ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ βδομάδα, ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών ζήτησε από την κυβέρνηση Ομπάμα να λάβει μέτρα κατά των εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων, κατηγορώντας την Κίνα ότι χειραγωγεί την τιμή του γουάν σε χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να ευνοήσει τις κινεζικές εξαγωγές. Από την πλευρά του, το Πεκίνο υποστηρίζει ότι το κινεζικό νόμισμα δεν είναι υποτιμημένο και ότι όλες οι κυβερνήσεις παίρνουν κατά καιρούς αποφάσεις νομισματικού χαρακτήρα, για να στηρίξουν τις οικονομίες τους.
Το θέμα, πάντως, αναμένεται να απασχολήσει τις συναντήσεις που θα έχει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, με την κινεζική ηγεσία κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Κίνα.
Η ΚΙΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ πλεόνασμα σε αντίθεση με το αμερικανικό έλλειμμα, ενώ το έλλειμμα στις συναλλαγές ΗΠΑ - Κίνας ανήλθε το 2009 στα 227 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αναλυτές το γουάν είναι υποτιμημένο έως και 40% έναντι του δολαρίου, καθιστώντας έτσι σε πλεονεκτικότερη θέση τις κινεζικές εξαγωγές.
Η Κίνα αποδέσμευσε το γουάν από το δολάριο το 2005 και επέτρεψε στο νόμισμά της να ανατιμηθεί κατά 20% περίπου μέχρι τα τέλη του 2008. Εκτοτε άρχισε να παρεμβαίνει για υποτίμηση του νομίσματός της, αγοράζοντας δολάρια και άλλα ξένα νομίσματα, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο, πουλώντας παράλληλα το δικό της νόμισμα.
Αυτή τη στιγμή το κινεζικό νόμισμα βρίσκεται περίπου στα 6,83 γουάν/ δολάριο, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια έχει υποτιμηθεί περίπου 21%, ύστερα από παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας.
ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥΣ, οι ΗΠΑ εάν δε βελτιώσουν το εμπορικό τους ισοζύγιο, το δολάριο θα υποχωρήσει περαιτέρω. Από την άλλη, όμως, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βελτιώσουν το εμπορικό τους ισοζύγιο, εάν δεν υποχωρήσει το δολάριο. Ετσι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε σύγκρουση δημοσιονομικών συμφερόντων, με την Κίνα να βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση, αφού μπορεί να διαμορφώνει την ισοτιμία του νομίσματός της με μεγαλύτερη ευκολία.
ΟΜΩΣ, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ καθώς και ο μεγαλύτερος κάτοχος συναλλαγματικών αποθεμάτων, ύψους 2,4 τρισ. δολαρίων, με περίπου το ένα τρίτο από αυτά να είναι σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Τελευταία έχει αρχίσει και περιορίζει την κατοχή αμερικανικών ομολόγων, φοβούμενη για την τύχη του δολαρίου και το υψηλό αμερικανικό δημοσιονομικό έλλειμμα, που φθάνει τα 1,4 τρισ. δολάρια. Τον Ιανουάριο μείωσε για τρίτο συνεχόμενο μήνα την ποσότητα αμερικανικών κρατικών ομολόγων που διαθέτει, κατά 5,8 δισ. δολάρια, στα 889 δισ. δολάρια. Αν η Κίνα πάψει να αγοράζει αμερικανικά ομόλογα, τότε το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατακόρυφα.
Σοβαρές ανακατατάξεις στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας σημειώνονται με στόχο την κατάκτηση μεγαλύτερων μεριδίων της διεθνούς αγοράς και υπό την πίεση ενός σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ιαπωνίας.
Το τελευταίο «επεισόδιο» παίχτηκε την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όπου ανακοινώθηκε η στρατηγική συνεργασία του γαλλοϊαπωνικού ομίλου Renault - Nissan και της γερμανικής Daimler.
Οπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας της «Ντόιτσε Βέλε», στόχος των δύο μεγάλων βιομηχανιών, που εδρεύουν αντίστοιχα σε Γαλλία και Γερμανία, είναι τόσο η εξοικονόμηση κόστους, όσο και η συνεργασία στην ανάπτυξη και την κατασκευή κινητήρων οχημάτων. Συγκεκριμένα, επιδιώκουν να εξοικονομήσουν περί τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, μέσα σε μια πενταετία.
Αν και οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών δεν αναφέρθηκαν στο πώς θα επιτευχθεί η εξοικονόμηση, θεωρείται βέβαιο ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος θα προέλθει από τη νέα μείωση του προσωπικού.
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στις Βρυξέλλες, τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Daimler, Ντίτερ Τσέτσε, όσο και ο πρόεδρός της, Renault Κάρλος Γκοσν, μίλησαν για τα οφέλη που θα αποκομίσουν και οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες από τη μακροπρόθεσμη, στρατηγική συνεργασία, όπως τη χαρακτήρισαν.
Πάντως, οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι κατέστησαν σαφές ότι η στενή συνεργασία δε σημαίνει σε καμία περίπτωση συγχώνευση. Οπως είπαν, αμφότερες οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα παραμείνουν αυτόνομες.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε λίγες μέρες μετά τις ανακοινώσεις της αμερικανικής δικαιοσύνης για την «υπόθεση Daimler», σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δωροδόκησε κρατικούς παράγοντες σε 22 χώρες για να κλείσει συμφωνίες. Η Daimler με τη σειρά της ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πληρώσει περίπου 180 εκατομμύρια δολάρια για να «κλείσει» η υπόθεση...
ΗΠΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Αύξηση σημείωσε την περασμένη βδομάδα στις ΗΠΑ ο αριθμός των νέων ανέργων που ζητούν επίδομα ανεργίας, ένδειξη ότι οι θέσεις εργασίας παραμένουν δυσεύρετες παρά τη βελτίωση της οικονομίας. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 18.000 άτομα, φτάνοντας στο εποχικά προσαρμοσμένο νούμερο των 460.000, ενώ οι ειδικοί περίμεναν μείωση στις 435.000. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι παρά την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών, η ανεργία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Αμετάβλητη παρέμεινε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία το Φλεβάρη, απογοητεύοντας όσους περίμεναν ανάπτυξη του κλάδου κατά 1%. Η Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε επίσης καθοδικά την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής για το Γενάρη, από 0,6% στο 0,1%. Παρά το γεγονός ότι οι κατασκευές ανέκαμψαν από την απραξία του χειμώνα και παρουσίασαν άνοδο κατά 1%, αυτή εξανεμίστηκε από την υποχώρηση της παραγωγής καταναλωτικών αγαθών κατά 2,3%.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ Την υπογραφή συμφωνίας για τη συγχώνευσή τους ανακοίνωσαν την περασμένη Πέμπτη η «British Airways» και η ισπανική «Iberia», μια κίνηση που θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία. Οι δύο αερομεταφορείς είχαν υπογράψει την αρχική συμφωνία το Νοέμβρη. Σε κοινή ανακοίνωση των 2 εταιρειών αναφέρεται ότι ο νέος όμιλος θα εκτελεί δρομολόγια προς 200 προορισμούς και θα μεταφέρει περί τα 58 εκατ. επιβάτες ετησίως.