ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Μόνη λύση, ο αγώνας

Η ανάγκη να γίνει υπόθεση πάλης του συνδικαλιστικού κινήματος των βιοτεχνών και ΕΒΕ η επίλυση των οξύτατων προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπογραμμίστηκε προχτές στην ετήσια γενική συνέλευση των βιοτεχνών Αθήνας

Στη χειρότερη, όσο ποτέ άλλοτε κατάσταση βρίσκει τους βιοτέχνες και τους ΕΒΕ το 2000, με τους δείκτες ασφυξίας να επιδεινώνονται κατακόρυφα, με τα «φέσια» να αυξάνονται στην αγορά, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη, με το εισόδημα των μικρομεσαίων καθημερινά να συρρικνώνεται, με το μεγάλο κεφάλαιο να συγκεντρώνει όλο και περισσότερα προνόμια. Αυτά είναι τα γενικά συμπεράσματα, όπως αποτυπώθηκαν στην εισήγηση, της γενικής ετήσιας συνέλευσης της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας που πραγματοποιήθηκε προχτές.

Στην εισήγηση, όπου αναφέρονται τα προβλήματα των ΕΒΕ σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που κλείνουν κάθε χρόνο είναι πλέον διπλάσιες σε σχέση με αυτές που ανοίγουν. Ωστόσο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων. Μιας πολιτικής που από τη συμφωνία του Μάαστριχτ μέχρι την περίοδο προσαρμογής στην ΟΝΕ, είναι μια συνεχής πορεία αναδιαρθρώσεων στην οικονομία, με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων και υπηρεσιών σε όλο και λιγότερα χέρια, ένα φαινόμενα που διευρύνει τις ανισότητες στην ελληνική οικονομία. Την ίδια στιγμή μια μικρή ολιγαρχία αυξάνει ολοένα και περισσότερα τα κέρδη της, ενώ από την άλλη τα πλατιά λαϊκά στρώματα, βιοτέχνες, ΕΒΕ, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, μικροαγρότες, νέοι, συμπιέζονται οικονομικά όλο και περισσότερο.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων, η ΟΒΣΑ επισημαίνει ότι είναι επιταγές του μεγάλου αδηφάγου κεφαλαίου. Εκφράζοντας την αντίθεσή της σ' αυτή την πολιτική, η ΟΒΣΑ προτείνει την παραμονή των επιχειρήσεων αυτών στο Δημόσιο, χωρίς ρουσφετολογικές τακτικές σε συνδυασμό με εφαρμογή σχεδιασμένης πολιτικής. Αυτή η πολιτική θα θέτει ως στόχους: την αφαίρεση των προνομίων από τα μονοπώλια, θα εφαρμόζει κλαδικές πολιτικές όπου δραστηριοποιούνται πολλές μικρές επιχειρήσεις. Θα δίνει κίνητρα χρηματοδοτικά και φορολογικά για τη συνεταιριστικοποίηση των μικρών επιχειρήσεων, θα κάνει έλεγχο στις ασύδοτες και αμφιβόλου ποιότητας εισαγωγές, θα ενισχύει τα λαϊκά εισοδήματα που είναι οι φυσικοί μας πελάτες.

Κάνοντας εκτενή αναφορά στη δράση της Ομοσπονδίας κατά το προηγούμενο διάστημα, στην εισήγηση αναφέρονται και οι προτάσεις, οι οποίες αν υλοποιηθούν θα βελτιώσουν τη δραματική κατάσταση των μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων.

Οι βασικότερες προτάσεις - αιτήματα της ΟΒΣΑ, που αφορούν το σύνολο των ΕΒΕ είναι οι εξής:

  • Κατάργηση του νέου φορολογικού νόμου, του 35%, για συνεταιρισμούς, του 30% για ΟΕ και ΕΕ και του Δημοτικού Φόρου 2%. Κατάργηση του βιβλίου απογραφής μέχρι 80 εκατομμύρια δραχμές, αφορολόγητο όριο στα 4,5 εκατομμύρια δραχμές, τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα μεγάλα εισοδήματα, μείωσης της έμμεσης φορολογίας που είναι ο τρόπος αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων, χτύπημα φοροδιαφυγής και φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Ασφαλιστικό: κάλυψη του 1/3 των εξόδων του Ταμείου από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Εκλογή διοίκησης ΟΑΕΕ με απλή αναλογική και θέσπιση σώματος ελέγχου.
  • Χρηματοδότηση: ειδικό καθεστώς χρηματοδότησης, το οποίο θα εξασφαλίζει διαθέσιμα κεφάλαια, εγγύηση του Δημοσίου, χαμηλό επιδοτούμενο επιτόκιο, με ευνοϊκά προγράμματα για συνεταιρισμούς.
  • Επαγγελματική στέγη: ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στον ενοικιαστή μετά τη λήξη της αρχικής μίσθωσης - 12ετής - να την ανανεώνει κάθε τρία χρόνια υποχρεωτικά και να φεύγει ο ενοικιαστής μόνο σε περιπτώσεις ιδιόχρησης ή ανοικοδόμησης.
  • Βιοτεχνικά Πάρκα: ίδρυση με συμμετοχή του κράτους, Δήμων, συνδικαλιστικών φορέων, Επιμελητηρίων όπου με συμφέροντες όρους θα μπορούν να εγκαθίστανται οι βιοτέχνες.
  • Μεγαλοκαταστήματα - πολυεθνικά: να απαγορευτεί η επέκτασή τους, να τηρείται ανθρώπινο ωράριο με κατοχυρωμένη την αργία της Κυριακής, ουσιαστική φορολόγηση, αντιμετώπιση μεθόδων αθέμιτου ανταγωνισμού, όπως πωλήσεις κάτω του κόστους, ενεξέλεγκτες και παραπλανητικές προσφορές.
  • Σεισμόπληκτοι: πλήρης αποκατάσταση των ζημιών από την πολιτεία.

Καταλήγοντας, η εισήγηση επισημαίνει ότι για να ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα χρειάζεται αγώνας, διότι ό,τι μέχρι σήμερα έχει κατακτηθεί έγινε με αγώνες. Γι' αυτό καλεί όλους τους ΕΒΕ, να συσπειρωθούν γύρω από τα σωματεία, τους συλλόγους, τις Ομοσπονδίες. Η λύση των προβλημάτων πρέπει να γίνει υπόθεση πάλης του συνδικαλιστικού κινήματος των βιοτεχνών και ΕΒΕ γενικότερα που καθημερινά θα κατακτά θέσεις προς μια θετική επίλυση.

Η κυβέρνηση «χαϊδεύει» τους κακοπληρωτές

Φραστικές απειλές, και πάλι, από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου

Κάθε φορά που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή νέα αντιλαϊκά μέτρα, βγαίνει ο επί των Οικονομικών υπουργός της και απειλεί να κατατροπώσει τα διάφορα «πιράνχας» που λυμαίνονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το δημόσιο χρήμα, είτε με τη φοροδιαφυγή είτε με τη φοροκλοπή είτε ακόμη μη πληρώνοντας τραπεζικά δάνεια που πήραν με την εγγύηση του δημοσίου.

Το ίδιο έγινε και χτες, από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, που επέστρεψε από τις Βρυξέλλες και έφερε τη «γραμμή» του διευθυντηρίου, ενώ βρισκόταν στο ζενίθ της επικαιρότητας το θέμα που ακούει στο όνομα «ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων». Ετσι, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση κατάργησης του οχταώρου και τα άλλα αντεργατικά μέτρα με τον τίτλο «ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων» που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση την περασμένη Πέμπτη, ο Γ. Παπαντωνίου - που στην κυβερνητική επιτροπή είχε εκφράσει την επιθυμία τα μέτρα να είναι «σοκ» -επανέφερε την καραμέλα με τις λίστες των κακοπληρωτών του δημοσίου.

Εμμένοντας στις απόψεις του, ότι τα νέα αντεργατικά μέτρα που αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή πρέπει να σοκάρουν για να είναι αποτελεσματικά στην... αντιμετώπιση της ανεργίας, ο Γ. Παπαντωνίου, δήλωσε - χωρίς να κοκκινίζει - πως η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη στους 1.300 περίπου μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, αρκετά πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δραχμές. Και αποσιωπώντας το γεγονός ότι με αποκλειστική ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Οικονομικών - άρα και του ίδιου - δεν εφαρμόζονται οι νόμοι που προβλέπουν από κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων μέχρι και φυλάκιση στους κακοπληρωτές, ο Γ. Παπαντωνίου επανήλθε... δριμύτερος. Σε σχετική ερώτηση τι θα κάνει η κυβέρνηση με τις 1.200 μεγάλες επιχειρήσεις που χρωστά η κάθε μία πάνω από 100 εκατ. δραχμές και όλες μαζί πάνω από 1,1 τρισ. δραχμές, ο υπουργός δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη σε ό,τι αφορά την είσπραξη χρεών από τους μεγάλους οφειλέτες» και πρόσθεσε με αυστηρό ύφος: «Αυτό, ας είναι μια προειδοποίηση πολύ σαφής προς όλους»!

Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Από «παχιά λόγια» και φραστικές απειλές - συνοδευόμενα μάλιστα με λίστες ονομάτων μεγαλοφοροφυγάδων και μεγαλοοφειλετών - έχουμε χορτάσει. Αυτό που δεν είδαμε μέχρι σήμερα, είναι να πηγαίνει στη φυλακή ή να κατάσχεται η περιουσία - όπως προβλέπει ο νόμος - έστω και ενός από τους πολλούς και συχνά επώνυμους μεγαλοφοροφυγάδες και μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου.

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ

Ανακοινώθηκε χτες από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, το οποίο θα ισχύσει από τις 21 Αυγούστου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Στο πρόγραμμα προβλέπεται ότι η διάρκεια των διακοπών των διακαιούχων καθορίζεται από 5 έως 7 διανυκτερεύσεις.

Η ημερήσια επιδότηση του ΕΟΤ κατ' άτομο καθορίστηκε στις 3.000 δραχμές για τα ξενοδοχεία, σε 2.000 δραχμές για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα και σε 700 δραχμές για τα κάμπινγκ (για διανυκτέρευση και θέσης σκηνής ή τροχόσπιτου). Για τους δικαιούχους που θα προτιμήσουν να κάνουν τις διακοπές τους στη Σάμο δίδονται περισσότερες παροχές (η ημερήσια επιδότηση του ΕΟΤ κατ' άτομο ορίστηκε στις 4.000 δραχμές για τα ξενοδοχεία, σε 3.000 δραχμές τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα και σε 1.000 δραχμές για τα κάμπινγκ) προκειμένου να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα στο νησί, που επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά. Ο αριθμός των δελτίων κοινωνικού τουρισμού που θα χορηγηθεί για τη Σάμο θα είναι απεριόριστος.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Υπερπροσφορές για αγορά ομολόγων

Ελκυστικά βρήκαν οι τραπεζίτες και οι μεγαλοεισοδηματίες τα επιτόκια των κρατικών τίτλων του ελληνικού δημοσίου πενταετούς διάρκειας, αφού τα επιτόκια αυτά, είναι υπερδιπλάσια του επίσημου πληθωρισμού και οι τόκοι τους απαλλάσσονται από τη φορολογία. Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στη χτεσινή δημοπρασία κρατικών ομόλογων του ελληνικού δημοσίου πενταετούς διάρκειας, από την οποία το υπουργείο Οικονομικών ενδιαφερόταν να εισπράξει 200 δισ. δραχμές για τις τρέχουσες ανάγκες του δημοσίου:

  • υποβλήθηκαν προσφορές για αγορά ομολόγων συνολικού ύψους 810,6 δισ. δραχμών, ποσό που ήταν τετραπλάσιο του ζητούμενου.
  • έγιναν τελικά αποδεκτές προσφορές, για την πώληση ομολόγων συνολικής αξίας 219,1 δισ. δραχμών.
  • το μέσο σταθμικό επιτόκιο των δημοπρατηθέντων ομολόγων, διαμορφώθηκε στο 6,13%.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ