ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Παρασκήνιο και παιχνίδια σε βάρος του λαού

Μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να τρομοκρατήσει για νέα μέτρα βρήκε η κυβέρνηση στη χτεσινή άνοδο του επιτοκίου δανεισμού

Τα παιχνίδια μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων και αγορών θα αξιοποιηθούν για να προχωρήσει το αντιλαϊκό έργο. Απέναντι σ' αυτή την επίθεση, άλλη απάντηση από την αντιμονοπωλιακή συσπείρωση και αντεπίθεση δεν μπορεί να υπάρξει
Τα παιχνίδια μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων και αγορών θα αξιοποιηθούν για να προχωρήσει το αντιλαϊκό έργο. Απέναντι σ' αυτή την επίθεση, άλλη απάντηση από την αντιμονοπωλιακή συσπείρωση και αντεπίθεση δεν μπορεί να υπάρξει
Την κορυφή του παγόβουνου που κρύβεται στις κόντρες, τις αντιθέσεις και τους διαγκωνισμούς μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων και καπιταλιστικών «αγορών», αποτελεί η χτεσινή άνοδος του επιτοκίου των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά (spread). Η όλη συζήτηση αξιοποιείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την επόμενη φουρνιά των μέτρων που θα ανακοινωθούν.

Στη δευτερογενή αγορά κρατικού χρέους, εκεί όπου συναλλάσσονται οι τραπεζίτες και άλλα τρωκτικά του πλούτου, η διαφορά των spread ξεπέρασε τις 4 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα «ομόλογα αναφοράς» της ευρωζώνης (γερμανικά ομόλογα). Η εξέλιξη αυτή, στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αναγκαστικά και αναπότρεπτα έρχεται να σηματοδοτήσει την παραπέρα απογείωση των δανειακών επιτοκίων στις προσεχείς «εκδόσεις» που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Σηματοδοτεί ταυτόχρονα τις νέες μανούβρες που θα επιλέξει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στα κέντρα και τις λυκοσυμμαχίες της πλουτοκρατίας και των οργάνων της. Είναι απόλυτα φανερό ότι οι πρόσθετοι φόροι και η εφαρμοζόμενη πολιτική φοροαφαίμαξης του λαού μεταφράζεται σε τόκους που θα πληρωθούν στους μεγαλοδανειστές - ομολογιούχους, που θησαυρίζουν με όχημα το κρατικό χρέος.

Σαν έτοιμη από καιρό, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ περίμενε τις εξελίξεις. Σε επίσημο έγγραφο που έχει αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών προς την Κομισιόν - μετά και την εφαρμογή του τελευταίου από τα πακέτα που ανακοίνωσαν και ήδη εφαρμόζουν - ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Τα υψηλά επιτόκια του κρατικού δανεισμού θα οδηγήσουν σε αναθεώρηση και το κονδύλι για τόκους που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2010».

Είναι απόλυτα φανερό ότι η εμφανιζόμενη εκτίναξη στα «spread» είναι το απόλυτα ψευδεπίγραφο πρόσχημα, ο απόλυτος εμπαιγμός απέναντι στα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να προχωρήσουν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που αποτράπηκαν τα τελευταία 30 χρόνια.

Το χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα κρατικά ομόλογα τροφοδοτήθηκε χτες με τη διαρροή φημών και σεναρίων που θέλουν την κυβέρνηση να ζητά αλλαγή των όρων της πρόσφατης συμφωνίας με την ΕΕ. Ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε σχετικά ότι «ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της χώρας μας για την αλλαγή των όρων της πρόσφατης συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μηχανισμό στήριξης».

Επαναβεβαιώνοντας την προσήλωση της κυβέρνησης στα συμφωνημένα, έκανε λόγο για υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας «χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση» και για τις δρομολογημένες «διαρθρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, τον τρόπο κατάρτισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το ασφαλιστικό, τη λειτουργία του κράτους και την απελευθέρωση του αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας».

Να σημειωθεί ακόμη ότι από σήμερα επισκέπτεται την κυβέρνηση το κλιμάκιο του ΔΝΤ. Σε αυτό το πλαίσιο διοχετεύονται νέες πληροφορίες περί νέων αποκλίσεων ανάμεσα στα πραγματικά και εμφανιζόμενα ελλείμματα του προϋπολογισμού του 2009. «Κοινό μυστικό» είναι και η προσεχής έκδοση κρατικού χρέους σε δολάρια ΗΠΑ για ποσά από 5 μέχρι και 10 δισ.

Ενταση των εκβιασμών καθώς βαθαίνει η ύφεση

Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρο τα ενδεχόμενα αναθεωρημένα μεγέθη του ελλείμματος, για να προωθήσει ανεμπόδιστα τις ανατροπές

Τα αποπροσανατολιστικά σενάρια για το ποσοστό συμμετοχής ή την απόσυρση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας κυριάρχησαν χτες στο διεθνή Τύπο και στις αγορές, τροφοδοτώντας τους τακτικισμούς της κυβέρνησης, που αναζητάει ερείσματα για την προώθηση των νέων, προαποφασισμένων αντιλαϊκών μέτρων.

Αυτό το κλίμα ενέτεινε δημοσίευμα του «Market News International», το οποίο, επικαλούμενο ανώνυμο κυβερνητικό στέλεχος, ισχυριζόταν ότι η Ελλάδα θέλει να παρακάμψει το ΔΝΤ για να αποφύγει τους αυστηρούς του όρους και γι' αυτό επιθυμεί την τροποποίηση της ευρωενωσιακής απόφασης για μηχανισμό στήριξης.

Το δημοσίευμα διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει αλλαγές στους όρους της συμφωνίας, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει καν ζητήσει ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Από την άλλη, το «Dow Jones Newswires» επικαλείται άλλο κυβερνητικό στέλεχος και σημειώνει ότι η κυβέρνηση δε σχεδιάζει άμεσα να αποτρέψει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν δείγμα ασυνέπειας.

Στο πλαίσιο των σεναρίων σχετικά με το ποσοστό συμμετοχής του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, οι «Financial Times», επικαλούμενοι αξιωματούχους της ΕΕ, διευκρινίζουν ότι ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί ούτε το ποσό, ούτε η συμμετοχή, αλλά σημειώνουν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ εκτιμάται στα 10 δισ. ευρώ, ενώ το μεικτό ποσό θα φτάνει τα 30 δισ. ευρώ, με την Ευρωζώνη να καλύπτει τα 2/3 της βοήθειας.

Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται - εκτός απροόπτου - να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 1%, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί η άνιση ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα.

Μεγαλώνουν το έλλειμμα και η ύφεση

Την ίδια ώρα, κλιμάκιο της Eurostat, που βρέθηκε στην Αθήνα, εκτιμά το δημόσιο έλλειμμα στο 14,2-14,3% του ΑΕΠ, μεγαλύτερο από όσο το υπολογίζει η κυβέρνηση (12,7%). Η κυβέρνηση φαίνεται ταυτόχρονα να επανεξετάζει την εκτίμηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα από το -0,3% στο -2%, δηλαδή μείωση της ανάπτυξης κατά -1,7%. Η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης φαίνεται να αποτελεί και αυτή αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τη Eurostat.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η Ελλάδα σκοπεύει «να εκδώσει ένα ομόλογο αρκετών δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων επενδυτών», καθώς η ζήτηση στην Ευρώπη μειώνεται. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα αναζητεί 5 - 10 δισ. δολάρια από τους Αμερικανούς επενδυτές και στο πλαίσιο αυτό ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ, ενώ φαίνεται να εγκαταλείπονται τα σχέδια για αντίστοιχο ταξίδι στην Ασία.

Σε άλλο δημοσίευμά της, η εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχους της ΕΕ και σημειώνει ότι «τα περισσότερα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης είναι έτοιμα να προσφέρουν δάνεια με 4-4,5%, το επιτόκιο που καταβάλλεται από άλλους μεγάλους δανειστές της Ευρωζώνης, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία (...) Αλλά η Γερμανία λέει ότι η Αθήνα πρέπει να πληρώσει 6-6,5%, το επιτόκιο που πληρώνει στα δεκαετή της ομόλογα».

Ακόμα, επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα πιέζει για ένα επιτόκιο δανείου έκτακτης ανάγκης ύψους 4-4,5%. "Ενα αντίστοιχο επιτόκιο στην Πορτογαλία θα ήταν ό,τι θέλουμε να δούμε", λέει ένας αξιωματούχος - παρόλο που στην Ελλάδα καλλιεργείται η ελπίδα ότι η βοήθεια μπορεί να μη χρειαστεί μέχρι αργότερα μέσα στη χρονιά (...) Αλλά ακόμα και αν η Ελλάδα καταφέρει να βρει 10 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό της μέχρι τον Μάη - και ακόμα περισσότερα δισ. κατά τη διάρκεια του έτους - αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται πως το 2011 και το 2012 θα αποδειχτεί ακόμα σκληρότερο για μια χώρα με ισχνή οικονομική βάση που μπορεί να αποτύχει να αναπτυχθεί».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποκαλύπτεται ο εμπαιγμός

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για την άνοδο των spread και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η άνοδος των spread είναι ένα ακόμη στοιχείο που αποκαλύπτει το μέγεθος του εμπαιγμού της κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που έλαβαν και τα επόμενα που ακολουθούν στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό και στους μισθούς τα λαμβάνουν για την κάλυψη του μεγάλου δημόσιου χρέους και του ελλείμματος. Η αλήθεια δεν κρύβεται. Τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις η κυβέρνηση τις προωθεί για να προστατέψει τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής πλουτοκρατίας. Το δημόσιο χρέος το δημιούργησαν και το διογκώνουν οι φοροαπαλλαγές της και η κρατική χρηματοδότησή της, ενώ τα υψηλά spread είναι αποτέλεσμα του ανταγωνισμού των κεφαλαίων εντός και εκτός της ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ