ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ελπίδα και προοπτική στη γραμμή της ταξικής συσπείρωσης

Με αποχώρηση του Α. Τσώλη από την ΠΑΣΚΕ σημαδεύτηκε η χτεσινή ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Σταθεροί στη γραμμή υποταγής του συνδικαλιστικού κινήματος στο σχεδιασμό του κεφαλαίου οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομης Παρέμβασης

Η αποχώρηση του Αλέξη Τσώλη από την ΠΑΣΚΕ, παλιού στελέχους του συνδικαλιστικού κινήματος της ΔΕΗ και μέλους της Διοίκησης της ΓΣΕΕ και η ανεξαρτητοποίησή του, «χρωμάτισε» τη χτεσινή ολομέλεια της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, η οποία είχε συγκληθεί, για να συζητήσει την προετοιμασία του 30ού τακτικού συνεδρίου της Συνομοσπονδίας.

Η αποχώρηση του Α. Τσώλη, και η δήλωσή του στην ολομέλεια, με την οποία υπογράμμιζε ότι «παραμένει πιστός στις ιδεολογικές και πολιτικές του θέσεις και στον ταξικό συνδικαλιστικό προσανατολισμό ανεξάρτητος στο χώρο της μαχόμενης Αριστεράς», προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό στα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, που διά στόματος του Χ. Πολυζωγόπουλου, έσπευσαν να τον προειδοποιήσουν «να προσέξει μη γίνει εξάρτημα ενός μετωπικού σχήματος της Αριστεράς»!

Στο ίδιο πνεύμα, αλλά και με έκδηλη την προσπάθεια να υποβαθμίσει το θέμα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΑΣΚΕ σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι «η αποχώρηση του Αλ. Τσώλη δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία». Ταυτόχρονα, θέλοντας να προλάβει τυχόν φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της, επιχειρεί να προβοκάρει τη στάση του Α. Τσώλη, ισχυριζόμενη πως «η δήλωσή του ουδόλως οδηγεί στην "ανεξαρτητοποίηση" όπως ισχυρίζεται, αλλά οδηγεί στην προσχώρησή του σε άλλα σχήματα -με προφανείς στόχους». Στη χτεσινή συνεδρίαση, συμμετείχε για πρώτη φορά και η Μαρία Φραγκιαδάκη - μετά την παραίτηση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Σ. Στολίδη- η οποία άγνωστο για ποιους λόγους απέφυγε να πάρει το λόγο και να τοποθετηθεί.

Οσον αφορά στο «κύριο» ζήτημα της συνεδρίασης, για το πρόγραμμα δράσης μέχρι το συνέδριο, τα στελέχη της πλειοψηφίας, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομης Παρέμβασης περιέγραψαν ξεκάθαρα το στόχο τους: Το ζητούμενο είναι η δημιουργία κλίματος ευρύτερης συναίνεσης και αποδοχής από τους εργαζόμενους, της αναγκαιότητας «αλλαγών», σύμφωνα με το πνεύμα της ελευθερίας της αγοράς και της «μετά - ΟΝΕ» εποχής.

Ετσι δεν είναι περίεργο, ότι ο προγραμματισμός δράσης μέχρι το συνέδριο, που θα γίνει στην Αθήνα από 15-18 Μάρτη του προσεχούς έτους, εξαντλείται σε φιέστες και ημερίδες για το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, την «παγκοσμιοποίηση» την εποχή «εντός ΟΝΕ» κλπ. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η παρουσίαση στις 30 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη από τη ΓΣΕΕ της «δικής της» ετήσιας έκθεσης για την οικονομία της χώρας.

Το ΠΑΜΕ

Μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Μαυρίκος υπογράμμισε ότι η γραμμή του Μετώπου, είναι γραμμή ρήξης, με την πολιτική της υποταγής και της συναίνεσης που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. «Σε περίοδο γενικευμένης επίθεσης του κεφαλαίου και της κυβέρνησης σε βάρος της εργατικής τάξης, εσείς ταυτίζεστε συνειδητά μαζί τους», είπε απευθυνόμενος στα στελέχη της πλειοψηφίας ο συνδικαλιστής. «Με τη γραμμή που ακολουθείτε, συνέχισε, έχετε στόχο να στείλετε τον κόσμο στα σπίτια του και να διαλύσετε το συνδικαλιστικό κίνημα».

Το ΠΑΜΕ -τόνισε ο Γ.Μαυρίκος- παρά τις δυσκολίες θα συνεχίσει τον άνισο αγώνα, κόντρα στο αντεργατικό μέτωπο και είμαστε βέβαιοι ότι οι εργάτες, ανεξάρτητα από το τι θεό πιστεύουν και τι παράταξη ακολουθούν, καθημερινά όλο και πιο ξεκάθαρα, θ' αντιλαμβάνονται ότι η ελπίδα και η προοπτική του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος βρίσκεται στην ενίσχυση της γραμμής του αγώνα και της ταξικής συσπείρωσης».

Με αντικομμουνιστικές κορόνες επέλεξε να «απαντήσει» και πάλι στην κριτική του ΠΑΜΕ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ.Πολυζωγόπουλος, καταφεύγοντας και σε εξυπναδούλες του στιλ οι κομμουνιστές συνδικαλιστές συμπεριφέρονται ως η «αρία φυλή του συνδικαλιστικού κινήματος».

Σχολιάζοντας τη συζήτηση στην ολομέλεια μετά τη συνεδρίαση ο Χρήστος Κατσιώτης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και στέλεχος της ΔΑΣ σε δήλωσή του στο «Ρ» τόνισε: «Η πλειοψηφία της Διοίκησης, σε μία ακόμη συνεδρίαση απέδειξε το πόσο επικίνδυνη είναι η τακτική της, για τα συμφέροντα των εργαζομένων της χώρας μας. Στο όνομα της εργατικής τάξης, που λέει ότι εκπροσωπεί, διαχειρίζεται τα προβλήματα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και στην κατεύθυνση που εκείνο επιτάσσει. Είναι ανάγκη τώρα, τίμιοι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, να έρθουν σε ρήξη με την τακτική της πλειοψηφίας και να συσπειρωθούν σε ταξική κατεύθυνση».

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΩΛΗΣ
Αυτή η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί

Η δήλωση αποχώρησης του συνδικαλιστή από την ΠΑΣΚΕ

Την πολιτική και ιδεολογική διαφωνία του με την ΠΑΣΚΕ κατέγραψε με τη χτεσινή δήλωσή του ο Αλέξης Τσώλης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογραμμίζει πως αν και από τον καιρό της επιδρομής του «εκσυγχρονισμού», αποτελούσε μειοψηφία στα όργανα, δεν αποτελούσε μειοψηφία ανάμεσα στα απλά μέλη, που έχουν λίγο πολύ τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς, αλλά όμως δεν εκφράζουν και λόγω κομματικού και παραταξιακού «πατριωτισμού».

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσώλη έχει ως εξής:

«Βρισκόμαστε, τα τελευταία χρόνια, σε μια περίοδο με οξυμένα τα μεγάλα προβλήματα στην πολιτική, στην οικονομία και την κοινωνία. Βασικά δικαιώματα και καταχτήσεις του εργαζόμενου λαού αμφισβητούνται και περικόπτονται, ενώ όλο και μεγαλύτερα τμήματά του περνάνε στην ανεργία και κατρακυλούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Σήμερα, μετά τη συντριπτική νίκη του φιλελευθερισμού σε επίπεδο ιδεολογίας, καθοδηγητικά κέντρα εμφανίζονται τα κάθε είδους επιχειρηματικά - χρηματιστικά κέντρα που με αδύναμες ή αλλοτριωμένες κυβερνήσεις ασκούν διαχείριση σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας. Πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς, αλλά και δυνάμεις της διανόησης, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, βρίσκονται σε αμηχανία, σύγχυση και παθητική αποδοχή. Η διαχείριση της εξουσίας κρατικής, οικονομικής, κομματοσυνδικαλιστικής αποτελεί ίσως τη μόνη δράση.

Και ενώ η ανεργία φουντώνει, η εκποίηση της Δημόσιας περιουσίας, που τώρα ονομάζεται σωτηρία του τόπου (!), έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας, οι εργασιακές σχέσεις αποδιαρθρώνονται και η κοινωνική ασφάλιση μπαίνει στην προκρούστεια κλίνη του κ. Σπράου, οι "συνδικαλιστικές ηγεσίες" κομπάζουν γιατί κατάφεραν να μην υπάρχουν πλέον απεργίες και "κοινωνικές συγκρούσεις".

Η κατάσταση αυτή απογοητεύει τους εργαζόμενους και απομαζικοποιεί τα συνδικάτα. Αλλοτε ισχυρά συνδικάτα λειτουργούν σήμερα ως διαχειριστές ημικρατικών οργανισμών...

Οσοι εξακολουθούν να αγωνίζονται για ένα συνδικάτο ταξικό, αγωνιστικό δίπλα στον εργαζόμενο, συκοφαντούνται ως αναγχρονιστές. Οσοι επισημαίνουν τα μεγάλα προβλήματα, που θα γίνουν μεγαλύτερα στην "ΟΝΕ εποχή", κατακεραυνώνονται ως κομματικοποιημένοι εχθροί της κυβέρνησης. Οσοι ασκούν κριτική στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που οδήγησαν και συντηρούν το τέλμα, ονομάζονται διασπαστές. Οσοι επισημαίνουν ότι η νέα τάξη επιβάλλεται είτε με ιδεολογικοπολιτική αλλοτρίωση και εξαγορές, είτε με πόλεμο, κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν εχθροί του κράτους και του μεγάλου αφεντικού...

Η κατάσταση αυτή πρέπει το γρηγορότερο να ανατραπεί.

Απαιτείται ανασύνταξη των συνδικάτων, με πολιτικές και οργανωτικές πρωτοβουλίες. Ανατροπή του σημερινού πλέγματος που συντηρεί το τέλμα. Πρέπει να ξεκινήσει ιδεολογική και πολιτική αντεπίθεση με κύριο στόχο την ενημέρωση του εργαζόμενου λαού, την αλλαγή του κλίματος απάθειας και υποταγής που έχουν επιβάλει οι "ομοτράπεζοι" κυβέρνησης και εργοδοτών και τη δυναμική ανάπτυξη ενός Πανελλαδικού Μετώπου που θα αναπτύξει ταξικούς αγώνες.

Οι διαφωνίες μου με την Παράταξη της ΠΑΣΚΕ είναι ιδεολογικές - πολιτικές. Από τον καιρό της επιδρομής του "εκσυγχρονισμού" αποτελούσα μειοψηφία στα όργανα - όχι στα απλά μέλη - που έχουν λίγο πολύ τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς, που όμως δεν εκφράζουν και λόγω κομματικού και παραταξιακού "πατριωτισμού".

Παραμένω πιστός στις ιδεολογικές και πολιτικές μου θέσεις και στον ταξικό συνδικαλιστικό προσανατολισμό. Ανεξάρτητος στο χώρο της μαχόμενης αριστεράς».

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Ναυτολογήσεις με ... ΙΚΑ!

Νέα έφοδο σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών επιχειρούν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, βάζοντας στο στόχαστρο την κοινωνική ασφάλιση και υπονομεύοντας τα θεμέλια του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου. Τη...«σημαία» κρατάει ο Σήφης Βαρδινογιάννης το μεγάλο αφεντικό της ΑΝΕΚ, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες και καταγγελίες ναυτεργατών- ήδη έχει προσλάβει καμαρότους σε πλοία του, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ! Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας που ορίζει ότι οι ναυτεργάτες πρέπει να είναι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογου... τύπου προσλήψεις έχουν γίνει και σε πλοία της εταιρίας ΣΟΥΠΕΡΦΑΣΤ του Περικλή Παναγόπουλου!

Τα πλοία της ΑΝΕΚ στα οποία αυτή τη στιγμή μέλη του πληρώματος είναι ασφαλισμένα στο ΙΚΑ είναι τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», «ΚΡΗΤΗ 1», «ΚΡΗΤΗ 2» και «ΛΑΤΩ»! Ο Σήφης Βαρδινογιάννης έχει αναδειχτεί... πρωτοπόρος στους σχεδιασμούς για την ανατροπή βασικών ναυτεργατικών δικαιωμάτων. Είναι άλλωστε πρόσφατη η μεθόδευσή του να επιβάλλει στα πλοία της ΑΝΕΚ μια...«νέου τύπου» σύμβαση. Μεθόδευση η οποία έπεσε στο «κενό» από την αποφασιστικότητα των ναυτεργατών.

Η νέα επίθεση, πλήττει κατ' αρχήν κυρίως το λεγόμενο «ξενοδοχειακό προσωπικό» των επιβατηγών πλοίων. Ομως τα σχέδια των εφοπλιστών για την κατάργηση των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, έχουν αρχίσει ταυτόχρονα με τις προετοιμασίες των ακτοπλοϊκών εταιριών για την... υποδοχή του διαλυτικού κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος αίρει το δικαίωμα της αποκλειστικής εκμετάλλευσης των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών της χώρας από πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα. Από το 1998 οι ακτοπλοϊκές εταιρίες έχουν χαρακτηρίσει τα ελληνικά πληρώματα «πολυτελή» σε σχέση με τα πληρώματα πλοίων των πολυεθνικών που θα κληθούν να ανταγωνιστούν με την εφαρμογή του Κοινοτικού κανονισμού. Επιπρόσθετα οι εφοπλιστές των ελληνικών τουριστικών πλοίων έχουν αξιώσει να αποβληθούν οι Ελληνες ναυτεργάτες του «ξενοδοχειακού προσωπικού» από την οργανική σύνθεση και να πληρώνονται από... τα φιλοδωρήματα των επιβατών, όπως στα αμερικάνικα κρουαζιερόπλοια!

Τώρα από τους ακτοπλόους εφοπλιστές επιχειρείται η ντε φάκτο επιβολή των προκλητικών τους αξιώσεων. Το «πράσινο φως» για την επίθεση αυτή τους έχει δώσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, καθώς αυτή την περίοδο προετοιμάζεται η αλλαγή του σημερινού θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι αλλαγές αυτές πλήττουν ακόμα και το δικαίωμα στη δουλιά των 20.000 ναυτεργατών που είναι ναυτολογημένοι στα ακτοπλοϊκά πλοία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ