ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Φλεβάρη 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ζητά κι άλλα μέτρα - «ανάσα» για το κεφάλαιο

Πλειοδοτεί στην αντιλαϊκή πολιτική και προσπαθεί να κατοχυρωθεί σαν εγγυητής της δικομματικής συναίνεσης

Οπως έγινε στις 10 του Φλεβάρη, οι δρόμοι πρέπει να γεμίσουν από απεργούς στις 24 του μήνα, στις ταξικές συγκεντρώσεις που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ
Οπως έγινε στις 10 του Φλεβάρη, οι δρόμοι πρέπει να γεμίσουν από απεργούς στις 24 του μήνα, στις ταξικές συγκεντρώσεις που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ
Νέα μέτρα, που θα δώσουν «ανάσα» στην κερδοφορία του κεφαλαίου σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ζητά η ηγεσία της ΝΔ, επικροτώντας ταυτόχρονα τα σκληρά ταξικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, στο όνομα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Επισείοντας την απειλή των «λουκέτων» και της αλματώδους αύξησης της ανεργίας, στοιχείο σύμφυτο με την άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη, η ηγεσία της ΝΔ πλειοδοτεί υπέρ της «ανάγκης» τάχιστης προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, που σαρώνουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και στηρίζουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Το μήνυμα αυτό μετέφερε ο Αντ. Σαμαράς στο προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χτες στη Ρηγίλλης. Οπως είπε μετά τη συνάντηση ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας, Χρ. Σταϊκούρας, ο πρόεδρος της ΝΔ «εκφράζει φόβους ότι αυτή η ύφεση, με το πλέγμα των μέτρων που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερη μείωση της ανάπτυξης, σε περισσότερα "λουκέτα", σε αύξηση της ανεργίας».

Αυτή η κινδυνολογία και η τρομοκρατία είναι το όπλο που χρησιμοποιεί με τη σειρά της η ηγεσία της ΝΔ προκειμένου να περάσουν πιο εύκολα τα μέτρα τόνωσης της αγοράς, που δεν είναι άλλα από τα μέτρα που συμπιέζουν σημαντικά το εργατικό κόστος για να στηριχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

«Η κυβέρνηση καλείται άμεσα να εμπλουτίσει αυτές τις πολιτικές της με αναπτυξιακές ανάσες», τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας, εκφράζοντας για ακόμα μια φορά τη συναίνεση της ΝΔ στα αντιλαϊκά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση αλλά και στις δεσμεύσεις της για την επιβολή επιπλέον ανατροπών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Π. Καλλίρης, υποστήριξε τη νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών δηλώνοντας ότι «τα μέτρα της κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης εμφανίζεται να αντιδρά στη φραστική επίθεση που εξαπέλυσε ο Γ. Παπανδρέου στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κατά της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ. Εκείνο που απασχολεί ιδιαίτερα τους συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά είναι οι αρνητικές παρενέργειες που μπορεί να υπάρξουν στο κλίμα εμπεδωμένης συναίνεσης από μια όξυνση της δικομματικής πόλωσης και κοκορομαχίας.

«Σε τέτοιες δύσκολες ώρες ο κάθε Ελληνας διερωτάται, γιατί ο πρωθυπουργός προτίμησε σήμερα έναν ποταμό ύβρεων κατά της ΝΔ, αντί μιας καθαρής εξήγησης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στην πρωθυπουργική ομιλία. «Σε κάθε περίπτωση, επί του παρόντος, ως μεγάλο ζητούμενο παραμένει η πλήρης και καθαρή εξήγηση για το τι συμφωνήθηκε για την Ελλάδα στη χθεσινή σύνοδο των Βρυξελλών», κατέληξε, καλώντας τον πρωθυπουργό να πάψει «να αναζητεί άλλοθι στο χθες, για την αβουλία, την ατολμία και την αναβλητικότητά του».

Συνάντηση με Δρούτσα

Στο μεταξύ, χτες, ο Αντ. Σαμαράς ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα, για το περιεχόμενο των επιστολών που έχουν ανταλλάξει Παπανδρέου και Ερντογάν. Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος επίσης συμμετείχε, είπε πως «οι επιστολές δεν επεδόθησαν. Ανεγνώσθησαν. Αξιολογείται, ωστόσο, το περιεχόμενό τους και εκτιμάται ότι θα υπάρξει συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά». Από την πλευρά του ο Δ. Δρούτσας είπε πως «ήταν μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση και θα ακολουθήσουν και άλλες, μέσα σ' αυτό το πλαίσιο και το πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αβαντάρει τους κυβερνητικούς εκβιασμούς

Στήριγμα στα αντιλαϊκά μέτρα και στην επέκτασή τους δίνουν με δηλώσεις οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ευρωενωσιακού κεφαλαίου

Στην ανάγκη λήψης νέων ταξικών μέτρων, ακόμα πιο επώδυνων για τους εργαζόμενους και το λαό, επικεντρώνουν στις δηλώσεις τους οι Ευρωπαίοι εταίροι. Οι παρεμβάσεις τους μια μέρα μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες και λίγα 24ωρα πριν το Γιουρογκρούπ και το ΕΚΟΦΙΝ, τη Δευτέρα και την Τρίτη, αλείφουν βούτυρο στο ψωμί της κυβερνητικής προπαγάνδας που έχει έτοιμα αλλεπάλληλα αντιλαϊκά πακέτα και καλλιεργεί κλίμα τρομοκρατίας για την επιβολή τους.

Στο θέμα των συμπληρωματικών μέτρων επανήλθε με χτεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κ. Τρισέ, λέγοντας με νόημα ότι «η ΕΚΤ θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προτάσεις για τα απαραίτητα επιπλέον μέτρα». Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει ό,τι χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης επιπρόσθετων μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί ο στόχος της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4% μέσα στο 2010.

Από την πλευρά του, ο νέος επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν αναφέρθηκε στην ανάγκη «τολμηρότερης επίβλεψης» των οικονομικών πολιτικών από την ΕΕ, ώστε να μην επαναληφθεί η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κύριο δίδαγμα από αυτή την κρίση είναι ότι «απαιτείται επειγόντως βαθύτερη και διευρυμένη επιτήρηση των οικονομικών πολιτικών». Γι' αυτό προαναγγέλλει ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει σύντομα προτάσεις «για την περαιτέρω ενδυνάμωση του συντονισμού και της επιτήρησης των εθνικών οικονομιών εντός της ευρωζώνης», σφίγγοντας τη θηλιά στο λαιμό των λαών της Ευρώπης.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει «να βάλει τάξη στο σπίτι της», δηλώνει απειλητικά ο Γερμανός Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στη γερμανική επιθεώρηση «Ντερ Σπίγκελ» και προσθέτει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που εξαγγέλθηκαν μέχρι σήμερα «είναι ένα απολύτως ελάχιστο (!) που πρέπει τώρα να τεθεί σε εφαρμογή, είναι όμως ανάγκη να γίνουν περισσότερα, δεδομένης της ξεκάθαρης επιδείνωσης της κατάστασης».

Η πηγή της συκοφαντίας

Για όσους αναρωτιούνται από πού εκπορεύεται η ραφιναρισμένη αντιΚΚΕ προπαγάνδα που ξεχειλίζει με κάθε αφορμή από τα στελέχη της κυβέρνησης και τα παπαγαλάκια τους, δεν έχει παρά να διαβάσει τα παρακάτω αποσπάσματα από τη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο. Αναφερόμενος στη ΝΔ, ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «ιστορικές ευθύνες γι' αυτό τον κατήφορο και καλά θα κάνουν οι υπαίτιοι να είναι πιο σοβαροί και μετρημένοι στα λόγια τους (...) Εχουν ανυπολόγιστες ευθύνες για τη μεγάλη δοκιμασία που βιώνουν σήμερα η Ελλάδα και οι Ελληνες. Κάποιοι απομύζησαν μέχρι εκεί όπου δεν πάει άλλο τη χώρα και το κράτος, και σηκώθηκαν και έφυγαν χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού».

Κάπου εκεί, με τον πιο άθλιο τρόπο, επιχειρεί να βάλει στο κάδρο το ΚΚΕ και τη συνεπή του στάση να ασκεί κριτική στα άλλα κόμματα από τη σκοπιά της στρατηγικής, ανεξάρτητα με το αν βρίσκονται στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση. Είπε ο Γ. Παπανδρέου: «Ευθύνες έχουν και όσοι, από ιδιοτέλεια ή μικροκομματική βλέψη, τόσα χρόνια χάιδεψαν αυτή τη διεφθαρμένη αντίληψη εξουσίας και μας εξίσωναν με μια καταστροφική κυβέρνηση, προσφέροντας κατά βάθος άλλοθι σε αυτήν». Με άλλα λόγια, όποιος ασκεί κριτική στη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, είναι με τη ΝΔ και στηρίζει την πολιτική της! Οποιος αναδεικνύει τον ενιαίο χαρακτήρα της πολιτικής του δικομματισμού, όποιος με στοιχεία αποδεικνύει ότι η στρατηγική τους υπηρετεί το κεφάλαιο, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαχειριστικές διαφορές, είναι αντι - ΠΑΣΟΚ!

Τα αναμασήματα της κυβέρνησης ένα πράγμα δείχνουν: Τόσο η ίδια, όσο και συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα αντιλαμβάνονται πως ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι του μόχθου ταυτίζουν στη συνείδησή τους το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, χρεώνοντας στις διαδοχικές κυβερνήσεις τους τα σημερινά χάλια στην καθημερινή ζωή των λαϊκών στρωμάτων. Αυτή είναι η έγνοια τους. Και επειδή ξέρουν πως η ταύτιση των δυο είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα για το ξερίζωμά τους, φοβούνται και καταφεύγουν στην κατασυκοφάντηση του ΚΚΕ, που είναι ο πιο συνεπής πολέμιος της ενιαίας στρατηγικής τους. Μάταιος ο κόπος τους. Αλλά και δεδομένος ο ρόλος τους απέναντι στα δικαιώματα και τις πραγματικές ανάγκες του λαού.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ