ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ
Νομοθετείτε για την ασφάλεια της εργοδοσίας

Στην ουσία των διατάξεων αναφέρθηκε στην τοποθέτησή της η βουλευτής του Κόμματος

Μπροστά στην Πρωτομαγιά, το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά αποτελεί μια ακόμη σημαντική αιτία που πρέπει να βγάλει χιλιάδες εργαζόμενους στους δρόμους με το ΠΑΜΕ
Μπροστά στην Πρωτομαγιά, το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά αποτελεί μια ακόμη σημαντική αιτία που πρέπει να βγάλει χιλιάδες εργαζόμενους στους δρόμους με το ΠΑΜΕ
«Το νομοσχέδιο έπρεπε να τιτλοφορείται "ευέλικτη εργατική τάξη που θα προσφέρει ασφάλεια στην αστική τάξη"», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου, σημειώνοντας πως «δίνει τη χαριστική βολή στη σταθερή εργασία. Τελειώνει μια βρώμικη δουλειά που ξεκίνησε χρόνια πριν».

Αναφερόμενη στην ουσία των διατάξεων για τις λεγόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας, η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «οι ευέλικτες σχέσεις που ανθούν δεν είναι μόνο ως προς το χρόνο, αλλά και ως προς τον τόπο, αλλά και ως προς την ειδικότητα», ενώ απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση τόνισε πως «νομοθετείτε τη ζούγκλα της ελεύθερης αγοράς. Την κάνετε νόμιμη ουσιαστικά».

Οπως είπε, σήμερα «έχουμε 1 εκατομμύριο εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας» και σε αυτήν «προσθέστε την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους», όπου προωθούνται αυτές οι μορφές, ενώ «ο εκβιασμός της απόλυσης είναι πάνω από το κεφάλι των εργαζομένων». Το νομοσχέδιο, σημείωσε η Σοφία Καλαντίδου, στοχεύει σε «μέτρα που μειώνουν το μισθολογικό κόστος, εντατικοποιούν την εργασία και την εκμετάλλευση» και παράλληλα διατηρούν έναν «εφεδρικό εργατικό στρατό κοντά στην παραγωγή».

Σχολιάζοντας τα άρθρα του νομοσχεδίου, η βουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο για «συρραφή ήδη θεσπισμένων αντεργατικών νόμων, σε ακόμα πιο αντεργατικό πνεύμα», σημειώνοντας ότι διατηρείται η ενοικίαση εργαζομένων και «οι εργολαβίες μένουν στο απυρόβλητο». Θύμισε ότι «υπάρχουν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που δουλεύουν με συμβάσεις δίμηνες», την ίδια στιγμή που «τα μπλοκάκια απαλλάσσουν τους εργοδότες από τις ασφαλιστικές εισφορές».

Η βουλευτής του Κόμματος υπογράμμισε ότι «αυτό το νομοσχέδιο ενισχύει κυνικά τον εκβιασμό της εργοδοσίας για τις ευέλικτες μορφές εργασίας», αφού προβλέπει πως αντί για καταγγελία ο εργοδότης μπορεί να επιβάλει την εκ περιτροπής εργασία και αναρωτήθηκε: «Πού τον είδατε τον εργαζόμενο με πλήρη δουλειά να θέλει να γίνει ωρομίσθιος;». Σχολιάζοντας τη διάταξη για την έκτη ημέρα εργασίας, σημείωσε πως με αυτή η κυβέρνηση «καταργεί το 5ήμερο, καταργεί την εβδομαδιαία ανάπαυση όλων των ξενοδοχοϋπαλλήλων» και «το ίδιο κάνετε και με την κατάτμηση της αδείας», ενώ «το νομοσχέδιο κάνει και ένα μεγάλο δώρο στους ξενοδόχους».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάνει το άσπρο μαύρο για τις ανατροπές

Ο υπουργός Εργασίας υπερασπίστηκε τα φιλεργοδοτικά μέτρα σαν «αναγκαία» για να βγει η χώρα από την κρίση

Ως προϋπόθεση για τη «σωτηρία της πατρίδας» παρουσίασε τα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης, ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «επειδή η χώρα κατέληξε εδώ με έλλειμμα του 2009, 13,6% έπρεπε κάτι να γίνει» υποστηρίζοντας πως «αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα» και αυτό «εάν συνδυαστεί με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και αν εφαρμοστεί με μια πολύ λελογισμένη διαχείριση των δημοσίων δαπανών και ένα ισχυρό πρόγραμμα ανάπτυξης».

Οπως τόνισε, σήμερα «είμαστε υποχρεωμένοι να διαπραγματευθούμε πτυχές όσων προβλέπει ο μηχανισμός στήριξης» προσθέτοντας ότι «ανάμεσα στο μαύρο και το άσπρο υπάρχει χώρος πολύς». Αναφερόμενος στις επισκέψεις των κλιμακίων της ΕΕ και του ΔΝΤ, επισήμανε πως «η μεικτή επιτροπή ήθελε να συζητήσουμε όλο το εργατικό δίκαιο της μεταπολίτευσης».

Υπερασπίστηκε τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και την απαλλαγή των εργοδοτών από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, λέγοντας ότι «προωθούμε προγράμματα στήριξης της πρόσληψης νέων εργαζομένων», ενώ θέλοντας να ξεφύγει από την τεκμηριωμένη κριτική του ΚΚΕ, ισχυρίστηκε πως «εύκολο είναι κανείς να σε μέμφεται αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος σωτηρίας».

Ο υπουργός επιχείρησε να δικαιολογήσει την περικοπή που επιβάλλεται στις παροχές Υγείας και στα φάρμακα, μέσα από τις αλλαγές στη διαδικασία έγκρισης των εξετάσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και της φαρμακευτικής δαπάνης και οχυρώθηκε πίσω από τον ισχυρισμό ότι «έχει παροξυνθεί η συναλλαγή και η σπατάλη» και «τα νοσοκομεία παραπέμπουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα επειδή είναι χαλασμένα τα μηχανήματά τους».

Σημείωσε ότι οι διαδικασίες που προτείνει το νομοσχέδιο, είναι «γραφειοκρατικές αλλά χρήσιμες μορφές ελέγχου» που θα διατηρηθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Βέβαια, στην πράξη αυτές οι «γραφειοκρατικές μορφές ελέγχου» δε θα οδηγήσουν στον περιορισμό της όποιας σπατάλης, αλλά σε περικοπές σε βάρος των ασφαλισμένων, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στον κλάδο της Υγείας θα συνεχίσουν απρόσκοπτα την κερδοφορία τους.

Με παντιέρα την ευελιξία

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαππας παραδέχθηκε ότι το νομοθέτημα εντάσσεται στο σύνολο των μέτρων της κυβέρνησης στη σημερινή συγκυρία και έκανε λόγο για «εθνική προσπάθεια που θα μετατρέψει το πρόβλημα σε ευκαιρία». Επίσης, ότι «θα χρειαστούν άμεσα μεγάλες τομές και επώδυνα μέτρα».

Για τα άρθρα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις υποστήριξε πως το νομοθέτημα «δεν προχωράει σε ριζικές τροποποιήσεις της εργατικής νομοθεσίας» αλλά πραγματοποιεί ένα «συνδυασμό ευελιξίας των επιχειρήσεων με την ασφάλεια του εργαζόμενου» και διασφαλίζει την «τήρηση των νόμων και των συμβάσεων στην αγορά εργασίας».

Οπως είπε, «οι ανεξέλεγκτες ευελιξίες κυριαρχούν παντού και δημιουργούν ανασφάλεια στον εργαζόμενο» και οι «αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν με τύπους προστασίας που δεν αντιστοιχούν στις σύγχρονες εργασιακές σχέσεις», στηρίζοντας ουσιαστικά το καθεστώς της ευελιξίας σε βάρος της σταθερής εργασίας που το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να υπονομεύσει παραπέρα.

Στήριξη στις επιχειρήσεις, κοροϊδία στους εργαζόμενους

Από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Το νομοσχέδιο είναι εκτός πραγματικότητας, σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γεώργιος Κοντογιάννης, ζητώντας, όμως, ουσιαστικά περισσότερα μέτρα ενίσχυσης των εργοδοτών και κίνητρα για τη μερική απασχόληση. Αναφερόμενος στο «μηχανισμό στήριξης», υποστήριξε ότι «η τρόικα έχει θέσει στο τραπέζι το σύνολο των εργασιακών σχέσεων», «οι εγγυήσεις ακούγονται σαν κακόγουστη φάρσα», προσθέτοντας ότι «ίσως αναγκαστείτε σύντομα να υπογράψετε την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων».

Οπως είπε, «το ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησε την ενοικίαση εργαζομένων στο οποίο δεν δίνει λύση με το νομοσχέδιο», ενώ «θέτει σε καθεστώς γενικευμένης ανασφάλειας όλους τους εργαζόμενους», αφού «θα αποθαρρύνει τις προσλήψεις, μια και τα περισσότερα από όσα προτείνει δεν ενισχύουν την αγορά». Κατηγόρησε δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, για τα ίδια τα οποία και αυτή νομοθέτησε και εφάρμοσε στη διάρκεια της δικής της διακυβέρνησης.

Τάχθηκε, ακόμα, ευθέως υπέρ της ενίσχυσης της μερικής απασχόλησης, ανέφερε ότι «ο επιχειρηματίας αντί να προσλάβει μερικώς απασχολούμενους οδηγείται στο να δίνει απλά υπερωρίες». Τέλος, σημείωσε ότι «θα υπερψηφίσουμε τα άρθρα που αφορούν την λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων», αφού «οι διατάξεις είχαν προετοιμαστεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Για ρυθμίσεις που δεν ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να κάνουν προσλήψεις άσκησε κριτική και ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Κολοκοτρώνης, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει ευελιξία στην διαμόρφωση των όρων απασχόλησης». Παράλληλα, ρίχνοντας το δηλητήριο του κόμματός του ενάντια στους μετανάστες, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση δεν θέτει όριο στην μετανάστευση, ούτε βάζει ποσόστωση» στους αλλοδαπούς που εργάζονται στις επιχειρήσεις. Ωμό αντικομμουνισμό έκανε στην παρέμβασή του ο Α. Γεωργιάδης (βλέπε σελ. 6 - 7).

Το νομοσχέδιο καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον εισηγητή του Μιχάλη Κριτσωτάκη να ζητά από την κυβέρνηση «να πει όχι στους επικυρίαρχους του ΔΝΤ», αφού με το νομοσχέδιο «ανατρέπονται κατακτήσεις δεκαετιών» και «αυτό που κυριαρχεί είναι η απορρύθμιση», καθώς και η «μειωμένη προστασία». Πρότεινε την «αναζήτηση τρόπων αυξημένης προστασίας του αδύναμου πόλου δηλαδή των εργασιακών σχέσεων», υποστηρίζοντας ότι στο διάλογο που προηγήθηκε «απορρίφθηκαν οι προτάσεις της εργατικής πλευράς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ