ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2010
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Νέα κινητοποίηση σήμερα ενάντια στο σκλαβοπάζαρο

Στη 1 μ.μ. έξω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου

Ξανά στο πόδι είναι σήμερα οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, συνεχίζοντας τη μάχη για δουλειά με δικαιώματα και ενάντια στο σκλαβοπάζαρο που ετοιμάζεται να στηθεί για το έργο της επέκτασης του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ. Οπως έχουν αποφασίσει τα ταξικά τους συνδικάτα, σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι θα γίνει παύση εργασιών. Μισή ώρα μετά, δηλαδή στη 1, οι εργατοτεχνίτες αφού συγκεντρωθούν στα φανάρια των διυλιστηρίων του Ασπροπύργου, στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό τους, καθώς εκεί βρίσκεται και η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), όπου ανήκει και η ΠΕΤΡΟΛΑ. Για σήμερα το απόγευμα, τα σωματεία καλούν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα σωματεία της Ζώνης και το Συνδικάτο Μετάλλου Ελευσίνας «Η ΜΑΣΙΝΑ» διαμηνύουν ότι: «Το δουλεμπόριο δε θα περάσει - η συνθήκη Μπολκεστάιν δε θα εφαρμοστεί στο έργο της επέκτασης της ΠΕΤΡΟΛΑ». Επισημαίνουν ότι δε θα επιτρέψουν τη μεταφορά φτηνών εργατικών χεριών μέσω δουλεμπορικών γραφείων για την επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ και την κερδοφορία του Λάτση, την ώρα που στη Ζώνη η ανεργία θερίζει και οικογένειες αγγίζουν τα όρια της εξαθλίωσης. Ξεκαθαρίζουν ότι είναι μονόδρομος ο αγώνας για να προσληφθούν από τους άνεργους της Ζώνης οι 2.500 εργάτες που χρειάζονται.


ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 21 ΚΑΙ 22 ΑΠΡΙΛΗ
Τη Δευτέρα η σύσκεψη στον Πειραιά

Απόφαση για 48ωρη απεργία πήραν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας και ο Σύλλογος δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων Αττικής

Η ανάγκη κλιμάκωσης των αγώνων για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα έρχεται σε πρώτο πλάνο μπροστά στη 48ωρη απεργία
Η ανάγκη κλιμάκωσης των αγώνων για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα έρχεται σε πρώτο πλάνο μπροστά στη 48ωρη απεργία
Στη μάχη για την καλύτερη προετοιμασία της 48ωρης απεργίας, στις 21 και 22 Απρίλη, έχουν ήδη ριχτεί οι ταξικές δυνάμεις. Μια σειρά από Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, που συσπειρώνονται στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), στο πλαίσιο της δράσης της μπροστά στην απεργία, θα προχωρήσει σε εξορμήσεις στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, ενώ η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου θα πραγματοποιήσει γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς μέχρι τις 15 Απρίλη.

Στην απεργιακή μάχη στρατεύονται και οι εργαζόμενοι της Λάρισας μετά από απόφαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Επίσης, απόφαση συμμετοχής στη 48ωρη απεργία, πήρε και το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματεία ΠΑΜΕ του Πειραιά, πραγματοποιεί σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης (Ομ. Σκυλίτση 19), για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας. «Το σύνθημά μας και ο αγώνας μας, μία μόνο επιδίωξη και στόχο μπορεί να έχει: "Καμιά θυσία - την κρίση να την πληρώσει η πλουτοκρατία"», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωσή της Γραμματείας.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), αποφάσισε προχτές κλιμάκωση του αγώνα με συμμετοχή στην 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απρίλη. «Μια τέτοια επίθεση απαιτεί και ανάλογη απάντηση από την εργατική τάξη και τα συνδικάτα. Οι ευθύνες μας είναι ιστορικές. Κάθε αναμονή, ολιγωρία και μετάθεση ευθυνών ευνοεί την κυβέρνηση, τους εργοδότες και την Ευρωπαϊκή Ενωση», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. Και συνεχίζει: «Η απόφαση της ΟΕΚΙΔΕ για κλιμάκωση του αγώνα, πρέπει να γίνει απόφαση ΟΛΩΝ των σωματείων του κλάδου, ΟΛΩΝ των εργαζομένων. Απαιτούμε από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να πάρουν ανάλογη απόφαση, να το απαιτήσουν και τα σωματεία του κλάδου».

Απόφαση συμμετοχής στην 48ωρη απεργία, πήρε και ο Σύλλογος Δημοτικών - Κοινοτικών Υπαλλήλων Νομού Αττικής. Ταυτόχρονα, αποφάσισε στάση εργασίας, την Τετάρτη 14 Απρίλη από τις 11 π.μ. ως τη λήξη του ωραρίου, για την κατάσταση του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου, όπου έχουν οξυνθεί τα προβλήματα για την κάλυψη των εργαζομένων στον τομέα της Πρόνοιας.

«Αυτό που χρειάζεται», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «είναι η συνέχιση και κλιμάκωση με μαζικούς και μαχητικούς αγώνες από τη μια, και από την άλλη τα απαραίτητα συμπεράσματα για τις πολιτικές δυνάμεις και τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που συμφωνούν ή βάζουν πλάτη στα μέτρα της κυβέρνησης. Η βασική πρότασή μας πρέπει να είναι ότι λεφτά υπάρχουν και ότι την κρίση πρέπει να πληρώσει το κεφάλαιο». Ο Σύλλογος προειδοποιεί πως άμεσα έρχονται τόσο το ασφαλιστικό όσο και ο «Καλλικράτης», που, όπως σημειώνουν οι δημοτικοί και κοινοτικοί υπάλληλοι, «συνδέεται με απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων είτε συμβασιούχων είτε αορίστου είτε μονίμων μέσα από τη λογική της κατάργησης θέσεων και υποχρεωτικών μετατάξεων».


ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Καταγγέλλουν επιχείρηση νοθείας

Παρέμβαση της ΔΑΣ για τις μεθοδεύσεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ μπροστά στο συνέδριο της Ομοσπονδίας

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στους εκπροσώπους των εργοδοτών στο συνδικαλιστικό κίνημα, να ενισχύσουν με την ψήφο τους τα ταξικά ψηφοδέλτια στα σωματεία που γίνονται εκλογές αυτή την περίοδο, να γυρίσουν την πλάτη στους νόθους συσχετισμούς που θέλει να διαμορφώσει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, απευθύνει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) ενόψει του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ).

Η ΔΑΣ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την πλειοψηφία του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση»), η οποία με διαδικασίες εξπρές - και παρά την πρόταση της ΔΑΣ το συνέδριο να πραγματοποιηθεί το Μάη - προκήρυξε τις ημερομηνίες του συνεδρίου για τις 24-25 Απρίλη. «Προετοιμάζουν - σημειώνεται - ένα διήμερο παρωδίας, από το οποίο θα απουσιάζει η συζήτηση για την επίθεση που δέχονται συνολικά οι εργαζόμενοι στους μισθούς, στην ασφάλιση, στα ωράρια, στις εργασιακές σχέσεις. Θέλουν να κρύψουν από τους εργαζόμενους ότι συμφωνούν και βάζουν πλάτη για την υλοποίηση των μέτρων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το πετσόκομμα του 13ου και 14ου μισθού, για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, για τις ανατροπές στην ασφάλιση, στις εργασιακές σχέσεις, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων».

Και συνεχίζει «είναι τέτοια η τρομάρα που έχουν πάρει μην τυχόν οι εργαζόμενοι τους πάρουν με τις πέτρες και θέλουν να προλάβουν το συνέδριο να γίνει πριν από τη μεγάλη επίθεση που θα δεχτεί η εργατική τάξη συνολικά, για να αφοσιωθούν μετά στην υλοποίηση των αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων που απαιτεί η εργοδοσία, ο ΣΕΒ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ. Θέλουν να διαμορφώσουν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομη Παρέμβαση" ένα σώμα συνεδρίου που θα στηρίζεται κυρίως στη νοθεία, γι' αυτό ακόμα και την ημέρα της συνεδρίασης της διοίκησης, έγραψαν στο μητρώο της Ομοσπονδίας κατά πλειοψηφία εργοδοτικά σωματεία, επιχειρώντας να μαγειρευτούν καλύτερα οι συσχετισμοί».

Οι ταξικές δυνάμεις υπογραμμίζουν ότι «η συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, αναδεικνύεται σε καθήκον πρώτης γραμμής για τον καθένα μιας και η αντεργατική - αντιλαϊκή - αντιασφαλιστική επίθεση του κεφαλαίου θα συνεχιστεί και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα». Καλεί τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας που υπονόμευσαν και υπονομεύουν τον αγώνα, βάζουν πλάτη για να περάσουν τα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων. Καλεί τα σωματεία σε όλη τη χώρα να πάρουν απόφαση για 48ωρη απεργία στις 21-22 Απρίλη και να συμμετέχουν στα σημερινά συλλαλητήρια για το φορολογικό.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ: Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στο τρίτο δεκαήμερο του Απρίλη εισηγείται η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ στο Γενικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει αύριο. Η κινητοποίηση επιδιώκεται να γίνει σε συντονισμό με τον ιδιωτικό τομέα.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Αναβάλλεται για τις 15 Απρίλη 2010 - μέρα που θα ψηφίζεται το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή - η σημερινή τρίωρη στάση εργασίας (11πμ-3μμ) που αποφάσισε η Εκτελεστική Γραμματεία (ΕΓ) της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ προσανατολίζεται και σε απεργία στις 21 και 22 Απρίλη 2010, θέμα που θα συζητηθεί στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας στις 14.4.2010.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Την Κυριακή, 11 Απρίλη, στις 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως). Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνέλευση αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, το Ασφαλιστικό και το πρόγραμμα δράσης κόντρα στην επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη από κυβέρνηση, ΕΕ και κεφάλαιο.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΕΒΕ: Την ετήσια τακτική απολογιστική γενική συνέλευση πραγματοποιεί την Πέμπτη, 15 Απρίλη, η Ενωση Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθήνας. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Ενωσης (Σωκράτους 23, 4ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ