ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επί τρεις μέρες καταπατείται το άσυλο

Καταγγελία της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Σε καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου επί τρεις μέρες συνέχεια επιδίδονται οι αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, με την ανοχή των πρυτανικών αρχών και με πρόσχημα τα επεισόδια που προκαλούνται από τις γνωστές ομάδες «αγνώστων», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Στη διάρκεια των επεισοδίων που «στήθηκαν» από το Σάββατο στο πανεπιστήμιο, όσο και στη διάρκεια των συλλαλητηρίων που έγιναν την Κυριακή και χθες Δευτέρα, συνολικά συνελήφθησαν 10 άτομα και προσήχθησαν 110 για εξακρίβωση στοιχείων. Η Αστυνομία εισέβαλε στο χώρο του πανεπιστημίου τα ξημερώματα της Κυριακής, ξανά το βράδυ της Κυριακής και για τρίτη φορά, χθες το μεσημέρι. Μάλιστα, χθες το μεσημέρι στα επεισόδια έξω από το Πολυτεχνείο τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Με επεισόδια και συλλήψεις έληξε και το συλλαλητήριο που έγινε χθες στη Βέροια. Συνελήφθησαν 5 άτομα, ανάμεσά τους και 4 μαθητές, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα.

Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Την καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου από τις δυνάμεις της Αστυνομίας, αλλά και το ρόλο όσων ρίχνουν νερό στο μύλο της πολιτικής που στόχο έχει την περιστολή των δικαιωμάτων και τη νομιμοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, καταγγέλλει η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ότι όλο αυτό το σκηνικό που στήνεται το τελευταίο διάστημα δίνει πάτημα στη δράση κατασταλτικών μηχανισμών, στην επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα, προσβλέπει στη νομιμοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής στη συνείδηση λαού και νεολαίας.

Η εργαζόμενη και σπουδάζουσα νεολαία δεν έχει κανένα συμφέρον να νομιμοποιήσει πράξεις περιστολής των δικαιωμάτων της στο όνομα της "πάταξης της τρομοκρατίας". Πίσω από τις διακηρύξεις των καπιταλιστών για "κοινωνική ειρήνη" κρύβεται ο πόθος τους να πετύχουν την εργασιακή ειρήνη, την ταξική ειρήνη, να πείσουν τους εργαζόμενους να δεχτούν με κατεβασμένα τα χέρια να πληρώσουν την κρίση που δημιούργησε η ίδια η πλουτοκρατία.

Καταγγέλλουμε στη νεολαία, στην εργατική τάξη, στα φτωχά λαϊκά στρώματα, την καταστρατήγηση δημοκρατικών δικαιωμάτων, με την καταπάτηση του Ασύλου, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Ο λαός και η νεολαία δεν πρέπει να "τσιμπήσουν" στο παιχνίδι που έχουν στήσει οι εκμεταλλευτές του, που χρησιμοποιούν προβοκατόρικες ενέργειες για να τις συνδέσουν με τους λαϊκούς αγώνες, το ίδιο το λαϊκό κίνημα.

Στην κατεύθυνση αυτή, ζωτικής σημασίας ζήτημα είναι να πέσει στο κενό η προσπάθεια ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων, να μην εφαρμοστεί το πλαίσιο που καταστρώνεται στα γραφεία ιμπεριαλιστικών μηχανισμών (ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ) που ως τρομοκράτη αντιμετωπίζει το λαϊκό κίνημα και ως τρομοκρατικές ενέργειες τις κινητοποιήσεις του.

Καλούμε τη νεολαία, στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος, να παλέψει για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου. Να διεκδικήσει να καταργηθούν οι τρομονόμοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο ευρωτρομονόμος. Να αντιταχθεί στην προσαρμογή στο νέο ευρωατλαντικό δόγμα της "πολιτικής προστασίας" και "διαχείρισης κρίσεων" που σκόπιμα εντάσσονται σωρηδόν οι "κοινωνικές αναταραχές", στη στρατιωτικοποίηση της εσωτερικής ασφάλειας και την κατάργηση της διάκρισης εξωτερικού - "εσωτερικού" εχθρού.

Μοναδικό συμφέρον λαού και νεολαίας είναι να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι στην αιτία της κρατικής, της εργοδοτικής τρομοκρατίας, που είναι το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, που μόνο σκοπό έχει να εξασφαλίσει ανάπτυξη της κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, περισσότερη φτώχεια κι ανέχεια για το λαό. Το σχέδιό τους αυτό πρέπει να αντιμετωπίσει τη λαϊκή αντεπίθεση με αίτημα ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ, την ανασύνταξη του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος με στόχο τη διεκδίκηση των πραγματικών σύγχρονων λαϊκών αναγκών στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή.

Σταθμό σ' αυτήν την υπόθεση πρέπει να αποτελέσουν οι επόμενες μάχες, η νεολαία να δώσει τη μάχη για την επιτυχία του Πανεκπαιδευτικού Συλλαλητηρίου στις 10 του Δεκέμβρη. Φοιτητές και εργαζόμενοι, να οργανώσουν την επιτυχία της Απεργίας στις 17 Δεκέμβρη που έχουν προκηρύξει οι ταξικές δυνάμεις - το ΠΑΜΕ, οργώνοντας τα αμφιθέατρα και τους χώρους δουλειάς».

Να μην περάσει το χτύπημα στο άσυλο

Εδώ και μέρες, μέσα από δεκάδες ρεπορτάζ, άρθρα και δηλώσεις κυβερνητικών και άλλων παραγόντων, προετοιμαζόταν το έδαφος, προετοιμάζονταν οι λαϊκές συνειδήσεις, να δεχτούν ότι στον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου θα δούμε και πάλι σκηνικά επεισοδίων. Δεν τους έφτανε όμως μόνο αυτό. Προετοίμαζαν ότι, μαζί με τα επεισόδια, θα δούμε διάφορες ομάδες να μπαινοβγαίνουν στα πανεπιστήμια χρησιμοποιώντας τα ως ορμητήρια, εκμεταλλευόμενες το θεσμό του ασύλου. Σταγόνα σταγόνα, εδώ και χρόνια προσπαθούν να εμποτίσουν τις λαϊκές συνειδήσεις με τη λογική ότι φταίει το άσυλο για μια σειρά προβοκάτσιες ή για το γεγονός ότι η αστυνομία δεν μπορεί να ...κάνει τη δουλειά της, να συλλάβει ή να απομονώσει ομάδες του κοινού ποινικού δικαίου. Η μεθόδευση είναι εμφανής και εμφανέστερος είναι ο στόχος τους: Θέλουν να ξεμπερδεύουν με το θεσμό του ασύλου κι αυτό να έρθει σαν ...ώριμο φρούτο, σαν λαϊκή απαίτηση!

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης όπου ενορχηστρωμένα εδώ και χρόνια διάφορες ομάδες, αφού τελειώσουν προγραμματισμένα συλλαλητήρια, σπρώχνονται κυριολεκτικά στους χώρους του πανεπιστημίου προκειμένου να εξορμούν από κει σε έναν κλεφτοπόλεμο με την αστυνομία και, μάλιστα, στο παρελθόν έχουν δικαιολογηθεί αυτές οι κινήσεις στο όνομα του ...να έχουν τους νεαρούς «γκρουπαρισμένους» αντί να τους κυνηγούν μέσα σ' όλη την πόλη και να γίνονται καταστροφές στα μαγαζιά! Φασούλι το φασούλι, φτάσαμε και στην προχτεσινή ωμή καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου στη Θεσσαλονίκη, από δυνάμεις της αστυνομίας, με εισαγγελική εντολή.

Ενα είναι ξεκάθαρο: Ο λαός και η νεολαία δεν πρέπει να δείξουν ούτε ίχνος ανοχής στις μεθοδεύσεις που χτυπούν και ευτελίζουν το άσυλο. Οι οποιεσδήποτε μεθοδεύσεις και προβοκάτσιες όχι μόνο δεν πρέπει να γίνουν άλλοθι για περιστολή των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αλλά πρέπει να πάρουν απάντηση από το λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα. Την ίδια απάντηση που πρέπει να δώσει το κίνημα μαζικά, οργανωμένα, περιφρουρημένα και απέναντι στην ένταση της καταστολής και στον περιορισμό των δικαιωμάτων και κατακτήσεών του. Το άσυλο είναι μια λαϊκή κατάκτηση. Ως τέτοια πρέπει να περιφρουρηθεί από όλους τους επίδοξους καπηλευτές της.


Γ. Σ.

Συλλήψεις σε χώρο στο Κερατσίνι

Το περασμένο Σάββατο το βράδυ αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε στέκι στο Κερατσίνι που ονομάζεται «αυτοδιαχειριζόμενος χώρος Ρεσάλτο». Σύμφωνα με την Ασφάλεια, ο χώρος λειτουργούσε ως παρασκευαστήριο «μολότοφ» και ορμητήριο επιθέσεων. Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν 22 συλλήψεις, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία χειροβομβίδα κρότου - λάμψης, 200 μπουκάλια κενά, δύο σφυριά, τρεις βαριοπούλες, δύο καλέμια, δύο μπιτόνια με εύφλεκτο υγρό, επτά κοντάρια, τρία κράνη, 13 αντιασφυξιογόνες μάσκες και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Στη συνέχεια, άτομα του αυτοαποκαλούμενου "αντιεξουσιαστικού χώρου" προχώρησαν σε κατάληψη του δημαρχείου Κερατσινίου. Δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στο δημαρχείο και απομάκρυναν τους καταληψίες. Συνολικά 42 άτομα οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, ενώ έξω από το Δημαρχείο παρέμειναν δυνάμεις των ΜΑΤ. Στη συνέχεια ομάδες ατόμων επιτέθηκαν στη διμοιρία των ΜΑΤ, που φρουρούσε το χώρο "Ρεσάλτο" και προξένησαν φθορές σε τρία υπηρεσιακά αυτοκίνητα της Ασφάλειας. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών. Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση συμμορίας και προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, αλλά και για φθορές σε βαθμό πλημμελήματος άσκησε ο εισαγγελέας Πειραιά στους συλληφθέντες. Στους 42 που συνελήφθησαν στο Δημαρχείο ασκήθηκαν διώξεις για πέντε πλημμελήματα και παραπέμφθηκαν χτες στο Αυτόφωρο. Ανάμεσα στους 22 προσαχθέντες βρίσκονται η κόρη και ο γιος του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρη Νιώτη.

Σε δηλώσεις του στο ΜΕΓΚΑ, χθες το πρωί, ο Γρ. Νιώτης - και σε αντίθεση με τον τρόπο που παρουσίασε το γεγονός η κυβέρνηση - σημείωσε για την υπόθεση: «... οι εικόνες που είδαμε στην τηλεόραση περίπου οδηγούσαν στην εικόνα ότι έχουμε να κάνουμε με μια γιάφκα. Το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου είπε ότι είναι ένα ανοιχτό πολιτικό καφενείο, το οποίο λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια, είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους. Τα παιδιά που συγκεντρώνονται εκεί έχουν ορισμένες ιδεολογικές και πολιτικές ανησυχίες και ταυτίσεις».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ζητά κατάργηση του ασύλου

Πρόθυμη και πανέτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση να προχωρήσει τώρα στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου δηλώνει η ηγεσία της ΝΔ, επικαλούμενη «τα γεγονότα του τελευταίου διημέρου». Ειδικότερα, θεωρεί ότι «τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα άσκησης βίας σε βάρος πρυτάνεων και καθηγητών, καθώς και οι συνεχιζόμενες καταστροφές της δημόσιας Πανεπιστημιακής περιουσίας, δείχνουν ότι η κατάσταση έχει υπερβεί τα όρια» και στη βάση αυτή ζητά από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης «να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνικά πανεπιστήμια». Και προσθέτει: «Σήμερα (σ.σ. η ΝΔ) είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση, αν εκείνη πάρει τη μεγάλη απόφαση» και συμπληρώνει: «Η κοινωνία είναι έτοιμη, η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει, η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία να διστάσει σήμερα. Αύριο ίσως είναι αργά...».

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - Χρυσοχοΐδη

Σε πόλεμο ανακοινώσεων επιδόθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με αφορμή τα επεισόδια. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το υπουργείο ότι διέταξε τις αστυνομικές δυνάμεις να εφαρμόσουν το δόγμα της μηδενικής ανοχής. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για τις προληπτικές επιθέσεις σε Εξάρχεια και Κερατσίνι - χωρίς εισαγγελέα, όπως υποστηρίζεται - για παραβιάσεις του οικιακού ασύλου, για προσαγωγές ατόμων και για τη μετατροπή τους σε κατηγορούμενους «χωρίς την τήρηση του νόμου». Στην απάντησή του, ο Μ. Χρυσοχοΐδης υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ «βρίθει από ψεύδη και ανακρίβειες και συνηγορεί επιπόλαια σε μια απολίτικη ιδεολογία της σύγκρουσης με προφανείς ψηφοθηρικούς στόχους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ