ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανακατεύει το καζάνι της συναίνεσης

Στις εκκλήσεις της κυβέρνησης να μην υπάρξει καμιά αντίδραση στα χειρότερα που έρχονται, πλειοδότησε χτες ο Α. Σαμαράς

Στο πλευρό της κυβέρνησης για να προχωρήσουν πιο γρήγορα τα βάρβαρα μέτρα και οι διαρθρωτικές αλλαγές τάσσεται αποφασιστικά η ηγεσία της ΝΔ, εγκαταλείποντας τη δημαγωγική στάση που είχε πρόσκαιρα υιοθετήσει ενάντια δήθεν στο ΔΝΤ.

Στη δήλωση που έκανε χτες ο Α. Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του θα συστρατευτεί στον πόλεμο που έχει κηρύξει η πλουτοκρατία κατά του λαού, χρησιμοποιώντας βέβαια τις συμμαχίες με ΕΕ - ΔΝΤ μέσω του μηχανισμού δανειοδότησης. «Ας γνωρίζει ο ελληνικός λαός, ότι, όπως έγκαιρα προτείναμε άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής για την κρίση, έτσι και τώρα, θα προωθήσουμε λύσεις και πολιτικές που θα βγάλουν μιαν ώρα αρχύτερα την Ελλάδα από τον ασφυκτικό έλεγχο του ΔΝΤ», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος απέφυγε να χρωματίσει αρνητικά την απόφαση για προσφυγή, ενώ «ξέχασε» την έντονη αντίθεση που είχε εκφράσει για το ίδιο το ΔΝΤ. Χρησιμοποιώντας διπλωματική γλώσσα, περιορίστηκε να σημειώσει ότι «συνέβη τελικά εκείνο που δεν έπρεπε», χαρακτηρίζοντας προσωπικό κατόρθωμα του πρωθυπουργού την «οικονομική εξάρτηση του τόπου μας από το ΔΝΤ».

Αν και απέκρουσε τις κατηγορίες του Γ. Παπανδρέου, που απέδωσε την προσφυγή στις εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, ο Α. Σαμαράς άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να επιμείνει στη δικομματική κοκορομαχία για τις ευθύνες και θα επιλέξει τη φυγή προς τα μπρος βάζοντας γερές πλάτες στα αντιλαϊκά μέτρα. «Το ΠΑΣΟΚ είναι πια το μικρότερο από τα προβλήματά μας. Το πιο σημαντικό είναι να βγούμε από την κρίση με τις δικές μας δυνάμεις μιαν ώρα αρχύτερα», τόνισε δίνοντας το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Στη γραμμή της ενίσχυσης της συναίνεσης και του εσωτερικού μετώπου μεταξύ των κομμάτων της αστικής τάξης κινείται σταθερά ο Δ. Αβραμόπουλος. «Θα πρέπει να τελειώνουμε με τις κοκορομαχίες. Πρέπει να καταλάβουμε ότι σε ό,τι αφορά τις ευθύνες που μας οδήγησαν εδώ, τις μοιράζονται όλα τα κόμματα, άρα, έχουν και όλα τα κόμματα μέρος της ευθύνης για να ξεπεράσουμε την κρίση», τόνισε μιλώντας χτες στο «Θέμα Εφ - εμ», επισημαίνοντας μάλιστα ότι αυτά που πρόκειται να μας επιβάλει το ΔΝΤ «και ξέρουμε πολύ καλά ποια είναι, θα έπρεπε να τα είχαμε κάνει εμείς νωρίτερα».

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Συντηρούν κλίμα αναμονής για βάθεμα της επίθεσης

Εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας εκφράζουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού και πιέζουν για ταχύτερες ανατροπές

Οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και οι καπιταλιστικές αγορές, μαζί και η ντόπια πλουτοκρατία, διψάνε για μέτρα που θα αυξήσουν την κερδοφορία τους

Associated Press

Οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και οι καπιταλιστικές αγορές, μαζί και η ντόπια πλουτοκρατία, διψάνε για μέτρα που θα αυξήσουν την κερδοφορία τους
Τις αμφιβολίες τους, για την αμεσότητα καταβολής των δανείων προς την Ελλάδα, αλλά και για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού δανειοδότησης στην αντιμετώπιση της κρίσης, διατυπώνουν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και της καπιταλιστικής αγοράς, αναδεικνύοντας ότι όχι μόνο δεν τελείωσαν τα προβλήματα, αλλά τώρα ξεκινούν.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Αξελ Βέμπερ υπογράμμισε ότι ο «κίνδυνος μετάδοσης» της κρίσης αυξήθηκε και πολλές ευρωπαϊκές χώρες «εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλά δημόσια ελλείμματα».

Ο Μπεν Μέι, αναλυτής της «Capital Economics», μιλώντας στο «Reuters» επισήμανε ότι «σίγουρα δεν πρόκειται για έκπληξη. Εδώ και λίγο καιρό νιώθαμε ότι ήταν αναπόφευκτο και ότι θα το ζητούσαν αργά ή γρήγορα. Με την πίεση που άσκησαν τις τελευταίες μέρες οι αγορές, ήταν πραγματικά αναπόφευκτο (...) Αυτό οπωσδήποτε δε σημαίνει ότι η κρίση έληξε, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο».

Η Τζιάντα Τζιάνι, οικονομολόγος στη «Citigroup», μιλώντας επίσης στο «Reuters» σημείωσε ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού «μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση στο πολύ άμεσο μέλλον αλλά νομίζω ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το είδος των όρων που θα επιβάλει το ΔΝΤ και πότε θα είναι διαθέσιμα τα κεφάλαια από τις ευρωπαϊκές χώρες. Νομίζω ότι πολλά ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά».

Ο Γκέρχαρντ Σβαρτς, επικεφαλής του Τμήματος Παγκόσμιας Στρατηγικής Μετοχών της «Unicredit» σημείωσε ότι ο μηχανισμός «θα ευνοήσει ενδεχομένως το κλίμα στην αγορά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, καθώς μπορεί να μετριάσει τις ανησυχίες που έχουν ανακύψει σχετικά με την πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας - ένα ενδεχόμενο που συζητείται τελευταία στις αγορές. Στο τέλος της ημέρας, όμως, θα αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο Πίτερ Τσάτγουέλ από την «Credit Agricole» εκτιμά ότι «στην πραγματικότητα δεν γίνεται ουσιαστική πρόοδος ως προς την επίλυση του προβλήματος - πρέπει να ξέρουμε το ποσό που θα δανειστεί η Ελλάδα και πότε θα το δανειστεί, επομένως η αβεβαιότητα θα συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα, ενώ δεν αναμένονται σημαντικές αντιδράσεις έως την επίσημη ανακοίνωση».

Θέλουν το λαό φοβισμένο

Ο Σον Μάλονεϊ, αναλυτής στρατηγικής επιτοκίων της «Nomura» δήλωσε ότι «δεν είμαι βέβαιος ότι βγαίνουμε από τη δύσκολη θέση καθώς θα υπάρξουν έντονες διαφωνίες όσον αφορά στο ύψος του πακέτου και στους όρους που θα το συνοδεύουν».

Ο επικεφαλής του Τμήματος Ερευνας Παγκόσμιων Αγορών της «BNP Paribas-Fortis» σημειώνει: «Ακόμη και αν δοθεί κάποια βραχυπρόθεσμη λύση, η αβεβαιότητα παραμένει. Χρειάζεται έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια, ενώ δε γνωρίζουμε ακόμη την αντίδραση της Γερμανίας. Τα πράγματα θα λήξουν εδώ ή θα υπάρξει συνέχεια στην Πορτογαλία και την Ισπανία; Πιστεύω ότι αυτό θα μετρήσει στις αγορές, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για παγιωμένη συμφωνία».

Ενώ η Τζέιν Φόλεϊ, διευθύντρια ανάλυσης της «Forex.com» δηλώνει ότι «δεν θεωρώ θετική αυτήν την έκβαση, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη. Αποτελούσε, ωστόσο, μονόδρομο καθώς η Ελλάδα δεν μπορούσε πλέον να χρηματοδοτήσει το χρέος της με τα υφιστάμενα επιτόκια. Οσον αφορά στο μέλλον, το γεγονός ότι η Ελλάδα συνειδητοποίησε ότι χρειάζεται βοήθεια δεν βάζει τελεία σε αυτήν την ιστορία. Ο μόνος τρόπος να σταθεί η χώρα στα πόδια της θα είναι να αρχίσει να ζει με τα δικά της μέσα».

Δηλώνουν αθώοι του αίματος και ζητάνε τα ρέστα!

Να αποποιηθεί τις ευθύνες από την εφαρμογή της στρατηγικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που θα σηματοδοτήσει το σφαγιασμό των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού, επιχείρησε χτες ο πρωθυπουργός υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης λαμβάνονται ενώ η χώρα βρίσκεται «υπό κηδεμονία».

Μιλώντας σε σύσκεψη της ΟΚΕ Δωδεκανήσου χτες το βράδυ στη Ρόδο, ο πρωθυπουργός, έσπευσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της προσφυγής της χώρας στο μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ - ΔΝΤ να αξιοποιήσει το κατασκεύασμα για να τρομοκρατήσει το λαό και να επιβάλει ανεμπόδιστα την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στην προσφυγή στο μηχανισμό υποστήριξε: «Δεν είναι ώρα για μεμψιμοιρίες για το είδος του μηχανισμού. Είμαστε υπό επιτήρηση, υπό κηδεμονία για να είμαστε ειλικρινείς, και θέλουμε με το έργο μας να πάρουμε στα δικά μας χέρια τις τύχες μας».

«Πήραμε την απόφαση», ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, «που επιβάλλει το συμφέρον της χώρας. Είναι ιστορικό χρέος να αποτρέψουμε τα χειρότερα για τους Ελληνες». Βέβαια, στη συνέχεια δείχνοντας πώς θα αξιοποιηθεί ο μηχανισμός από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Μας επιτρέπει να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και ηρεμία για τις μεγάλες αλλαγές». Να επιτεθεί δηλαδή συντονισμένα στο σύνολο των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού.

Εντείνοντας, μάλιστα, το κλίμα κατατρομοκράτησης του λαού ανέφερε ότι «αν δεν είχαμε αλλάξει πορεία, θα ήμασταν μπροστά σε χρεοκοπία, ακόμα και σε αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων» και ισχυρίστηκε ότι «αυτό το αποτρέψαμε οριστικά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ