι από κοντά να οξύνουμε την αγωνία κι όλων εκείνων που αυτοσυστήνονται ως «αριστεροί», την ώρα που συντάσσονται ανοιχτά με την αστική τάξη και με παραλληλισμούς αλλοτινών καιρών επιχειρούν να σπρώξουν τα λαϊκά στρώματα σε κοινό μέτωπο με την αστική τάξη. Το έργο το 'χουμε ξαναδεί ότι το σημερινό σενάριο το υπογράφουν κάτι πούροι «αριστεροί», όπως ο διευθυντής του «Πριν» από τη θέση του στο ΕΘΝΟΣ, αποκαλύπτει για μια ακόμα φορά το ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας όποια λεοντή και αν φορεί.

Οι εξάστηλοι τίτλοι τους μέσα από την απροσδιοριστία ομολογούν την απάτη. Μιλάνε για «διάσωση», αλλά δε λένε ότι αφορά τη διάσωση του κεφαλαίου. Μιλάνε για «μέτρα σοκ», αλλά δε λένε ότι είναι εναντίον των εργατών.

Ασχετο: Το πιο ωραίο πάλι στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ που υπογράφει ο «πολύς» Χρ. Μέγας: «Τρόμαξαν και οι επιτηρητές της Κομισιόν και του ΔΝΤ με το ύψος των περικοπών στις συντάξεις και επέτρεψαν στην κυβέρνηση να εξετάσει και ένα πιο ήπιο σενάριο». Πες το, ρε παιδί μου, και ψάχναμε να βρούμε γιατί πανηγυρίζει ο Παναγόπουλος...


ΕΠΙΜΑΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΟΥΣ: «10.000 καλλιεργητές σιτηρών έχοντας μπλοκάρει κεντρικές οδικές αρτηρίες της γαλλικής πρωτεύουσας με 1.300 τρακτέρ, ζητούσαν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την ενίσχυση των τιμών των δημητριακών και να αναπληρώσει τις ζημιές που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια» (το θέμα για τη Γαλλία στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΙ ΖΟΡΙ ΤΡΑΒΑΝΕ; «τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα η ενέργεια συνδικαλιστικής οργάνωσης που οδήγησε στην απόφαση μιας εταιρείας να σταματήσει τις κρουαζιέρες στην Ελλάδα (...) αυτή η πράξη συνιστά εγκληματική ενέργεια (...) οι Ελληνες πολίτες ψήφισαν μια κυβέρνηση για να τους προστατεύσει και να εφαρμόζει το νόμο. Επιτέλους γιατί δεν το κάνει;» (το κύριο άρθρο για την Ελλάδα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΕΙΝΑΙ ΤΟ Π.Α.ΜΕ. ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΕΙ: «είναι η ζημιά που προκάλεσε η έφοδος του ΠΑΜΕ στο κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ» (το σχόλιο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ: «πατρίκιοι και πληβείοι, πλουτοκρατία και προλεταριάτο, όπως αρέσκεται να λέει ακόμη το ΚΚΕ (...) η αριστερά πρέπει να αρθρώσει επιτέλους λόγο και όχι αντίλογο (...) αυτήν την πρακτική άλλων εποχών που ουδεμία εφαρμογή έχει σήμερα πρέπει να ξεπεράσουμε» (το άρθρο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΚΥΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΦΟΒΟ: «όσες πορείες και να κάνει το ΚΚΕ (...) ο λογαριασμός είναι δεδομένος (...) να αφήσουμε (έστω προσωρινά) τους συνταξιούχους χωρίς συντάξεις και τους δημοσίους υπαλλήλους χωρίς μισθό» (ο Π. Μανδραβέλης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΓΑΛΑΝΤΟΜΟΣ: «δεν χρειάζεται να υπάρξουν μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα αρκεί να γίνουν οι αναγκαίες αναδιαρθρωτικές αλλαγές, τόνισε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών» (το θέμα στα ΝΕΑ).

ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: «"αρκετά (...) υπάρχει λαϊκή εντολή να αλλάξουμε τα πάντα" συνέχισε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για "μέτωπο των υγιών δυνάμεων του τόπου"» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΦΡΟΥΔΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ για τσάκισμα των λαϊκών αγώνων

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση

ΤΑ ΝΕΑ: Η απειλή του ντόμινο ξυπνάει την Ευρώπη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ και χειρότερα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Επισπεύδεται η βοήθεια

ΕΘΝΟΣ: ΑΓΩΝΑΣ δρόμου για τον δανεισμό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φόβος ντόμινο φέρνει πιο κοντά τη στήριξη

ΤΟ ΒΗΜΑ: Μέτρα - σοκ μετά το κραχ των αγορών

Ο ΛΟΓΟΣ: ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ από φέτος ζητά η ...Τράπεζα της Ελλάδας

Η ΑΥΓΗ: Με «σκουπίδια» στρωμένος ο μονόδρομος

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Αυστηρό «πόθεν έσχες» σε όλο το Δημόσιο

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΙΚΗΣ: ΠΡΟΜΗΝΥΜΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΥΜΦΟΡΩΝ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΜΑΣ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΣΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Πλούτος

«Εγκαινιάστηκε χθες το πρώτο ξενοδοχείο στον κόσμο το οποίο φέρει την υπογραφή του Ιταλού σχεδιαστή μόδας Τζιόρτζιο Αρμάνι (...) Τα 160 δωμάτια του ξενοδοχείου (...) τα πιο οικονομικά κοστίζουν 550 ευρώ τη βραδιά ενώ υπάρχουν και άλλα τα οποία διατίθενται αντί 1.700 ευρώ» (το θέμα στο ΒΗΜΑ).

Κάλπικος πανικός

«Δραματικές ώρες διέρχεται πλέον η χώρα (...) αποτέλεσμα των συνδυασμένων λυσσωδών ανθελληνικών επιθέσεων (...) Τα αδίστακτα παιχνίδια των διεθνών κερδοσκόπων (...) Οπως τα ναζιστικά στρατεύματα των Γερμανών έμπαιναν επί Κατοχής στις ελληνικές πόλεις (...) έτσι σήμερα η Μέρκελ εκφράζει την ίδια λογική με άλλα μέσα» (ο Γ. Δελαστίκ στο ΕΘΝΟΣ).

Εσωτερικό τους πρόβλημα

«Είναι φανερό πια στον καθένα ότι η χώρα και μαζί η Ευρώπη ολόκληρη δέχονται επίθεση διαρκείας. Σε αυτές τις συνθήκες ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

Ψάχνουν για κορόιδα

«Καιρός λοιπόν να αντιστραφεί το δυσάρεστο κλίμα και να ενεργοποιηθούν οι δυνάμεις του τόπου για την ανάπτυξη. Ο πανικός πάντως δεν δικαιολογείται και είναι πάντα καταστροφικός» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Είναι καπιταλιστική η κρίση

«Η κρίση μοιάζει να εξάγεται σαν ντόμινο από την Ελλάδα και να επεκτείνεται (...) Είναι προοπτική που πολλοί και σοβαροί ειδικοί είχαν προαναγγείλει από καιρό. Μια προοπτική που αν επαληθευθεί απειλεί με γενικότερες επιπτώσεις όχι μόνο τη ζώνη του ευρώ αλλά και τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας (...) Τα όρια της Ευρώπης εκτείνονται πολύ πέραν της Γερμανίας» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ