ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ»
Κήρυγμα για λαϊκή υποταγή στα σχέδια της αστικής τάξης

Παρέμβαση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, με στόχο να προωθήσει το συνολικότερο συμφέρον του αστικού πολιτικού συστήματος

Τους μύχιους πόθους της άρχουσας τάξης για δικομματική συναίνεση που θα φτάνει μέχρι και τη συγκυβέρνηση, αλλά και τους φόβους της απέναντι στο ανερχόμενο λαϊκό κίνημα, το οποίο προσπαθεί να τρομοκρατήσει και να ενσωματώσει, εξέφρασε χτες ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης. Σε γραπτό του μήνυμα με αφορμή την Πρωτοχρονιά, πρότεινε κυβέρνηση «έκτακτης ανάγκης» με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου και στελέχη δοκιμασμένα στην προώθηση βαθιά αντιλαϊκών μέτρων, με τη σύμπραξη όλων των αστικών πτερύγων.

Επί της ουσίας, η νέα παρέμβαση Μητσοτάκη έρχεται να δώσει πολύτιμο χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου από πιο ισχυρή θέση να εξαπολύσει την επίθεση της εναντίον των λαϊκών στρωμάτων. Ο πρώην πρωθυπουργός, για λογαριασμό του συνόλου της αστικής τάξης, σπεύδει να συνδράμει στην επιχείρηση «εθνικής ενότητας» που έχει στήσει η κυβέρνηση, με στόχο την υποταγή του λαού σε μια πολιτική που τσακίζει τα εναπομείναντα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Αναπαράγοντας την τρομοκρατία για την κρισιμότητα της πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας, ο Κ. Μητσοτάκης ζητά «κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης», για τη στελέχωση της οποίας προτείνει: «Να ζητηθεί από τον Λουκά Παπαδήμο να αναλάβει την κεντρική ευθύνη για την οικονομία. Να επιστρατευθεί ο Αλέκος Παπαδόπουλος να αναλάβει τα δημόσια οικονομικά. Οι δύο μαζί με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, που απέδειξε ότι και ικανός είναι και προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται, πρέπει να μετέχουν στην ολιγομελή κυβερνητική επιτροπή που θα παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις, στην οποία πρέπει να παρακληθεί να μετάσχει ως αντιπρόεδρος και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου ο Κώστας Σημίτης».

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ ζητά αυτή η κυβέρνηση να έχει τη στήριξη της ΝΔ και να προχωρήσει στη λήψη «δύσκολων αποφάσεων», αφού «αναποφασιστικότητα, αμφιταλαντεύσεις, υπαναχωρήσεις δεν συγχωρούνται πλέον». Στο αποκορύφωμα, ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας τη γλώσσα της τάξης που διαχρονικά υπηρετεί ο ίδιος και το κόμμα του, λέει πως στόχος μιας τέτοιας συναινετικής κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι άλλος από το «να προχωρήσει στα πλαίσια του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης στις βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα (...) με τις μικρότερες κατά το δυνατόν κοινωνικές αντιδράσεις».

Σίγουρα «χαρτιά»

Τα πρόσωπα που προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης για τη στελέχωση της κυβέρνησης «έκτακτης ανάγκης», έχουν προσφέρει ο καθένας από το πόστο του τα μέγιστα στην προώθηση της πολιτικής του κεφαλαίου. Ο Κ. Σημίτης υπήρξε ο πρωθυπουργός την περίοδο ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, ενώ ο Αλ. Παπαδόπουλος ήταν από το 1994 μέχρι το 1996 υπουργός Οικονομικών, προωθώντας μεταρρυθμίσεις και αντιδραστικά μέτρα, συμβατά με τη «σύγκλιση» στα κριτήρια του Μάαστριχτ.

Ο ίδιος, σαν υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, προώθησε τον «Καποδίστρια», ενώ σαν υπουργός Υγείας έβαλε τις βάσεις για την εμπορευματοποίηση της Υγείας με την είσοδο των «μάνατζερ» στα νοσοκομεία. Ο Λ. Παπαδήμος διατέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και σήμερα κατέχει τη θέση αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ηγεσία της ΝΔ απέφυγε να σχολιάσει την τοποθέτηση Μητσοτάκη. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Χρ. Παπουτσής σχολίασε ότι «ο Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ έχουν πάρει εντολή από τον ελληνικό λαό να κυβερνήσουν», ενώ ο ΣΥΝ σε σχόλιό του ισχυρίζεται ότι «τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν ανάγκη από τέτοιες προτάσεις». Ο ΛΑΟΣ από την πλευρά του σχολίασε ότι «ο Κώστας Μητσοτάκης είναι σαν το "παλιό κρασί". Αν ξέρεις να το φυλάξεις, γίνεται γευστικότερο. Αν δεν ξέρεις, γίνεται ξύδι». Συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη υποστήριζαν ότι δεν υπήρξε προηγούμενη συνεννόηση του πρώην πρωθυπουργού με τον Κ. Σημίτη και τον Αλ. Παπαδόπουλο.

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στις αστείρευτες λαϊκές δυνάμεις

Κάλεσμα στις Επιτροπές Ειρήνης να εντείνουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός μαχητικού αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στη χώρα μας και διεθνώς

Κάλεσμα στις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα «με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στις αστείρευτες λαϊκές δυνάμεις, να εντείνουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ευρύτατου, μαχητικού, δυναμικού, αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στη χώρα μας και διεθνώς, που θα αντιμάχεται τον πόλεμο και τη βάρβαρη πολιτική της Νέας Τάξης στο σύνολό της» απευθύνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της.

Παράλληλα, καλεί το λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους μετανάστες «να παλέψουν, να αντισταθούν, να μην παρασυρθούν από τα τεχνάσματα της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας, για να επιβεβαιώσουμε, όλοι μαζί, έμπρακτα την αποφασιστικότητα του φιλειρηνικού κινήματος για να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων και να γίνει το όραμα της παγκόσμιας ειρήνης πραγματικότητα».

Στο μήνυμά της, η ΕΕΔΥΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Η ανθρωπότητα υποδέχεται το 2010 με τους λαούς να δοκιμάζονται από την άκρατη επίθεση του ιμπεριαλισμού. Η ανθρωπότητα γυρίζει σελίδα στο 2009, με το χριστουγεννιάτικο "δώρο" του φετινού βραβευμένου με το Νόμπελ Ειρήνης, κ. Ομπάμα, ο οποίος στο πρόσφατο διάγγελμά του φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο τον "μπαμπούλα της τρομοκρατίας", ανοίγοντας το δρόμο για νέες επιθέσεις.

Το πανό της ΕΕΔΥΕ σε παλιότερη συγκέντρωση στην Αθήνα για την 1η του Μάη
Το πανό της ΕΕΔΥΕ σε παλιότερη συγκέντρωση στην Αθήνα για την 1η του Μάη
Η ανθρωπότητα βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας χρονιάς, με λαούς που αντιστέκονται ενάντια στο ΝΑΤΟ και στο Νέο του Δόγμα, το επιθετικότερο από όλα μέχρι σήμερα, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί το Δεκέμβρη του 2010.

Σήμερα, συνεχίζει να οξύνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ για το μοίρασμα των αγορών και περιοχών, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους. Συνεχίζουν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί που οδηγούν σε μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση, σε νέα πιο εντατική κούρσα πυρηνικών και συμβατικών εξοπλισμών.

Η όξυνση στα Βαλκάνια με το θέμα του Κοσσόβου - φυσικά με την ιδιαίτερη συμβολή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ - την καλλιέργεια εθνικισμών, θρησκευτικών φανατισμών και άλλων προβλημάτων που δίχασαν και διχάζουν λαούς, αποτελεί εστία ανάφλεξης και πιθανότητας νέων επεμβάσεων.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας την πολιτική της ΝΔ, με τις επισκέψεις και δηλώσεις αξιωματούχων της, προκλητικά επαναλαμβάνει και επιβεβαιώνει το νεοταξικό ιμπεριαλιστικό δόγμα, της ενεργού δηλαδή εμπλοκής της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, χαρακτηρίζοντας "εθνικό συμφέρον" τη "δυναμική παρουσία" της χώρας μας σε στρατιωτικές αποστολές όπως αυτή στο Κόσσοβο, που μοναδικό στόχο έχουν να ανοίξουν και να διατηρήσουν το έδαφος για κερδοφόρες επιχειρήσεις στην περιοχή των Βαλκανίων και να προωθήσουν τα επικίνδυνα για τους λαούς σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή. Η στρατιωτική δύναμη στο Κόσσοβο δεν είναι ειρηνευτική. Είναι δύναμη κατοχής που προστατεύει την απόσχιση και την ανεξαρτητοποίησή του σύμφωνα με τις διαταγές των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Παρά τις δυσκολίες, είμαστε αισιόδοξοι για το νέο χρόνο που έρχεται. Οι λαοί αφυπνίζονται, δυναμώνει η αντίστασή τους κατά των ιμπεριαλιστών. Το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα με την καθοδήγηση του ΠΣΕ πραγματοποίησε δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Καλή χρονιά, υγεία και δύναμη σε όλους, για τους αγώνες που έρχονται».

Εκφράζει την επιδίωξη και τους φόβους της πλουτοκρατίας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την πρόταση Μητσοτάκη

Σε σχόλιο, σχετικά με την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η πρόταση του Κ. Μητσοτάκη εκφράζει την επιδίωξη της πλουτοκρατίας να προχωρήσει ακόμα πιο αποφασιστικά και με ανοιχτή σύμπραξη όλων των αστικών πτερύγων η αντιλαϊκή θύελλα που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση και που τη στηρίζει η ΝΔ επί της ουσίας. Ανεξάρτητα από τη θέση της κυβέρνησης, το βέβαιο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν ίδια στρατηγική. Ταυτόχρονα, η πρόταση Μητσοτάκη εκφράζει και το φόβο της αστικής τάξης μήπως ο λαός σηκώσει το ανάστημά του. Γι' αυτό και τα περί "εθνικής ομοψυχίας".

Οταν οι εχθροί του λαού συναινούν, οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους τώρα. Να συγκροτήσουν τη λαϊκή αντιμονοπωλιακή συμμαχία, αποφασιστικά να προχωρήσει η αντεπίθεση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ