ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Φλεβάρη 2010
Σελ. /28
Γαϊτανάκι για τα παιδιά στο «Συρμό»

Από ανάλογη αποκριάτικη εκδήλωση για τα παιδιά, στο «Συρμό», πριν δυο χρόνια
Από ανάλογη αποκριάτικη εκδήλωση για τα παιδιά, στο «Συρμό», πριν δυο χρόνια
Εορταστικές, στο πνεύμα των ημερών, είναι οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό», για σήμερα και αύριο, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους μεγάλους. Συγκεκριμένα, το Παιδικό Πρόγραμμα επανέρχεται και αύριο Κυριακή οι μικροί φίλοι του «Συρμού» καλούνται να φορέσουν τις αποκριάτικες στολές τους και να τρέξουν στη γιορτή. Το αυριανό αποκριάτικο πάρτι ξεκινάει στις 10 το πρωί και θα περιλαμβάνει γαϊτανάκι και πολλά ακόμα παιχνίδια και δραστηριότητες για τα παιδιά. Αύριο βράδυ, το γλέντι συνεχίζεται για τους μεγάλους, στους ρυθμούς της ντίσκο, σε ένα πάρτι που θα ξεκινήσει στις 10.30 το βράδυ.

Σήμερα Σάββατο, το γλέντι στο «Συρμό» το έχει ετοιμάσει η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ, που καλεί μέλη και φίλους να τραγουδήσουν και να χορέψουν στους ρυθμούς του λαϊκού ρεμπέτικου συγκροτήματος της ΚΝΕ και να ανταλλάξουν αγωνιστικές ευχές κόβοντας την πρωτοχρονιάτικη πίτα της Οργάνωσης (ώρα έναρξης 9.30 μ.μ.).

Θυμίζουμε ότι ο «Συρμός» είναι στο Μεταξουργείο (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλατεία Καραϊσκάκη).

Γιορτάζοντας τα Κούλουμα

Γιώτα Βέη
Γιώτα Βέη
Συνεχίζονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Νίκαιας και του Πνευματικού Κέντρου του. Σήμερα (11 π.μ.) στην πλατεία Δαβάκη (Περιβολάκι) και αύριο (11 π.μ.) στην πλατεία Κουμπάκη (πρώην Σπάθα) θα παρουσιαστούν αποκριάτικοι χοροί και δρώμενα απ' όλη την Ελλάδα, με κρασί και κεράσματα. Ο Δήμος θα γιορτάσει και τα Κούλουμα, την Καθαρή Δευτέρα (15/2, 11 π.μ.) στο λόφο της Δεξαμενής (Αγ. Φίλιππας) με χορό, μεζέδες και τραγούδι. Συμμετέχει η Γιώτα Βέη και η ορχήστρα της.

  • Το Μουσείο Σπύρου Βασιλείου συνεχίζει τη μακρά παράδοση γιορτής στους χώρους του την Καθαρή Δευτέρα. Στις 15/2 (11 π.μ.- 4 μ.μ). οι πόρτες του μουσείου θα είναι ανοιχτές στο κοινό και θα προσφερθούν κεράσματα. Οι επισκέπτες μπορούν να μυηθούν στον κόσμο των εικαστικών τεχνών και να δημιουργήσουν δικούς τους χαρταετούς, με την καθοδήγηση της εικαστικού Βίκυς Αναστασίου, αντλώντας έμπνευση από το πολυδιάστατο έργο του Σπύρου Βασιλείου. Επιπλέον, στο πλαίσιο του γιορτασμού, θα δοθούν συλλεκτικές αφίσες σε περιορισμένο αριθμό, με επίκαιρη θεματολογία. Σημειώνουμε ότι τα Κούλουμα στο σπίτι της οδού Γουέμπστερ 5α (Ακρόπολη), όπου στεγάζεται σήμερα το μουσείο, ξεκίνησαν το 1958.
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Η Κομμουνιστική Διεθνής» (συλλογικό, πλούσια εικονογραφημένο λεύκωμα).
  • «Η διεθνής οικονομική κρίση και η θέση της Ελλάδας. Οι θέσεις του ΚΚΕ» (συλλογικό έργο).
  • «Σικέιρος - Η ζωή και το έργο του»Φίλιπ Στάιν.
  • «Συντροφικά τραγούδια»Γιάννης Ρίτσος.
μια ΕΚΘΕΣΗ

Συνεχίζεται (έως 27/2) στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη» έκθεση ζωγραφικής του Τάσου Μαντζαβίνου. Οπως αναφέρει στο κείμενό της η Ελισάβετ Πλέσσα, «σε μεγαλύτερα και μικρότερα έργα, λάδια σε καμβά, πολυάριθμα έργα σε χαρτί και ξύλινες κατασκευές ...κάνουν την εμφάνισή τους σύγχρονες Καρυάτιδες με πρόσωπα-μάσκες και βαρυφορτωμένα καπέλα, γιγαντιαία δέντρα που στον κορμό τους φέρουν σαν χαραγμένο το μοναχικό περίγραμμα μιας όρθιας γυμνής γυναίκας. Συνεπής με τις αναζητήσεις του καλλιτέχνη, η πληθωρική ζωγραφικότητα της νέας δουλειάς του Μαντζαβίνου διακατέχεται από τη δύναμη του χρώματος και το πάθος του για το σχέδιο».

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Γιορτάζοντας τα 50 χρόνια του στο θέατρο, ο Τάκης Βουτέρης παρουσιάζει στο «Θέατρο Εξαρχείων», με γενικό τίτλο «Νύχτες εξόδου», μονόπρακτα δύο σπουδαίων θεατρικών συγγραφέων. Πρόκειται για τα «Οι δύσκολες νύχτες του κυρίου Θωμά» του Ιάκωβου Καμπανέλλη και «Η έξοδος» του Γιώργου Μανιώτη. Στη χτεσινή εορταστική παράσταση παραβρέθηκε και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία συνεχάρη τον Τάκη Βουτέρη για τη σημαντική δουλειά του. Επίκεντρο των δύο έργων ο άνθρωπος, με τις αγωνίες και τα πάθη του, ένας ύμνος στη ζωή και στη συνέχειά της. Σκηνοθεσία Τάκη Βουτέρη, σκηνικά Μαγιούς Τρικεριώτη, μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη, φωτισμοί Αλέκου Αναστασίου.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ
  • Για μουσικό ταξίδι από την Κρήτη ως τη Μικρασία, από εκεί στην Ανατολή και πίσω στα Βαλκάνια, προσκαλούν οι «Χαΐνηδες», σήμερα και αύριο, στην «Αυλαία» (Αγ. Ορους 15, Βοτανικός 2103474074). Ενα πρόγραμμα με εκρηκτικά ηχοχρώματα, πάθος και μεράκι, που σιγοτραγουδάει την παράδοση και τη χρησιμοποιεί σαν «γέφυρα» του χτες με το σήμερα.
  • Συναυλία με τον Θοδωρή Κοτονιά και τα «Μακρινά Ξαδέρφια», σήμερα, στον «Πυρήνα» (Μιχαλακοπούλου και Διοχάρους 11, 210 7237150). Μαζί τους η τραγουδοποιός - κιθαρίστρια Εύα Ατματζίδου.
  • Ισπανόφωνα και ελληνικά τραγούδια για τον Ηλιο και τη Σελήνη, από τους Αλκη Κόλλια (φωνή, πιάνο, κιθάρα, κρουστά) και Θάνο Μιχαλά (φωνή, κρουστά), σήμερα, στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια, 210 7710611). Μαζί τους σε τελετουργικούς χορούς της Λατινικής Αμερικής η Marina Castillo.
ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κινηματογράφος μετά μουσικής, κάθε Τρίτη (8.30μμ), στο «Τριανόν», όπου συνεχίζεται η συνεργασία της Ορχήστρας των Χρωμάτων με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Το πρόγραμμα της Τρίτης (16/2) περιλαμβάνει έργα των Μαουρίτσιο Κάγκελ (Das Konzert για φλάουτο, άρπα, κρουστά και έγχορδα - για πρώτη φορά στην Ελλάδα), Γκούσταβ Μάλερ (Adagietto, τέταρτο μέρος της Συμφωνίας αρ. 5), Ντμίτρι Σοστακόβιτς (Andante - 2ο μέρος, από το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 2 και Βαλς αρ. 2 από τη Δεύτερη Τζαζ Σουίτα). Ερμηνεύουν: Κατερίνα Τσεντς (φλάουτο), Μαρία Μπιλντέα (άρπα), Βίκυ Στυλιανού (πιάνο), Χρήστος Λιάτσος και Μιχάλης Διακογιώργης (κρουστά). Διευθύνει ο Αλκης Μπαλτάς. Ακολουθούν οι ταινίες: «Ο Ανδαλουσιανός σκύλος» (1929) των Λουίς Μπουνιουέλ - Σαλβατόρ Νταλί και «Βιριδιάνα» (1961) του Λουίς Μπουνιουέλ.

ένας ΔΙΣΚΟΣ

Αγαπημένα τραγούδια και οργανικά κομμάτια, παιγμένα με τον τρόπο της πολίτικης ζυγιάς, περιλαμβάνονται στο δίσκο «Πολίτικη ζυγιά - Κονσέρτο στην Ουτρέχτη (15/12/07)». Ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας που έδωσαν οι εξαιρετικοί μουσικοί Χρίστος Τσιαμούλης (ούτι) και Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη και ποντιακή λύρα), με την Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι), περιέχει επιλογή έργων από το ρεπερτόριο δύο αντιπροσωπευτικών οργάνων της πολίτικης μουσικής: Της λόγιας μουσικής στην Κωνσταντινούπολη, συγκεκριμένα έργα Ελλήνων συνθετών της Πόλης, όπως το «Μαχούρ Σεμάι» του λυράρη Νικολάκη (τέλος 19ου - αρχές 20ού αιώνα) και έργα Τούρκων συνθετών, όπως το «Νιαβέντ Σεμάι» του Μεσούτ Τζεμίλ (1902-1963). Της παραδοσιακής μουσικής της Πόλης (τραγούδια όπως «Καροτσέρης», «Από ξένο τόπο», «Εχε γεια» κ.ά.). Παραδοσιακά της Μακεδονίας, Ανατολικής Θράκης, Καππαδοκίας, Μ. Ασίας, Πόντου, κάπως συγγενή με την πολίτικη παράδοση («Τι είχα 'γω και σ' αγαπούσα», «Απόψε τα μεσάνυχτα», «Μήλο μου κόκκινο» κ.ά.). Επίσης, το τραγούδι «Θάλασσα, λυπήσου» του σπουδαίου συνθέτη της σμυρναίικης σχολής Παναγιώτη Τούντα και το «ταμπαχανιώτικο» τραγούδι «Το μερακλίδικο πουλί» του Κρητικού δεξιοτέχνη του μπουλγαρί (κρητικού ταμπουρά) Στέλιου Φουσταλιέρη.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ