ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Φλεβάρη 2010
Σελ. /28
Πιο καθαρό απ' όλα το θολό ποτάμι

Την ώρα που διαβάζαμε τις δηλώσεις διαφόρων εθνοπατέρων και λοιπών αντιεξουσιαστών για την εξασφαλισμένη λαϊκή συναίνεση στα κυβερνητικά μέτρα, στον «902» έπαιζε ένα τραγούδι που με τη φωνή της Πρωτοψάλτη έλεγε «και είναι θέμα εθνικό, στη Βουλή, στη Βουλή, να 'ρχεται το κάθε τσόλι να ρωτάει πώς θα γίνει αφεντικό».

Ομολογούμε πως μας είχε ξεφύγει ο στίχος, αλλά μας ήρθε γάντι στην περίσταση καθώς χτες ήταν μέρα τηλεοπτικής εθνικής έξαρσης. Ο,τι «ζάπινγκ» και να έκανες, έπεφτες πάνω σ' έναν τύπο που σε έδειχνε με το δάχτυλο και σου ζητούσε να κάνεις το εθνικό σου χρέος.

Την παράσταση φάνηκε να σώνουν (προσοχή: «φάνηκε»...) 24 τύποι (25 με τον φωτογράφο) που υπήρχαν εξάστηλοι σ' όλες τις αστικές εφημερίδες να κρατούν ένα αγγλόφωνο πανό, που σύμφωνα με τις λεζάντες διατύπωνε τη συντριπτική κατηγορία ότι η Ελλάδα έγινε ο βόθρος του συμφώνου σταθερότητας. Και άρα, σύμφωνα με το συνειρμό, όπως ο Ηρακλής καθάρισε την κόπρο του Αυγείου, έτσι και ο Αλαβάνος θα καθαρίσει το βόθρο της ΕΕ; Η στήλη ομολογεί πως δεν τα πάει καλά με την τέχνη και έτσι δεν μπορεί να παρακολουθήσει μέχρι τέλους τον ποιητικό συνειρμό όλων αυτών που ως χτες - και σήμερα - μας έλεγαν πως η ΕΕ είναι το σπίτι μας. Στο πεζό του πράγματος, πάντως κάτι σε «άει από 'δώ ρε» μας έβγαινε ως απάντηση.

Σηκώνοντας κεφάλι από την εφημερίδα στην τιβί, να πάλι ο τύπος με το τεντωμένο δάχτυλο να μιλά για το πατριωτικό καθήκον να διορθώσουμε τα του οίκου μας. Ωπ! Ο προηγούμενος ζητούσε να καθαρίσουμε το βόθρο, αυτός ζητάει να καθαρίσουμε το ίδιο το σπίτι. Ρε, μπας και θέλουν να πουν και οι δυο ότι όλοι οι υπόλοιποι είμαστε βρωμιάρηδες;

Λεπτομέρεια που ίσως βοηθήσει να πιάσουμε το νήμα: Εκεί που στέκονταν οι 24 να κρατάνε το πανό για το «βόθρο», μια μέρα πριν υπήρχαν χιλιάδες εργάτες απεργοί που με τον πλέον καθαρό τρόπο διαδήλωναν ενάντια στην ΕΕ και ενάντια στην κυβέρνηση που μαζί με την ΕΕ προωθούν τις πολιτικές που ενισχύουν το κεφάλαιο και χαντακώνουν τους εργάτες. Αυτοί οι διαδηλωτές δεν εμφανίστηκαν ούτε ως μονόστηλο σ' αυτές τις εφημερίδες. Αντίθετα, στη θέση των ζωντανών ανθρώπων, αυτών δηλαδή που με το πρόσωπό τους στο φως της μέρας διαδήλωσαν τη θέλησή τους, εμφανίστηκαν στις εφημερίδες με καρμπόν εκτιμήσεις δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τις οποίες οι διαδηλωτές ήταν μια γκρινιάρικη μειοψηφία, ενώ η σιωπηρή πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων στήριζε τα κυβερνητικά μέτρα.

Λεπτομέρεια στη λεπτομέρεια. Στα ίδια ρεπορτάζ και άρθρα που κραυγάζουν για τη συμφωνία της σιωπηρής πλειοψηφίας με τα κυβερνητικά μέτρα υπάρχουν και κάτι τελευταίες παράγραφοι που σημειώνεται μια ανησυχία κοινωνικής έκρηξης. Ποιος ο λόγος να υπάρχει κοινωνική έκρηξη, αν η κοινωνία συμφωνεί με τα μέτρα;

Επειδή η απάντηση είναι προφανής, το λόγο πήραν οι σύγχρονοι επίγονοι του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη. Τύφλα να 'χουν οι κλασικοί της τραγωδίας μπροστά στους Καψή, Τσίμα, Οικονομέα που ανέλαβαν τον MEGA ρόλο να πείσουν κλαίγοντας πως η ήλιος βγαίνει από τη δύση και πω πω κακό που μας βρήκε, αν γυρίσει και βγει απ' την ανατολή!

Τα πράγματα τα έβαλε στη θέση τους ο ίδιος ο Παπανδρέου: Είπε απλά πως το ΠΑΣΟΚ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υλοποιηθεί κατά γράμμα το πρόγραμμά του. Σωστός, ούτε υποτέλειες, ούτε εξαρτήσεις. Δική του πολιτική είναι η πολιτική που κόβει από τους εργάτες για να δώσει στους κεφαλαιοκράτες. Τα περί απώλειας της κυριαρχίας είναι μια, ποιητική αδεία, αποστροφή για να δοθεί δραματικός τόνος στην προσπάθεια (πάλι στην τέχνη το γυρίσαμε).

Ασχετο: Οχι, που θα άφηνε αθωράκιστη την επένδυσή του ο μεγαλοεφοπλιστής Κωνσταντακόπουλος στη Μεσσηνία, την ώρα που τον κατηγορούν πως χτίζει μέσα στα λιόδενδρα ένα φαραωνικό έργο, κάτι ξενοδοχεία δηλαδή, που δεν έχουν καμιά σχέση με το μεσηνιακό τοπίο. Ε, να τώρα που θα το καταπιούμε ως «έδρα παρατηρητηρίου πουλιών και ψαριών».

Μέτρα πόσους λόγους έχεις για να γίνει και η απεργία στις 24 του Φλεβάρη ένα θολό ποτάμι που θα πνίξει πράγματι τους φαύλους και το σύστημά τους.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΑΖΕΥΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ; «Τώρα, χρειάζεται ένας νέος τύπος πολιτικού που θα λαμβάνει δυσάρεστες αποφάσεις (...) οι έκτακτες περιστάσεις επιβάλλουν και ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό προσωπικό» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ: «Παρά τις επιμέρους ενστάσεις τις οποίες έχουμε για την πολιτική που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα μέτρα αυτά ως προς την κεντρική τους λογική είναι μονόδρομος. Δεν αισθάνομαι αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει στην κοινωνία ένα μεγάλο κύμα αντιδράσεων, αντίστοιχο με αυτό που είδαμε στο παρελθόν, το οποίο να εμποδίζει την κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική της. Κατά συνέπεια η κυβέρνηση δεν έχει άλλοθι να μην κάνει αυτά που λέει» (ο Κυριάκος Μητσοτάκης / ραδιόφωνο ΝΕΤ / ΕΘΝΟΣ).

ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ: «Αξιοσημείωτο είναι ότι όλη αυτή η καταιγίδα περικοπών και φόρων, σ' έναν μεγάλο βαθμό γίνεται αποδεκτή. Οσο περίεργο κι αν φαίνεται οι Ελληνες, όπως έδειξαν και όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, αποδέχονται ότι δεν γίνεται να βγούμε από την κρίση χωρίς να πληρώσουμε ένα τίμημα (...) συνολικά οι αντιδράσεις είναι περιορισμένες για την έκταση και το κόστος των μέτρων» (ο Σήφης Πολυμίλης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΚΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ: «Είναι βέβαιο ότι η κοινωνία είναι ώριμη να δεχθεί αλλαγές που έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν και ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτή τη φορά τον οπορτουνισμό συνδικαλιστικών και συντεχνιακών οργανώσεων που υπακούουν μόνο στις οπισθοδρομικές σειρήνες της κομματικής νομενκλατούρας» (από άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ: «Τα χρέη και τα ελλείμματα ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω από τη χώρα (...) η προσπάθεια ελέγχου των ελλειμμάτων και μείωσης των χρεών είναι εθνική» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

ΚΑΙ Η ΛΑΪΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: «Δεν πρέπει πλέον να αποκλείονται μέτρα όπως η γενική αύξηση του ΦΠΑ, η επιβολή μεγαλύτερου φόρου στα καύσιμα και, κάτι που μοιάζει αδιανόητο, η περικοπή του δέκατου τέταρτου μισθού. Τα μέτρα αυτά προφανώς θα θίξουν σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Οι οποίες όμως, όσο δικαιολογημένες και αν είναι, το μόνο αίτημα που μπορούν να προβάλουν είναι να υπάρξει τουλάχιστον δικαιοσύνη στον καταμερισμό των βαρών. Είναι βέβαιο ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι τούτη την ώρα προέχει η ανάταξη της χώρας» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ κόντρα στην αντεργατική καταιγίδα

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ αλλά... κραδαίνουν μαστίγιο

ΤΟ ΒΗΜΑ: Στήριξη με κηδεμόνες και στο βάθος νέα μέτρα

ΤΑ ΝΕΑ: Στήριξη, επιτήρηση και στο βάθος νέα μέτρα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΝΕΑ ΕΠΩΔΥΝΑ ΜΕΤΡΑ προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ευρω-στήριξη με κορσέ το ΔΝΤ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στήριξη από ΕΕ με μέτρα ΔΝΤ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΘΗΛΙΑ ΔΝΤ στην Ελλάδα

Η ΑΥΓΗ: Σκιάχτρο ΔΝΤ για ακόμη σκληρότερα μέτρα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΤΡΙΠΛΟΣ ΚΟΡΣΕΣ για την ελληνική οικονομία

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Βοήθεια με τριπλή κηδεμονία

Η ΧΩΡΑ: Αυστηρή κηδεμονία με αντάλλαγμα τη στήριξη

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΥΠΟ ΔΙΕΘΝΗ κηδεμονία η Ελλάδα

Ο ΛΟΓΟΣ: ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ την Ελλάδα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΓΛΥΤΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑ '5

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ + 13: ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ 1,2 εκατ. εργαζόμενοι

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τι είναι αυτό που τους καίει

«Πίσω από κάθε αριθμό κρύβεται και μια μικρή ή μεγάλη ανθρώπινη τραγωδία. Οικογενειάρχες που έμειναν ξαφνικά άνεργοι, νέοι που έχουν απελπιστεί, καθώς δεν βρίσκουν δουλειά εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να κατηγοριοποιούνται ως "μακροχρόνια άνεργοι" και να μην προσμετρώνται πλέον στις στρατιές "φρέσκων" ανέργων, υποαπασχολούμενοι του ενός μεροκάματου τη βδομάδα ή "ενοικιαζόμενοι" εργαζόμενοι, όλοι αυτοί έχουν μια πικρή ιστορία να διηγηθούν. Ζούμε την κατάρρευση της απασχόλησης, αναπνέουμε τον καπνό που αφήνουν τα αποκαΐδια του κοινωνικού κράτους, βλέπουμε καθημερινά τις ελπίδες ανάκαμψης να χάνονται στην ομίχλη της αβεβαιότητας. Αυτό που ψιθυρίζεται στα "σαλόνια" της Ευρώπης, όμως, δεν είναι το πώς θα εξασφαλιστεί για όλους το δικαίωμα στην απασχόληση και την αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα ελεγχθεί η επερχόμενη κοινωνική αναταραχή» (ο Π. Κοσμίδης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Εκτός ορίων γελοιότητας

«Ξέρετε σε ποιες μικρές επιχειρήσεις έχει πέσει κατακόρυφα ο τζίρος; Στα περίπτερα. Οσοι βγουν στη γειτονιά για τσίχλες, τσιγάρα και σοκολάτες προτιμούν το ψιλικατζίδικο γιατί τους δίνει απόδειξη και ας περπατήσουν 100 μέτρα παραπάνω. Η απόδειξη είναι πολύτιμη, ζεστό χρήμα, όσο μικρή κι αν είναι» (ο Γ. Πολίτης στα ΝΕΑ).

Πάρ' τη σύνταξη και τρέχα

«Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις μας, εξακολουθούν ορισμένοι να κινδυνολογούν και να εξωθούν εργαζόμενους στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά ότι καμία αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει στο καθεστώς συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας, τρόπος υπολογισμού) για όσους έχουν θεμελιωμένα και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έως και το 2013» (κοινή δήλωση Λοβέρδου - Κουτρουμάνη / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Πού είναι ο «λάκκος»;

«Ενα πρότυπο παρατηρητήριο για την κλιματική αλλαγή ξεκίνησε να λειτουργεί στη Μεσσηνία (...) με σκοπό να αποτυπώσει τον τρόπο που η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα οικοσυστήματα της ανατολικής Μεσογείου (...) το ελληνοσουηδικό επιστημονικό παρατηρητήριο θα δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις μεγάλης τουριστικής επένδυσης που υλοποιείται σήμερα στην Πύλο Μεσσηνίας από την εταιρία TEMES S.A.» (το θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ