Στην περιοχή της πρωτεύουσας το 44,6% των καταστημάτων του κλάδου
Λίγες μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων καλλυντικών μονοπωλούν τη λιανική πώληση του κλάδου. Αυτό διαπιστώνεται από έρευνα της ICAP και αφορά την εξέλιξη του κλάδου την πενταετία 2004 - 2008 .
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, στον κλάδο παρατηρείται υψηλός βαθμός συγκέντρωσης, καθώς λίγες μεγάλες επιχειρήσεις συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς. Στον κλάδο, διακρίνονται τρεις βασικές κατηγορίες καταστημάτων: τα μη ειδικευμένα καταστήματα που διαθέτουν προϊόντα με πολλά εμπορικά σήματα, τα ειδικευμένα καταστήματα που διαθέτουν αποκλειστικά τα προϊόντα ενός συγκεκριμένου εμπορικού σήματος και αναπτύσσονται με βάση μια αναγνωρίσιμη εταιρική ταυτότητα και τα πολυκαταστήματα τα οποία διαθέτουν ξεχωριστό τμήμα καλλυντικών.
Η περιοχή της πρωτεύουσας - Αθήνα και Πειραιάς - συγκεντρώνει το 44,6% των σημείων λιανικής διάθεσης καλλυντικών, η Θεσσαλονίκη το 9,6% και το 45,8% βρίσκεται στα υπόλοιπα αστικά κέντρα και περιοχές της χώρας.
Μια άλλη παράμετρος που χαρακτηρίζει τον κλάδο είναι το μέγεθος των καταστημάτων. Τα περισσότερα από αυτά είναι πλέον μεγάλα και η παρουσίαση, δηλαδή η διαρρύθμιση των χώρων, πολύ πιο αναβαθμισμένη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Αρα, οι μικρότερες ανεξάρτητες επιχειρήσεις λιανικής που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια για κάτι τέτοιο βρίσκονται σε μειονεκτική θέση απέναντι στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων καλλυντικών.
Η συνολική αγορά καταστημάτων λιανικής διάθεσης καλλυντικών, συμπεριλαμβανομένων και των σούπερ μάρκετ, ακολούθησε ανοδική πορεία την περίοδο 2004 - 2008 με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 2,3% . Η αξία της αγοράς καλλυντικών το 2008 σε σύγκριση με το 2007, εξαιρουμένων των σούπερ μάρκετ, φαρμακείων κλπ., εμφάνισε αύξηση κατά 3% . Επισημαίνεται, ακόμη, ότι η οικονομική κρίση δεν άφησε, όπως ήταν αναμενόμενο, ούτε το συγκεκριμένο κλάδο ανεπηρέαστο, κι έτσι αρκετές επιχειρήσεις προσπαθούν να αποσπάσουν μέρος της κατανάλωσης με προσφορές που κυμαίνονται στο 20%.
Τέλος, όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του κλάδου 41 επιχειρήσεις εκμετάλλευσης καταστημάτων λιανικής διάθεσης καλλυντικών παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων το 2008 κατά 2,96%.
Η πολιτική ξεπουλήματος των βιομηχανικών σφαγείων Αγρινίου στηρίζεται από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως προκύπτει με σαφήνεια από την απάντηση που έδωσε χθες η υπουργός Αικ. Μπατζελή, στον βουλευτή του ΚΚΕ, Ν. Μωραΐτη, ο οποίος κατήγγειλε τη συνεχή μετακύλιση της επιχείρησης σε ιδιωτικά συμφέροντα και τη συνεχή συρρίκνωση του προσωπικού, αλλά και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Υπερασπιζόμενη την τελευταία εξέλιξη, η Αικ. Μπατζελή σημείωσε ότι «η εκμίσθωση των σφαγείων από την εταιρεία "Εκμετάλλευση Βιομηχανικού Σφαγείου" της ΕΑΣ Αγρινίου στην "Εταιρεία Αχελώου", μπορεί να γίνει δεκτή στο πλαίσιο της αίτησης αλλαγής του φορέα επένδυσης με τροποποίηση της απόφασης ένταξης και προσκόμισης δικαιολογητικών, καθώς ο νέος φορέας δηλώνει ότι αναλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις με τις οποίες επιβαρύνεται ο αρχικός δικαιούχος λόγω της επιδότησης».
Παίρνοντας το λόγο, ο Ν. Μωραΐτης επισήμανε πως «πάνω από ένα χρόνο γινόμαστε μάρτυρες της αυθαιρεσίας, της ασυδοσίας και της τρομοκράτησης των εργαζομένων στα βιομηχανικά σφαγεία Αγρινίου. Τα σφαγεία φτιάχτηκαν με χρήματα των αγροτών, των συνεταιρισμών κτηνοτρόφων της ΕΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ. Μετά μπήκαν σε αναπτυξιακά προγράμματα, πάλι με χρήματα του ελληνικού λαού. Στη συνέχεια παραδόθηκαν στο πιάτο, στην κυριολεξία, στους ιδιώτες». Συνέχισε επισημαίνοντας πως «οι ευθύνες βαρύνουν όχι μόνο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, όχι μόνο τη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας, που, κατά τη γνώμη μας, παράνομα έδωσε την άδεια λειτουργίας εδώ και ένα χρόνο, αλλά πιο μεγάλες ακόμα είναι οι ευθύνες και της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που σιώπησε. Είναι, όμως, καθοριστικές οι ευθύνες και της σημερινής κυβέρνησης, που σιωπά, που σιγοντάρει αυτήν την εξέλιξη». Ο βουλευτής του ΚΚΕ θύμισε στην υπουργό ότι «μέσα σε πέντε χρόνια έπρεπε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας που υπήρχαν. Διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας; Ρωτήσατε αν σήμερα υπάρχουν εργαζόμενοι και με τι καθεστώς δουλεύουν στα σφαγεία;», ενώ σημείωσε, παράλληλα, ότι πρέπει να γίνουν έλεγχοι στην επιχείρηση λόγω σωρείας παραβάσεων.
Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή
H ταλαιπωρία των πληγέντων από την πυρκαγιά του 2007 των Δήμων Αγιάς, Μελιβοίας και Λακέρειας του Νομού Λάρισας, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Απ. Νάνος. Στο κείμενο της Ερώτησης, επισημαίνεται:
«Σε ταλαιπωρία υποβάλλονται οι πληγέντες από την πυρκαγιά του 2007 στους Δήμους Αγιάς, Μελιβοίας και Λακέρειας του Νομού Λάρισας. Συγκεκριμένα, για να ελεγχθεί η νομιμότητα της οικονομικής ενίσχυσής τους με 3.000 ευρώ, τους ζητείται εντός 10 ημερών η υποβολή στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) στο Νομό Λάρισας 6 δικαιολογητικών. Μεταξύ άλλων, τους ζητείται και πιστοποιητικό μόνιμης κατοικίας, πράγμα που γεννά εύλογες ανησυχίες ότι μεθοδεύεται η αναζήτηση και επιστροφή των 3.000 ευρώ από κάποιους, με πρόσχημα τον τόπο κατοικίας τους. Το όλο πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί με αναζήτηση από την ΥΔΕ του πίνακα όσων αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ, ώστε τουλάχιστον αυτοί να αποφύγουν την ταλαιπωρία της συλλογής των δικαιολογητικών».
Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, πώς θα αντιμετωπίσουν το όλο πρόβλημα.
Να προωθήσουν προγράμματα επισκέψεων στην Ελλάδα, κάλεσε τους υπουργούς τουρισμού της ΕΕ η υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Α. Γκερέκου, στην άτυπη σύνοδό τους στη Μαδρίτη. Κι αυτό, επειδή ως χώρα «προσφέρουμε ένα ιδιαίτερο τουριστικό περιβάλλον», όπως είπε. Η υφυπουργός ανέπτυξε επίσης, τις δράσεις του υπουργείου για τον τουρισμό το 2010- 2011, τις οποίες δεν έχει, ωστόσο, αναπτύξει ακόμη στο εσωτερικό της χώρας, εκτός από κάποιες γενικόλογες αναφορές!
Στις προτάσεις που έκανε στη συνέχεια η Α. Γκερέκου για την προσέγγιση του τουρισμού από την ΕΕ, περιλαμβάνονται:
Την άμεση και πλήρη αποζημίωσή τους για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τον περσινό παγετό, διεκδικούν οι αμυγδαλοπαραγωγοί των Δήμων Τυρνάβου, Νέσσωνος, Σαρανταπόρου και Λακέρειας νομού Λάρισας.
Απαιτούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αναγνωριστεί ο παγετός ως ζημιογόνο αίτιο και να σταματήσει ο εμπαιγμός σε βάρος τους και να καταβληθούν, επιτέλους, οι αποζημιώσεις.
Το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ενέκρινε προχτές το Υπουργικό Συμβούλιο, με πραγματικό στόχο να απαλλάξει τις μεγάλες επιχειρήσεις από χρόνο και χρήμα.
Πρακτικά, με το νομοσχέδιο επιδιώκεται, όπως ανακοινώθηκε, να περιοριστεί ο χρόνος για την αδειοδότηση ίδρυσης μιας επιχείρησης από 38 μέρες και 15 βήματα σε μία μέρα κι ένα βήμα. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η θέσπιση «υπηρεσίας μιας στάσης». Για την ίδρυση των ΟΕ και ΕΕ που δεν απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο ως υπηρεσίες μιας στάσης θεσπίζονται τα Επιμελητήρια και επιλεγμένα ΚΕΠ. Για τις ΕΠΕ και τις ΑΕ που απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο ως υπηρεσία μιας στάσης θεσπίζεται ο συμβολαιογράφος. Αυτές οι υπηρεσίες αναλαμβάνουν να κάνουν όλες τις απαραίτητες εργασίες. Μειώνεται, ακόμη, το κόστος ίδρυσης επιχείρησης μέχρι 70%.
Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση των τραπεζών σχετική με τα «ψιλά γράμματα» στα δάνεια των καταναλωτών. Η Ολομέλεια, με την υπ' αριθμό 1210/2010 απόφασή της απέρριψε κατά πλειοψηφία την αίτηση 15 τραπεζών που ζητούσαν να καταργηθεί η από 25/7/2008 υπουργική απόφαση, η οποία έβαζε κάποιους ελάχιστους φραγμούς στην ασυδοσία των τραπεζών, μετά από δικαστικές αποφάσεις.
Ορισμένα από τα 15 «ψιλά γράμματα» που απαγορεύονται τελεσίδικα είναι η είσπραξη εξόδων για την εξέταση αιτήματος δανείου ή προέγκρισης δανείου, έξοδα φακέλου, ο υπολογισμός των τόκων με βάση τις 360 ημέρες αντί του ημερολογιακού έτους κλπ.