Οι μικρομεσαίοι αγρότες κλιμακώνουν την πάλη τους με διάφορες μορφές και σε αγωνιστική συμπαράταξη με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα
MotionTeam |
Στο μπλόκο της Νίκαιας από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις |
Κατ' αρχήν απαιτούσαν να μη γίνεται ο διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη», διότι, μέσω αυτού η κυβέρνηση και η ΕΕ, θα προωθήσουν, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, το τσάκισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι αυτή η απαίτηση ήταν στην προμετωπίδα του κοινού διεκδικητικού πλαισίου που προτάθηκε από το μπλόκο της Νίκαιας και υιοθετήθηκε από άλλα 19 μπλόκα σ' όλη τη χώρα. Και πάνω σ' αυτό εκδηλώθηκε, κατά κύριο λόγο, η αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο πόλους που υπάρχουν, λειτουργούν και συγκρούονται μέσα στο αγροτικό κίνημα. Από τη μια, τις δυνάμεις που συσπειρώνονται με την ΠΑΣΥ και από τις άλλη τις δυνάμεις που συντάσσονται με τον αγροτοσυνδικαλισμό του ευρωμονόδρομου.
Το πρώτο, άμεσο και επείγον αίτημα των μικρομεσαίων αγροτών, ήταν η κάλυψη του εισοδήματος που έχασαν στην περασμένη καλλιεργητική περίοδο και εγγυημένες τιμές στα γεωγροκτηνοτροφικά προϊόντα. Και εξηγούσαν πως χωρίς την αναπλήρωση του εισοδήματος που χάθηκε λόγω της μεγάλης κατρακύλας των τιμών παραγωγού κυρίως, αλλά και των περικοπών στις επιδοτήσεις και της νέας αύξησης του κόστους παραγωγής, δε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν καν την νέα καλλιεργητική περίοδο, αφού δεν έχουν λεφτά ούτε για την αγορά των απαραίτητων αγροτικών εφοδίων (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, καύσιμα κ.α.). Και δίχως εγγυημένες τιμές στα προϊόντα θα βρίσκονται πάντα στο έλεος της κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης από τους μεσάζοντες και τους εμποροβιομήχανους και θα αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
***
Απέναντί τους, οι αγρότες δεν είχαν μόνο την αδιάλλακτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ, τάχθηκε εξαρχής κατά των μπλόκων και, μέσω κάποιων αγροτοσυνδικαλιστών της, προσπάθησε να υπονομεύσει τον αγώνα. Ο ΛΑ.Ο.Σ., σε ρόλο «μπιστικού» της εξουσίας, ζήτησε να χρησιμοποιηθούν τα ΜΑΤ και οι εισαγγελείς εναντίον των αγωνιζόμενων αγροτών. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε με το γνωστό οπορτουνιστικό του πρόσωπο, δηλώνοντας υπέρ του αγώνα της αγροτιάς, χωρίς να ζητάει την ανατροπή της ΚΑΠ, που δημιουργεί τα αγροτικά προβλήματα.
Απέναντι στους αγωνιζόμενους αγρότες βρέθηκαν, επίσης, «οι αφέντες και οι παραδουλεύτρες» της πλουτοκρατίας - μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοξενοδόχοι, δημοσιογράφοι, αναλυτές κ.ά. - που τους έβριζαν σκαιώς, τους συκοφαντούσαν χυδαία, τους κατηγορούσαν σαν «απάτριδες», ζητούσαν «την κεφαλήν των επί πίνακι».
***
Μαζί τους είχαν τους εργαζόμενους και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, που εκδήλωναν τη μαζική και ενεργό συμπαράσταση κι αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα τους. Κι είναι αυτή η συμπαράσταση κι αλληλεγγύη ένα σημαντικό βήμα στην πορεία για τη συγκρότηση της αγωνιστικής συμμαχίας της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατιά και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα.
***
Πρέπει, όμως, να γίνει ακόμα πιο καθαρό ότι φιλοαγροτική πολιτική υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών δε θέλουν και δε θα εφαρμόσουν ποτέ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που κινούνται στον «ντορό» του ευρωμονόδρομου και εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.
Γι' αυτό χρειάζεται ν 'αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, η οποία, στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας, θα εφαρμόσει φιλοαγροτική - φιλολαϊκή πολιτική.
«Το ΚΚΕ υποστηρίζει την ανάγκη ανάπτυξης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής με στόχο πρώτ' απ' όλα την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού, με ποιοτικά ελεγμένα προϊόντα, παραγωγή απαλλαγμένη από το κίνητρο του καπιταλιστικού κέρδους. Με τους ίδιους στόχους το ΚΚΕ υποστηρίζει την εγχώρια παραγωγή αγροτικών προϊόντων - πρώτων υλών για τη βιομηχανία. Η ουσιαστική στήριξη του αγροτοπαραγωγού στις σημερινές συνθήκες απαιτεί φθηνά λιπάσματα, σύγχρονες υποδομές και μηχανήματα, επιστημονική γνώση, συγκέντρωση της παραγωγής και αξιοποίησή της, στο πλαίσιο μιας κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας με γνώμονα τις ανάγκες του λαού. Γι' αυτό και το ΚΚΕ προβάλλει την ανάγκη να συνεταιρισθεί ο παραγωγός και να συνδεθεί με τη βιομηχανία, το εμπόριο και την τράπεζα που θα αποτελούν λαϊκή κρατική ιδιοκτησία. Προβάλλει την προοπτική της λαϊκής οικονομίας, που θα διασφαλίσει την ευημερία της αγροτικής οικογένειας.
Αυτός ο δρόμος πάλης αντικειμενικά είναι κοινός για τους μικρούς αγρότες, τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις, για τους νέους και τις γυναίκες των οικογενειών τους, ανεξάρτητα αν εργάζονται, σπουδάζουν. Αυτός ο δρόμος πάλης πρέπει να συνδεθεί και με τους σημερινούς αγροτικούς αγώνες, ιδιαίτερα με τους αγρότες και τις αγρότισσες, που συσπειρώνονται με την ΠΑΣΥ, όπως και με τους εργατοϋπάλληλους που συσπειρώνονται με το ΠΑΜΕ, με τους αυτοαπασχολούμενους, που συσπειρώνονται με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ. Μόνο σε αυτήν την προοπτική, στο λαϊκό μέτωπο πάλης για τη λαϊκή εξουσία - οικονομία, μπορεί να αποκτά δύναμη κάθε σημερινός αγροτικός αγώνας, να συνδέεται με την πάλη ενάντια στην ΚΑΠ και στα νέα χειρότερα μέτρα του "ελέγχου υγείας", ενάντια στις συμφωνίες του ΠΟΕ. Να αυξάνει την πίεσή του προς την κυβέρνηση, για να αποσπά κατακτήσεις σε άμεσες διεκδικήσεις».(Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, «Ρ» 20/1/2010). Αμεσες διεκδικήσεις όπως αυτές που αποτελούσαν το πλαίσιο πάλης των μικρομεσαίων αγροτών.
Στην ανακοίνωση του μπλόκου της Νίκαιας, μετά την αποχώρηση των τρακτέρ, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας, με διάφορες μορφές και σε αγωνιστική συμπαράταξη με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που βρίσκονται σε συνεχή αγωνιστική δράση κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Ο γιορτασμός της 100ής Επετείου του Κιλελέρ, θα είναι ένας μεγάλος σταθμός στην αγωνιστική πορεία της μικρομεσαίας αγροτιάς».