Παρασκευή 1 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ»
Κήρυγμα για λαϊκή υποταγή στα σχέδια της αστικής τάξης

Παρέμβαση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, με στόχο να προωθήσει το συνολικότερο συμφέρον του αστικού πολιτικού συστήματος

Τους μύχιους πόθους της άρχουσας τάξης για δικομματική συναίνεση που θα φτάνει μέχρι και τη συγκυβέρνηση, αλλά και τους φόβους της απέναντι στο ανερχόμενο λαϊκό κίνημα, το οποίο προσπαθεί να τρομοκρατήσει και να ενσωματώσει, εξέφρασε χτες ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης. Σε γραπτό του μήνυμα με αφορμή την Πρωτοχρονιά, πρότεινε κυβέρνηση «έκτακτης ανάγκης» με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου και στελέχη δοκιμασμένα στην προώθηση βαθιά αντιλαϊκών μέτρων, με τη σύμπραξη όλων των αστικών πτερύγων.

Επί της ουσίας, η νέα παρέμβαση Μητσοτάκη έρχεται να δώσει πολύτιμο χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου από πιο ισχυρή θέση να εξαπολύσει την επίθεση της εναντίον των λαϊκών στρωμάτων. Ο πρώην πρωθυπουργός, για λογαριασμό του συνόλου της αστικής τάξης, σπεύδει να συνδράμει στην επιχείρηση «εθνικής ενότητας» που έχει στήσει η κυβέρνηση, με στόχο την υποταγή του λαού σε μια πολιτική που τσακίζει τα εναπομείναντα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Αναπαράγοντας την τρομοκρατία για την κρισιμότητα της πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας, ο Κ. Μητσοτάκης ζητά «κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης», για τη στελέχωση της οποίας προτείνει: «Να ζητηθεί από τον Λουκά Παπαδήμο να αναλάβει την κεντρική ευθύνη για την οικονομία. Να επιστρατευθεί ο Αλέκος Παπαδόπουλος να αναλάβει τα δημόσια οικονομικά. Οι δύο μαζί με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, που απέδειξε ότι και ικανός είναι και προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται, πρέπει να μετέχουν στην ολιγομελή κυβερνητική επιτροπή που θα παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις, στην οποία πρέπει να παρακληθεί να μετάσχει ως αντιπρόεδρος και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου ο Κώστας Σημίτης».

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ ζητά αυτή η κυβέρνηση να έχει τη στήριξη της ΝΔ και να προχωρήσει στη λήψη «δύσκολων αποφάσεων», αφού «αναποφασιστικότητα, αμφιταλαντεύσεις, υπαναχωρήσεις δεν συγχωρούνται πλέον». Στο αποκορύφωμα, ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας τη γλώσσα της τάξης που διαχρονικά υπηρετεί ο ίδιος και το κόμμα του, λέει πως στόχος μιας τέτοιας συναινετικής κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι άλλος από το «να προχωρήσει στα πλαίσια του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης στις βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα (...) με τις μικρότερες κατά το δυνατόν κοινωνικές αντιδράσεις».

Σίγουρα «χαρτιά»

Τα πρόσωπα που προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης για τη στελέχωση της κυβέρνησης «έκτακτης ανάγκης», έχουν προσφέρει ο καθένας από το πόστο του τα μέγιστα στην προώθηση της πολιτικής του κεφαλαίου. Ο Κ. Σημίτης υπήρξε ο πρωθυπουργός την περίοδο ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, ενώ ο Αλ. Παπαδόπουλος ήταν από το 1994 μέχρι το 1996 υπουργός Οικονομικών, προωθώντας μεταρρυθμίσεις και αντιδραστικά μέτρα, συμβατά με τη «σύγκλιση» στα κριτήρια του Μάαστριχτ.

Ο ίδιος, σαν υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, προώθησε τον «Καποδίστρια», ενώ σαν υπουργός Υγείας έβαλε τις βάσεις για την εμπορευματοποίηση της Υγείας με την είσοδο των «μάνατζερ» στα νοσοκομεία. Ο Λ. Παπαδήμος διατέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και σήμερα κατέχει τη θέση αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ηγεσία της ΝΔ απέφυγε να σχολιάσει την τοποθέτηση Μητσοτάκη. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Χρ. Παπουτσής σχολίασε ότι «ο Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ έχουν πάρει εντολή από τον ελληνικό λαό να κυβερνήσουν», ενώ ο ΣΥΝ σε σχόλιό του ισχυρίζεται ότι «τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν ανάγκη από τέτοιες προτάσεις». Ο ΛΑΟΣ από την πλευρά του σχολίασε ότι «ο Κώστας Μητσοτάκης είναι σαν το "παλιό κρασί". Αν ξέρεις να το φυλάξεις, γίνεται γευστικότερο. Αν δεν ξέρεις, γίνεται ξύδι». Συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη υποστήριζαν ότι δεν υπήρξε προηγούμενη συνεννόηση του πρώην πρωθυπουργού με τον Κ. Σημίτη και τον Αλ. Παπαδόπουλο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικομματικά και ανούσια...(2003-03-15 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα το... «τσεκ απ»(2002-06-08 00:00:00.0)
Προς συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ(1998-09-19 00:00:00.0)
Σιγά ...το τραπέζι, κύριε πρωθυπουργέ(1998-09-17 00:00:00.0)
Διχάζει και το Σκοπιανό(1996-03-12 00:00:00.0)
Ιδια πολιτική με διαφορετικό περιτύλιγμα(1996-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ