Αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας διεκδίκησαν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο Βουκουρέστι το περασμένο φθινόπωρο |
Από τις 20 του Γενάρη βρίσκεται στη Ρουμανία κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ...αξιολογήσει τη ρουμανική οικονομία και τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση ώστε να της χορηγηθεί η επόμενη δόση του δανείου, περίπου 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στο Βουκουρέστι, Τζέφρι Φρανκς, υποστήριξε πριν λίγες μέρες πως η Ρουμανία ενδέχεται να λάβει την τρίτη και τέταρτη δόση δανείου έστω και αν δεν άγγιξε το όριο του πληθωρισμού που της απαιτήθηκε το 2009. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ο πληθωρισμός ήταν στο 4,7% στα τέλη του Δεκέμβρη, ενώ το όριο που είχε τεθεί ήταν 4,5%.
Η Ρουμανία έχει λάβει ήδη 7 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΔΝΤ και 1,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι η χορήγηση των δόσεων του δανείου «πάγωσε» το Νοέμβρη εξαιτίας της πολιτικής κρίσης που ξέσπασε στη χώρα, όταν τον Οκτώβρη η κυβέρνηση του Εμίλ Μποκ - στενού συνεργάτη του Προέδρου Τράιαν Μπασέσκου - δεν κατάφερε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης με αποτέλεσμα να καταρρεύσει.
Η μεγάλη αυτή «επιτυχία» της ρουμανικής κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης έρχεται σε βάρος του λαού. Για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν επιβληθεί από τους οικονομικούς οργανισμούς, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά αντιλαϊκών μέτρων. Πρόσφατα, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του προϋπολογισμού του 2010 - που τελικά εγκρίθηκε με 192 ψήφους υπέρ και 138 κατά -, ο υπουργός Οικονομικών, Σεμπάστιαν Βλαντέσκου, υποστήριξε πως υπάρχουν σχέδια για απολύσεις 100.000 δημοσίων υπαλλήλων, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και 17.000 εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και 15.000 εκπαιδευτικοί. Η εξέλιξη αυτή στο χώρο της εκπαίδευσης θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους μαθητές, καθώς θα κλείσουν ορισμένα σχολεία, θα αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη και οι εκπαιδευτικοί θα υποχρεωθούν να εργάζονται περισσότερες ώρες με αρκετά λιγότερες αποδοχές.
Οι σχεδιαζόμενες αυτές απολύσεις και περικοπές έρχονται να προστεθούν στις μεγάλες αυξήσεις των τιμών. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, αναμένεται για το 2010 μια αύξηση κατά 30% στις τιμές των βασικών τροφίμων, των τσιγάρων, των καυσίμων, κ.ά., αλλά και αυξήσεις στα κτηνοτροφικά προϊόντα, στα οπωροκηπευτικά, κλπ.
Ηδη από πέρσι το φθινόπωρο η κυβέρνηση είχε εφαρμόσει νέα μέτρα λιτότητας με περικοπές στους μισθούς (15% στους δημοσίους υπαλλήλους) και στα επιδόματα ώστε να εκπληρώσει τις επιταγές και να μειώσει το έλλειμμα του 2010 στο 5,9% του ΑΕΠ με ανάπτυξη 1,3%. Προχώρησε στην επιβολή της «αναγκαστικής» απλήρωτης άδειας στους εργαζομένους. Επιπλέον, το Δεκέμβρη βγήκε στη δημοσιότητα πως θα ξεπεράσουν τους 6.300 από τους συνολικά 16.220 εργαζομένους της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας «CFR Marfa» αυτοί που θα βρεθούν χωρίς δουλειά από την 1η του Μάρτη φέτος και δε θα λάβουν αποζημίωση, όπως προβλέπει το λεγόμενο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της εταιρείας.
Τα μέτρα λιτότητας «άναψαν το φιτίλι» των διαμαρτυριών και εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι βγήκαν στους δρόμους το φθινόπωρο πραγματοποιώντας ταυτόχρονα 24ωρη απεργία. Κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι του μετρό του Βουκουρεστίου «Metrorex» διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Επιπλέον, εξαγριωμένοι αγρότες συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις έξω από το υπουργείο Οικονομικών απαιτώντας από την κυβέρνηση να τους καταβληθούν οι επιδοτήσεις. Τότε, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αποφάσισαν να περιορίσουν τη δράση και την κινητοποίηση των εργαζομένων, σήμερα, όμως, δέχονται έντονες πιέσεις από τα κάτω και προειδοποιούν με νέες διαμαρτυρίες. Σύμφωνα με τα ρουμανικά πρακτορεία ειδήσεων, ήδη τα εργατικά σωματεία σε ολόκληρη τη χώρα προετοιμάζονται για να διοργανώσουν μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας τις επόμενες μέρες. Την περασμένη Τετάρτη, η Εθνική Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών αποχώρησε από τις συνομιλίες με αξιωματούχους του υπουργείου Παιδείας, σημειώνοντας πως η μείωση των δαπανών για την Παιδεία, οι απολύσεις εκπαιδευτικών θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στους μαθητές και στους γονείς.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα ήρθε και η δημοσιοποίηση των στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, της «Eurostat». Σύμφωνα με αυτά, το 76% των Ρουμάνων δηλώνει πως δεν έχει τα μέσα να έχει κάθε χρόνο μια βδομάδα διακοπές μακριά από το σπίτι του, ενώ το 49% δηλώνει πως δεν μπορεί να αγοράσει αυτοκίνητο. Επίσης, το 25% των Ρουμάνων δηλώνει πως δεν έχει τη δυνατότητα να έχει ικανοποιητική θέρμανση στο σπίτι του, το 23% του πληθυσμού της Ρουμανίας είναι εκτεθειμένο στον κίνδυνο της ανεργίας και το 33% των νέων έως 17 ετών κινδυνεύει από τη φτώχεια.
Επομένως, δεν είναι παράλογα και τα ευρήματα τελευταίας δημοσκόπησης του Ερευνητικού Κέντρου «Pew». Σύμφωνα με αυτά, πάνω από το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι σήμερα η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ χειρότερη απ' ό,τι κατά τη διάρκεια της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης.
Ολα έχουν ένα τίμημα. Οι ανατροπές του σοσιαλιστικού συστήματος και η παλινόρθωση του καπιταλισμού με την ένταξη της χώρας στο πολεμοκάπηλο ΝΑΤΟ το Μάρτη του 2004 και στη συνέχεια την ένταξη στην «οικογένεια» της Ευρωπαϊκής Ενωσης το Γενάρη του 2007 έχουν οδυνηρές συνέπειες για την πλειοψηφία των 21,5 εκατομμυρίων Ρουμάνων.